Майчинството счетоводно-74

• 52 568
  • 763
  •   1
Отговори
# 405
Много благодаря. Значи съм си съвсем наред с тази малка сума. Щях да ходя да се разправям ама няма смисъл.

# 406
Здравейте. Моят казус е заплетен доста и ще съм благодарна да получа насоки за действията си от тук нататък.
Втората година майчинство ми изтича на 05.11.2017г. Детето няма да ходи на ясла, ще го гледам до 3г. Преди да родя нямах нужния 12м стаж и съм заведена "на работа" във фирмата на мъжа ми. Не си плащам осигуровките там, както бихте предположили. И сега следва въпросът как да оформим документално нещата, така че и двете страни да са удовлетворени до някаква степен? Как да я водим моята трета година, в която няма да получавам нищо от НОИ?  Как е по-добре за неговата фирма?

# 407
  • Пловдив
Здравейте. Моят казус е заплетен доста и ще съм благодарна да получа насоки за действията си от тук нататък.
Втората година майчинство ми изтича на 05.11.2017г. Детето няма да ходи на ясла, ще го гледам до 3г. Преди да родя нямах нужния 12м стаж и съм заведена "на работа" във фирмата на мъжа ми. Не си плащам осигуровките там, както бихте предположили. И сега следва въпросът как да оформим документално нещата, така че и двете страни да са удовлетворени до някаква степен? Как да я водим моята трета година, в която няма да получавам нищо от НОИ?  Как е по-добре за неговата фирма?

Няма трета година майчинство.Имаш 6 м неплатен за гл на дете до 8 г.Бащата води ли се на трудов договор?Ако да,може да ти прехвърли 5 м от неговите 6 м неплатен.Така за теб ще станат 11 м неплатен.Пускаш си молба за неплатен за гл на дете от дата 6 ти ноември и си я ползваш.

# 408
Бащата също е на ТД, да. Благодаря.
В тези 11м фирмата какво плаща за мен - пак ли само здравните, както досега или всички осигуровки?

# 409
  • Пловдив
Бащата също е на ТД, да. Благодаря.
В тези 11м фирмата какво плаща за мен - пак ли самл здравните, както досега или всички осигуровки?

Да,само здравните отново

# 410
Здравейте,

Бременна съм и искам да разбера как се изчислява майчинството. Искам да отбележа, че работя в болница и понеже имам контакт само с болни от момента в който разбрах, че съм бременна  веднага взех 34 дни болничен от ортопед, после си изчистих платената отпуска и така до днес когато съм вече в 13гс и ми дадоха първичен болничен за 30 дни за това, че съм бременна. Термина ми е на 09.04.2018г. до тогава смятам да не се явявам на работа в болницата и да ползвам болничен. Ще мина и на ТЕЛК по този повод в някой момент. От януари 2016г. до май месец вкл. 2016г., заплатата и осигуряването ми е  в размер на1600лв, от юни месец вкл. 2016г. до декември месец вкл 2016г., - 1800 лева и от януари месец 2017г. и до момента ми е 2000 лева. Позицията ми е една и съща просто имам повишения на заплатата.  Искам да разбера как ще ми се отразят всичките тези болнични на майчинството и дали е проблем, че за последните две години имам три пъти смени на възнаграждението?

# 411
И аз пак да досадя в темата. Намерих фирма, ще ме назначат.
В 23 г.с.съм в момента, какъв болничен да взема/искам преди 45 дневния или да си плащам осигуровките? Ако някой има опит ще се радвам да ме посъветва, мерси много!

# 412
  • Пловдив
И аз пак да досадя в темата. Намерих фирма, ще ме назначат.
В 23 г.с.съм в момента, какъв болничен да взема/искам преди 45 дневния или да си плащам осигуровките? Ако някой има опит ще се радвам да ме посъветва, мерси много!

Какъвто и да е болничен.Назначават те,отработваш един ден и излизаш в болничен.Най-добре е да е от ЖК то,където те следят.Да се водиш ефективно на работа не ти е изгодно.Вземи си болничен

Здравейте,

Бременна съм и искам да разбера как се изчислява майчинството. Искам да отбележа, че работя в болница и понеже имам контакт само с болни от момента в който разбрах, че съм бременна  веднага взех 34 дни болничен от ортопед, после си изчистих платената отпуска и така до днес когато съм вече в 13гс и ми дадоха първичен болничен за 30 дни за това, че съм бременна. Термина ми е на 09.04.2018г. до тогава смятам да не се явявам на работа в болницата и да ползвам болничен. Ще мина и на ТЕЛК по този повод в някой момент. От януари 2016г. до май месец вкл. 2016г., заплатата и осигуряването ми е  в размер на1600лв, от юни месец вкл. 2016г. до декември месец вкл 2016г., - 1800 лева и от януари месец 2017г. и до момента ми е 2000 лева. Позицията ми е една и съща просто имам повишения на заплатата.  Искам да разбера как ще ми се отразят всичките тези болнични на майчинството и дали е проблем, че за последните две години имам три пъти смени на възнаграждението?

Базата за месеците в болничен са ти 18 те месеца назад преди първия болничен.За месеците в болничен ще ти взимат не самия болничен,а сумата,от която е изчислен.Осигуровките са ти хубави,с не големи разлики,и болничният няма да ти се отрази негативно.Пък и какво значение има като ти няма да се връщаш със сигурност на работа.Базата за обезщетението за бр и раждане ще ти е 24 м назад от 45 дневния болничен.На сайта на НОИ има калкулатор.Може да си изчислиш

# 413
Благодаря за отговора. Peace

# 414
Здравейте.
Имам следния казус и моля някой да ми разясни как седят нещата.
От 1 ноември ще пусна детето си на детска ясла. Майчинството ми изтича Януари месец 2018, когато детето прави 2 години.
От 1 ноември ще излезна в платен отпуск и ще го ползвам до края на годината.
Мога ли след това от 1 януари да си взема 6 месеца неплатен отпуск, полагащ се за гледане на дете до 8 годишна възраст? Полага ли се този отпуск, когато детето ходи на ясла?
Искам да започна нова работа, но ми се ще да опитам за половин година, а в старата да ми се запази мястото. Има ли как да се случи на практика, освен на теория?

Благодаря Ви предварително!
Хубава вечер!

# 415
  • Пловдив
Здравейте.
Имам следния казус и моля някой да ми разясни как седят нещата.
От 1 ноември ще пусна детето си на детска ясла. Майчинството ми изтича Януари месец 2018, когато детето прави 2 години.
От 1 ноември ще излезна в платен отпуск и ще го ползвам до края на годината.
Мога ли след това от 1 януари да си взема 6 месеца неплатен отпуск, полагащ се за гледане на дете до 8 годишна възраст? Да.Имаш 6 м твои и бащата може да ти прехвърли 5 м.Т.е общо да станат 11 м  неплатен за гл на дете от 2 до 8 години Полага ли се този отпуск, когато детето ходи на ясла?да
Искам да започна нова работа, но ми се ще да опитам за половин година, а в старата да ми се запази мястото. Има ли как да се случи на практика, освен на теория?Възможно е.Но не можеш да имаш два трудови договора на 8 часа.Вторият трябва да е на 4 ри часа примерно.Погледни сегашния ти договор дали имаш забрана да сключваш други трудови договори

Благодаря Ви предварително!
Хубава вечер!

# 416
Elfita, сърдечно благодаря за отговора!
Хубава и слънчева неделя Simple Smile

# 417
  • Варна
Не, командировъчните не влизат.
Благодаря!

# 418
Добър вечер. Бременна съм в 14 г.с. Имах проблеми в началните седмици на бременността и шефовете ми казаха да си взема болничен до края на бременността. Така и направих. Сега обаче съм добре и съм затруднена финансово. Мога ли да се върна на работа при тях (вече има назначено лице на моята позиция)? Ако не докато съм в болничен при тях мога ли да почна почасова работа или работа по 4 часа на ден??

# 419
Може да почнете работа, но после ще върнете болничните на НОИ, защото сте работили през периода на временна неработоспособност. Все пак и двамата работодатели подават декларация 1.

Общи условия

Активация на акаунт