Следобеден сън

• 1 901
  • 17
  •   1
Отговори
Имам момченце на 1 год и 10 месеца и в последно време следобедния сън ни е много труден .В смисъл ако успея да го накарам да легне заспива за две минути ,но проблема е да го накарам да легне .Спи му се търка очи ,прозява се .Правим ритуала слагаме пижамката ,четем приказки ,гушкаме се и не та не не иска да легне и не иска .Става и започва да си играе с всичко -пердето ,възглавницата ,подскача ,катри се върху мен .Чак когато му се скарам и съм вече максимално изнервена решава да легне и да заспи .Защо трябва да са тези караници ?Искам да не му викам и се стремя това да се случва максимално рядко ,но имам чувството че направо си търси викането .Без него не може да легне .А аз съм вкисната и се самообвинявам за дето съм си изпуснала нервите.

# 1
Не се обвинявай, човек си.
Защо не измислиш някаква активност преди следобедния сън, която да го измори - тичане навън, игри с топка, да си играе на разни катерушки. После един качествен обяд и сънят му е в кърпа вързан.
Изключи и храните със захар и какао, те превъзбуждат децата.

# 2
Здравей ,
сутрин излизаме в 9:00 и до 12:30 сме на площадките където щурее като през повечето време бяга и се катери .Захар почти не давам само от време на време по някоя бисквитка и то рано сутрин какао също.
Малкия има много енергия ,но не е хиперактивен .

# 3
  • Варна
Ами спри му следобедния сън тогава, не е края на света.

# 4
Ами спри му следобедния сън тогава, не е края на света.
О и това съм опитвала ,но му се спи става раздразнителен ,че не се е наспал и се тръшка на земята започва да приритва с крачета  и казва ''нани ,нани' като си блъска главата в пода .Като го сложа на леглото веднага става и почва да си играе .Докато не му се скарам .Писна ми всеки ден да викам заради един сън.И аз бих го махнала ,но си го търси .

# 5
Детето си играе и ви провокира чисто по детски просто сте влезли в този "режим" и то си го изисква, точно като ритуал му е  Wink.  Относно спането, ако спи достатъчно след като заспи, значи има нужда от сън не му го спирайте, малък е още..съня е здраве за психиката на детето.

Къде спи детето, в негово легло или... вие при него ли стоите? Защото казвате "катери се по мен". Не може ли да направите ритула, четете, гушкате се и той ляга и вие излизате и той остава сам. Дори и да играе, ще е до време и след това ще заспи след като няма "публика".

# 6
Вечер малкия няма проблем със заспиването след ритуала -къпане ,пижамка ,приказка си ляга и заспива за не повече от минутка две като се държим за ръцете  .Спи си в леглото ,но понякога е и в нашето легло.При следобедния сън спи в количката  другаде не мога и не мога да го приспя въпреки отчаяните ми опити.Освен това като дойде следобед  сам си сочи количката ,защото опитвам да го приспя на леглото .Като го сложа в количката започва да става и да си играе с коланите, с копчетата изправя се да падне .После следва ''ритуала '' викане и ляга и заспива  на минутата.

# 7
За мен лично детето е малко да му се спира съня. Вие си знаете, разбира се, кое е най-добре за него.
Опитайте с гушкане в притъмнена стая и леко полюшване. При моя син имаше ефект, като беше малък, но и той си е от поспаливите. На 6 г. е и още спи следобед. Не всеки ден, но в повечето - и в градината, и вкъщи. То при него е и създаден режим, най-вече от градината. Опитай да въведеш режим - закуска в 8 ч., игра навън от 9 до 12 ч., 12,30 ч. обяд, 13-16 ч. следобеден сън. Ако не иска да спи, го оставяш да лежи, но не му разрешаваш да става и да играе. Лека-полека ще се нагоди.

# 8
За мен лично детето е малко да му се спира съня. Вие си знаете, разбира се, кое е най-добре за него.
Опитайте с гушкане в притъмнена стая и леко полюшване. При моя син имаше ефект, като беше малък, но и той си е от поспаливите. На 6 г. е и още спи следобед. Не всеки ден, но в повечето - и в градината, и вкъщи. То при него е и създаден режим, най-вече от градината. Опитай да въведеш режим - закуска в 8 ч., игра навън от 9 до 12 ч., 12,30 ч. обяд, 13-16 ч. следобеден сън. Ако не иска да спи, го оставяш да лежи, но не му разрешаваш да става и да играе. Лека-полека ще се нагоди.
Здравей ,
опитвам с гушкане в притъмнена стая и полюшване при което той ми взема очилата ,смее се, катери се по мен ,играе си с косата ми т.е. направо си я скубе . #Crazy Иначе сме на същия режим ,но го приспивам към 14;00-14:30  след едночасови опити .Проблема не е със заспиването ,а с слагането да лежи .Виждам го как буквално се бори със съня .Буквално ако успея да го полежа заспива на минутата.

# 9
Трябва да си намериш начина, който е валиден за него. Пробвай с четене на приказка. Ако пак щурее, казваш - няма да четем приказка, докато не се успокоиш.
Сега се сещам, че моят на тази възраст заспиваше със шише с вода. Гушвах го, давах му шише с биберон с вода и той се унасяше.

