Съчувстват ли българските мъже на жените жертви

• 26 384
  • 348
  •   1
Отговори
# 60
Това разбиране не е от миналото, а си е съвсем нормално и няма да отшуми скоро. Кой се обижда, няма значение - това е истината. Всеки е длъжен сам да се погрижи за себе си на първо място и чак след това да търси подкрепа от държавата, близки или приятели. Никъде по света не съществуват спасители, които да дойдат и да предложат на жертвата по-добър живот, ако първо тя самата не предприеме определени действия в своя защита.

# 61
Не забравяй, че го има момента с "репродуктивно заробване". Тоест мъжът нарочно натиска за 2-3 деца, по всякакви пътища, вкл. с добро. Даже може да няма лоши намерения, а просто ей така, да си прави деца, защото може. Сещам се за случай с мъж-бабаит и много хубаво момиче...все си мисля, че не е била нейна идеята да има породени деца. Нямат проблеми с насилие, но ако имат- децата са вече налице.

По принцип не обвинявам жертвите, но също така не разбирам жените, които избират нахакани, агресивни мъже за себе си. Явно в България се смята за нормално, но за мен всички от категорията мачо, батки, бабаити, хайдути и подобни са съвсем извън класацията. Просто не ги броя за хора. Но иначе доста подобни питекантропи бродят наоколо и като гледам, жените си ги смятат за нещо нормално.

# 62

... много пъти съм се опитвала да си обясня това, за съжаление без успех. Масата психолози и други квалифицирани по тия въпроси учени поставят в основата похватите на насилниците и психологията на жертвите. Колкото и да чета, не мога да си обясня ...

Не можеш защото не си попадала в такава ситуация. Едно е да четеш и да ти разказват. Съвсем друго е да те пребиват, заплашват, замярват с чукове, ножове, да ти удрят всяка нощ по масата/вратата/ да ти извиват ръцете, да ти викат озверели мъже насреща. А когато отидеш да се оплачеш в полицията - да ти кажат, че докато не ти счупи някой крайник (т.е. лека телесна повреда) нищо не могат да направят. Съседите изведнъж става глухи и слепи за скандалите вкъщи. Нямаш къде да отидеш. Нямаш полезен ход или поне ти не го виждаш, защото душата ти трепери и силите ти са свършили.

Не може да се опише, не може да се обясни. Толкова години след всички тези истории, дори вече не си спомням какво е говорил и правил, но си спомням чувството да си затворник, да не можеш да мръднеш - буквално и преносно, да нямаш "глас". Да чуваш отваряне на врата и да изтръпваш от страх всеки път. Не обвинявайте жертвите на насилие в малодушие, а си отворете очите за тях и ги подкрепете. Защото те може и да нямат никой друг.

# 63
Въпросът е- защо е продължавала да се засича и засреща с мъжа, при това да прави уговорки 2 години след раздялата. Един от основните похвати на сигурността е да се де-ескалира насилието чрез намаляване на контактите. Всеки контакт, дори положителен, понякога провокира насилника.

Измъкнала се е един път- защо още се навира между шамарите? Основна грешка е да се спори с насилник, да се противопоставя, да се отмъщава.

От години се броят на пръсти пътите, в които съм виждала бившия си мъж физически. Комуникирам в рамките на 140 знака.

Но иначе- донякъде хората трябва да имат съзнание за рисковете и да не се навират между шамарите. А като стане вече работата, това си е направо задача за консултанти по сигурността.

# 64
The Siren of Titan - спирали, противозачатъчни докато избягаш... А с всяко следващо дете става все по-трудно да се откъснеш.

Не обвинявайте жертвите на насилие в малодушие, а си отворете очите за тях и ги подкрепете. Защото те могат да нямат никой друг.

Как да ги подкрепим? Практично погледнато имам предвид? Как да подкрепиш жена, която все се завръща, защото го обичала, или отпраща извиканите от съседите полицаи? Къде е границата за намеса в чуждо семейство?

# 65
  • София
Не забравяй, че го има момента с "репродуктивно заробване". Тоест мъжът нарочно натиска за 2-3 деца, по всякакви пътища, вкл. с добро. Даже може да няма лоши намерения, а просто ей така, да си прави деца, защото може. Сещам се за случай с мъж-бабаит и много хубаво момиче...все си мисля, че не е била нейна идеята да има породени деца. Нямат проблеми с насилие, но ако имат- децата са вече налице.

По принцип не обвинявам жертвите, но също така не разбирам жените, които избират нахакани, агресивни мъже за себе си. Явно в България се смята за нормално, но за мен всички от категорията мачо, батки, бабаити, хайдути и подобни са съвсем извън класацията. Просто не ги броя за хора. Но иначе доста подобни питекантропи бродят наоколо и като гледам, жените си ги смятат за нещо нормално.

E, нали уж жените си падали по лоши момчета, които с любов и търпение да променят в добри... Пък и учените от кога се надпреварват да ни доказват, че силата и агресията при мъжете била гаранция за здраво поколение... Head Band

# 66
Репродуктивното робство е също да не те пускат да си купуваш контрацепция. Изхвърляне на хапчета, пробиване на презервативи...

Много лесно може да се подкрепи жената, чисто законодателно. Нека си имаме инструменти да побъркаме мъжа от следене, проверки, подписи, задължителни посещения при психолог- пък да видим дали толкова лесно ще стават нещата. Нека влезе в една база данни и после да не може да прави нищо без специално разрешение- най-вече да купува оръжие. В момента има една мижава защита от приближаване, която само може да разяри човека.

