Тромбофилия - тема №4

• 77 971
  • 747
  •   2
Отговори
# 480
  • София
Сирма, Паскалева е хематолог, а Русев е имунолог.
Дори да бяха с еднаква специалност, пак могат да имат различни мнения, така че е добре да ги чуеш и двамата и да си прецениш къде е истината за теб.

Нандин, леко раждане и бързо възстановяване. Ще чакаме с нетърпение хубавата новина. В коя болница си?

# 481
  • София
Благодаря Дели, в Майчин Дом съм

# 482
Успех, Нандин! Ще чакаме да ни зарадваш и после да не забравиш да влизаш във форума, че кой ще ни казва “нормални са ти изследванията за бременна”
Simple Smile

# 483
  • София
Успех, Нандин! Ще чакаме да ни зарадваш и после да не забравиш да влизаш във форума, че кой ще ни казва “нормални са ти изследванията за бременна”
Simple Smile
Хехехе
Дано малчо да ми разрешава Simple Smile

# 484
Nandin и аз се включвам с пожелание за брезпеоблемно и леко раждане 😘 и не ни забравяй, че твоите съвети и знания са ценни Simple Smile

# 485
  • София
Момичета, моят преглед при проф.Паскалева мина.
Напомням аз съм хетерозигот MTHFR C/T+хетерозигот PAI 4G/5G
Оказа се, че не ми е достатъчно  фракси 0,4, аспирин 100 също
анти Ха ми е 0,14 (таргет 0,2-0,4), аспи тест 46 (реф.ст-ти 4-30)
Вдигна ми дозата на фракси на 0,6 и препоръча контролно анти Ха след 14 дни.
Много съм доволна, макар, че доста народ имаше, консултацията беше много адекватна и подробна.
Никой не ме е питал имам ли час (макар, че имах) и смятам, че може да се отиде и без час, при всички случаи се чака.

Здравей,
преди това била ли си при друг доктор, който да ти е назначил първоначалната терапия?
Чудя се дали, след като имам предписана терапия от доцент Русев за повишените ми NK и TLA, има смисъл да ходя и при доктор Паскалева за второ мнение, или да не й губя времето излишно. И без това много хора чакат за часове при нея. Напомням, че съм хетерозигот MTHFR C/T(667<T). Нормален генотип за PAI 5G/5G; Фактор V Лайден, FV; 20210G>A (Протромбин)

Сирма, второ мнение никога не е излишно, а и междудругото доста йм се различават мненията на двамата.

# 486
Здравейте момичета!
Нова съм във форума, но за последните няколко дни изчетох всичките 4 теми свързани с тромбофилията!
Радвам се, че сте толко активни и може да се намери толкова ценна информация тук!!!
Преди 3 седмици направих мисед- беше ми първа, естествена бременност и бях в 10г.с. За щастие, случих на много свестен гинеколог, който ми препоръча да си направя генетични изследвания, вместо да чакам още 2-3 аборта...
Още на следващия ден пуснах за всеки случай разширен панел в Геника, който включва и ACE (I/D) и Фактор ХIII (Val34Leu).
Ето и резултатите:
Нормален генотип за :
Factor XIII Leiden
 20210G>A(Протромбин) и
 677С>Т (MTHFR)

Хомозиготен генотип 4G/4G
Хомозиготен генотип D/D за ACE
Хетерозиготен носител на Val34Leu(F13)

В коментара пише:
Генотип  4G/4G за PAI се среща с висока честота (32%) при патциентки с обременена акушерска анамнеза особено при пациентки със спонтанни хабитуални аборти.В контролната група (жени с минимум две успешни раждания) честотата на 4G/4G e 17%.
Генотип за ACE  D/Dсе асоциира с повишен риск към спонтанни аборти.Ефектът на D/D  генотипа се засилва, поради носителство на хомозиготен генотип 4G/4G за PAI и хетерозиготно носителство на Val34Leu.

Не можах да намеря много информация във форума за точно тези мутации, но доколкото разбирам те са високорискови и най-вероятно точно те са причина за аборта. Някой знае ли нещо повече?
И още един въпрос,  според изследванията съм нормален генотип за MTHFR, но това значи ли, че усвоявам добре фолиевата киселина и вит. В12 или трябва да пусна нови изследвания??
  Благодаря ви предваритвлно!

# 487
Сирма, второ мнение никога не е излишно, а и междудругото доста йм се различават мненията на двамата.

И като ми дадат две различни терапии, ще се вкарам в такъв филм чия да следвам.. Grinning

Нандин, леко и безпроблемно раждане и здраво бебе! Flowers Hibiscus

# 488
Нандинче, стискаме палци.  Леко раждане!

Мона, добре е данаправиш консултация с генетик и с проф. Паскалева.

# 489
Напомням аз съм хетерозигот MTHFR C/T+хетерозигот PAI 4G/5G
Оказа се, че не ми е достатъчно  фракси 0,4, аспирин 100 също
анти Ха ми е 0,14 (таргет 0,2-0,4), аспи тест 46 (реф.ст-ти 4-30)
Вдигна ми дозата на фракси на 0,6 и препоръча контролно анти Ха след 14 дни.
Много съм доволна, макар, че доста народ имаше, консултацията беше много адекватна и подробна.
Никой не ме е питал имам ли час (макар, че имах) и смятам, че може да се отиде и без час, при всички случаи се чака.

Хулиганка, много странно. Аз съм хомозигот 4g/4g PAI, а на мен Паскалева ми каза, че нямам нужда от терапия с НМХ, нито с аспирин.... На мен обаче ми пусна други изследвания...

# 490
  • Harmanli, Bulgaria
Стискам палци да имате лека бременност и раждане. С добри лекари, изследвания и инжекциите всичко ще е наред 🤗

# 491
  • София

И като ми дадат две различни терапии, ще се вкарам в такъв филм чия да следвам.. Grinning

Нандин, леко и безпроблемно раждане и здраво бебе! Flowers Hibiscus

За имунологията си слушаш доцента, за кръвта - Паскалева. това е . Всеки си има специалност, която е учил. Едното няма нишо общо с другото.  А пък и ти сама ще усетиш кой да слушаш.

# 492
Здравейте момичета!
Нова съм във форума, но за последните няколко дни изчетох всичките 4 теми свързани с тромбофилията!
Радвам се, че сте толко активни и може да се намери толкова ценна информация тук!!!
Преди 3 седмици направих мисед- беше ми първа, естествена бременност и бях в 10г.с. За щастие, случих на много свестен гинеколог, който ми препоръча да си направя генетични изследвания, вместо да чакам още 2-3 аборта...
Още на следващия ден пуснах за всеки случай разширен панел в Геника, който включва и ACE (I/D) и Фактор ХIII (Val34Leu).
Ето и резултатите:
Нормален генотип за :
Factor XIII Leiden
 20210G>A(Протромбин) и
 677С>Т (MTHFR)

Хомозиготен генотип 4G/4G
Хомозиготен генотип D/D за ACE
Хетерозиготен носител на Val34Leu(F13)

В коментара пише:
Генотип  4G/4G за PAI се среща с висока честота (32%) при патциентки с обременена акушерска анамнеза особено при пациентки със спонтанни хабитуални аборти.В контролната група (жени с минимум две успешни раждания) честотата на 4G/4G e 17%.
Генотип за ACE  D/Dсе асоциира с повишен риск към спонтанни аборти.Ефектът на D/D  генотипа се засилва, поради носителство на хомозиготен генотип 4G/4G за PAI и хетерозиготно носителство на Val34Leu.

Не можах да намеря много информация във форума за точно тези мутации, но доколкото разбирам те са високорискови и най-вероятно точно те са причина за аборта. Някой знае ли нещо повече?
И още един въпрос,  според изследванията съм нормален генотип за MTHFR, но това значи ли, че усвоявам добре фолиевата киселина и вит. В12 или трябва да пусна нови изследвания??
  Благодаря ви предваритвлно!

Здравейте, аз също съм от скоро в групата. До колкото разбрах, профилактиката започва още по време на опитите за забраменяване,, така че може би трябва да потърсиш консултация със специалист

# 493
  • София
Мона, за някой трябва да ти назначи терапия с НМХ. За витамините от група Б - най-вероятно ги усвояваш нормално, но за да видиш дали са ти достатъчно, трябва да ги изследваш. Не забравяй и вит Д - и той е важен да се нормализира преди следваща бременност.
Стискам палци следващият път да е успешен!

# 494
  • София

Хулиганка, много странно. Аз съм хомозигот 4g/4g PAI, а на мен Паскалева ми каза, че нямам нужда от терапия с НМХ, нито с аспирин.... На мен обаче ми пусна други изследвания...
Терапията с нмх ми е назначена от АГ при положителния тест. Питах професорската,  защо при положение , че съм с нискорискови мутации,  се получава така, налага да увеличаваме дозата нмх,  а тя отговори,  че едното няма общо с другото. Ние следим анти Ха при терапията на която съм, съответно коригираме дозата до достигане на задоволителни  нива и това няма общо с генетичните ми предразположености.

Между другото, за Нк клетките каза да не се притеснявам,  при положение,  че процента е в норма,  бройката не била толкова важна. Както и да е, каза че интралипида няма да ми навреди,  но беше доста фрапирана,  че са ми изписани кортикостероиди. Разказа ми, че на пациентите,  които идват от турските клиники изобщо не им изследват Нк клетки. Ама както казахте по-горе имунолога си е имунолог,  хематолога си е хематолог.

Общи условия

Активация на акаунт