СМГ "Паисий Хилендарски" - тема 7

• 62 066
  • 771
  •   1
Отговори
# 105
Еее, вие пък.
Сирените са за всички деца явяващи се на изпита.
Ако това ще е причина да не влезе в СМГ или пък двете седмици, по- добре да не го карам да решава от сега.

# 106

Не съм съгласна. Има стаи, в които изпитът не започва точно в 09.00 поради различни причини.
Ако обаче изпитът в една стая започне точно в 9.00, а в друга в 9.15, то децата в двете стаи няма да са поставени в еднакви условия, понеже изпитът във втората стая ще приклюяи в 12.15ч .
Сирените ще разконцентрират със сигурност децата във втората стая, докато тези в първата ще са приключили!
Хубаво е да помислят по тези маловажни на пръв поглед неща!

# 107
По повод сирените се сещам за изпитите в ПЧМГ - нали има и читалище там, та през цялото време е звучало пиано.

# 108

Не съм съгласна. Има стаи, в които изпитът не започва точно в 09.00 поради различни причини.
Ако обаче изпитът в една стая започне точно в 9.00, а в друга в 9.15, то децата в двете стаи няма да са поставени в еднакви условия, понеже изпитът във втората стая ще приклюяи в 12.15ч .
Сирените ще разконцентрират със сигурност децата във втората стая, докато тези в първата ще са приключили!
Хубаво е да помислят по тези маловажни на пръв поглед неща!

Твое право е да не си съгласна. Аз си казвам мнението.
Най- лесното решение е да се изтегли изпита от 8,30.
Обаче трябва де вземе предвид от къде изгрява слънцето и вероятността да пече на някои деца повече отколкото на други. В такъв случай първите са неравнопоставени. Това в кръга на шегата.
Пак казвам, че ако не успее да влезе моя син последната причина за провала ще ми е сирената.
На международни състезания нашите деца пътуват  понякога 24 часа, а се състезават с местни да речем.
Така като чета, доста деца се готвят за прием в СМГ от 1-2 клас. Едва ли 2 седмици изтегляне на състезанието или сирената ще са решаващи за приема.

# 109
  • sofia
Тази ранна дата за ОМТ , според мен, не е удобна. Двете седмици след завършването на учебната година бяха решаващи за нас за напредване със задачите и подготовка за изпита.
   За нас също беше по- добре по- късната дата. Успя да се оттърси от напрежението в училище,  да се съсредоточи само върху задачите, да си систематизира наученото и да доразвие някои неща, които все зарязвахме като трудни. Ходеше на курс всеки ден, в някои дни имаше и по две занимания. Няколко дни преди изпита спряхме всякакви задачи, само си играеше. За нас тази формула беше печеливша, но за нея е нужно време.

# 110
Ходеше на курс всеки ден, в някои дни имаше и по две занимания.
Точно това се радвам, че ще си спестим. 20 дни очакване на състезанието и мислене за него.
Матурите в 4 клас не смятам, че са нещо натоварващо и стресиращо.

# 111
  • Sofiq
Дали последните две седмици са решаващи? Мисля, че значение имат първите три години, дали са прекарани в почти ежедневни занимания по математика или  детето чака да стане чак втори срок на 4 клас, за да решава задачи.
Дали сирената ще попречи?Ако децата не знаят какво е, или са съвестни и се изправят-да. Но все пак, може да ги предупредим да го очакват.
Има деца, които търсят повод да се разсеят. Има деца, които ни сирена, ни свирка на влак , ни земетресение може да ги откъсне от решаването, толкова се увличат и им е интересно.
Така че, по-скоро е въпрос на дете .

# 112
Дали последните две седмици са решаващи? Мисля, че значение имат първите три години, дали са прекарани в почти ежедневни занимания по математика или  детето чака да стане чак втори срок на 4 клас, за да решава задачи.

При всяко дете ситуацията е различна и строго индивидуална. При нас например подготовката за приемния изпит протече в рамките на въпросния 4 клас, тъй като синът ми беше вече четвъртокласник, когато заяви, че ще кандидатства в СМГ. През останалото време (втори и трети клас) решаваните от него задачи извън учебния материал бяха свързани с  математическите състезания на които се явяваше и то не на всички. В четвърти клас се яви само и единствено на тези състезания, които бяха включени в предварителния рейтинг.  И съм съгласна, наистина е до дете... Simple Smile

# 113
При нас например подготовката за приемния изпит протече в рамките на въпросния 4 клас, тъй като синът ми беше вече четвъртокласник, когато заяви, че ще кандидатства в СМГ. През останалото време (втори и трети клас) решаваните от него задачи извън учебния материал бяха свързани с  математическите състезания на които се явяваше и то не на всички.
Че каква друга подготовка е необходима във втори и трети клас? Подготовката за състезания е подготовка извън учебния материал и е предостатъчна за влизане в смг. Строго погледнато омт също е състезание.

