Майчинството счетоводно-74

• 52 552
  • 763
  •   1
Отговори
# 525
Здраейте,
Дълго се рових из интернет пространството, но никъде не успях да намеря отговора на въпроса си. Бременна съм в 11г.с. и от 3 години живея и работя в Англия. Началото на тази година с моето семейство решихме, че не искаме да живеем повече тук, ще съберем още малко пари и ще се приберем обратно във България. Разбрах, че съм бременна и започнах да обмислям дали мога да получавам майчинство във България и то не социално такова. Нямам прекъсване на трудовия стаж, до Декември 2014 съм се осигурявала в България и от Януари 2015 в Англия. Искам да прехвърля осигуровките си от тук във България и последните 2-3 месеца да се осигурявам фиктивно. Въпросът ми е, имате ли представа върху какви доходи ще изчислят майчинството ми и дали няма вероятност да ми отпуснат социално? Последните години съм се осигурявала на доста добри пари тук и бих искала да получавам хубаво майчинство. Извинявам се ако това е обсъждано вече, но наистина не успях да намеря информация.
Благодаря предварително за отговорите Simple Smile

# 526
Tommelise, много благодаря, не предполагах че е така.

# 527
Lucky, АГ не може да ти дава билничен по 14 дни до безкрай. ( мисля че е еднократно- ако бъркам нека ме поправи някой). Всички останали дни са от комисия до 180.
Попитай следящия те лекар как стои въпроса с комисията в болницата в която той работи ( в някой болници се заплаща допълнително, и ако в твоята се плаща например 50-60лв, можеш да попиташ да ти издаде направление за комисия и да отидеш в някое ДКЦ където се плаща от сорта на 20лв)
С комисията не е сложно, аз се чудя и се мотая че няма да ми стигнат към 20-25 дни извън тези 180 от комисия и ще трябва да минавам ТЕЛК, което ми се вижда свързано с много бумащина

# 528
А от личния лекар мога ли да взема примерно 14 и още 14 от АГ?
Не се следя в болница, а в частен кабинет и не ми се ходи по болници точно в грипния период. Следя се и от хематолог, той дали не може да ми даде болничен.

# 529
Може би ще те подведа с грешно инфо ако ти кажа че може и да стане. Ако тук няма кой да каже, говори с ЛЛ да те ориентира за вариантите. Но хубаво си сметни дните до 45- дневния, защото няма да ти е изгодно да имаш прекъсване на болничния.
За мен ЛКК е най- чистия начин с 14 дни от АГ и после ЛКК по 30 дни. Все пак може да звъннеш и на АГ и да попиташ как практикува с комисията, защото някои АГ сами си придвижват документите.

# 530
Може би ще те подведа с грешно инфо ако ти кажа че може и да стане. Ако тук няма кой да каже, говори с ЛЛ да те ориентира за вариантите. Но хубаво си сметни дните до 45- дневния, защото няма да ти е изгодно да имаш прекъсване на болничния.
За мен ЛКК е най- чистия начин с 14 дни от АГ и после ЛКК по 30 дни. Все пак може да звъннеш и на АГ и да попиташ как практикува с комисията, защото някои АГ сами си придвижват документите.
Благодаря, днес ще питам. Peace

# 531
  • Пришълец
При започване на нова работа от бременна, колко отработени дни трябва да има, за да може да излезе в болничен?

# 532
При започване на нова работа от бременна, колко отработени дни трябва да има, за да може да излезе в болничен?
Казаха ми една седмица поне.

# 533
Аз пак съм в чуденка...
 Значи с термин 21.09 бях но родих на 11.09
 Болничния е изряден и е подаден на 18.09 (42 дни от болницата)))
 Вчера ( 27.10) имах частичен превод .. но доста малко ми се видя.Кога би трябвало да получа остатъка?!  Някой идеи?

# 534
Аз пак съм в чуденка...
 Значи с термин 21.09 бях но родих на 11.09
 Болничния е изряден и е подаден на 18.09 (42 дни от болницата)))
 Вчера ( 27.10) имах частичен превод .. но доста малко ми се видя.Кога би трябвало да получа остатъка?!  Някой идеи?
Вземи си ПИК от НОИ и проверяван онлайн вместо да се чудиш. Там виждаш за колко дни колко пари са ти превели .

# 535
kikair Благодаря

# 536
Здравейте!Имам следното питане.Бебчо е на 9 месеца и аз искам да си ползвам цялото майчинство.Но не възнамерявам да се връщам на старата си работа.Искам да напусна и да си намеря нова.Майчинството ми изтича на 5 януари 2019г.Мога ли декември да пусна предизвестие за напускане(още по време на майчинството)?Или е по-добре да си ползвам отпуските,които са се натрупали?Имам ли право да ползвам отпуските за тези 4 години майчинство(имам две деца и майчинствата ми се застъпват.)Благодаря предварително!!!:)

# 537
  • София-Младост
Може да напуснете по всяко време, дори и преди 05.01.19.
Преди това може да прекратите отпуска за бременост и раждане или майчинство и да ползвате натрупания платен отпуск. Не съм сигурна работодателя има ли право да го откаже само или е длъжен да се съгласи. Ако не се ползва натрупания отпуск се изплаща при прекратяване на ТД.

# 538
Работодателя има право да откаже натрупаната отпуска, ако е в негов интерес. Но е задължен да ти я плати при напускане.

# 539
Работодателя има право да откаже натрупаната отпуска, ако е в негов интерес. Но е задължен да ти я плати при напускане.
Благодаря за информацията!!!
И аз така знам за отпуските.Тогава ,живот и здраве,догодина декември ще си пусна предизвестието,за да изтече този един месец.Предизвестието си е задължително,въпреки майчинството,нали?

Общи условия

Активация на акаунт