Независима жена

• 29 195
  • 370
  •   1
Отговори
# 180
Така е, но всеки разсъждава за независимостта през моментния си мироглед. Аз казвам, че в момента се чувствам финансово независима.

Смятам, че бих могла да си позволя да отглеждам дете, но тъй като в момента тази тема ми е далечна, дори не си и помислих да я спомена в поста.

Когато имаш дете, всичките ти приоритети се пренареждат. Ако преди това си се справял добре финансово, то значи можеш да намалиш или преосмислиш малко харчалъка покрай себе си, за да вместиш разходите по детето. Макар да не трябва да спираме да "живеем" и да се глезим като се сдобием с наследник, все пак трябва да сме готови на жертви, включително и лични.

# 181
Как се отписва от тема с тази нова визия??

# 182
Как се отписва от тема с тази нова визия??

http://www.bg-mamma.com/?action=topic_listing;sa=new_posts

Насочваш мишката вдясно под ника на последния писал и се появява едно кошче, на което кликаш.

# 183
  • София
В случая имам предвид следното под " финансова независимост" - мога да се издържам сама със заплатата си всеки месец и да водя нормален и добър стандарт на живот. Преведи си го като - не завися финансово от мъжа до себе си (или пък от "мама и тати"), за да ям, да си платя наема и сметките, да си купувам неща, да пътувам. Simple Smile

Не говорех за финансова независимост, водеща до закупуване на имоти; или за наличие на добри лични спестявания. Това второто тепърва го градя, а първото... на 25 години съм далеч от него. Освен ако нямаш огромни доходи, или не изтеглиш ипотечен кредит, си трябват години, за да го постигнеш сам.

От кога пред жена на 25 години стои въпроса може ли да се издържа сама?
Да, за жилище не говоря- ще живее при родителите си, защото няма да ѝ дадат начална заплата, достатъчна и за квартира на първата работа, но после ще ѝ стигат.
За пътувания, нормален и добър стандарт на живот, ще трябва да почакаш, докато навъртиш опит и стаж.
Затова не е хубаво, докато следваш, да не пипваш никаква работа, нито да търсиш дори и безплатен стаж по специалността.

# 184
Не знам как презюмира, че следвам още. Завършила съм преди две години, а работя сериозно още от първи курс - тоест от 19-годишна. Сумарно имам 6 години непрекъснат трудов стаж в корпоративна среда, на квалифицирани позиции. В момента работя в международна компания, като съм отговорна за доста хора, които са по-възрастни от мен. Секторът е добре развит, благодарение на което и доходите ми са добри. Мисля и за собствен бизнес след време.

Същото важи за бившия ми приятел, когото споменах в първия коментар - както за възрастта, така и за дължината на трудовия стаж и размера на доходите. Смея да кажа, че водим (и водехме) доста по-добър стандарт на живот от собствените си родители. Не само това, но и двамата успяваме да помагаме на семействата си финансово.

Възрастта не е предпоставка да предполагаш, че човекът е млад и зелен и не се оправя сам в живота. Издържам се сама, живея сама, всичко си купувам сама. И от пътувания не се лишавам.

Всичко това не го казах, за да се самоизтъквам, а за ви предизвикам да излезете от стереотипа. Хората, които са на 25г. в момента, определено не са онова, което са били хората на 25г преди 10-20 години. Сега се сблъскваме с реалния живот доста по-рано, и трябва да спазваме темпото, ако искаме да оцелеем.

Нямам почти нито един приятел и връстник, който да не работи от студентските си години, и да не е реализиран специалист в областта си. Кой на по-ниска, кой на по-висока позиция и стандарт на живот... но всичките са финансово независими и се издържат сами. Това включва и момчета и момичета Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 авг 2017, 12:40 от BeeJuis

# 185
Аз разбирам финансовата независимост като независимост от парите, т.е. за мен не съществува такова нещо в модерния свят поне, където се плаща с парични средства, а не с размяна на услуги и стоки. Донякъде финансово независими биха могли да бъдат например т.нар. Selbsversorger в Германия, които живеят (почти) без пари. Но самото понятие "финаносово независим" ми звучи като оксиморон -  както си независим (уж) финансово, така и са ти нужни финансови средства, за да си поддържаш стандарта без да работиш, което се даде като дефиниция.

Аз гласувах с "Не", не се чувствам независима. Да се издържаш сам не те прави изцяло независим - да, независим си финансово (за този момент) от партньора и родителите си, но дотам.

# 186
Финансова независимост: ренти, друг пасивен доход, донякъде спестявания, инвестиции, инструменти за управление на риска, евентуално имоти, земя, авторски права. Тоест- да не ти се налага да работиш. Също така винаги да може да намериш някакъв доход, не да трепериш как ще си намериш работа.

