Майчинството счетоводно-74

• 52 558
  • 763
  •   1
Отговори
# 420
По принцип винаги може да се върнете на старото си работно място, тъй като обикновено като изтече един болничен, човек се връща на работа - това е положението по презумпция. Друг е въпросът (за работодателя най-вече) ще има ли работа за двама, т.е. хем вие да се върнете, хем човекът по заместване да остане; ще има ли чисто в технически план дори къде да ви е работното място (в случай че въпросния човек е заел вашето бюро, компютър и т.н.). Но това не са въпроси, които вас ви касаят, ако решите да се връщате, да имате такова право. Отделен въпрос е това вече как ще повлияе на взаимоотношенията ви с работодателя и на ситуацията на работното място, това вие трябва да си прецените.

# 421
  • Пловдив
Добър вечер. Бременна съм в 14 г.с. Имах проблеми в началните седмици на бременността и шефовете ми казаха да си взема болничен до края на бременността. Така и направих. Сега обаче съм добре и съм затруднена финансово. Мога ли да се върна на работа при тях (вече има назначено лице на моята позиция)? Ако не докато съм в болничен при тях мога ли да почна почасова работа или работа по 4 часа на ден??

Няма как да си в болничен и да работиш другаде
Можеш да върнеш на работа.Ще освободят заместника.Няма да му е приятно на шеф със сигурност.
Нали ти изплащат болнични от НОИ???Защо искаш да работиш?

# 422
Живея под наем ... болничния ми покрива само наема... приятеля ми оправя сметките, но е трудно. Шефа няма да е много радостен. За него аз вече не съм работоспособна...иди обясни, че вече минах периода с повръщане и т.н. Варианта да напусна работа и да започна на друга ми се вижда много рискован. Любопитно ми е ако договора ми е граждански проблем ли ще е че ми се изплаща болничен? Или да се ориентирам на някъде без ТД, което ми се вижда още по нереално. Едва ли някой ще си сложи главата в торбата заради положението ми...

# 423
Живея под наем ... болничния ми покрива само наема... приятеля ми оправя сметките, но е трудно. Шефа няма да е много радостен. За него аз вече не съм работоспособна...иди обясни, че вече минах периода с повръщане и т.н. Варианта да напусна работа и да започна на друга ми се вижда много рискован. Любопитно ми е ако договора ми е граждански проблем ли ще е че ми се изплаща болничен? Или да се ориентирам на някъде без ТД, което ми се вижда още по нереално. Едва ли някой ще си сложи главата в торбата заради положението ми...

Това значи ли, че в тази фирма са те осигурявали на по-ниска от реалната заплата или просто имаше месеци назад с по-ниски доходи, които влизат за калкулациите на болничния?

# 424
Ако сте осигурявана на реална заплата болничния ви покрива 80% от заплатата, т.е. и с него и без него пак ще си покривате само наема. За база на болничния се взимат 18 месеца назад - била сте безработна или на друга заплата?

# 425
Теудовия ми стаж е 13-14 месеца... осигурявали са ме на 600 и сега мисля, че е на 500 защото толкова взимах или е 640 не съм се информирала ... знам само че ми се отдържаха част от осигуровките (140лв.) Истината е, че сега този месец трябва да ми преведът първи болничен. Аз го смятах на 70% от 500 лева... явно не е така

# 426
Болничният при бременност не е ли 90% от това на което сме осигурявани, или бъркам?

# 427
  • София-Младост
Болничният при бременност не е ли 90% от това на което сме осигурявани, или бъркам?
Болничен за бременост и раждане се изчислява на 90% от...
Болничен за временна неработоспособност (включително и по време на бременост) 80% от...

# 428
Момичета, имам питане:

1. Работя в сегашната фирма от 5 години, но съм назначена на 4 часов работен ден, 250 лева заплата. От септември тази година съм назначена на 8 часов работен ден, 500 лева заплата. Наистина ли ще взимам майчинство 460 лева? Терминът ми е 21.02.2018

2. Лекарят ми иска да ме пуска в болничен,аз все се опъвам,но от началото на третият триместър ще излизам. Това ще се отрази ли на майчинството?

# 429
  • София-Младост
Момичета, имам питане:

1. Работя в сегашната фирма от 5 години, но съм назначена на 4 часов работен ден, 250 лева заплата. От септември тази година съм назначена на 8 часов работен ден, 500 лева заплата. Наистина ли ще взимам майчинство 460 лева? Терминът ми е 21.02.2018

2. Лекарят ми иска да ме пуска в болничен,аз все се опъвам,но от началото на третият триместър ще излизам. Това ще се отрази ли на майчинството?
Ако изчисленото обезщететие е под МРЗ, тогава да ще взимате МРЗ.

# 430
  • у нас
Има ли някъде в сайта на НОИ,където да видя с соя дата е внесен б.л и следващите 10 работни дни са тези, в които трябва да се очаква плащане? Имам ПИК.
При продължените на б.л същите ли са сроковете за изплащане?
Благодаря предварително.

# 431
Има в сайта на НОИ, влизаш в справка по ЕГН и ПИК, после намираш Справки за парични обезщетения и помощи. За болничен през октомври, до 10 ноември трябва да е регистриран в НОИ. Проверяваш тука, на втория ред е датата, а на първия ред е дневната сума.

Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН

Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО

# 432
  • у нас
Благодаря!

# 433
  • Бургас
Здравейте. Първата година от майчинството ми изтича, колко ще взимам втората? До сега взимах 450, втората МРЗ ли дават?

# 434
  • Пловдив
Здравейте. Първата година от майчинството ми изтича, колко ще взимам втората? До сега взимах 450, втората МРЗ ли дават?

Втората година е 340 лв месечно
Първата година си взимала 460 лв.460 лв е минимумът за първата година

Общи условия

Активация на акаунт