# 114
Цитат
Че каква друга подготовка е необходима във втори и трети клас? Подготовката за състезания е подготовка извън учебния материал и е предостатъчна за влизане в смг. Строго погледнато омт също е състезание.

Имах предвид написаното по-напред от потребителка във връзка с подготвителните курсове по математика, които се организират и посещават от децата още от 1-2 клас Hands V

Последна редакция: пт, 18 авг 2017, 16:49 от Фран Дж

# 115
Цитат

Имах предвид написаното по-напред от потребителка във връзка с подготвителните курсове по математика, които се организират и посещават от децата още от 1-2 клас Hands V
Подготвителните курсове са подготовка именно по материала на състезателна математика. За всяко дете различен вид подготовка е удачна. За едни са курсове, за други частен учител, за трети родител. Някои минават и на комбинации. Мисълта ми беше, че едно дете, което не се е готвило за състезания във втори-трети клас (независимо  дали на курс или по друг начин) и изведнъж в четвърти да започне да се готви за прием е малко невероятно да навакса. Но сигурно има и такива деца. За тях тези две седмици до ОМТ биха били от полза. За нас също бяха от полза, въпреки, че от втори клас се готви за състезания, но ние и така си бяхме построили подготовката. Когато се знае от рано датата на омт, графикът се нагажда.

# 116
  • В офиса
Аз съм за по-ранната дата. Б*си, тоя изпит все едно живота им зависи. Да минава и заминава. Ако моето дете ще кандидатства, ще го решим в последния момент. Подготовка - колкото толкова. Той не е от трудолюбивите, но с нула подготовка (разбирайте буквално нула, освен училище, ама и там често лапа мухите), има средно представяне по състезания - т.е. в първите 100-200. Ще гледам да го постегна малко все пак, но и много ще разчитам на вродената му интелигентност. Всъщност причината да мисля за СМГ е да избягам от зора по БЕЛ, където подозирам, че от догодина ще започнат 4-ки, 5-ици и мрънкане, че за нищо не го бива. Мисля, че за него идеята по-малко БЕЛ през годините + курс в 7-и клас ще е по-работеща. Освен това сякаш за него след 7-и клас АК ще е кофти вариант с толкова писане на какво ли не там. Човекът от сега знае, че ще става програмист Grinning

Цитат
Мисълта ми беше, че едно дете, което не се е готвило за състезания във втори-трети клас (независимо  дали на курс или по друг начин) и изведнъж в четвърти да започне да се готви за прием е малко невероятно да навакса.
Maрия, силно подценяваш децата. Ако за да разбере една концепция - да кажем принципът на Дирихле, или диофантовите уравнения, на един второкласник ще му трябват часове упражнения, докато за един четвъртокласник може да е достатъчно само показване на идеята. Грешно е това непрекъснато смъкване на материала. Резултатът е просто повече труд от децата във време, когато не са узрели.

Щях да питам - как СМГ-ейци поддържат английския си? Имам няколко познати с деца в СМГ, чиито деца изкараха впечатляващи резултати на FCE в 7-и клас. И според мен това не е с школи всеки ден. Та ми се ще някакво обобщено мнение - има ли място, където традиционно ходят на курс/школа СМГ-ейци, или всеки се спасява по единично.

Последна редакция: пт, 18 авг 2017, 20:00 от Тинкърбел

# 117
Тинкърбел,доколко ще е обобщено мнението ми,не знам, но повечето от класа на моя бъдещ деветокласник се спасяват по АЕ по школи(от типа Авобел,Алианс..)В шести и седми клас моят ходеше в IH-бях мн.доволна.

# 118
Тинкърбел, може и да ги подценявам, разсъжденията ми са само на база познати деца. В класа на дъщеря ми никой друг освен нея не ходеше по състезания. В четвърти клас поне 7 деца решиха (родителите им), че ще кандидатстват в смг. Някои ги записаха на курсовете, други подходиха с частни учители (за едното със сигурност знам, че беше при учител от смг), а на приятелката ми детето започна да идва при мен (аз не съм педагог). 3 от децата се отказаха още след втория пробен. Наблюдавах детето, с което се занимах. Будно и отличник в училище, но му беше трудно, решаваше много бавно задачите, объркваше се какво от новите неща, които е научил да използва, след само месец се отказа (твърде е вероятно аз да не съм се справила и да не съм го запалила). В крайна сметка нито едно от другите 6 деца от класа не влезе, дори не беше близо.

# 119
  • Sofiq
"В четвърти клас поне 7 деца решиха (родителите им), че ще кандидатстват в смг." ....много точно казано.  Родителите са решили.

Общи условия

Активация на акаунт