Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-19

• 71 545
  • 742
  •   1
Отговори
# 450
chiana2003, мисля че много добре правя разлика между винербергер  поротерм тухли и форати, разликата е очевидна ,  ако ще както и да ги режат. Използваха изцяло форати за външно зидане.
Ето ти и сайта на винербергер , кажи ми дали някой може да ги сбърка двата вида тухли като ги види
 http://wienerberger.bg/produkti

# 451
  • София
Форати големите могат да се използват за външни зидове, все пак са си "тухла четворка" 25см. Това че е по-евтина и по некачестваена от Поротерм, не означава че не се използва масово  Wink Разликата е в дебелината - вътрешните стени са наполовина на външните, а не различен модел тухли...

# 452
И аз съм виждала Форати за външни стени, но се редят така, че стената да е 25 см дебела ( за вътрешни стени се редят на ребро и стената става двойно по-тънка). Което не помага много де, защото имат доста по-ниски параметри - изолация и якост, да не говорим каква трагедия е да се забие дюбел в тях. Някъде използват и Поротерм лайт, което за мен пак е компромис, но може да се забележи само ако следиш строежа.  

# 453
използваха форати, които бяха по малки от поротерм 25 Н+Ф.
То те могат да се използват и за външно, но това не е препоръчително, те са основно за вътрешно зидане. Използват ги за външно, защото им излизат по евтино от това да си купят поротерм, а и като характеристики са по-лоши от поротерма. Оттук може би трябва на човек, който купува апартамент в такава сграда да му светне, че щом пестят пари от тухли, ще пестят и от друго и е по добре да ходи да си вземе апартамент в съседната сграда, в която си използват поротерм 25Н+Ф, защото може там пък да не са пестили толкова много.

# 454
  • София
Пак ще го напиша - Форати 8 масово се използва за външни стени, затова е и направена тази тухла -25 сантиметра. Форати 4 е за вътрешни преградни стени - тя е 12см, но обърната наопаки е 25, за това говори ЧС. Допреди 3-4 години никой не строеше с Поротерм, а се използваха масово гръцки и сръбски тухли. А това колко е качествен строежа заради поротерм може много да се сори. Има строители, които масово строят с поротерм, но слагат нисък клас топлоизолация за да спестят от нея, тъй като пак покриват изискванията. Други строят с форати и слагат хубава топлоизолация отвън. Общо взето резултатът е еднакъв  Wink
На ваше място доста повече бих се притеснявала коя е фирмата доставчик на бетона, отколкото дали тухлатаб е Форати или Поротерм  Wink

# 455
Че Форати с по-дебела изолация (няма нисък клас по отношение на изолационните свойства, всички еднакво изолират) ще дава същата изолация като Поротерм с по-тънка е съвсем нормално и логично.
Но на стена с Форати да си окачиш шкафове си е истинско предизвикателство, трябват много специални дюбели. А и Форати са около три пъти по-слаби от Поротерм като механична якост. Та затова аз не бих си купила жилище, строено с Форати. На когото не му пречи да действа. Иначе е вярно, че на общата здравина на сградата тухлите не влияят, влияе стоманобетонната конструкция.

# 456
Чета и си мисля - трябва ли да изуча строителния занаят, за да си купя апартамент; дали да уча за доктор, ако ме свие стомаха. Хубаво е да сме информирани - обща култура и т.н. но да се опитваме да вземем всичко в свои ръце е малко пресилено. Проблемът е, че не можем да имаме доверие за това,което се предлага защото няма адекватен контролен механизъм върху производството/строежа и защото и да има закон за българина той е врата в полето. Аз затова и не искам НС на зелено. Да вида, че един блок е оживял 20-30 години и че погледнат сега е приличен, а не разпадащ се - ОК става.

# 457
  • София
ЧС, наистина е хубаво за по-тежки шкафове да се използват специални дюбели, тип пеперуда, особено при тухлите тип Форати, при които разширенията на дюбелите има по-голяма вероятност да се случи в кухина. Да не говорим, че при дупчене вероятността да се счупи тухлата е много, много по-висока. И мен ме тресат нервите като при една приятелка мъжа й окачи телевизора с дюбел шестица към стената. А за изолация няма да ти разправям какви неща правят някои за да спестят някой лев.  ooooh!
Права е колежката над мен, че като не разбираш от нещо все те е страх какво ще стане. Аз през седмица си мисля, че умирам от някаква болест  Tired

# 458
chiana2003, на мен ще ми е интересно да разбера какви неща правят с изолацията, за да им излезне по евтино. Сигурен съм, че и на някой друг ще му е полезно. Може ли да ни кажеш. Също така ако има някакъв начин да разпознаем, че подобни неща са правени.

# 459
  • София
Например слага се изолация с фалшиви декларации за огнеустойчивост. И нали се сещате какво може да стане ако цялата сграда е с такава при един пожар. Масово при полагането на изолация не се спазва технология. Лепят листовете на "кюфтета" вместо на "гребен с лепилото. Използва се и неподходящо лепило, което не е мразоустойчиво. Виждала съм и сгради, при които не са използвали и най-обикновени дюбели за допълнително укрепване на изолацията, а това е задължително. Имало е и случай да не се използват "капки" при слагането на мазилката. Абе случай много  ooooh!
Докато пиша се сещам едно майсторче тази година на морето как твърдеше, че цял живот не е използвал грунд преди полагането на лепилото за изолация. Кой знае колко къщи е измазал...

# 460
Този https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b14878643554445 … k=33r9c1&f1=1 не го ли продават втора година?

# 461
Например слага се изолация с фалшиви декларации за огнеустойчивост. И нали се сещате какво може да стане ако цялата сграда е с такава при един пожар. Масово при полагането на изолация не се спазва технология. Лепят листовете на "кюфтета" вместо на "гребен с лепилото. Използва се и неподходящо лепило, което не е мразоустойчиво. Виждала съм и сгради, при които не са използвали и най-обикновени дюбели за допълнително укрепване на изолацията, а това е задължително. Имало е и случай да не се използват "капки" при слагането на мазилката. Абе случай много  ooooh!
Докато пиша се сещам едно майсторче тази година на морето как твърдеше, че цял живот не е използвал грунд преди полагането на лепилото за изолация. Кой знае колко къщи е измазал...

В центъра на Виена наблюдавах как санират сграда и поставяха лепилото именно на кюфтета.

# 462

Eеееееегати това ме разби! Как са го направили? Усвоили са част от мазата ли? И това не са ли общи части? Виждала съм апартамент на последен етаж на ЕПК, превърнат в мезонет като са усвоили покривната част, ама такова нещо - сауна + басейн в апартамента не бях виждала.

# 463
  • In transit
Определено от доста време го продават...виждала съм този спа @хоум вече Grinning

# 464
Добър вечер на Уважаемите Дами и от време на време Господа.
Моля за Вашето мнение относно едни статии, които са се завъртяли от седмица в публичното пространство.
Най общо казано
Увеличава се броя  на тъмните прозорци в центъра на София.
Поради ЗАП няма да публикувам линкове , че всички искат писмено съгласие от тях.
Ключови думи
тъмни прозорци център

Най общо казано много празни имоти, които не се продават но и не се отдават.

Защо и какво следва в бъдеще.

Покачване едва ли чакат защото купувачите са на привършване.
Просто демография...

Общи условия

Активация на акаунт