# 187
  • София
Не смятам, че финансова независимост означава да имаш доход без да работиш. За мен означава да се издържаш сам, с работа, без да се разчиташ на друг човек за издръжката си.

# 188
Финансова независимост: ренти, друг пасивен доход, донякъде спестявания, инвестиции, инструменти за управление на риска, евентуално имоти, земя, авторски права. Тоест- да не ти се налага да работиш. Също така винаги да може да намериш някакъв доход, не да трепериш как ще си намериш работа.
Точно  - ти си зависим от тези неща.
Знам, че ми цитираш някаква "официална" дефиниция, но за мен тя просто потвърждава зависимостта.
"Финансовата независимост" съдържа много други зависимости...

# 189
Не може да си зависим от неща, които сам контролираш. Вече чепкаме семантиката на думата зависимост. Аз например съм зависима от дрехите, защото не мога без тях. Но не говорим за това, нали?

Говорим за житейски пътища. Ако една жена разчита само на работенето- добре, но да не си прави илюзии, че това е застраховка срещу катастрофи. Защото не е достатъчно. Като си млад и кипиш в кариерата, си мислиш, че морето е до колене, но не си даваш сметка колко неща могат да те изкарат от релси много бързичко и т. нар. финансова независимост да си замине, дори безвъзвратно.

# 190
  • София
Не знам как презюмира, че следвам още. Завършила съм преди две години, а работя сериозно още от първи курс - тоест от 19-годишна. Сумарно имам 6 години непрекъснат трудов стаж в корпоративна среда, на квалифицирани позиции. В момента работя в международна компания, като съм отговорна за доста хора, които са по-възрастни от мен. Секторът е добре развит, благодарение на което и доходите ми са добри. Мисля и за собствен бизнес след време.

Същото важи за бившия ми приятел, когото споменах в първия коментар - както за възрастта, така и за дължината на трудовия стаж и размера на доходите. Смея да кажа, че водим (и водехме) доста по-добър стандарт на живот от собствените си родители. Не само това, но и двамата успяваме да помагаме на семействата си финансово.

Възрастта не е предпоставка да предполагаш, че човекът е млад и зелен и не се оправя сам в живота. Издържам се сама, живея сама, всичко си купувам сама. И от пътувания не се лишавам.

Всичко това не го казах, за да се самоизтъквам, а за ви предизвикам да излезете от стереотипа. Хората, които са на 25г. в момента, определено не са онова, което са били хората на 25г преди 10-20 години. Сега се сблъскваме с реалния живот доста по-рано, и трябва да спазваме темпото, ако искаме да оцелеем.

Нямам почти нито един приятел и връстник, който да не работи от студентските си години, и да не е реализиран специалист. Това включва и момчета и момичета Simple Smile

Ми, тогава къде ти е проблема и защо пусна темата?
Всички сме съгласни с теб.
Освен ако следващата ти стъпка към независимост не е да си купиш остров насред океана и да се заселиш там като Робинзон Крузо, за да напълно независима!?

# 191
Не може да си зависим от неща, които сам контролираш.
Това е проблемът - че не може да ги контролираш изцяло. Винаги има фактори, които не зависят от теб, и така, както имаш стотици хиляди в банката, може за момент да се окажеш с жълти стотинки. Ако можеха да се контролират винаги инвестициите например, нямаше да има фалити. А професорите по финанси щяха да се мултимилиардери, обаче и те знаят, че има неща, които не могат да се предвидят винаги.

Но не искам повече да измествам фокуса на темата. Simple Smile

# 192
  • София
Тя не е пуснала темата, абсурт, друга е авторката.

# 193
  • София
Не смятам, че финансова независимост означава да имаш доход без да работиш. За мен означава да се издържаш сам, с работа, без да се разчиташ на друг човек за издръжката си.

Всъщност, това означава- дори да изгубиш работата си, да имаш доходи, които да компенсират.
Неслучайно хората влагат в недвижими имоти и акции.

# 194
Освен това, нещата се променят с такива бързи темпове, че понякога е по-добре да седиш на едно място докато другите са в поредния калъбълък. Но си има тенденции. Сега са важни неща като рисърч в области като космос, рак, деменция, алтернативни източници на енергия, quantum computing.  Тези проблеми няма да отминат скоро и са трудно решими, в тях има смисъл да се инвестира и като ноу хау/умения, знания и финансово.  Финансовите игри са от дявола. Аз бих залагала страшно много на математика, безработен няма да останеш.  Изобщо, трябва да се гледа не модата, а една идея над/пред модата.

Общи условия

Активация на акаунт