Майчинството счетоводно-74

• 52 383
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Здравейте, мами! В момента съм по майчинство 1 ва година, бебчо прави 1 годинка на 21.12. Преди седмица видях отново двете чертички и си изчислявам термина около 18.07. До колкото разбрах, при условие, че двете майчинства се застъпват, майчинството за второто дете ще ми е същото, каквото е било за другото. С представянето на болничния 45 дни преди раждане. трябва да подам и две заявления - мисля, че са 12 и 4 ( моля, ако някой е наясно да ме поправи), за да мога да ползвам и 50% от майчинството за 1-вото дете, докато навърши 2 год. Въпроса ми е, освен тези неща трябва ли да подавам и някакво писмо до НОИ, да ми изчислят майчинството, като за първото дете или те автоматично го изчисляват в полза на майката? Благодаря предварително за отговора!

# 646
  • София-Младост
Здравейте, мами! В момента съм по майчинство 1 ва година, бебчо прави 1 годинка на 21.12. Преди седмица видях отново двете чертички и си изчислявам термина около 18.07. До колкото разбрах, при условие, че двете майчинства се застъпват, майчинството за второто дете ще ми е същото, каквото е било за другото. С представянето на болничния 45 дни преди раждане. трябва да подам и две заявления - мисля, че са 12 и 4 ( моля, ако някой е наясно да ме поправи), за да мога да ползвам и 50% от майчинството за 1-вото дете, докато навърши 2 год. Въпроса ми е, освен тези неща трябва ли да подавам и някакво писмо до НОИ, да ми изчислят майчинството, като за първото дете или те автоматично го изчисляват в полза на майката? Благодаря предварително за отговора!
Едва си видяла втората чертичка и подготвяш приложенията...изчакай и задай въпроса си пак догодина, защото никой няма как да предвиди дали сегашните приложения ще са в сила тогава.

# 647
  • София
Благодаря за отговора.

# 648
Здравейте, мами!

Въпросът ми е следният:
Втора година майчинство съм и ми предлагат работа на граждански договор, като заплащането е до 450лв. Губя ли право на обезщетение /340лв/ ако подпиша такъв договор. И какво дължа като данъци върху дохода и как ги плащам, аз лично ли...  звъня в НОИ, но няма кой да вдигне в контактния център, а трябва да дам отговор.

# 649
  • София-Младост
Може да работиш на ГД. В НОИ няма да ти отговорят, осигуровките са към НАП. Обикновено възложителя  удържа и внася данък и  осигуровки, ти трябва да си подадеш догодина ГДД.
http://www.fskkartel.com/calc/grajdanski-dogovor.php

Последна редакция: вт, 14 ное 2017, 10:25 от Ала-Бала

# 650
Изпълнителят не съм ли аз?

# 651
  • София-Младост
Изпълнителят не съм ли аз?
Уф, Естествено, че си ти...имах предвид възложителя...редактирах се по-горе.

Имаше вариант за задраскване в стария формат...сега не го намирам.

# 652
Т.е моите задължения са, единствено да си подам ГДД и то не накрая на тази година, а на другата? Нещо трябвали да подавам в НОИ/НАП... ? Оставам си назначена във фирмата, в която си бачках преди да изляза в майчинство, нали?

Много благодаря за отговора. Simple Smile

# 653
Здравейте, не знам дали питам на правилното място и предварително много се извинявам,ако вече има тема по въпроса. Нова съм и в сайта и в бременността, та искам да попитам студентка съм 2-ра година бакалавър, имам само 5месеца трудов стаж осигуровките са ми платени. Колко месеца стаж ми трябват за да получавам 2години майчинство,мога ли да се водя на работа на дадено място и сама да си плащам осигуровките за да направя нужните месеци стаж? Или е най-правилно да се консултирам с адвокат за да знам как точно стоят нещата и какви документи точно трябва да пусна. Благодаря предварително и се извинявам пак за обърканите ми въпроси, но наистина не знам какво да правя.

# 654
  • Пловдив
Здравейте, не знам дали питам на правилното място и предварително много се извинявам,ако вече има тема по въпроса. Нова съм и в сайта и в бременността, та искам да попитам студентка съм 2-ра година бакалавър, имам само 5месеца трудов стаж осигуровките са ми платени. Колко месеца стаж ми трябват за да получавам 2години майчинство 12 осигурителен стаж през целия ти живот,мога ли да се водя на работа на дадено място и сама да си плащам осигуровките за да направя нужните месеци стаж?  да Или е най-правилно да се консултирам с адвокат за да знам как точно стоят нещата и какви документи точно трябва да пусна. документите ще ти ги движат от фирмата,в която започнеш работа.Ако останеш без майчинство за работеща,има помощ за майки студенти редовно от социалните Благодаря предварително и се извинявам пак за обърканите ми въпроси, но наистина не знам какво да правя.

# 655
Момичета,имам въпрос.Днес взех болничният,но...На длъжност записахме "касиер", а в документите се водя " отчетник финанси".Утре ще ги давам в счетоводството и много се притеснявам.Кажете дали това е голям проблем и ако да дали се поправя лесно? Sad

# 656
Ами може и да е проблем дори една буква на адрес на предприятието или в име на фирмата и искат да се коригира. Аз работя в медицински център и издаваме много болнични на бременни и не само и много често ни ги връщат за корекции. Според мен ако имаш връзка със счетоводителката ви питай я, за да не се разкарваш излишно да и го носиш пък да те върне.

# 657
Благодаря, Josefine. Имам номерът й, утре ще звънна сутринта.Аз се притеснявам главно да не е голям проблем тази корекция за АГ. :/

# 658
Момичета,имам въпрос.Днес взех болничният,но...На длъжност записахме "касиер", а в документите се водя " отчетник финанси".Утре ще ги давам в счетоводството и много се притеснявам.Кажете дали това е голям проблем и ако да дали се поправя лесно? Sad
Изобщо не мисля, че ще е проблем.

# 659
След болничния от болницата за 42 дни, трябва да взема от педиатърката болничен за изравняване на дните и чак след него ли тръгва майчинството.

Общи условия

Активация на акаунт