Съчувстват ли българските мъже на жените жертви

• 26 348
  • 348
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Съчувствието на обществото не е достатъчно, трябва съдът и полицията да започнат да си вършат работата, както им е предписано по закон. Не може една ограничителна заповед да е хвърчащ лист хартия, който никой не спазва и не опазва. В САЩ, със собствените си очи видях полицейската кола, която пазеше жена, срещу чийто съпруг насилник имаше ограничителна заповед. В България тази заповед е чисто пожелателна. Никой не подлежи на наказателна отговорност за нарушение на такава заповед, а полицията хептен не носи отговорност, че не си е свършила задълженията.

Не може насилието в семейството да не е криминализирано, както е в БГ и в Русия.

Честно казано си мисля, че докато не излезем по улиците да протестираме съдът и полицията да работят, нищо няма да се промени.

# 31
Навсякъде по света жените са жертви на насилие, както и децата. Не мисля, че българският мъж е по-активен в това отношение. Просто в интернет най-вече си изливат комплекси и злоба разни идиоти. Аз чета в редит ксто имам време и там е абсолютна клоака при всеки подобен случай. Виктим блейминг не съществува случайно като термин. Това е много типично. За мен хора, които повтарят как жена доброволно седи и търпи си е виновна са много по-опасни от разни перковци. Хората изобщо не знаят каква е динамиката в подобни връзки или какво й е на жена с две три деца, чиито родители НЕ Я подкрепят и тя няма къде да отиде. В България често жената трябва да избира между мизерия за нея и децата и спасение, особено, когато децата са малки. Ако и мъжът е власт имащ,  то успех... Проблемът не е в мъжете и тяхното съчувствие, никой не им го иска. Проблемът е в липсата набреална финансова и всякаква подкрепа на младите майки от общество и държава. Когато жената жертва придобие финансова независимост, а децата поотраснат, ако е още жива, нещата се променят много.

# 32
Не съчувстват, но след като в този форум прочетох, че убитото момиченце е било с леко поведение, какво да очакваме когато жертвата е на 42 г.  Иначе конкретно тази жена е приятелка на колежката ми и така да се каже ми се разказаха лични впечатления. Била е добра майка.
Съседската ми също е жертва на домашно насилие. Еми никой не я съжалява, освен аз. Баща и казал да си седи при мъжа, няма кой да и гледа децата. Моят мъж след случката също и каза да не го ядосва, за да не я думне и нея. Цитирам го. Вярно обаче, тя иска да го командва, той да изкарва парите, тя да ги харчи. То това е и философията на част от форума, така че не казвам, че е лошо.

# 33
Момиченцето не е жена, а дете. Това, което се е случило е трагедия, но най-виновни са родителите. Убиецът вероятно е психично болен, а такова малко дете не би трябвало да обикаля само по улиците. Едно е да поизлезе за малко в квартала (за малко значи до половин час) или да излезе при предварителна уговорка с приятелки (като родителите ЗНАЯТ за кои приятелки става дума, видели са ги и знаят къде отиват и за колко време), друго е да изчезне нанякъде за часове.

# 34
За мен хора, които повтарят как жена доброволно седи и търпи си е виновна са много по-опасни от разни перковци.
Да, всеки човек сам носи отговорност за съдбата си, за действията си и бездействията си. След като жената сама избира да стои при насилника, тя сама носи отговорност за това което и се случва. Трябва да се научим да носим отговорност за живота си. За нашия живот става дума, не за някой друг. Жената не е роб, роби в днешно време няма. Всеки човек е свободен и със свободна воля и може да отиде където си иска.
Че насилника е виновен, спор няма. Но жената също е виновна точно колкото него, че стои и търпи това насилие.

# 35
Така е - има самотни (разведени) майки, които са се развели точно, за да се спасят. Те са избрали да се борят с живота (без подкрепа от родителите си), но да не търпят насилници. Те са тези, които заслужават помощ и съчувствие. Другите сами са си избрали да седят и да бъдат жертви.

# 36
Според мен жестоките коментари пишат точно хора, които се страхуват много, че може да се случи и на тях. Затова започват да убеждават себе си и другите с: "на моето дете не може да се случи, защото говорим всяка вечер с него", "на сестра ми не може да се случи, защото не търпи тормоз", "на майка ми не може да се случи, защото внимава".

Не може нещо страшно просто да се е случило - без причина, без вина. Това значи, че никой не е напълно защитен, което носи голяма доза несигурност. Не всеки може да живее спокойно, ако няма абсолютна безпасност... По мое впечатление страшни неща се случват на всякакви хора и внимавам с приказките си при такива случаи. Още повече, че медиите контролират информацията, а на тях не вярвам напълно.

# 37
Едно е да поизлезе за малко в квартала (за малко значи до половин час) или да излезе при предварителна уговорка с приятелки (като родителите ЗНАЯТ за кои приятелки става дума, видели са ги и знаят къде отиват и за колко време), друго е да изчезне нанякъде за часове.

Е, в случая някой беше писал, че момичето казало, че отива на тренировка. Кой родител ще предположи, че вместо това отива да се среща с непознати. От 11-годишна аз не бих очаквала, честно... Confused

# 38
Според мен жестоките коментари пишат точно хора, които се страхуват много, че може да се случи и на тях. Затова започват да убеждават себе си и другите с: "на моето дете не може да се случи, защото говорим всяка вечер с него", "на сестра ми не може да се случи, защото не търпи тормоз", "на майка ми не може да се случи, защото внимава".

