Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 48

• 60 738
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
Ако следиш блога й, ще си чела повечето неща. Говори за червата, добавките и обичайните съвети, които са дискутирани и тука. Според мен си струва да ги има човек на едно място. Не рекламира никой подход,но съветва да се пробва.

# 421
  • Бургас
Ясно. Така си и мислех, че не е нещо ново и нечувано, но пък е добре всичко да е събрано и подредено на едно място. Добре, мерси  Wink

# 422
  • София
Едва ли ще има нещо ново, но е лесно поднесена теория. Голям шрифт са ползвали, та не е много за четене, само така изглежда. Определено по-добре се чете от оная за Б12.

# 423
Аз си купих книгата защото от скоро/месец май/ след рутинни изследвания по повод неуспешно инвитро при дъщеря ми лъсна хипофункция....Дори още не й е гледана жлезата на ехограф и не знам дали има изменения.До този момент не съм се интересувала от заболяването.
От тогава прочетох всички теми във форума и видях че някои от момичетата са впечатлени от книгата.Аз не ползвам английски и сметнах че е добре да я купя защото все ще науча нещо.Ще видим дали ще оправдае очакванията ми!

# 424
Ваня, в такъв случай ще ти е от голяма полза. Не съм чела книгата, само систематизирана информация от нея (по думите на една жена в група, която писа че е превела главното, ама май се оказа, че преводът е с гугъл, както и да е) и нещата са дискутирани тук, но разпръснато в темите, а така всичко ще ти е събрано.
Подозирам че ще има и пропуснати неща, но то не може всичко все пак.
От любопитство ако ми попадне бих я прочела.

# 425
Да споделя и аз мнение за книгата...ами харесва ми и за мен лично в нея научавам доста неща. До повечето неща и сама съм стигнала до заключения през последните 10 години, просто сега всичко ми се изяснява черно на бяло. Но истината е, че не си обръщах достатъчно внимание, докато наскоро не се влоших...както и да е. Има какво да се прочете и се чете лесно.
И въпрос, скоро ще станат почти 2 месеца откакто пия витамин Д и 1 месец от Б12, достатъчно ли е, за да пусна контролни изследвания или да изчакам още месец?

# 426
Да цопна и аз тук, защото явно сама няма да успея....

Мон....,
Аз лично чаках книгата от много време, точно защото мислех, че всичката информация ще бъде на едно място. Да но понеже бях бременна бях оставила справянето с Хашимото на заден план и само следях нивата да са в норма, приемайки хормон. Само дето преди седмица и половина (бях 13г.с и 3 дни), се установи, че бебето няма пулс..... Голям шок. Пуснах пак хормоните, които бях пускала преди 3 седмици... е от TSH от 1,7 беше 4.19! Но МАТ беше паднал от 204 на 94! (Мойта лична борба е да вкарам антителата в норма) И пак захванах темата с Хашимото (след като разбрах от ДНК анализ, че бебчето ми е било напълно здраво. Предстоят ми още ДНК изследвания...) Май се отплеснах....
Та за книгата - взех я, чета я бавно, за да я осмислям правилно, да, няма много по-различни неща, от написаните тук, но всичко е систематизирано и е на едно място. В самото начало съм, но съм доволна, защото най-накрая не е нужно да изравям нета, за да получа истинска и вярна информация. Не казвам, че там всичко е вярно на 100%, защото хората сме различни и всеки се повлиява от различни неща, но всеки сам решава какво би опитал, за да си помогне....

Merelenda,

Аз ходя при Яначкова в Щерев... ами не ме кефи това, че не обръща внимание на антителата и аз бях пускала селен, за да видя стойностите му и тя ми казва - "Вече и такива изследвания ли правят? Само ви взимат парите. А ТАТ и МАТ няма смисъл да пускаш, защото те не се променят, веднъж на 6 месеца е достатъчно....."
Ами аз смъкнах моите ТАТ за 3 месеца, без да пия хормон от 370 (12.01.2017) на 33 (25.04.2017)! Като видя резултатите нищо не каза, а отново повтори - "няма смисъл да изследвате ТАТ и МАТ толкова често." Защо?! Точно ТАТ и МАТ са разрушителите на жлезата и както пише в прословутата книга: "все едно да наливаме вода в спукана чаша"
Отделно като отидох при нея бях направила и ОГТТ (защото нямах цикъл от 6 месеца и като се върнах в БГ изневиделица се появи)
Глюкозата ми беше:                            
4,58 - 0м. реф: 2,8 - 6,1
4,80 - 60м
2,4 - 120м реф: 3,5 - 7,8

Инсулина:
7,22 - 0м. реф. 2,6-24,9
135,1 - 60м.
9,08 - 120м. 2,6-24,9

Тя ми изписа Инофолик 2х1 за 6месеца и ми каза, че нямам инсулинова резистентност, но имам ПКЯ, според нея и АГ. И еутирокс 25, който аз започнах да пия през май, защото исках скоро да започнем с опитите за бебе. Да, поне цикалът ми започна да идва на 30 дни. И дали, ако наистина имах ПКЯ щах да забременея от първия път? - Едва ли....  Другото беше, когато забременях и отидох при нея, защото TSH беше 2,1 - каза ми да не се притеснявам, щом е под 2.5, но ми увеличи дозата 5 дни х25 и 2 дни х50. И след това тя сама ми каза, как те били магьосници, защото нямам ПКЯ след като съм забременяла от първия път...... Сама си противоречи
Докато друга ендо ми каза: "Ооо ти имаш хиперинсулинемия, пий Метгфогама" Е да ама не пия и Метфогама, защото за мен това си е чиста отрова.

