Закупуване на жилище

• 77 824
  • 699
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, ако някой е купувал жилище скоро и е проучил банките, може ли да ми спести малко ровене и да каже кои банки са с най-добрите условия. Или с най-лошите. Не че и сама няма да проверявам, но да знам откъде да започна. Simple Smile

Не става така. Според дохода ти, възрастта и спциалното положение най-изгодната за теб банка ще е различна. Затова те съветвам да ги обиколиш. На мен например най-добри условия ми предложи Алианц. Не схващай с ЦКБ.

Много логично наистина. Защо не с ЦКБ, в moitepari.bg калкулатор дават лихва и ГПР под 3%. :O

# 586
Ако работодателя е голям, най-изгодни условия ще ви даде, банката, която обслубжва сметките му евентуално.
Ако дохода е над определена сума някои банки също имат доста изгодни лихви.

ЦКБ имат едни от най-изгодните условия, дори без такса за учредяване на ипотека за рефинансиране на кредит, но  и аз съм чувал, че е по - добре да си няма работа с тях човек, както искате го разбирайте.

# 587
  • на последния етаж
Може ли повече подробности? За над каква сума става въпрос и кои са банките?

# 588
Здравейте, ако някой е купувал жилище скоро и е проучил банките, може ли да ми спести малко ровене и да каже кои банки са с най-добрите условия. Или с най-лошите. Не че и сама няма да проверявам, но да знам откъде да започна. Simple Smile

Не става така. Според дохода ти, възрастта и спциалното положение най-изгодната за теб банка ще е различна. Затова те съветвам да ги обиколиш. На мен например най-добри условия ми предложи Алианц. Не схващай с ЦКБ.

Много логично наистина. Защо не с ЦКБ, в moitepari.bg калкулатор дават лихва и ГПР под 3%. :O

Да на хартия имат супер лихва, но после въртят много цигански номера.

# 589
Може ли повече подробности? За над каква сума става въпрос и кои са банките?

Ето например Сосиете Женерал, няма директно поставено условие за доход, но е ограничен срока на кредита, за по-добра лихва. Обаче за вноска 1300 -1500 лв., ще трябва да докажете доста добър доход.http://www.sgeb.bg/bg/jilishtni-krediti/2-99-promo-lihva.html

Най-добре е наистина да обиколите няколко банки. В големите фирми също повечето банки оставят преференциални оферти, дори и компанията да не е на обслужване точно към тази банка.
Ако имате стабилна работа в голяма фирма, добра професия, която предполага да си намерите лесно работа, дори и да загубите настоящата, липса на други кредитни задължения, съпруг също със стабилни доходи и професия, на място в банката могат да ви предложат по-добра оферта, от тази, която виждате на сайта.

# 590
Вече са коментирани, дори мисля и в  темата посредниците, които намират най-изгодните за клиента индивидуални условия безплатно, като комисиона е само от банката, която оптуска кредита.

Сосиете се изнасят, водят преговори за продажба на унгарците, държащи ДСК.
Но и без това условията им не са съвсем ОК, зарибяваща ниска лихва, кратък срок на връщане.
При нарастване ще се увеличи и без това високата месечна вноска, която се получава заради времевото ограничение.

# 591
Спокойно, няма да падне блока. Може някой теч да се появи....Там и основите са здраво слегнали, защото ги наливаха преди едно 8-10 години от една друга фирма, която нещо май фалира и изостави всичко. Иначе на това място имаше футболно игрище и там студентите си организираха мачове, а до игрището - детска площадка.
[/quote]
А знаете ли кой е бил предишния строител- този с основите?

# 592
Stoyan87, имай предвид, че в този блок всичко е купувано с цел инвестиция, повечето апартаменти се отдават под наем на студенти и нон-стоп има дива чалгия,огласяща блока и около него. Иди една-две вечери под блока да чуеш какво е.

# 593
Не купувайте от Кес Инвест / Кес 3 и подобните им фирми, бавят строежите си с изключително много време (вече над 7 месеца), а и използваните материали са от най-евтините на пазара.

# 594
Здравейте, надявам се тук да е коректното място да поискам помощ за следното. Към финализиране сме на сделка за имот. Не използвах брокери за сделката, а директно купувах от строителя. За преглед на документите си наех адвокат. До тук сме направили следното: дадохме стоп капаро, подписахме предварителен договор и ме одобриха за кредит. До този момент оставаше само да ми предоставят данъчна оценка, за да се финализира  одобрението. От тук нататък какво следва? До колкото разбрах трябва да сключа договора за кредит, да го предоставя на строителя, за да подготвят нотариалния акт и да насрочим дата при нотариуса. Такъв ли е реда? След подписване на нотариална акт какво се изисква да направя от мен? Какви са стъпките, моля за помощ? Знам, че трябва да го декларирам в общината и да сменя партидите. Трябва ли да се вписва ипотеката и аз ли трябва да го направя? Какво друго? Благодаря предварително за разясненията!

# 595
Bub370, от банката ще си впишат ипотеката сами, не се притеснявай за това. Но ще трябва да платиш такса вписване на ипотека. От банката ще ти кажат с кой нотариус работят, обади се и питай всички нотариални такси, местен данък и такса вписване на ипотека колко ще ти излязат.
След вписването на сделката, трябва да си оправиш партидите за ток и вода да са на твое име в съответните дружества, трябва да декларираш имота на твое име. За последното вече в Община Лозенец изискват и скица на имота (на твое име), така че винаги проверявай какви точно документи са ти нужни преди да отидеш, за да не се разкарваш напразно.

# 596
Банката ще предостави писмо одобрение за кредит на вас, че ви одобрява за сумата която остава да се плаща. След това строителя или банката казва при кой нотариус, насрочват дата и час, също така ви казват каква сума ще са таксите за да я имате. След подписване при нотариуса на всички документи чакате за обявяване на нотариалния акт и вписаната ипотека в Търговския регистър. Чакането е две седмици за София , зависи може и по малко или повече. Когато са готови ви се обаждат от офиса на нотариуса. Тогава банката се сдобива и тя с тези документи и банката отпуска кредита и плаща на строителя/ вие подписвате платежното/. След като имате нотариален акт действате с партиди и Общината за обявяване. Успех, на финалната права сте!

# 597
Местният данък за придобиване на имота се плаща при нотариуса, а той го нарежда към съответната служба "Общински приходи". Срокът ви за деклариране на имота в данъчното е 2 месеца от придобиването му. После подлежите на санкция. Трябва да минете през ЧЕЗ, Топлофикация /ако има ТЕЦ/, Софийска вода, топлинен счетоводител, за да уговорите потреблението и пр. Навсякъде ви трябва копие от документа за собственост. Това за София. Успех.

# 598
Благодаря за отговорите. Какъв е този топлинен счетоводител и къде се намира това нещо. В блока към момента няма ТЕЦ, блокът е още нов и не е решено дали ще се ползва или не. Та значи трябва да мина само през ВиК и ЧЕЗ?
П.п. за София става дума

# 599
Щом няма още ТЕЦ, то няма и топлинен счетоводител. Два ангажимента по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт