Искам да кажа ... (132)_24.07-30.07

• 52 442
  • 1 112
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Аз работя само на английски и често се дразня, че думи и изрази ми идват на англ в речта и много се старая да не смесвам езиците. Гледам си филмите на английски, но не обичам да чета книги на езика, предпочитам си на български - въпреки нескопосаните понякога преводи.
Прочетох Реликвата вчера, не успях да се запаля по Пендъргаст (още повече, че той повече като страничен герой ми се явяваше, останалите направиха всичко), но ще му дам още един шанс с втория роман. Но няма да е май моята кръвна група, щом като след Реликвата не посегнах към следващата, а зачетох последния Милениум (който не е писан от автора впрочем, и си му личи здраво).

# 106
И аз към групата на тези, вадещи си хляба с език Joy, с немски по-точно. Ползвам английски и испански, малко руски и италиански. Що се отнася до ученето на език чрез гледане на филми, игри и прочие, то те са само спомагателни медии, но напълно недостатъчни, ако се търси добро владеене и познаване на даден език.

# 107
Аз работя само на английски и често се дразня, че думи и изрази ми идват на англ в речта и много се старая да не смесвам езиците. Гледам си филмите на английски, но не обичам да чета книги на езика, предпочитам си на български - въпреки нескопосаните понякога преводи.
Прочетох Реликвата вчера, не успях да се запаля по Пендъргаст (още повече, че той повече като страничен герой ми се явяваше, останалите направиха всичко), но ще му дам още един шанс с втория роман. Но няма да е май моята кръвна група, щом като след Реликвата не посегнах към следващата, а зачетох последния Милениум (който не е писан от автора впрочем, и си му личи здраво).

И аз искам да я проета, но малко се притеснявам, е няма да ми хареса.

# 108
Що се отнася до ученето на език чрез гледане на филми, игри и прочие, то те са само спомагателни медии, но напълно недостатъчни, ако се търси добро владеене и познаване на даден език.
Напълно подкрепям, въпреки че дадох пример с моя син, който има завидни познания точно с тези методи на гледане на клипове, писане на коментари и подобни. За неговите годни ме устройва идеално. Последните няколко подаръка, които си поръчва на брат ми са книги на английски език(да, за определени геймърски игри) и много му се кефя, защото ги изчита за ден.  

# 109
Реликвата на инат я прочетох.Хич не ме грабна Пендъргаст, но му дадох втори шанс с втората книга от поредицата.
Ще си изтегля и на Сидни Шелдън романите, ако и там не ми върви четенето Майкъл Конъли ми е любимец и ще спаси положението.

# 110
Гледането на телевизия - филми, новини, игри, могат да помогнат за подобряване на произношението, или за научаването на някои идиоми, но като цяло е трудно. Английският език е матерен на ММ, но при гледането на някои американски криминални сериали, той казва, че понякога чете и българските субтитри, за да разбере някое значение. Разбира се, в повечето се говори на сленг, който си е специфичен.

Съответно същото се случва, когато говори с децата си по телефона - с мен говори на BBC английски, но с тях - така както си говорят семейно хората. Не винаги ги разбирам, или трябва много да се концентрирам върху разговора, но той пък си е техен и не е нужно.

Аз съм завършила руска гимназия и знам езика много добре, но от 15-годишното говорене на английски, когато трябва да говоря с руснаци първо ми идват английските думи или правя някаква смесица от 5 думи на английски, 2-3 на руски.... А, понякога, когато не знам някоя дума на английски, тя ми идва на руски и той започва да ме гледа много учудено. Интересно нещо е мозъкът....

# 111
  • Sofia
Искам да кажа,че мръзнем на плажа 🤔.От страх да не слънчасаме,идваме по ей туй време... и все дъжд ни вАли 😃. Освен да си 'апнем провизиите и да си ходим😁.

# 112
Що се отнася до ученето на език чрез гледане на филми, игри и прочие, то те са само спомагателни медии, но напълно недостатъчни, ако се търси добро владеене и познаване на даден език.
Напълно подкрепям, въпреки че дадох пример с моя син, който има завидни познания точно с тези методи на гледане на клипове, писане на коментари и подобни. За неговите годни ме устройва идеално. Последните няколко подаръка, които си поръчва на брат ми са книги на английски език(да, за определени геймърски игри) и много му се кефя, защото ги изчита за ден.  
Ако правилно си спомням, ти спомена по-назад, че синът ти е около 8-9 годишен, ако е така, то той е намерил удачен за възрастта си начин да учи чужд език, а именно чрез повторение. На неговата възраст децата все още учат интуитивно, чрез подражание. По-късно обаче е необходимо да се обърне внимание и на академичния аспект в изучавамето на езика.

