Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 45

• 108 988
  • 729
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Нищо ново, скъпа. От години се пека на този огън. Преди всяко изследване ме тресе.
Във връзка с рецидивите - направила съм прилежно абсолютни химии по синхронен ред, от бялата до пак бялата. При мен случая е обаче друг. С диагнозата съм от 1992 година. Тогава нямаше ХИШ , КИШ и пр.
Операции на рецидиви, лъчетерапии, химиотерапии и пак рецидив. Няколко пъти.
Последно ми забавиха повторното изследване на ХЕР . Оказа се силно агресивен и затова ги правя тези рецидиви. Не ми приложиха Херцептин. защото междувременно навърших 55 години. Не, че много го исках.
Минаха десет години оттогава.
Остава ми да се надявам на "мързеливото делене " на клетките, имайки предвид възрастта ми.
Но за вас е друго.

# 391
  • В царството на игрите:)
Един онколог преди време ми каза: "Младостта има много предимства, но, когато става въпрос за рак на гърдата няма нито едно!" Когато пациентът е млад трябва да се действа на сигурно! Това по въпроса за или против химиотерапията Peace Странно ми е въобще как млад човек може да разболее от РМЖ, да не му направят дори и лъче, без значение колко "прятелски настроен" е тумора, след 3 г. да направи рецедиви и пак да се чудят дали да ти направят химия newsm78 Нещо се бъгнаха всички - и лекари, и пациенти /не в конкретния случай!/ Радвам се, че Kenga_ е взела правилното решение.
kali09, за съжаление не съм чела тук за подобен случай и не мога да ти кажа нищо, но пробвай и в темата за РШМ. Може пък там да има подобен случай. Желая ти кураж и здраве!
Sarcasm™, толкова добре, те разбирам, скъпа! Днес минах на петскенер и слава Богу всичко е ок, но аз си знам как изживях месеца, докато дойде изследването, а пък вчера бая Ксанакс глътнах.. Rolling Eyes Минаха не малко години от срещата ми с рака, но страхът ми от изследванията не става по - малък. Както е казала Хули, направо си се пека на огън. Надявам се и при теб притесненията да са неоснователни Hug
А пък по въпроса дали ракът ми е отворил очите по отношение на близките ми, ще кажа с радост, че ги отвори за добро. Преоткрих хората около себе си и ги заобичах още повече! Може и някой да се е "изнесъл", но в калабалъка не съм го забелязала, което пък означава, че не ми е пукало за него. Да не говорим пък с новите дружки, които ме срещна - те са си направо национално богатство!!!
 Hug Hug Hug
Бъдете здрави и дано резултатите са добри и пак добри! Praynig

# 392
  • София
    Не съм писала от доста време, но ме провокира жената " за или против химията"
    На 36 години съм, оперирарна 2015 март ,
    хормоно зависим РМЖ, мастектомия, реконструкция чисти лв. Назначена хормоно терапия само с нолвадекс, цикъл- редовен. Профилактичните тм са15-3 в норма. От тук запова и проблема! Ходя на гинеколог на 6 м, май месец ми изчистиха лигавицата на матката и полипче,изследваха на две места всичко беше ок, доктора ме накара да си пусна рома скор заради киста на десния яйчник и тм са125 е завишен двойно. Последствия от нолвадекса! Отидох веднага при Тимчева, да съм ги сменела с армидейс и веднага да започна золадекс, да де ама след дъжд качулка. Сега всеки месец ще следя кистата, а мръдна и с мм ще направя хистеректомия. Но се питам: АЗ ОПТНО ЗАЙЧЕ ЛИ СЪМ. Няма да сложа золадекса, нито ще пия армидекса, спрях и нолвадекса. Мое решение, ако има рак на яйчниците то той е в следствие на нолвадекса предписан от химиотерапевт, същата коята реши да имам цикъл и да не слагам золадекса. Е вече не им вярвам, машина за пари и игра с човешкия живот. Когато я попитах защо пия нолвадекс при условие, че риска от рак на гърдата при мен е сведен  0,1% ми каза, че рака е заболяване на целия организам, но тогава защо не взеха мерки за предпазване на яйчниците?

# 393
Гергана, няма данни Нолвадекс да предизвиква рак на яйчниците, но може да предизвика рак на ендометриума.
Ако след рак на гърдата се развие рак на яйчниците, причината по-скоро може да е генетична мутация като BRCA. Тези мутации носят голям риск както за гърдата, така за яйчниците (между 25% и 50% е риска за яйчниците като предимно рискът се убеличава след 40-45 год. възраст). Изследвала ли си се за такава мутация? Особено щом си развила рак на гърдата преди 40 годишна възраст?