# 67
The Siren of Titan - спирали, противозачатъчни докато избягаш... А с всяко следващо дете става все по-трудно да се откъснеш.

Не обвинявайте жертвите на насилие в малодушие, а си отворете очите за тях и ги подкрепете. Защото те могат да нямат никой друг.

Как да ги подкрепим? Практично погледнато имам предвид? Как да подкрепиш жена, която все се завръща, защото го обичала, или отпраща извиканите от съседите полицаи? Къде е границата за намеса в чуждо семейство?

Свържете ги с адвокат, прокурор. Предложете подслон за тях (и децата им). Говорете с тях, говорете вие с полицията и продължавайте да я викате. Ще я отпрати 2-3 пъти, на 4-тия може да я приеме. Намерете психолог. Намерете други близки и познати, ако вие не сте толкова близки. Направете записи, снимки, видео. Пратете я на лекар.

Допълнение: Искам да си допълня поста с ето това видео https://www.ted.com/talks/leslie_morgan_steiner_why_domestic_vio … paign=tedspread-a

Последна редакция: ср, 23 авг 2017, 16:08 от изгубен-щъркел

# 68
  • Насред хаоса
Много лесно може да се подкрепи жената, чисто законодателно. Нека си имаме инструменти да побъркаме мъжа от следене, проверки, подписи, задължителни посещения при психолог- пък да видим дали толкова лесно ще стават нещата. Нека влезе в една база данни и после да не може да прави нищо без специално разрешение- най-вече да купува оръжие. В момента има една мижава защита от приближаване, която само може да разяри човека.
Това може да стане, ако жената предприеме нужните стъпки. qrye, предполагам, пита как да ги подкрепим, като те самите не желаят да подадат жалба и да предприемат, каквото е нужно. В такива случаи всички са с вързани ръце. Какво се получава - външни хора си навличат проблеми и нерви в разправии с някой такъв боклук, оказват помощ на жертвата и като мине малко време и боклукът цъфне с мазна усмивка на мнимо разкаяние, тя забравя какво й е причинявал, забравя и хората, които са й помагали, и пърхаща от щастие, тръгва с него. След което отново цъфва на вратата след известно време в ужасяващ вид и пак иска помощ. Викаш полиция, тя отрича да й е направил нещо при все вида си, отказва да подаде жалба и да позволи да го отведат. Е какво да направи човек в такива случаи? Ами мъчиш се да помогнеш, да й отвориш очите, ама като не става, в крайна сметка се отказваш.

# 69
Забраните за оръжие какво ще го трогнат? Последният убиец е стрелял с незаконно оръжие. Само в Америка се пуцат, в Европа културно се колим, душим и заливаме с киселина, освен в случаите с полицаи и военни със служебно оръжие. Уж няма пари да приберат опасно лудите от улицата, но ще сбъркат някакъв с изискване да ходи на психолог... Нещата са отчайващи.

Свържете ги с адвокат, прокурор. Предложете подслон за тях (и децата им). Говорете с тях, говорете вие с полицията и продължавайте да я викате. Ще я отпрати 2-3 пъти, на 4-тия може да я приеме. Намерете психолог. Намерете други близки и познати, ако вие не сте толкова близки. Направете записи, снимки, видео. Пратете я на лекар.

Не мисля, че много хора биха се ангажирали толкова навътре, особено за съседи.

La Sombra, точно.  Peace Който е осъзнал проблема, който иска да избяга - път има. Но как да пробиеш човек, който има пътища пред себе си, но не вижда проблем в състоянието на нещата.

# 70

Не мисля, че много хора биха се ангажирали толкова навътре, особено за съседи.

Конретно в случаите на домашно насилие, не знам кой ако не съседите имат главна роля. Който има сърце, ще помогне.

Толкова от мен, че само се ядосвам с тази тема.

# 71
  • София
Може ли някой да ми обясни защо трябва жертвата да подава жалба при белези от насилие? Нали има криминално деяние, защо пък и жалба?

# 72
За съжаление простотията властва навред. Ориенталско мислене имаме. Това с членството ни в ЕС е само за параван. То пък и законодателството ни е такова, че позволяват всички да бъдат оправдани срещу скромна сума. Рай за престъпниците. Кой и с какво ще ги спре?!

# 73
  • Paris, France
Най-гадното е, че тормозена жена и в чужбина не може да избяга с децата, защото е зависима от нотариално заверено разрешение от бащите първо за издаване на паспорт и после за да излезе на границата се иска декларация. Ако е с едно по-малко дете може да го изведе с документите на дете на познати (ако има минимални прилики). Но ако са две или три и големи е почти невъзможно. В България децата на двойки в конфликт или с един родител с неизвестно местонахождение са крепостни селяни. Не само в България, между другото. В САЩ или Канада също искат декларация при отпътуване.

Може ли някой да ми обясни защо трябва жертвата да подава жалба при белези от насилие? Нали има криминално деяние, защо пък и жалба?

И във Франция е така за жалост

# 74

Защото може сама да се е ударила (случвало ми се е повече от веднъж; един път паднах с колело и се насиних цялата). А може и да се е била с друга жена и изобщо да не е жертва - има агресивни жени.

Ако съседите се набъркат в чужди дела, може жертвата да реагира агресивно спрямо тях - непоисканата помощ често има обратен ефект.

Общи условия

Активация на акаунт