Закупуване на жилище

• 77 792
  • 699
  •   1
Отговори
# 510
И друго - ако си получавате доходите в една банка, то обикновено тя и ще ви даде най-изгодните за вас условия - това е пълна измислица и явно съвпадение.

Абсолютно.

# 511
За мен тези консултанти не са добра идея, тъй като за тях най-изгоден за клиента кредит е ..отпуснатият. Пари взимат само от банката, т.е и те и банката Х имат интерес да хванат клиента.
Хвалиха ми някакви около Народния театър, но аз поне съм скептик.

# 512
Всеки има интерес да те изклати, въпроса е къде ти имаш най-голяма полза. Та според мен могат да са полезни консултантите най-малкото да ти изкарат усллвията на всички банки ако нямаш време да обикаляш.

# 513

И друго - ако си получавате доходите в една банка, то обикновено тя и ще ви даде най-изгодните за вас условия - това е пълна измислица и явно съвпадение.

Зависи от фирмата и от банката.
Ако работодател е голям и има сметки/кредити в банката, в която служителите си получават заплатите може и да имат преференции.
Ако са избрали да ги получават в други банки няма да има.
Една от банките ни дава заради работодателя по-ниска лихва за потребителски кредит от на другите си клиенти, защото сметките са били в нея. Сега е друга и не дава никакви преференции.

Зависи и на какъв кредитен ще попадне в банката, но повечето банки са склонни след година, две от кредита да намалят лихвата като им се занесе по-добра оферта от друга банка. Не се знае до кога ще има по-изгодни оферти и лихвите ще останат ниски, че едва ли ще ги свалят повече.

# 514
  • София /Абсурдистан

Зависи от фирмата и от банката.
Ако работодател е голям и има сметки/кредити в банката, в която служителите си получават заплатите може и да имат преференции.
Ако са избрали да ги получават в други банки няма да има.
Една от банките ни дава заради работодателя по-ниска лихва за потребителски кредит от на другите си клиенти, защото сметките са били в нея.
И при нас стана същото. Лихвата на кредита е доста по-ниска от посочените в сайта на банката. При други може и да не е така. Споделям само личен опит.

# 515
С всички възможни ръце мога да препоръчам този кредитен консултант, конкретно Нася:
http://sanuk.bg/

Разбира се, че взима комисионна от банката и това е в реда на нещата, но въпреки това работи изключително съвестно и не иска да те набута с нещо, което няма да ти е изгодно. Конкретно мога да споделя, че предвижи всички документи онлайн/дистанционно в 4-5 банки, от които имахме конкретни предложения и ИЗБОР. Смея да твърдя, че условията бяха добри и ГПР - също. За нас беше най-важно да няма обвързващи точки и клаузи, освен разбира се погасителния план Simple Smile

Не взима такса или комисионна от клиента и не сте обвързани да имате сделка.

Тези Sanuk само с ипотечни кредити ли работят? Трябва ми за потребителски кредит

# 516
  • София
Кредитната консултация е бизнес като всеки друг. Важен момент е да изберете независим кредитен консултант от тези, които са минали задължителната регистрация на кредитните консултанти. Това е изискване на Закона за кредитите за недвижими имоти за потребители, който беше приет в средата на 2016 година. Това е първи опит да се регулира дейността на посредниците и да им се вмени отговорност пред клиента и регулатора.

Освен да платят застраховка и такса консултантите трябва да имат висше образование и професионален опит в областта от най-малко две последователни години на ръководна длъжност в предприятия от банковия и финансовия сектор. Освен това те трябва да имат добра репутация, да не са осъждани за престъпления от общ характер и да не са обявявани в несъстоятелност като едноличен търговец или неограничено отговорен съдружник в търговско дружество. Физическите лица трябва да имат постоянен адрес в България, а юридическите лица и едноличните търговци – да имат търговска регистрация в страната.
Вярвам, че съм бил полезен.

# 517
Здравейте,
За да не отварям нова тема, реших да попитам тук - според Вас може ли инвеститора да намали цената, тоест да преговарям ли евентуално, става въпрос за закупуване на имот на зелено?

# 518
Andrea_doll, повечето не са склонни, освен ако не платиш голям % или направо целия наведнъж. Иначе логиката им е, че с напредване на строежа по-лесно ще го продадат и не са склонни на компромиси, поне в София.

# 519
Despereta, благодаря за отговора.
Попринцип искат 30% първоначално, което според мен не е никак малко. За София става въпрос.
Някой купувал ли е на скоро на зелено и по каква схема са искали изплащането?

# 520
30 процента е доста малко сравнително, повечето искат 40, после още 10 на не знам си кое, после още 10 на АКТ 14, примерно 20 на АКТ 15 и за АКТ 16 остават само 10-20 процента.

Иначе на мен Булстрой ми взеха 20 в началото и още 20 на АКТ 14, останалите ще ги искат чак на 16. Но друга фирма с такива условия не видях.

Между другото много внимавайте с фирмите, които предлагат по-ниска цена ако се плати всичко в началото. Повечето хора плащат в началото и после сградата 2 години прекарва между акт 15 и акт 16  Grinning

# 521
В момента, при почти изравнени цени, не виждам защо предпочитате на зелено. Има толкова голямо предлагане на готово НС. Докато го построят ще минат две години. До тогава, я камилата, я Хамиларя. Аз не бих рискувала, освен, ако си строим отбор приятели, и то верни.

# 522
Ivan_Mihov, благодаря за влючването.
А на теб банката отпусна ли ти кредит (жилищен) преди акт 14 или тези първоначални проценти, които искат си ги финансираш сам или с потребителски?

# 523
Финансирах си ги сам.

Банката може да отпусне кредит след АКТ 14, но за да го направи трябва да ти се прехвърли собствеността. А никой инвеститор не иска да прехвърля,  докато не му платиш почти всички пари.

# 524
  • София
В момента, при почти изравнени цени, не виждам защо предпочитате на зелено. Има толкова голямо предлагане на готово НС. Докато го построят ще минат две години. До тогава, я камилата, я Хамиларя. Аз не бих рискувала, освен, ако си строим отбор приятели, и то верни.
Къде го видяхте това "огромно предлагане" на готово НС, като почти всичко ставащо за живеене се продава на картинка?! И как, чисто технически, да си купя от вторичен пазар апартамент с 2 гаража, с разпределение и довършителни работи по мой вкус?! Ми няма как, шансът е минимален.

Ние дотук сме платили около 35%, останалите на акт 16 (лято 2018), но договорките ги правихме 2016-та, сега нямам наблюдения как се случват.

Общи условия

Активация на акаунт