Базедова болест - тема 6

• 53 266
  • 745
  •   1
Отговори
# 495
Мила Мария,

На 49 години съм. Имам голям син. Моите патила започнаха след раждане, с кръвопреливане, но вече е минало и не се връщам назад.
Аз също имам мастопатия вследствие от Базеда, това  ми каза гинеколожката, като ходя редовно да ме следят-на 6 м. Имах секрет от гърдите все едно коластра, но и това отмина, след операцията на щитовидната жлеза. Климара са лепенки, които се слагат по една всяка седмица на тялото. Моята гинеколожка не ги препоръчва, въпреки, че съдържат естрогени. Тя ми каза, че мога да направя някоя беля в гърдите. В самото описание на Климара е отбелязано -страничните ефекти, четох ги в интернет и не съм слагала нищо. По едно време пиех соеви капсули, защото много рано минах в клмакс, след самата хистеректомия, но и това не пия. Пих ги два месеца след гинекологичната операция.
Мария сега нищо не пия за климакса. Само за щитовидната- Еутирокс от 75, витамин D и витамините от групата B.
За ставите се мажи- има купища мазила в аптеките за стави, консултирай се преди това с невролог, но смятам, че от физиотерапията ще останеш доволна. Волтарена много ми помага, при болки в ставите. Някои си слагат инжекции за болките, но не съм запозната, за да не пият допълнителни лекарства и да натоварват черния дроб и стомаха.
Ще намериш правилното решение-сигурна съм.

# 496
  • Бургас
Savichh, благодаря ти!
И моят секрет от гърдите е все едно коластра,но едната много ме боли и пуска черно и зелено.Казаха ми,че било кръв.Ужас.
Но пък не се вижда абсолютно нищо лошо,само мастопатията.Кофти история.Аз няма да ползвам Климарата,но взех соеви продукти.
За съжаление на изследването за остеопороза се видя,че губя костна маса (не знам какво е точно,думите на лекарката са,че се изпразват костите) и тя настоява за хормонозаместителна терапия.Да,ама гърдите не са в състояние да понесат, гинекологът каза,че мога да ползвам Климара не повече от шест месеца,после само соеви и билкови.Може да стане беля с Климарата.Хубаво,но артритът ще продължи да прогресира,ще стане и остеопороза...
Ти имаш ли проблеми със зъбите?На мен ми останаха 4,един ме боли,но моят зъболекар не иска да им умъртвява нерва, вече щял да ми ги вади.Като ги направи с вадене на нерва,до няколко месеца сами се натрошават на парчета.Скоро ще съм с 3.
Не знам дали Базеда ме съсипа дотолкова,но той пръв започна,ужасният,тежък колит ми се появи след няколко месеца след като започна Базеда.
Ендометриозата си я имах още от 12 годишна възраст,още тогава ми махнаха голяма част от десния яйчник заради голяма ендометриозна киста.
Направо се съсипах от болести.
И за болките нищо не вземам,всяко обезболяващо,което съм ползвала до сега ми предизвиква алергия.
При втората коремна операция ми биха Трамал,едва не умрях,отказаха след това да ми бият обезболяващо.
Отношението към другите жени в стаята:
-Миличка, много ли те боли,защо не казваш,ей сега ще ти бия нещо!
Към мен:
-Я не ми се лигави!Боляло я било!Като си алергична ще стискаш зъби!
На третата коремна операция ми биха Лидол,пак алергия,пак същото отношение.
Сега през лятото на операцията на щитовидната жлеза аз сама си отказах обезболяващо.Аз си знам как съм изтърпяла,но е нечовешко.
Наистина живея само заради детето,иначе бих си сложила края.
Днес се събудих в 6.25 от болки в челюстта,толкова силни,че ме болят ухото и гърлото,бузата изтръпва,към окото отива,главата ме цепи...И няма какво да пия.
Тя и храната ми не е храна,варен картоф,варен ориз,варено пилешко,при това вече и без сол,че Л Тироксин и Еутирокс ми предизвикаха и гастрит.
Пия витамини,защото с храната не приемам,имах проблеми и с паращитовидните и пия и витамин Д,но се оказа,че трябва да приемам и калций,а сега и колаген и омега 3.
Бих искала да мога да се храня добре, вместо да давам луди пари за лекарства и добавки.Този месец за изследвания, лекарства и хранителни добавки съм дала над 250 лв.Направо ми се реве.На антидепресанти съм,но ги пия само вечер,че заспивам от тях.Добре,че ги има,че и със заспиването имах огромен проблем заради Базеда.

# 497
Здравейте и от мен  пуснах изследванията готови са вече. Фт4- 14.4  при реферетни стойности 9.6-21.
И кръвна захар 4.90. Това е гледам нормални са но,ще се радвам да чуя някое мнение.Поздрави

# 498
А TSH? Захарта е супер!

# 499
Ангелов -нормални са изследванията ти и на кръвната захар и  на FT4 .

# 500
Тсх другия месец може би или малко по-рано първо ще говоря с ендото да видя какво ще каже. Защото не смятам да чакам чак до лятото за едно тсх.

# 501
Аха, аз понеже винаги пускам пакет - TSH, FT3 и FT4, затова попитах. Иначе да, супер са си изследванията.

Аз тези дни се зачудих - при положение, че си имам все още симптоми - сърцебиене, нервност, тревожност, будя се през нощта, то какъв е смисъла да се опитва да вляза в ремисия и да ми се спират лекарствата? Е, не е като преди, но си имам ясно изразени симптоми и хаповете само ги подтискат. Дали изобщо е възможно  newsm78

# 502
Мила Мария,

Всичко ще се нареди, лошото при нас е , че всичко е проба -грешка. Разбирам те, че се притесняваш за мастопатията, стомаха, зъбите, остеопорозата.
Проблеми със зъбите нямам-само правя пломби при нужда.
На мен ми преписаха още, когато ми откриха Базеда, да взимам Вигантол-витамин D, по 10 капки седмично, пробвай ако ти понасят-това е за профилактика за остеопороза.
Много съжалявам, че не можеш да пиеш нестероидни обезболяващи, като това допълнително те натоварва и се чудиш -какво да пиеш при нужда.
Въобще не го мисли. Гледай си детето и му се радвай. Базеда вече е в миналото и смятам, че нещата ще се нормализират постепенно-имай вяра.

# 503
Аха, аз понеже винаги пускам пакет - TSH, FT3 и FT4, затова попитах. Иначе да, супер са си изследванията.

Аз тези дни се зачудих - при положение, че си имам все още симптоми - сърцебиене, нервност, тревожност, будя се през нощта, то какъв е смисъла да се опитва да вляза в ремисия и да ми се спират лекарствата? Е, не е като преди, но си имам ясно изразени симптоми и хаповете само ги подтискат. Дали изобщо е възможно  newsm78

Моята ендокриноложка ми препоръчваше да пускам изследвания на 40-45 дни, когато лекувах Базеда, за да видя на къде вървят хормоните. До 2,5 г. ендокринолозите препоръчват да се спре Метизола, Тирозола или Пропицила, зависи какъв тиреостатик взимате. Аз девет години пих Метизол- оставена бях само на 1т., но винаги зимно време ми се активираше жлезата и вдигах дозата. Сърцебиенето, безсънието, тревежността са типични за Базеда, дори да взимаш лекарства. Така, че ако не си си пускала изследвания скоро- виж на къде отиват нещата с хормоните.-

# 504
Savichh, благодаря за мнението! ОК са ми хормоните, в граници са. Поради това ендото каза, че октомври - ноември ще спрем всякакви хапове и се надяваме всичко да е ок. Да видим.