# 113
  • София
Хъх, какво значи не е писан от автора? Води се на един, а вппследстие е разкрито, че е писана от друг или как?

# 114
  • София
Белинда, първите три романа от поредицата Милиниум са издадени след смъртта на автора и веднага стават много популярни. Така че по-късно наемат някакъв друг автор, който да напише 4та част.
http://www.colibri.bg/avtori/259/stig-larshon

# 115
Аз знам английски очевидно, който съм учила по какви ли не начини, учила съм и френски и немски, като френския го бях научила на добро ниво и после почти изцяло го забравих, за което много ме е яд, знам и руски и то поне много добре. Почвам напоследък да проговарям малтийски, иначе разбирам горе-долу всичко, знам сигурно 4-500 думи италиански, защото наоколо много се говори и периодично почвам да уча датски, за който вече имам някаква основна представа.

Детето знае английски, малтийски в някаква степен, макар да изкара само 55% на последния изпит, но той е като за малтийски деца, отделно учи и немски и то много интензивно. Сега искала испански да учи, което приветствам. Тук може нищо друго да не учат като хората, но езиковото обучение е на отлично ниво.

От една страна считам владеенето на чужд език за техническо средство, т.е. не е кой знае какво умение. От друга, хубаво е човек поне един английски да знае, поради това че е универсален език в съвременния свят, щом и руснаци, италианци и французи почнаха масово да го учат и говорят.

С гледане на телевизия, компютри, клипчета и подобни език не се учи. Ни най-малко даже. С четене, писане и говорене в сътветната среда се учи.

За желаещите да понаучат нещо или просто да се упражняват препоръчвам приложението Duolingo. Babbel e още по-добро, но платено, макар и не скъпо. Аз около миналите коледни празници си го купих за датски език с 50% намаление.

# 116
Искам да кажа, че триседмичната ми почивка от форума ми се отразява изключително благотворно. Май ще я направя по-дълга. Искам да благодаря за личните съобщения, някои ме разплакаха дори.
Искам да кажа, че намирам новата визия на форума за нефункционална и неудобна за потребителя, но както се знае потребителят тук е най-малко важен.
Искам още да кажа, че бях на концерт на Роби Уилямс и се размазах от кеф. Буквално. Еуфорията ме държи вече трети ден, хора. Невероятно изживяване.
Още какво да кажа... Обикаляхме по турнири, вчера беше последния, сега пауза до септември. Скапващ сезон, наесен нов, дано е успешен поне като изминалия. Чакаме оценките в сряда, дано няма неприятни изненади. Имахме един дълъг уикенд с българската общност тук. 130 българи в един замък за 3 дни, беше чудесно и зареждащо! А за децата беше страхотен празник, забавлението беше максимално.
Още няколко дни до лятната ни ваканция. Море, планина, любими хора и релакс. Чакаме ги с нетърпение.

# 117
  • Бургас
Работя основно с испански. На прилично ниво се оправям и с английски, който рядко ми се случва да ползвам и слава богу, защото произношението ми не е добро. В писмена форма съм по-добра. Веднъж годишно пътуваме по работа в Италия и там една седмица се старая да се справям само на италиански /имам завършено ниво В1, но само на хартия/, като до следващото пътуване не ползвам езика въобще.
Преди години се записах на курс по гръцки, ходех с голямо желание. Не случих обаче на преподавател и сега мога само да попитам за нечие има и да кажа своето Simple Smile
Много малко съм учила руски. Отделно, майката на приятелката ми в онези години беше украинка и аз си преписвах домашните от нея, без да си давам зор да уча.
ММ много иска да учим китайски.

Благодаря на Рая, че сподели снимка от хотела! Планирахме един септемврийски басейн там Simple Smile

# 118
Аз имам една идея като се приберем, която основно в моя мозък изглежда така:
- вземаме на детето нещо като домашен учител, която да го прибира от училище и води на тренировки, и да му помага с учебния материал ако е необходимо ( това последното надявам се да не е необходимо). Та този човек, мъж или жена трябва да говори испански. Основната цел е да му говори само на испански и той да говори само на испански с нея/ него.
Тук знам как да намеря такъв човек, но в БГ, та отворена съм за идеи. Мислех да се свържа с института Сервантес...или да търся от училището, където ще учи  newsm78 Имам близо 3 години да го измисля, като до 2 години трябва да имам вариант, краен.

# 119
Тук знам как да намеря такъв човек, но в БГ, та отворена съм за идеи. Мислех да се свържа с института Сервантес...или да търся от училището, където ще учи  newsm78 Имам близо 3 години да го измисля, като до 2 години трябва да имам вариант, краен.

Ще се прибирате в България ли? Не разбрах много, но ако е за Варна мога да дам идеи за испански като му дойде времето.

Общи условия

Активация на акаунт