Отговори
# 15
Аз прочетох първия пост, целия (да не кажете  после, че не бях предупредила за ССФ, която не чете..), предполагам аз съм и единствената, която го разбра.

Медицински: според ендокринолога д-р Емил Начев (на когото съм пациентка заради хипофункция на щитовидната жлеза) най-оптималната възраст за раждане на дете е 24-25 години. Не обвързвам брака с раждането на дете, защото в 60% от случаите на раждане на дете в България то се ражда извън брак, така че бракът вече е по-скоро изключение, отколкото норма.

За съжаление няма корелация между емоционалата интелигентност и възрастта, така че не мога да кажа, че има определена възраст, при достигането на която една жена е достатъчно емоционално зряла за да роди.

Благодаря много за отговора! А знаете ли какви са аргументите на д-р Начев да посочва тази възраст - общо медицински или конкретно с ендокринология са свързани? Примерно с неща като високо TSH и съответно риск от вроден хипотиреоидизъм, защото последното си мислех, че обикновено се контролира безпроблемно по време на бременността. Или има други подобни рискове, които не могат да се контролират толкова лесно?

Офтопик въпрос - не мога все още да разшифровам съкращението "ССФ" Simple Smile

На подиграващите се на таблицата - вероятно сте гледали най-малкото таблици за ръст и тегло на Вашето бебе, в които се дават средна стойност и диапазон (който обхваща 95% или 99% от бебетата). Е, дали според Вас смисълът от тези таблици е, че трябва бебето на Х месеца да тежи точно, ама точно 6 килограма и 733 грама? Wink Или е малко по-различен? Според мен е полезно да се знае, че брак на 18 е 4 пъти по-вероятно да приключи с развод отколкото брак на 30. Не че някой на 18 ще се впечатли особено, защото нали то е "завинаги", понеже се познават от цяла година, пък и "защо не"? Но поне е по-смислена информация от "аз пък познавам/съм една, която се е оженила на 16 и все още не се е развела и дори не я бият". Също е добре да се знае, че при 30 или 35 годишните не са чак до небето рисковете при раждането, поне тези от таблицата. Но най-конкретно се надявах някой от обясняващите за рисковете от аборта да посочи поне един сериозен източник и да каже какви са тези рискове. Аз ако си правя операция някаква, ще искам да знам каква е вероятността от усложнения, дори да нямам избор дали да я правя. При феталната морфология също се гледат рискове и се решава дали да се прави амниоцентеза (която пък носи своите рискове, пак с вероятности се дават и пациентът в крайна сметка взима решение дали да се подложи на процедурата). А в случая се казва че нещо било много рисково и до там. И се казва в 10 пъти повече текст, отколкото моя пост съдържа.

За семейно планиране е темата на практика, но нямам нищо против да има и шеги и чат, така че нека всеки пише каквото си иска и му е приятно. И аз така също Simple Smile

ps. постарах се заглавието да е достатъчно информативно, така че да не са пренебрегнати и хората, които нямат нерви и желание да четат цялото или пък да отговарят в подобен стил Simple Smile

Последна редакция: пт, 01 сеп 2017, 16:45 от Анонимен

# 16
Офтопик въпрос - не мога все още да разшифровам съкращението "ССФ" Simple Smile

СредноСтатистическа Форумка. Като цяло обикновено е с леко отрицателен смисъл.

# 17
  • София
Не мога да не забележа иронията в СредноСтатистическа Форумка и твърдото й нежелание да чете статистически данни. Иначе Уиш е права, стилът ти на писане е над средните възможности на ССФ за разбиране. 
...
Не, когато бях при Начев, той коментираше фертилността изобщо, а не точно проблемите на щитовидната жлеза.

# 18
Статистиките са хубаво нещо, но точно за тези неща са и доста неприложими. Едва ли някой ще се води от статистика, като му дойде сляпата неделя да се бракува и ражда деца. Може и вероятността за развод да е по-малка, ама като ти се случи на теб все тая...оцелели си 100% статистическа грешка.
За мен лично е добре е най-добре хората да се женят и раждат поне първо дете преди да станат на 30 години, но понякога в живота се случват и други неща и няма как да кажа, че другите са по-лоши.... Не съм мистично настроена личност, но вярвам, че в тези работи и късметът играе немалка роля.

# 19
  • град-държава
Отговарям на заглавието, няма кой да ми наглежда детето, за да чета първия пост.
Омъжих се на 27, родих на 30, а със съпруга ми сме заедно от 11 години (по любов 😆). За мен беше оптимален вариант, за други може да е друго.

# 20
Не мога да не забележа иронията в СредноСтатистическа Форумка и твърдото й нежелание да чете статистически данни. Иначе Уиш е права, стилът ти на писане е над средните възможности на ССФ за разбиране. 

Прочетохме и разбрахме. Хайде стига се изкарва единствената разбрала и умна. Rolling Eyes

# 21
Всичко е индивидуално.
Някои жени и в оптималната възраст не успяват, други преди и след нея хващат и износват от раз.
За мен най-добре е, когато имаш до себе си човек, който те обича и когото обичаш.
Ако няма - като се разцъка биологичния часовник се търсят варианти.

П.П. Всички постове на бгтаткото имам чувството, че са писани от жена.

# 22
Това да имаш обща култура за фертилност, рискове и преимущества на раждане в ранна или по-късна възраст едва ли е спряло или насърчило някой да сключи брак. Черпя от собствения си опит и на хората в моето обкръжение. Когато хората за влюбени, стигат и до стъпка брак, или пък жената е забременяла и сключват брак.
Но имам и примери с изключения. Наскоро позната на 43 роди детенце, много искаше и дори не сключи брак с приятеля си, живеят на семейни начала. Има жени, които просто искат деца и при условие, че могат да ги отглеждат сами, дори не търсят сключване на брак с мъжа, от когото е детето.

Лично за мен тези статистики имат полза само в случай, че вече си изправен пред някакъв проблем или казус – късно раждане, твърде ранно раждане. Иначе ги приемам за част от общата култура или чисто информативно.

А възраст за брак да се водя от статистики – нивгиш. Те ще ми казват кога е добре да се омъжвам и кога не – че чак да взема да си кажа: а-ха, статистиката показва, че най-успешните бракове са на 30 – почвам планирането от 15, че до 30 да съм намерила жених, примерно. Да се свеждат сантиментални моменти като раждане и брак до статистики си е жива обида за човешкия род, все едно сме машинки, роботчета. Simple Smile
Айде де, брак на 35 ще е успешен, на 18 не – всеки е толкова различен и по толкова различен начин му се стича живота, че не ми е сериозно. Изследванията са направени върху извадка от хора и то в определен момент, период. Всеки ден има развитие или промяна във всеки от така наречените обективни показатели, които всъщност са доста субективни.
Или – инфо за обща култура – да, но канони на база статистики за брак и раждане – твърдо не.

# 23

П.П. Всички постове на бгтаткото имам чувството, че са писани от жена.
И аз. Въпреки че познавам и мъже с подобен изказ, обикновено такива, реализирани в сферата на комуникациите.

По отношение на раждането съм привърженик на по-ранното раждане - т.е. първа бременност между 20 и 30. Майка ми ме е родила на 36, баща ми е бил на 44,  сестра ми е родена даже след мен, знам от първо лице какви са недостатъците на подобно късно родителство; мъжът ми е пък много рано родено дете - майка му го е родила на 18, там също нещата не са били оптимални. Въпреки това аз самата родих на 30 и на 35 - за първото дете решението беше съзнателно,  обстоятелствата не бяха благоприятни за бременеене преди това. Второто дете искахме да се роди с по-малка разлика, но не се получи. Съжалявам, че нямах време за трето раждане, не ми се рискува с късна бременност.

# 24
брак при всеки удобен случай, не гледам на брака като на нещо свръх сериозно. дете след завършване на образованието  и наличие на финансова стабилност -- дали от мъж, дали от родители, дали от жена. но раждане така в нищото за мен е яко закопаване за самата жена/момиче, освен ако няма сериозна помощ от родителите си. Тогава може на всяка възраст. За себе си винаги съм си мислила, че тези неща ще ми се случват след 40, но не ми било писано.

# 25
Моето лично мнение е ,че за всеки е различно. Който когато го усеща. Някой се чувстват готови на 20 , други на 36. Аз родих на 18 (непланирано) . Още тогава си знаех ,че с бащата няма да ни бъде и не си правех илюзии за вечна любов. Просто така се получи, обикнах бебето си още от първият преглед  и сърце не ми даде да го махна. С бащата се разделихме ( както очаквах) още докато малката беше бебе ,но и за миг не съжалих за решението си. И не възрастта ми не ми попречи да съм всеотдайна майка и да възпитам едно прекрасно дете. Но все пак не мисля ,че раждане на възраст под 24  е лека задача.

# 26
Статистиката - статистиката е просто начин 10-20 хиляди мами да разкажат на колко години са се оженили, дали са се развели след това, кога са родили за пръв път и дали и какви проблеми са имали. Заедно с това са си казали и разни неща като етнически произход и още 10 различни работи, които са включени в анализа (взети са предвид). За мен лично не е тъпо да се гледа какво са казали 10 000 мами в една единствена графика, организирана по структуриран начин; дори 100, които се изказват по по-неструктуриран начин (т.е. дават частична информация) е интересно Simple Smile

Че съм бил жена - кажете коя форумна мама смятате, че съм, за да я поканим в темата, белким даде малко статистики за рисковете при абортите.