Пи теб какво се случи, след като толкова време пи Метизол? Извинявам се, ако си писала и съм пропуснала.

# 505

Аз тези дни се зачудих - при положение, че си имам все още симптоми - сърцебиене, нервност, тревожност, будя се през нощта, то какъв е смисъла да се опитва да вляза в ремисия и да ми се спират лекарствата? Е, не е като преди, но си имам ясно изразени симптоми и хаповете само ги подтискат. Дали изобщо е възможно  newsm78
Сърцебиенето и аз го имам от време на време+ гадното безсъние ако не са лекарствата за сън Мелатонин и Атаракс  просто много трудно ще спя.  Отделно с топлото време още ми е трудно да свикна с него ,но постепенно нещата се наместват.  Ева при теб как са нещата с кръвното и пулса ? 

# 506
Savichh, благодаря за мнението! ОК са ми хормоните, в граници са. Поради това ендото каза, че октомври - ноември ще спрем всякакви хапове и се надяваме всичко да е ок. Да видим.

Пи теб какво се случи, след като толкова време пи Метизол? Извинявам се, ако си писала и съм пропуснала.

Спирах Метизола при влизане в ремисия и след месец-два жлезата е отново активна, като последната година ме бяха оставили на 1т., но след като спаднах под 60 кг., се реших да сложа край на тези мъки и да се оперирам, защото се уверих, че няма друго лечение. / меря се редовно и по това познавам, че отново съм с активен Базед, след като падна под 60 кг./ Поддържам тегло 63-65 кг. сега след операцията. Лекарите отдавна ми бяха казали, че съм за операция, след 9 годишно пиене на Метизол, Тирозол и Прпицил / минах през всичките тиреостатици/, но все отлагах.  Ендокринолога, който ме следи -ми каза, че след време може да се стане злокачествено и да стане късно и да не съжалявам. Затова взех това решение за операция.

# 507
Angelov255, кръвно не меря, нямам идея как е Simple Smile Сърцебиене си имам, доста рядко, но се появява. Безсънието също е значително по-добре от преди да започна лечението. Преди почти всяка вечер се будех и с часове не можех да заспя, сега се случва 1 път в седмицата да будувам.

Savichh, аз разбирам ремисията като състояние, при което организмът сам се справя с болестта и на практика е здрав след спиране на хаповете. То и аз сега съм с нормални стойности, но под влияние на хапчетата и ако ги спра бързо-бързо ще сваля ТСХ и килограмите. Е, поне така си се усещам, дано да бъркам.
Хубаво си решила да се оперираш. Аз също се оперирах преди 15 г. и оттогава си бях супер, допреди 1 г., когато отново се активира жлезата.

# 508
На мен изцяло е премахната жлезата, за да не се активира отново след време и сега добавям Еутирокс, при теб сега щом е активна са ти назначили терапия, както при Базеда, за да качиш стойностите на TSH? В България има само трите препарата за Базед- Метизол, Тирозол и Пропицил, за Базед.
В ремисия означава, че след спиране на таблетките-хормоните остават в нормални стойности и жлезата започва да работи сама, без да се налага да добавяш тиреостатици.
След като спирах Метизола-два-три месеца бях добре, след това отново жлезата ставаше много активна и се налагаше отново да започвам с висока доза Метизол, която постепенно намаляваш. Честно казано ми писна от това и затова взех това кардинално решение да махна жлезата-така и така взимах този Метизол, сега взимам Еутирокс само веднъж на ден. Следи си показателите на 40-45 дни.
При мен щом се активираше жлезата и то винаги зимата ставаше -спадах доста на кг. и така познавах, че е активна и веднага при ендокриноложката, за да ми пусне изследвания. TSH винаги беше 0.0005.

# 509
Да, в момента съм на Тирозол и хормоните са в норма.
Ясно, разбрах те. Явно и аз ще вървя по твоя път.  Здраве да е, каквото-такова.

Общи условия

Активация на акаунт