Майчинството счетоводно-74

• 52 419
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, искам да попитам: бащата е чужденец от страна извън ЕС, но с ЛНЧ в България и разрешение за пребиваване, може ли да прехвърля майчинството на неговата майка (която е също от държава извън ЕС), но няма разрешение за пребиваване, а само задграничен паспорт?
[/b]
За да се прехвърли майчинството на баба/дядо, то те трябва да са осигурени за ОЗМ...т.а. да работят на трудов договор. Тя такава ли е?

Не, тя дори не живее в България. Но и в нейната държава е безработна.

# 586
Здравейте, искам да попитам: бащата е чужденец от страна извън ЕС, но с ЛНЧ в България и разрешение за пребиваване, може ли да прехвърля майчинството на неговата майка (която е също от държава извън ЕС), но няма разрешение за пребиваване, а само задграничен паспорт?
А как записахте детето, имаше ли проблем с припознаването зарафи чуждото гражданство? Питам, че и ММ е така и нямаме брак, как става процедурата?

# 587
А как записахте детето, имаше ли проблем с припознаването зарафи чуждото гражданство? Питам, че и ММ е така и нямаме брак, как става процедурата?

Ами, все още не съм родила, ще ти кажа март месец, живот и здраве, Grinning но ние имаме брак.

# 588
Здравейте ! На трудов договор съм в частна фирма с дългогодишен стаж. В момента ползвам втора година майчинство. Инетресува ме, мога ли да започна работа дистанционно  за друга фирма почасово и как са регламентирани нещата ? Трябва ли веднага да пусна децата на ясла, ако сключа граждански договор ? Изобщо, има ли вратичка, по която мога да си работя от вкъщи в тази ситуация  ?

# 589
Здравейте, работя в държавно предприятие и средата на януари трябва да излезна в майчинство. Въпроса ми е мога ли за тези 10-12 раб. дни от януари да си пусна от платения отпуск за 2018 г.? Ще ми останат и дни от 2017 г., но ако мога тях бих си ги пуснала декември. Благодаря Simple Smile

# 590
Нали има 45- дневен болничен преди термин? Аз мислех че този и този след раждане са задължителни за ползване. Идеята ти е да не си в болничен а да ползваш отпуск ли?

# 591
  • София-Младост
Здравейте, работя в държавно предприятие и средата на януари трябва да излезна в майчинство. Въпроса ми е мога ли за тези 10-12 раб. дни от януари да си пусна от платения отпуск за 2018 г.? Ще ми останат и дни от 2017 г., но ако мога тях бих си ги пуснала декември. Благодаря Simple Smile
Стига да ти ги разреши работодателя...може.

# 592
Не, 45 дневния болничен ми започва от средата на януари. Идеята ми е да обединя отпуск и болничен

# 593
  • София-Младост
Здравейте ! На трудов договор съм в частна фирма с дългогодишен стаж. В момента ползвам втора година майчинство. Инетресува ме, мога ли да започна работа дистанционно  за друга фирма почасово и как са регламентирани нещата ? Трябва ли веднага да пусна децата на ясла, ако сключа граждански договор ? Изобщо, има ли вратичка, по която мога да си работя от вкъщи в тази ситуация  ?
Имате право да работите на граждански договор, да си гледате децата и да получавате обещетение.
Дори имате право да работите на трудов договор при ДРУГ работодател по време на втората година. Това при положение, че децата не посещават ясла разбира се.

# 594
  • Бургас
Майчинството обвързано ли е с минималната заплата?
И колко е минималното майчинство?

# 595
Минималното майчинство е 460лв.

# 596
  • Бургас
Минималното майчинство е 460лв.
А, ще се увеличи ли ,Ако през януари мин.заплата стане 510лв?

# 597
  • София-Младост
Да, ще се увеличи. Обезщетението за бременост и раждане не може да е под МРЗ за страната.

# 598

А, ще се увеличи ли ,Ако през януари мин.заплата стане 510лв?
Да, питах по назад в темата. Майчинството е 90% от осигурителния ти доход за последните 24 месеца и не по малко от МРЗ.
Ако я увеличат догодина и майчинството ще се увеличи....

# 599
Ала-Бала, благодаря !

Общи условия

Активация на акаунт