Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 13

• 66 004
  • 751
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Да кажа и аз за АП.
От началото съм на НМХ, бях на 0.4, после минах на 0.6. От 2 седмици ми включиха и АП (бях във 30 г.с.)
Та - АП е лекарство като всяко друго и се изписва на всеки пациент според нуждите му, а не на всички еднакво.

# 316
  • Варна
Мануела, а кой назначава всъщност изследванията за тромбоцити, аПТТ, фибриноген и кой ги разчита след това ?
Кой е твоят следящ АГ ?
Тъй като при нас не се прави анти-Ха тест, това означава ли , че терапията ми с фраксипарин 0,3 е просто  отбиване на номера и каквото стане с бременността ми ?!

# 317
  • София
Има само 2ма лекари, които “следят” дозите на НМХ със изследвания на тромбоцити, аРТТ и фибриноген.

# 318
  • Варна
Мануела, а кой назначава всъщност изследванията за тромбоцити, аПТТ, фибриноген и кой ги разчита след това ?
Кой е твоят следящ АГ ?
Тъй като при нас не се прави анти-Ха тест, това означава ли , че терапията ми с фраксипарин 0,3 е просто  отбиване на номера и каквото стане с бременността ми ?!

Ами изследванията ги пращам на доц. Русев от София, който прави корекции, ако се наложи. Следящият ме АГ във Варна е Георгиев от АГ, но не съм сигурна, че е наясно с тази част от бременностите и дали може да коригира тези дози (без да имам за цел да засягам познанията и уменията му). По принцип имам ходене до София другия месец и ще си пусна това изследване анти-Ха да видя какво ще излезе.
Относно дозата, която са ти казали - 0,3, доколкото знам, е профилактична доза (заедно с доза 0,4), не мога да коментирам дали е отбиване на номера, по-скоро е обратното - все пак е взета под внимание генната мутация. Може да се наложи увеличаване на дозата на по-късен етап, но най-добре се консултирай, ако имаш възможност. Добре е, че ще отидеш на второ мнение - не вярвам да е излишно Wink

Има само 2ма лекари, които “следят” дозите на НМХ със изследвания на тромбоцити, аРТТ и фибриноген.

Така е, не съм мед. лице, съответно не знам защо те искат тези изследвания, като НМХ се дозира спрямо анти-Ха. Факт е, че най-добре според мен да се прави комбинация от добър АГ, имунолог и хематолог при проблемна бременност (без да визирам имена, все пак всеки си прави избор в зависимост много фактори Simple Smile )

# 319
Само хематолог.

# 320
Следенето на артт, бр.тромбоцити и фибриноген сме го обсъждали назад в темите. Дори някой беше качил листовката на Клексан, в която се споменава за проследване на бр. Тромбоцити при употребата му. След като са го написали, явно производителите имат нещо предвид.

Смятам, че ако някой от нас няма научна степен - др, доц, проф. не би следвало да определяме дадено проследяване като ефективно или не.

Важното е всяка от нас да се чувства комфортно с решението, което е взела относно проследяващ лекар и методите му ✌
Няма място за паника, има много жени проследени по този начин✌

# 321
  • София
Аз не съм ходила при пет различни лекаря, терапията ми е назначена само от аг, на което вярвам безусловно. Всичко досега е наред.
Аз съм с хомозигот 4г/5г и хомозигот т/т, а терапията ми е всеки ден АП и фраксипарина 0,3. Изследвания ми пускат само за фибриноген и протромбиново време.

# 322
  • Варна
Аз леко съм се паникьосала Grinning
Обичам да контролирам нещата, да се подсигурявам, та дори изследването на тромбофилии си го пуснах сама, за всеки случай. То пък излезе, че имам мутация.
Определено имам доверие на АГ, но като знам, че ще пуснем кръвни изследвания чак в 12гс, а Вие тук споделяте , че доста по-рано се пускат разни изследвания за фибриноген и ей тогава ме хваща паниката да не пропускам нещо.

# 323
  • Варна
Аз леко съм се паникьосала Grinning
Обичам да контролирам нещата, да се подсигурявам, та дори изследването на тромбофилии си го пуснах сама, за всеки случай. То пък излезе, че имам мутация.
Определено имам доверие на АГ, но като знам, че ще пуснем кръвни изследвания чак в 12гс, а Вие тук споделяте , че доста по-рано се пускат разни изследвания за фибриноген и ей тогава ме хваща паниката да не пропускам нещо.

Опитай се да не се паникьосваш - знам, че е трудно, но все пак трябва да имаме доверие и на лекарите ни Simple Smile

# 324
При резултати от генетични изследвания с тромбофилияя аг-то назначава нмх или ап по преценка, най-често на база на килограмите и анамнезата.
Има профилактична доза и лечебна доза, има високорискови и нискорискови пациентки при снемане на анамнеза.

Пускам една презентация на доктор Констанца Нейкова, която би ни помогнала да се оринтираме.

https://prezi.com/3wgsbdtv4fdn/presentation/

2. Д-р Констанца Красимирова Нейкова – редовен докторант към Катедра
по АГ
Научна специалност: акушерство и гинекология
Тема: Антикоагулантна и антиагрегатна профилактика и терапия при
рискова бременност
Научен ръководител: Доц. д-р Виолета Димитрова дм
База: СБАЛАГ „Майчин дом”
Професионално направление: медицина – шифър 7.1.

# 325
  • София
Момичета, първи за много години, да сте живи и здрави и сбъднати мечти пожелавам!
Искам да питам ползващите Фракси, които са получавали алергия, сърбежа и зачервяването само на мястото на самото убождане ли става? От повече от месец слагам Фракси 0,4 и от около срдмица имам силен  сърбеж по корема и червени петна, въореки, че слагам инжециите в паласките, на местата на убожданията нямам реакция, а имам обрив на корема, затова се чудя дали може да е от това или от нещо друго?
Ще съм ви благодарна да чуя мненията ви!

# 326
  • Варна
Момичета, първи за много години, да сте живи и здрави и сбъднати мечти пожелавам!
Искам да питам ползващите Фракси, които са получавали алергия, сърбежа и зачервяването само на мястото на самото убождане ли става? От повече от месец слагам Фракси 0,4 и от около срдмица имам силен  сърбеж по корема и червени петна, въореки, че слагам инжециите в паласките, на местата на убожданията нямам реакция, а имам обрив на корема, затова се чудя дали може да е от това или от нещо друго?

Аз имах реакция и на мястото на убождане (огромна червена подутина) и обриви по корема. Най-лесно може да установиш дали имаш алергия с една ПКК - ако еозинофилите са завишени, значи протича алергична реакция в организма (съкращението им в ПКК е EOS или EO) Simple Smile

# 327
  • София
Благодаря ти за бързия отговор, още днес ще потърся да ди взема Клексан и ще пусна ПКК утре, че днес не знам дали има къде. Най ме тревожи да не съм навредила на бебетата.

# 328
Аз получих алергия от Фраксито но тези зачервявания и сърбежа бяха на мястото на убождането /слагам в паласките и бедрата и само там ми беше проблема/ не се е разпростирало на други места,затова незнам дали и при теб е от него или е някаква друга алергия,консултирай се най добре с АГ-то ти или личния д-р.
п.с. ЧНГ бъдете здрави!

# 329
Аз имах страшна алергична реакция от фраксито.Страшна! Сякаш като копривна треска, обриви по бедра, корем около гърдите, ръцете и така сърби и боли, че не можеше да се спи.

Общи условия

Активация на акаунт