Пак се отплеснах, но понеже ме яд на нехайството на "ендокринолозите", защото не разглеждат организма като едно цяло, а като отделна жлеза, на която ще увеличим дозата и всичко ще се нареди. Да, ама не....
За ендокринолог в Щерев.... НЕ ти препоръчвам Яначкова.

Последна редакция: ср, 18 окт 2017, 11:18 от krissii

# 427
Много съжалявам
Дано намериш правилния път и лекар
Нещата ще се подредят полека лека, но ще отнеме време

# 428
krissii, съжалявам за случилото се и ти желая всичко да е наред от тук нататък  Hug

Аз снощи започнах да чета книгата, но все още не мога да изкажа мнение, много ми се спеше и прочетох само няколко страници. В следващите дни ще пиша какво мисля.

Имам въпрос: шумът в ухото може ли да е свързан с ЩЖ (то вече за всичко обвиняваме нея ама  Mr. Green) имам предвид характерен симптом ли е, някой има ли такъв проблем?

От вчера го получавам и е адски дразнещо. В момента съм болна със запушен нос и болки в гърлото, може би и това има връзка?  Rolling Eyes

# 429
Има връзка с вируса. Аз също в момента съм болна, с хрема и т.н. екстри и с описания шум. При предното ми по-тежко боледуване март месец, не само шум, а направо ми заглъхнаха ушите и ходих на УНГ>
Друг път също е коментирано в темата за шум в ушите и някои хора питаха за връзка с автоимунното заболяване. Нищо конкретно не помня, но имаше и други с този проблем.
Аз имам шум в ушите, по-точно в едното ухо, от няколко години. Появи се вярно с появата на Базедовата болест, но не тя е причината според мен, а инфекция лекувах дълго време, ушна и съвпадна с отключване на болестта. И сега и сега периодично като се обостри проблемът и се появява шумът. Даже тук в града по-рядко усещам. Сутрин като е тихо и спокойно го чувам, но иначе не. На село като отида и като си легна на тишина, чувам как бучи едното ухо.

Казват има връзка с вестибуларния апарат, също и с промени в кръвното налягане. Особено при ставане от леглото, при навеждане ако се появи този шум. Най-малко може да консултираш с УНГ или невролог.
Аз предимно на УНГ съм ходила. Да, играе ми на моменти кръвното, но се случва и при нормално кръвно да имам този шум и при мен уж заключението е заради ушния проблем. Пък знам ли...

# 430
Merelenda, благодаря за отговора! Забравих да спомена и за заглъхването. Явно наистина си е от вируса, ще изчакам няколко дни и ако не премине ще ходя на УНГ.  Peace

# 431
Момичета защо изследвате всички тези неща, инсулин, кръвна захар и т.н? Съжалявам за въпроса,но съм нова с Проблема Хашимото както казах в предните си постове.На мен никой не ми каза да си изследвам нищо...
Щом хормоните са ок ,няма нищо. След 6месеца пусни само ТСХ и толкова...изпратиха ме по живо по здраво...

# 432
Защото, за съжаление, нерядко Хашимото е съпътствано от Инсулинова резистентност, която пък от своя страна може да доведе до Диабет, тип 2. Имаш ли наднормено тегло, тлъстини около талията?

Аз, а и още момичета в темата, сме така.

Освен това, както днес написах в една друга тема, Хашимото почти винаги е свързано с дефицити на някои жизненоважни витамини и минерали в организма - Витамин D, Витамин B12, Желязо / Феритин, Магнезий и др. Всъщност, води се, че именно тези дефицити са една от главните потенциални причини за отключване на заболяването. Ако досега не си изследвала нищо от споменатото, хубаво е да го направиш. Peace

# 433
Може ли да ми кажете какво точно да изследвам,като ида в лабораторията да съм подготвена със списък Simple Smile имам си тлъстинки по корем А преди около 4години ми правиха натоварване с глюкоза,това изследване което се взима 3 пъти кръв за 120 Мин май беше Тогава всичко беше наред ,но незнам дали съм имала Хашимото тогава...А хемоглобина ми е ок или това не значи че и желязото е наред??А витамини не съм изследвала никога...
И има ли някоя от вас с Паническо разтройство?И дали то има общо с Хашимото?Дори при хормони в норма?
Затрупах ви с въпроси.... съжалявам Simple Smile

# 434
Ами, ако искаш, може пак да си направиш Обременяване с глюкоза - знаеш, на 0-лева, 60-та и 120-та мин. се изследват Инсулин и КЗ. После ще дадеш резултатите тук, в темата, да ги разтълкуваме. Simple Smile

Освен това, както казах, може да изследваш Витамин D, Витамин B12 и Желязо / Феритин / ЖСК (най-добре последните 3 да се изследват заедно, защото са свързани). Отделно, може да си пуснеш Хомоцистеин и Фолиева киселина - помня, че те пък са свързани с нивата на B12, затова е хубаво да ги имаш и тях, ако ще изследваш B12. Тоест, да се придобие по-разширена и точна представа. Peace

Имай предвид, обаче, че повечето от тези показатели са скъпички и ако наведнъж пуснеш всичко от това, което ти изредих, плюс обременяването с глюкоза, крайната цена ще ти излезе около 200 лв.

Общи условия

Активация на акаунт