# 10
Не знам в колко става сутрин и колко му е нощният сън, но опитай да го слагаш около 13-13.30ч.Според мен детето е преуморено и превъзбудено, заради възбудата се бори със съня и продължава да си играе. Опитай се да му поставиш ултиматум - ако става няма приказка, или ще го оставиш сам. В тази възраст, ако не е свикнал да заспива сам и се страхува, една такава заплаха има ефект.
Скрит текст:
Моят син е на 3. Свикнал е да ляга в 14-14.30, но напоследък често е превъзбуден, не обядва и непрекъснато ни закача, като не ни оставя да се нахраним спокойно. Викане не помага. Детето се бори за внимание - нито да му го дадеш,
нито да го игнорираш... Тъй като ми е второ дете, вече разпознавам симптомите на превъзбудени и преумората, както и на борбата за внимание, дори и нежеланото. Не се чувствай гузна, че си му се скарала, детето как да разбере, че не постъпва правилно? Но сепопитай да избягаш от този модел или ... го пускай на ясла. Но имай предвид, че там ги слагат в 12.30-13.00ч

# 11
  • София
Няма нищо по-полезно от следобедния сън ! Simple Smile

# 12
Съгласна съм, че е възможно детето да е преуморено. Ако изтърва моят син и легне по-късно, се държи по същия начин, иначе  заспива много бързо. Освен това също смятам, че на тази възраст децата имат нужда от сън, не разбирам родители, които махат съня на деца под 3 г. (често за свое удобство). Аз бих разкарала количката (ако е възможно, разбира се). Приспивах големия си син като бебе, в количка и шезлонг до година и половина, един ден просто го сложих в леглото му и си заспа. Махнете количката и го сложете в кошарата, на тази възраст би следвало да разбере какво се случва.

Относно нервите, понеже съм трошила и троша доста в момента, бих казала, че ако се примирите, че ще е така, няма да Ви пука много. Деца са, щуреят, нормално е. Може пак да се поскарате, но без да се нервирате и после да се укорявате. Не, че има за какво, в крайна сметка, първо сме хора и ние и второ, детето едва ли чак толкова е впечатлено от караницата.

# 13
Моето момиченце е на същата възраст и напоследък се случва нещо, като при вас.
Попринцип от година и повече през деня не заспива другаде освен в кошарата си.
До преди 2-3 седмици си беше влезнала в един режим, който и двете ни устройвсше.
Събуждаме се около 9.
Излизаме, прибираме се между 12-13:00, хапва и като я сложа в кошарата за има, няма 5 мин си заспиваше. Спеше си по 3 часа.
Вечер си лягаше по - късно към 22,23:00, но и ние лягаме след 23:00, така че нормално, все пак си спеше до късно сутрин, спи следобед.
Но...разбра, че може да си прескача решетката (кошарата е допряна до спалнята) и режима се развали.
Започна по 10 пъти да прескача - вънка, вътре, носи си играчки, изхвърля ги през кошарата...
При моето дете от малка гушкане, люлеене и пеене не вървят...по - скоро ще се разбуди, отколкото да заспи. И за това или излизам от стаята и я гледам през притворената врата (без тя да ме вижда) или лягам на спалнята и гледам да не мърдам много, много, че на всяко мое мърдане, тя е изправена и готова да прескача...
Та и аз се бях поизнервила и се случваше с каране да си ляга през деня.
Тя иначе не се сеща...докато не се изтощи напълно, да си легне сама и то и тогава не отива в кошарата ами заспива я на килима, я на дивана (това е вечер), през деня все още не е заспивала някъде сама... ако се залежи в кошарата заспива...или не спи.
Не я принуждавам, като не иска да не спи, ама тя хем не ляга, хем мрънка и търка очите...слагам я в кошарата . 1,2..5пъти, тя излиза и накрая и двете сме изнервени...скарам и се и си легне и аз всеки път се питам защо трябва да е така...ама...с добър тон не се получава.
Бяхме на почивка до вчера, за седмица и само 1 ден спа час и половина през деня...сутрин става в 7, вечер ляга в 22...
Незнам от къде беше тази енергия, обаче ни спря тока това дете....
През деня - плаж, разходки, площадки, играем...не заспива...
Обаче и се отразява...мрънка навън, мрънка вътре, като сме...прави едни кълбета по спалнята, аз само я дебна от коя страна е, да я хвана да не падне...за секунди се качва на кухненската маса и сяда отгоре...прави си едни спринтове, аз след нея...всичко, което го види го разхвърля...шкафове, играчки... По някое време започва от най - малкото един истеричен рев, ясно е че е защото и се спи, но пак не ляга...слагам я в кошарата, скача, подскача, мрънка да излиза, изхвърля си чаршафа, завивките, дори матрака Joy Там е сгъваема кошарата, ако е отворен ципа...изкача на втората секунда, ако го затворя, уж да се залежи се започват тези изпълнения...после стои на ципа и се опитва да го отвори, мрънка...
И накрая не и издържахме на темпото и се прибрахме по - рано...изтощени от почивката.
Ще видя сега, като се прибрахме, дали пък не и омръзна излизането от кошарата и да вземе да си влезе в режима, че и на нея и на нас ни се отразява не спането...
Както казах при моето дете - книжки, песни, гушкане, люшкане, не вършат работа...остава доброволно да си легне, да не спи.. или най - неприятното...да се изнервим и двете и чак тогава да реши да си ляга.
Моето писане няма да ти помогне, ама поне да знаеш, че не само при вас е така Grinning

# 14
Ekaterina93, ако си по-нервна и напрегната вероятно усеща. При нас действаше безотказно - лягам до него и заспивам  Laughing когато се събудех винаги спеше. Щом види, че няма реакция когато се катери върху мен и ме закача  Mr. Green, рано или късно се успокоява и заспива - между 10 минути и половин час отнема. Понякога само се преструвах, но ме усещаше дребното, и колкото по-бързо исках да заспи, толкова по-дълго отнемаше Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт