Медицински: според ендокринолога д-р Емил Начев (на когото съм пациентка заради хипофункция на щитовидната жлеза) най-оптималната възраст за раждане на дете е 24-25 години. Не обвързвам брака с раждането на дете, защото в 60% от случаите на раждане на дете в България то се ражда извън брак, така че бракът вече е по-скоро изключение, отколкото норма.
За съжаление няма корелация между емоционалата интелигентност и възрастта, така че не мога да кажа, че има определена възраст, при достигането на която една жена е достатъчно емоционално зряла за да роди.
Благодаря много за отговора! А знаете ли какви са аргументите на д-р Начев да посочва тази възраст - общо медицински или конкретно с ендокринология са свързани? Примерно с неща като високо TSH и съответно риск от вроден хипотиреоидизъм, защото последното си мислех, че обикновено се контролира безпроблемно по време на бременността. Или има други подобни рискове, които не могат да се контролират толкова лесно?
Офтопик въпрос - не мога все още да разшифровам съкращението "ССФ"
На подиграващите се на таблицата - вероятно сте гледали най-малкото таблици за ръст и тегло на Вашето бебе, в които се дават средна стойност и диапазон (който обхваща 95% или 99% от бебетата). Е, дали според Вас смисълът от тези таблици е, че трябва бебето на Х месеца да тежи точно, ама точно 6 килограма и 733 грама?
Или е малко по-различен? Според мен е полезно да се знае, че брак на 18 е 4 пъти по-вероятно да приключи с развод отколкото брак на 30. Не че някой на 18 ще се впечатли особено, защото нали то е "завинаги", понеже се познават от цяла година, пък и "защо не"? Но поне е по-смислена информация от "аз пък познавам/съм една, която се е оженила на 16 и все още не се е развела и дори не я бият". Също е добре да се знае, че при 30 или 35 годишните не са чак до небето рисковете при раждането, поне тези от таблицата. Но най-конкретно се надявах някой от обясняващите за рисковете от аборта да посочи поне един сериозен източник и да каже какви са тези рискове. Аз ако си правя операция някаква, ще искам да знам каква е вероятността от усложнения, дори да нямам избор дали да я правя. При феталната морфология също се гледат рискове и се решава дали да се прави амниоцентеза (която пък носи своите рискове, пак с вероятности се дават и пациентът в крайна сметка взима решение дали да се подложи на процедурата). А в случая се казва че нещо било много рисково и до там. И се казва в 10 пъти повече текст, отколкото моя пост съдържа. За семейно планиране е темата на практика, но нямам нищо против да има и шеги и чат, така че нека всеки пише каквото си иска и му е приятно. И аз така също
ps. постарах се заглавието да е достатъчно информативно, така че да не са пренебрегнати и хората, които нямат нерви и желание да четат цялото или пък да отговарят в подобен стил