Фотография - 85 тема

• 68 647
  • 767
  •   1
Отговори
# 525
Искам да видя как улавя емоция, как избира място, светлина, как позиционира и какъв вид кадри прави с хора и т.н. Така че - колкото повече снимки в сайта, толкова по-добре, по възможност цели фотосесии  за да преценя как процедира и дали не прави на всички едно и също.
Затова на Запад колегите имат блогове, където публикуват по 10тина снимки от сесия точно са такава цел.
В България повечет ползват Фейсбук за целта, което за мен е изключително непрофесионално, защото това е социална платформа, а не място за реклама на работата на даден фотограф. Да оставим настрана и факта, че отдавна промениха алгоритмите за виждане на страниците там и че трябва да плащаш като поп за реклама, ако искаш нещата ти да бъдат видяни от повече хора.

# 526
  • Бургас
...те не плащат, но подписват договор, с който разрешават да ползвам снимките за всякакви цели - реклама, интернет и тн.

ОК, така съм съгласна, да. И така трябва да бъде.
Но някои фотографи го правят не с цел да си набавят рекламни материали за Фейсбук и сайт, а с цел да печелят повече пари.

# 527
  • София
И как по-конкретно ги печелят?

# 528
С искането на по-голяма сума, за да не се публикуват снимките. Когато става въпрос за дете и родителят или настойникът му не са дали писмено съгласие за публикуване, не е редно да се иска допълнителна такса.
Веднага давам един личен пример - бях приемен родител и според ЗЗД и наредбите, дори аз като родител нямах право да публикувам снимки на детето. Та в тоя случай редно ли е фотографът да ми иска повече пари при фотосесия, само защото и мен самата законът ме задължава да не публикувам снимки, та какво остава за фотограф. Но дори и да е мое дете, редно ли е да плащам такса, за да не ги публикуват?
Може би ако е формулирано по друг начин, а не като такса за защита от публично пространство, ако условията гласят, че таксата ще се намали, ако родителят е съгласен фотографът да се рекламира със съответните снимки и ако има изрично писмено съгласие за това, тогава би звучало по друг начин.

# 529
  • София
Да, за формулировката съм съгласна Simple Smile

# 530
Не ме притеснява въпросната такса, разбирам защо я има. Не ме притеснява и формулировката - ако в един буркан има домати, дори и да му сложиш етикет "горски ягоди", вътре пак си остават домати, нали така Wink. А и да не забравяме, че фотографът е там по наше желание, никой не ни го налага.

Есенно:

# 531
Искам да съм оттатък вратата и да се зария в листата .FlushedSweat Smile Yellow Heart
Страхотен приказен кадър! Yellow Heart
От мен обичайното ми снимане:

И един залез от едно място, на което обожавам да бъда

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 13:33 от Анонимен

# 532
  • Mostly in my mind
Хриска, страхотни кадри както обикновено.. ♡
Вейда,  точно приказно е. Имах усещането, докато го гледах, че преминавайки през вратата ще се озова в друго време и на друго място. Листата над вратата така ли си бяха? Много красиво е станало.

# 533
Искам да съм оттатък вратата и да се зария в листата.FlushedSweat Smile
Разсмя ме Joy
Пък аз си мисля, че сигурно не е лошо да си буболечка и да живееш в твоя макро свят Kissing Heart

Лолита, всичко си беше така, дори онова оттатък вратата. Това е една от портите на един огромен парк, ограден с каменни стени.

# 534
Ооо, с най-голямо удоволствие бих похвърляла листенца, ама трябва да съм поне с детето, че иначе ще будя подозрения наоколо 😁😁😁 Grinning Grinning Grinning

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 13:31 от Анонимен

# 535
Само въпрос: Защо слагате снимките в скрит текст? Нали е фотографска тема. Снимки да има Wink

Относно таксата - кой както ще да си я включва в договора и уговорките. Не виждам нищо нередно да я има.
Ако някой има нещо против - фотографи бол Wink

Едно Тосканско пейзажче от мен

# 536
Само въпрос: Защо слагате снимките в скрит текст? Нали е фотографска тема. Снимки да има Wink

Аз, за да не става голям "чаршаф" на страницата снимката, но не съм се замисляла от тази страна. Hands Plus1
Много ми е любима и фотогенична тази Тоскана Yellow Heart Страхотен кадър!!!

# 537
Аз, за да не става голям "чаршаф" на страницата снимката Simple Smile

Нека си е чаршафесто Simple Smile)

# 538
  • номад в БГ
Момичета, да кажа, че по нашия казус нещата се развиха приемливо и за двете страни. Явно много майки са изразили несъгласие и фотографа излезе с изявление, че снимките на децата ще бъдат продавани само на родителите, пак с благотворителна цел, а който не може да си го позволи, ще му бъдат подарявани. Смятам, че всички останаха удовлетворени -хем имаше изложба, хем родителите закупихме прекрасни снимки и се събраха парички за каузата. Отделно можеха да се закупят фотографии на други фотографи от посетителите на изложбата Simple Smile

# 539
  • София
Момичета, да кажа, че по нашия казус нещата се развиха приемливо и за двете страни. Явно много майки са изразили несъгласие и фотографа излезе с изявление, че ...

А форматира ли си публично всички налични харддискове на компютъра? В противен случай нещата са се развили по-приемливо за него Simple SmileSimple SmileSimple Smile!

Общи условия

Активация на акаунт