Коя банка ползвате и какви такси ви удържат?

• 170 243
  • 1 663
  •   1
Отговори
# 1 080
След НГ имаха много заявки, защото смениха Мастър кард с Виза. Затова се получи забавяне. Моята дойде за седмица, иначе е до 3 дни.

# 1 081
  • Сф
За пътуване в чужбина- Револют. Пластиката идва до 10тина дни макс, имаш виртуална карта , имаш за еднократна употреба в приложението,свободно можеш да обменяш валути онлайн, замразяваш и размразяваш карти мигновено. Супер удобно.

# 1 082
Вярно ли е, че БНБ били дала лиценз на револют? Мернах нещо такова сутринта, но се съм проучвала в детайли.....някой знае ли...

# 1 083
  • Сф
Че то това не е от вчера. Може би стана година. ПАрите са ти защитени както в БГ банка.

# 1 084
Благодаря за отговорите.
Как се заявява пластика от Револют?
На телефона имам приложение с известна сума.
Неона няма ли да върши работа в случая?

# 1 085
Револют отдавна, поне година, са банка с всички защити на депозитите до 100 хил.евро.

# 1 086
  • Сф
За Револют, отиваш при картите и там ти дава опция да заявиш карта. Преди ги пращаха от УК, вече от София.
Съмнявам се Неона да е толкова функционална. Най - малкото ще превалутират в момента на операцията /плащането/, а при Револют можеш да следиш курса и да решиш кога да обръщаш

# 1 087
Моята VISA на TBI дойде за един раб. ден. Верифицираха ни в приложението късно в четвъртък вечерта и в събота сутринта беше при нас. Т.е. ако бяхме направили регистрацията преди обяд, предполагам на другия ден щеше още да е при нас. Таксите са минимални на ТБИ общо взето за всичко и за онлайн банкиране  и захранване на сметки към други доставчици на платежни услуги (банки). Имаш безплатно теглене и внасяне КЕШ на каса безплатно до 5 К мисля беше. Картата е с безплатна сметка, че и 20 лв. ти дават за добре дошъл. Безплатни 2 тегления в рамките на месец от банкомат. Просто печелят, както и другите банки, от оборота, минал през нея. Всички търговци, при които се плаща на ПОС терминал имат такса към банката обслужваща ПОС терминала (примерно 3-4% може и по - малко в зависимост от оборота им и те се разделят пък и към тези, които са издали картата), и това си е включено в цената на стоката. Просто не са толкова лакоми. EasyPay също имат безплатна карта и сметка на този принцип.

# 1 088
Сега си намерих мейла от Револют, от 01.07.22 е.
На ТБИ съм клиент от 2016, нямам такса поддръжка на сметка Св. пари. Изобщо никакви такси при тях не съм имала. Битови сметки плащах при тях, точно, защото е без такса. Отскоро съм и с ДК при тях.

# 1 089
Просто печелят, както и другите банки, от оборота, минал през нея. Всички търговци, при които се плаща на ПОС терминал имат такса към банката обслужваща ПОС терминала (примерно 3-4% може и по - малко в зависимост от оборота им и те се разделят пък и към тези, които са издали картата), и това си е включено в цената на стоката. Просто не са толкова лакоми. 

По-скоро ТБИ печелят добре от основната им дейност /отпускане на по-рискови кредити с по-висока лихва/ и субсидират тази безплатна услуга. А и така привличат нови клиенти, част от които рано или късно ще решат да изтеглят някой кредит или да ползват този "шопинг лимит" - така и не ми стана ясно защо го рекламират като разсрочване на покупка без таса и лихва на 3 вноски, а като прочетох самия договор, който предлагат за подписване в приложението, пише 30% годишна лихва..

# 1 090
Важното е да четете.
Поне са го написали. Който не е прочел, да се оправя.
Аз няма да тегля кредит и въобще не им чета условията.

# 1 091
Че то това не е от вчера. Може би стана година. ПАрите са ти защитени както в БГ банка.

Кое това не било от вчера?

Аз това ли питам? Не.
Питам има ли лиценз от БНБ. Няма. Има някакъв европейски лиценз, което не е същото като да има лиценз издаден от БНБ. Ако има лиценз от БНБ, ще го има револют в регистъра на банките и клоновете на чуждестранни банки, развиващи дейност у нас..., а го няма.

Както каза някой, важното е да се чете. А като не си сигурен в отговора, не е задълже да пишеш нещо си...

# 1 092

Кое това не било от вчера?

Аз това ли питам? Не.
Питам има ли лиценз от БНБ. Няма. Има някакъв европейски лиценз, което не е същото като да има лиценз издаден от БНБ. Ако има лиценз от БНБ, ще го има револют в регистъра на банките и клоновете на чуждестранни банки, развиващи дейност у нас..., а го няма.

Както каза някой, важното е да се чете. А като не си сигурен в отговора, не е задълже да пишеш нещо си...

хем не знаеш, хем се правиш на много знаеща...

Видно е, че си мислиш, че само банки с лиценз на БНБ изплащат до 100к евро.
В България от години има 5-6 банки, които при фалит ще изпащат парите през банките майки в чужбина, това са те към днешна дата. Или щом не се покрива от БНБ, е са НЯКАКЪВИ и не важат?

Бигбанк АС – клон България
БНП Париба С. А. – клон София
БНП Париба Пърсънъл Файненс С.А. – клон България
Варенголд Банк АГ — клон София
ИНГ Банк Н.В. – клон София
Ситибанк Европа АД – клон България
http://dif.bg/bg/za-vlojitelite/banki

Това също си го пропуснала някъде в четенето ти.

В кои банки влоговете са гарантирани от ФГВБ?
Във всички банки, които са лицензирани от Българската народна банка да приемат влогове, както и в клоновете на български банки в други държави членки на Европейския съюз.
https://www.dif.bg/bg/za-vlojitelite/kak

И накрая както е Револют, ами банка в Литва или се покрива от тамошния фонд при нужда.
https://www.revolut.com/en-BG/legal/deposit-insurance-informatio … %20January%202024.

# 1 093
"Институцията, издаваща картата, е отказала искането за изключение от проверката и изисква проверка на транзакцията. Повторете с 3D Secure"
Онзи ден платих със същата карта, днес не може. Някой има ли идея защо? 

# 1 094
Сори, но аз не питам къде са гарантираните влоговете ...
Айде първо да прочетеш какъв е въпроса, а не да тълкуваш, че бъркаш...не ме интересува гарантирани ли са или не влоговете. Друго ме интересува...питах има ли лиценз издаден от БНБ. Не питам къде са гарантирани влоговете...Теб като те влече да казваш къде са гарантирани, пиши си...мен не ме касае това.

Общи условия

Активация на акаунт