# 394
Гергана и аз пих Нолвадекс 2 години, но нямах проблеми с яйчниците. Правих си и РОМА алгор., всичко беше съвсем в норма.
Не обвинявай нолвадекса, не е той причината. Казали са ти така да те успокоят. Щом ракът ти е хормонозависим - пий си аримидекса, слагай си золадекс и не си прави експерименти.
Аз не бих чакала кистата или тм да нарастват или да се появи нещо друго ново. Бих направила тотална хистеректомия моменталически. Ти ако добре си спомням имаш деца, за какво ти е този цикъл и тези яйчници, като има толкова голям риск... въпросът ми е риторичен.

# 395
  • София
    Правила съм изследване на BRCA не съм носител на гена. Имам деца, не са ми нужни тези органи и съм решила твърдо да ги махна. Нолвадекса води до ендометриоза, рак на матката и кисти на яйчниците, те все още не знаят от къде се е покачил тм. Полипа който изследваха беше ендометриален, цитонамазката е ок, кистат смятат за функционална.

# 396
    тм са125 е завишен двойно. Последствия от нолвадекса! Отидох веднага при Тимчева, да съм ги сменела с армидейс и веднага да започна золадекс, да де ама след дъжд качулка. Сега всеки месец ще следя кистата, а мръдна и с мм ще направя хистеректомия. Но се питам: АЗ ОПТНО ЗАЙЧЕ ЛИ СЪМ. Няма да сложа золадекса, нито ще пия армидекса, спрях и нолвадекса. Мое решение, ако има рак на яйчниците то той е в следствие на нолвадекса предписан от химиотерапевт, същата коята реши да имам цикъл и да не слагам золадекса. Е вече не им вярвам, машина за пари и игра с човешкия живот. Когато я попитах защо пия нолвадекс при условие, че риска от рак на гърдата при мен е сведен  0,1% ми каза, че рака е заболяване на целия организам, но тогава защо не взеха мерки за предпазване на яйчниците? [/list]
    ТМ на яйчника е един от най чувствителните. Не знам дали двойно завишен трябва да те притеснява, но определено би ми изострил вниманието? Не бих чакала и "мърдане" на кистата, а в този случай бих направила операцията веднага Peace Да се лишаваш от всякакво лечение в момента е несериозна и да, всички донякъде сме опитни зайчета, когато се отнася до лечение на рак. Най - малкото, защото никой не знае дали лечението ще сработи или не!Рака на яйчниците не е от Нолвадекса. На ендометриума, да, но не и на яйчника. От къде знаеш, че риска за РМЖ е сведен до 0.1 %? Аз също съм лекувана първо с Нолвадекс, после с Аремидекс и после пак с Нолвадекс. За сега не съм имала проблеми, но не при всеки е така Rolling Eyes

# 397
    • Плевен
    Да ми кажете, КИШ искат да ми правят, за доуточняване ли е това, ХЕР-а ми казаха, че е отрицателен, ще ме подложат на всичко, това ми казаха по телефона-химио, лъче и хормонотерапия...Тогава КИШ-а за какво е? Tired

# 398
    КИШ се смята за по-точният метод за определяне на ХЕР2.  Ако резултатът е положителен, се прилага лечение с Херцептин. При мен КИШ излезе отрицателен, въпреки трите плюса от хистологията.

# 399
    • Плевен
    КИШ се смята за по-точният метод за определяне на ХЕР2.  Ако резултатът е положителен, се прилага лечение с Херцептин. При мен КИШ излезе отрицателен, въпреки трите плюса от хистологията.
    А как се прави, от блокчето, и се носи в лаборатория ли?

# 400
    Да, знам за 2 места където го правят: Плевен при проф. Поповска и София при доц.Христова.

# 401
    • Плевен
    Да, знам за 2 места където го правят: Плевен при проф. Поповска и София при доц.Христова.
    Супер, едно предимство, че съм от Плевен да има Mr. Green Ще изчакам доцентката да ми се обади и да ме упъти къде да хващам гората, защото утре става един месец от операцията...
    Благодаря! Hug

# 402
    Супер, едно предимство, че съм от Плевен да има Mr. Green Ще изчакам доцентката да ми се обади и да ме упъти къде да хващам гората, защото утре става един месец от операцията...
    Благодаря! Hug
    Пак те питам, защо лечението ти в момента зависи от ХЕРа? Ако ще почваш химия нея може да я почнеш и без да го знаеш.

# 403
    • Плевен
    Благодаря! Hug
    Пак те питам, защо лечението ти в момента зависи от ХЕРа? Ако ще почваш химия нея може да я почнеш и без да го знаеш.
    Хера ми казаха, че е отрицателен по телефона, но не съм видяла епикризата, казаха ми само, че трябва да направя КИШ, но онкокомисията ми е назначила химио, лъче и хормонотерапия,видя ми се странно и затова попитах newsm78

# 404
    Свелана Христова е професор, а не доцент - http://bestdoctors.bg/doctor/id/1258
    В какъв смисъл казваш "да ми се обади и да ме упъти къде да хващам гората" ?

Общи условия

Активация на акаунт