Че е тъпо човек да се жени според статистика - това си е Ваш ироничен "прочит" на темата Simple Smile Статистиката е отговор на твърдения, че на 16 човек е готов да ражда, на 14 не е готов, на 30 е като на 16, на 36 е прекалено късно, ужасни рискове имало на 36. Като бях на 20г. си мислех, че бебета се раждат до към 30 някъде, на 35 жените влизат в менопауза и до там. После естествено разбрах, че реалността е по-различна, ама до завчера и аз мислех, че на 35 е ужасно, ужасно опасно да се ражда, особено за пръв път. Но фактите са други - ето няколко хиляди мами са си разказали историите и добрите хора са го синтезирали в 1 табличка. 

Иначе Уиш е права, стилът ти на писане е над средните възможности на ССФ за разбиране. 

Със сигурност не над възможностите, може би над желанието Simple Smile Хората се подценяват и аз съм се подценявал - ако ССФ реши, че иска - може и да прочете, може и източник да изрови, че и по-сериозен от розали да е. Сигурен съм, че не са повече от една шепа хората, които нямат капацитет за това. Желанието е друг въпрос. Естествно темата съзнателно не е написана по средностатистически начин, защото не искам да мотивирам средностатистически отговори, с каквито съм убеден, че има достатъчно теми за/против абортите, за/против ранното раждане, за/против късното, за/против ранния брак. Когато съпругата ми беше бременна, започвах търсенията в гугл първо на български, за да се ориентирам малко в картинката преди да мина към английската медицинска терминология, която не винаги ми е добре позната. Най-смислените неща, на които попадах, бяха в този форум. Естествено, че над 90% от нещата по специфични въпроси бяха плява, но аз мога с лекота да различа зърното от плявата и бях възхитен от останалите. Сигурен съм, че ако хванем 100 форумни мами и 100 детски джи-пи-та дето се правят на "педиатри" и питаме двете групи какво точно мери CRP (примерно) и как се тълкува, форумните мами няма да отстъпят на джи-пи-тата, пък може и да се представят по-добре. Давам си сметка, че темата ми нарушава типичния обем за форум, но се надявам и отговорите да не са съвсем типичните за форум, макар че естествено е много по-интересно да понатискаш бутоните на новака, отколкото да ровиш скучни статистики Simple Smile Но до момента съм си писал както ми дойде отвътре и не сте ме натирили още, пък ако много сгафя в някакъв момент - знам къде е вратата Simple Smile

С това спирам с оправданията за темата, форумът ще реши в каква посока да се развие, аз каквото можах да кажа на този етап - казах.

# 27
  • София
Той пишел като жена, аз съм била мислила като мъж...

# 28
Бгтатко, не става въпрос за възможностите на съфорумките да прочетат и осмислят текст, а за простия факт, че общуването във форум е по-близо до люпене на семки, отколкото до изискана вечеря. Когато аз и ССФ влезем във форума, нагласата ни е много по-близка до люпенето на семки, отколкото до гурме вечерята. Вярно, че от 10 години насам аз не съм учен и съм си завряла докторската диплома там където слънце не огрява, но когато искам да прочета научен текст, не влизам във форум за тази цел.

# 29
Здравейте, скъпи жени и момичета. Позволявам си да пусна подобна тема тук, повлиян от разгорещените дискусии в редица теми, в които млади момичета споделят личен опит или задават въпроси, които в крайна сметка се свеждат до тези в заглавието на темата. Когато бях 7ми клас (в началото на 90те) нямаше все още така масово интернет и четях в известен смисъл доста сходни въпроси по сексуални, интимни и други "юношески" теми в един вестник, насочен към учениците, които се готвят за изпитите след 7ми клас...

Изпадаш в положението на типичната бг-мама да рационализираш собствения си живот и да намираш доказателства за правилността на изборите си. В седми клас е сладко да имаш конкретен план на колко ще се ожениш/омъжиш, обаче след една възраст нататък, ако решиш да се водиш по статистиката, вместо да намериш точния човек в точното време и на точното място, лесно ставаш жертва на същата тази статистика, що се отнася до брака. С цел да минимизираш рисковете, като се напъваш излишно в търсенето на сериозен партньор на най-подходящата статистическа възраст, лесно може да се метнеш на някой, твърде неподходящ за брак или сериозна връзка, с което да изкривите неприятно статистиката. Що се отнася до имането на дете, което за мен поне не е свързано непременно с брак, нито е гаранция за продължителността  и щастливостта на връзтата между родителите му,  хората, особено жените, са ограничени от репродуктивния прозорец, и има много по-тесни времеви рамки за случването на това събитие.

п.п. Смътно си спомням вестника - РИКИ кандидат-гимнзист се казваше май. Съветите там звучаха като съветите на Бостанджиев или сексолога Врабчев, а може и наистина те да ги даваха, не помня.

Общи условия

Активация на акаунт