Разбира се, че се страхуваме. Ти не се ли страхуваш? И гледаме как да го избегнем.

# 39
  • София
Не може нещо страшно просто да се е случило - без причина, без вина. Това значи, че никой не е напълно защитен, което носи голяма доза несигурност. Не всеки може да живее спокойно, ако няма абсолютна безпасност... По мое впечатление страшни неща се случват на всякакви хора и внимавам с приказките си при такива случаи. Още повече, че медиите контролират информацията, а на тях не вярвам напълно.

Хехе - колкото и да си мериш приказките и да говориш сладко, нежно и напевно, нямаш представа какво ще изнерви някой психопат. Може да е защото си го погледнала или пък не си, защото си се почесала или пък не, защото си задържала по-дълъг интервал на мълчание м/у 2 реплики..... Нямаш представа колко нюанса на изнервящи случки могат да се случат, а ти и да не подозираш защото психото си пази и скрити козове на реакция в ръката (далечно кътче на мозъка) Wink

# 40
Наистина е просто и се нарича чист късмет.
Айде бе, сериозно. Значи казваш, само късмета определя дали една жена ще попадне на насилник или на свестен мъж. Няма как предварително една жена да определи дали един мъж е свестен или не е. По твоята логика излиза, че затваряш очите и каквото ти се падне. Ти твоя мъж така ли го избира - вземаш там някакъв и се молиш да не е насилник. Интересна логика извади, честно.

Ти в ред ли си? Все още не са умрели, нито са толкова престарели поколенията, когато не е можело да си сменяш партньорите просто така, нито да живееш пробно с някого на семейни начала и чак след години и деца да се жениш.  Съвсем доскоро си е било наистина късмет.

# 41
Скрит текст:

Хехе - колкото и да си мериш приказките и да говориш сладко, нежно и напевно, нямаш представа какво ще изнерви някой психопат. Може да е защото си го погледнала или пък не си, защото си се почесала или пък не, защото си задържала по-дълъг интервал на мълчание м/у 2 реплики..... Нямаш представа колко нюанса на изнервящи случки могат да се случат, а ти и да не подозираш защото психото си пази и скрити козове на реакция в ръката (далечно кътче на мозъка) Wink

Мисля, че не си разбрала постинга ми правилно. Peace

Разбира се, че се страхуваме. Ти не се ли страхуваш? И гледаме как да го избегнем.
Разбира се. Има ли майка, която да не се страхува за децата си.
И се опитваме да го избегнем - всички майки, с колкото и каквото могат. Което не значи, че, ако се случи нещо лошо, те не са направили достатъчно. Поне не и в случаите, за които се знае само от медиите. Информацията често е пресилена.

# 42
Съчувствието на обществото не е достатъчно, трябва съдът и полицията да започнат да си вършат работата, както им е предписано по закон. Не може една ограничителна заповед да е хвърчащ лист хартия, който никой не спазва и не опазва. В САЩ, със собствените си очи видях полицейската кола, която пазеше жена, срещу чийто съпруг насилник имаше ограничителна заповед. В България тази заповед е чисто пожелателна. Никой не подлежи на наказателна отговорност за нарушение на такава заповед, а полицията хептен не носи отговорност, че не си е свършила задълженията.

Не може насилието в семейството да не е криминализирано, както е в БГ и в Русия.

Честно казано си мисля, че докато не излезем по улиците да протестираме съдът и полицията да работят, нищо няма да се промени.

Напълно подкрепям , че съчувствието не е достатъчно, а трябват действия за закрила от психопати

Навсякъде по света жените са жертви на насилие, както и децата. Не мисля, че българският мъж е по-активен в това отношение. ........... Когато жената жертва придобие финансова независимост, а децата поотраснат, ако е още жива, нещата се променят много.
.

Не мисля, че навсякъде по света е така, обществото по някакъв начин се противопоставя на такива откачалки и подпомага жертвите
За мен хора, които повтарят как жена доброволно седи и търпи си е виновна са много по-опасни от разни перковци.
Че насилника е виновен, спор няма. Но жената също е виновна точно колкото него, че стои и търпи това насилие.
.

Ами жертвата затова е жертва, защото има ограничен избор, в слаба позиция е и трябва да й се помогне. Жената е подавала жалби и системата не я е отразила. Друга има нужда от подслон и защита за кратък период , а среща само обвинения, че сама си е виновна.
Моля ви се, очевидно у нас има нужда от промяна . Правна, нравствена, социална. Но всеки си вика" Бай бабо да не те стигне". А откачалките са по улиците и до вас.

# 43
Дори и в Америка, спомената положително по-горе, хиляди мъже убиват жените си, а някои и децата си. Никоя полиция не може да спре това. Няма как да държиш заключен човек, който още нищо не е сторил, нито да предвидиш какво ще стори, нито да го спреш, когато отива с намерение да убие.

# 44
  • София
Можеш да се опиташ да го предотвратиш и аз с очите си видях как го правят. Може не винаги да успяват (огнестрелното оръжие уцелва от по-големи разстояния), но се опитват. А при нас и опит няма.

Общи условия

Активация на акаунт