Какво ви се работи?

• 97 663
  • 1 325
  •   1
Отговори
# 270
Ако ние не плащаме високи осигуровки сега, сегашните пенсионери ще взимат по-ниски пенсии...да ги плащаш е въпрос на социална отговорност към собствените родители. Или благотворителност.
Пенсионните осигуровки са в зависимост, колко ти е висока заплатата.
Ние дори и да работим на по-малко часове плащаме високи пенсионни осигуровки от един средностатистически човек в Европа.
А добрата професия не се дава от небето, а е резултат от 15-се годишен труд, в който се работи 7-дни в седмицата, а личен живот нямаш.
А за родителите ми не се притеснявай, не са в България, нито имам баби или дядовци в България. Бабите и дядовците ми въобще не стигнаха до пенсия, починаха прекалено млади от прекрасен живот.

# 271
Синът ми е IT, в голяма компания, и работи 32 часа. Всеки час над 32=я му се заплаща солидно, но дори и при такова заплащане, той отказва да работи извънредно.

Познатите ми са лекари почти всички, имат частни клиники, кабинети, и преподават или работят на поне още едно място. Нямат време дори да дишат.

Ако ние не плащаме високи осигуровки сега, сегашните пенсионери ще взимат по-ниски пенсии...да ги плащаш е въпрос на социална отговорност към собствените родители. Или благотворителност.

Аз лично никак не съм склонна към благотворителности. Малцина бъдещи пенсионери ще имат късмета да се 'радват' на пенсиите си с този начин на живот.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2017, 13:02 от A Walk to Remember

# 272
Тъкмо си представих моите в офиса да са на 4 дена и ми се опъна физиономията.

Е където 5, там и 4 пък и ти! Sweat Smile

# 273
Ами зависи как ти е организиран офисът. В моята професия- може да юркаш студенти и стажанти и по 6 дни седмично. Ако пък си манифактура за фейк нюз, там дори си имат система за следене до минути.

Но ако говорим за опитни и известни журналисти, там може и с 1 текст седмично да избие рибата.

# 274
  • München, Deutschland
Мдааа, и трудовото ни законодателство е едно такова "гъвкаво", много ми е интересно, как, ако работиш 4 дена седмично, което е 16-18 дена месечно, ще бъдеш осигуряван за пенсия...ще ти се наложи да поработиш с 20% повече години, т.е. не 35 г., ами 42. Nice, a?
Не е ли възможно (по закон) да се внасят съотв. процент осигуровки и от двете страни и после да се намали размерът на пенсията спрямо реално прослуженото време (което е било с 20% по-малко в конкретния пример)? И като навършиш годините за пенсия, взимаш с 20% по-малко? Или не се допуска в България законово?

Аз лично никак не съм склонна към благотворителности. Малцина бъдещи пенсионери ще имат късмета да се 'радват' на пенсиите си с този начин на живот.

+1.
Бих искала аз да избирам на кого да помагам и към кого да съм благотворителна. Не са ми на едно ниво моите собствени родители и хора от улицата, съжалявам.
И освен това не искам да давам пари на държавата, разчитайки, че тя МОЖЕ БИ ще вложи парите ми по добре от мен самата или от наето от мен лице-специалист. Считам, че следва моите пари да са си мой проблем и ако някой счита, че държавата управлява и влага парите му за пенсия възможно най-умно, нека й ги дава, но да е доброволно, а не насилствено.

# 275

+1.
Бих искала аз да избирам на кого да помагам и към кого да съм благотворителна. Не са ми на едно ниво моите собствени родители и хора от улицата, съжалявам.
И освен това не искам да давам пари на държавата, разчитайки, че тя МОЖЕ БИ ще вложи парите ми по добре от мен самата или от наето от мен лице-специалист. Считам, че следва моите пари да са си мой проблем и ако някой счита, че държавата управлява и влага парите му за пенсия възможно най-умно, нека й ги дава, но да е доброволно, а не насилствено.
През края на 80-те и 90-те години точно така изчезнаха пенсионните осигуровки, застраховки живот и т.н. в джобовете на политиците.
И сегашните пенсионни осигуровки и те потъват в нечии джобове.  Peace

И не само в България е така, пресен случай е Германия с допълнителната държавна пенсионна застраховка Рийстер, хората десетилетия внасяли и сега обяви правителството, че било грешка и хората нямало нищо да получат. А са внасяли около 100 евро на месец десетилятия наред. Корупцията не е само в България, а навсякъде и в Европа, и в Америка.

# 276
Когато завършвах ми се работеше едно...но ми се размина.
След това, 10г почти съм в сфера, която е изключително интересна и с голямо удоволствие работя.
Аз съм точно от тези, които никога не са работили на 5дневна работна седмица от 8 до 17ч. примерно.
Работи се когато има работа и се почива, когато няма.

# 277
Когато завършвах ми се работеше едно...но ми се размина.
След това, 10г почти съм в сфера, която е изключително интересна и с голямо удоволствие работя.
Аз съм точно от тези, които никога не са работили на 5дневна работна седмица от 8 до 17ч. примерно.
Работи се когато има работа и се почива, когато няма.

стана ми интересно, в каква сфера работиш

# 278
Работи ми се в българското посолство в друга страна. Не задължително като посланик. Може дори като чистач или портиер стига да е там.

# 279
Наскоро имаше статия в Икономист, че хората, получаващи повече пари, имали много по-малко свободно време от ниско платените и се получава парадоксът, че вместо по-големите финансови възможности да дадат повече свободно време, става точно обратното.

Андариел, напомняш ми на една планинарска група във фейса, в която участвам. Там мине се не мине и някой започва да се възмущава к'ви пълчища от хора имало към Мусала и Кончето. Къде бил тръгнал тоЗ народ, що не си стоял на Дендрариума, много модерно станало, а пък видиш ли готините планинари не ходели там да се смесват с тълпата. Те само по тайни и много трудни пътеки покоряват разни върхове, а пълчищата са ги видели с бинокъл сигурно
Mr. Green

# 280
  • София
Аз нямам живи родители (майка ми почина на 45, баща ми на 59, нито един не докара до пенсия) - което не ме прави безразлична към останалите възрастни хора в България. Въпрос на усещане за отговорност.

Може да си мутра в сивия сектор, а може и да си човек, винаги имаш избор.

# 281
  • София
именно, готините да ходят по сложните чукари, а обикновените туристи, които веднъж на петилетка се наканят да отиват на подод, да си ходят по туристическите пътеки. Затова има лесни и трудни. Поне това го помня от времето, когато съм ходила по екскурзионни и ни учеха на маркировките, за да не се изгубим.

# 282
Има едни туристи, които си мислят, че всяка планина е като градски парк. Срещала съм невероятни случаи, които на късмет не завършват с травми или смърт. Някакви дъртаци, не ходили от 20-30 години, не могат да ходят, спъват се и падат, ама пък са се напили с ракия и са обули хлъзгащи се китайски гуменетки...

# 283
nenen, работя по международни проекти в НПО сферата.

# 284
Сирен, има и млади такива. Виждала съм мацки по балерини или платнени гуменки. Ама точно вместо опитните да разясняват на неопитните, те го удрят на подигравки.
А Мусала не е труден маршрут за хора що годе физически активни.

Общи условия

Активация на акаунт