Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-19

• 70 952
  • 742
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Професията не е ли само в мъжки род  Mr. Green
От темата е ясно къде живеят/искат да живеят - Младост  Naughty

# 481
Скрит текст:
За Варна тенценцията, която забелязах напоследък е, че масово хората инвестират спестяванията си в имоти. Още на зелено, червено, даже не гледат много и етажи. Голяма част от тези хора изкарват парите си навън и вместо да ги сложат в банка, хоп в апартаментче. След няколко години може да решат нещо да ги правят, я да ги дадат под наем, я да ги продадат, според нуждите и състояние на сградата. На пазара в момента има празни жилища по БДС, които никога не са били обитавани, но са строени в периода 2000 - 2014 г. Други пък купуват съвсем на червено и още около Акт14 пускат да продават...те не са ми много ясни защо го правят. Да купиш жилище на Акт 14 си има доста негативи, както споменаха и по-горе съфорумки. Трета масова група са тези, които си продават жилищата от времето на сивото строителство за да ги сменят с чисто нови. Те са ясни защо го правят...но не е ясно защо се опитват да ги продадат на цени като чисто нови.
Голяма целева група купувачи основно на нови жилища също са млади хора от съседните до Варна области - Шумен, Търговище, Разград, Силистра, Бургас, Провадия, Добрич които учат или работят тук.
И аз го наблюдавам същото.Относно купуването съвсем на червено и продажбата на Акт14,15,16 един приятел ми обяснява че се правят около 10% годишна доходност. То според зависи колко изгодно купиш, колко излъжеш купувача. Има я тая спекулация. Има си риск и съответно печалба някаква. Под сивото строителство 1990-2004 ли имаш предвид? Почвам да си мисля, че в момента пак е някаква мания за купуване на апартаменти. Последно купувах 2012 и асистирах на близки 2015-2016 и беше като, че ли по-различно. Разликата е, че тогава оглеждах само големи апартаменти. По него време си спомням, че около Базар Левски на ул. Зора неизкупените апартаменти на средни етажи бяха намалени на 700 Е/кв. Мислите ли, че продажбите на апартаменти по БДС стояли заключени с години означава, че сме в някакъв пик на цените. Последните дни си мисля да бия отбой от огледите. Благодаря предварително за мненията.

# 482
В една сграда без асансьор, каква би била цената на апартамент на 1ет. и на такъв на 3-4-5 хубав среден етаж? Тези на хубавите етажи дали ще са по скъпи от този на 1ви?

# 483
В една сграда без асансьор, каква би била цената на апартамент на 1ет. и на такъв на 3-4-5 хубав среден етаж? Тези на хубавите етажи дали ще са по скъпи от този на 1ви?
1 ви винаги е по евтин от 2,3,4.
До 3 без асансьор е ОК, от 4 -ти нагоре е тегаво да излъжеш купувача, че ще пуснат асансьора всеки момент.

Относно спекулацията, аз бих купила на зелено, в момента само тези цени са реални, обаче нямам доверен строител. Rolling Eyes

# 484
  • In transit
Стаматко, да точно тези години имам предвид под сиво строителство. За другото не зная какво да те посъветвам...ако не си на зор, изчакай, всичко е подлудяло с цените сега.

Лъки, да така би трябвало да е, ама честно не съм забелязала разлика да има в цената. На мен един брокер за 5-ти етаж без асансьор ми каза, че не е проблем да се сложи срещу 15 000 евро, имало място Grinning

# 485

На мен един брокер за 5-ти етаж без асансьор ми каза, че не е проблем да се сложи срещу 15 000 евро, имало място Grinning
Ти не му ли каза, той да си го купи и сам да си сложи асансьора, щом е такъв тарикат.

# 486
  • Варна
Мъка е без асансьор на 5 етаж, аз нали такъв взех за инвестиция. Обапе ММ като мъкне сега теракол и плочки, ме нарежда яко 😁

# 487
  • Бургас
Красе, защо взе на 5 без асансьор? Трудно се отдава имот без асансьор, пада му цената...

# 488
  • In transit
Мъка е без асансьор на 5 етаж, аз нали такъв взех за инвестиция. Обапе ММ като мъкне сега теракол и плочки, ме нарежда яко 😁
Моя затова не иска по високо от 3-ти без асансьор... вика "Ако ти мъкнеш всичко докато направим ремонта, вземаме го". Laughing

# 489
  • София
Не без асансьор, Никога, Нито на 3ти етаж
Ами бебешка количка , ами колелета и тем подобни, ами един ден ако остарееш там, или се наложи бабата /дядото на старини да прибереш у дома
Че то една торба от пазара да кача днес и ще ми мине мерака
Живях така на 20 год като бях,  под  наем  , сега не бих , особено собствено жилище Да тръгна да го продавам,  всеки ще дойде да мрънка за липсата на асансьор ( и ако няма такъв значи сградата е супер стара или куца , старо - ново строителство  и тн ), Цъ !

# 490
Първи или втори жилищен без асансьор става или до 3-и старо не би трябвало да е драма. Ако забравиш да купиш нещо и трябва да слизаш от 5-я етаж си е тегаво. Пък и всичко става, крака ако си навехна умирам прав ако нямам асансьор. Това със слагането на асансьор е пълна дивотия според мен. Не е сложено при строежа та от после.

Mikkey - благодаря за съвета. Зор никакъв нямам. Реших да се правя на инвеститор в грешния момент, пък и имам някакъв опит от по-рано. Ама все си мисля, че не може да няма читави имоти на нормални пари. Обаче явно наистина се случва нещо поне в няколкото големи градове.

# 491
Красе, защо взе на 5 без асансьор? Трудно се отдава имот без асансьор, пада му цената...
Аз отдавам на 5ти етаж без асансьор, но и наема е съобразен, тоест символичен е.
Намери се наемателка, която е привърженик на здравословния начин на живот, казва дори и да работеше, нямаше да го ползвам. Laughing Хубавото е че има всички необходимо, само пари няма да го пуснат, в нова сграда е и няма да е проблем при продажба. Проблем ще е последния етаж, но аз за сега не продавам така че, това ще мисля някой друг път.

# 492
  • In transit
Абе то и аз не се качвам на асансьор освен ако не съм със счупен крак, ама си е тегаво ако си на високо и трябва да слизаш и качваш всеки ден по няколко пъти. Въпреки, че имаме едно бабЕ на 7-ми етаж в нашия блок на възраст над 85 години, която никога не ползва асаньор и всеки ден спортува нагоре-надолу. Свежарка е да ви кажа. Simple Smile

Стаматко, ако имаше такива досега да съм се устроила...и да има се броят на пръсти и от ухо на ухо се купуват.
Днес позната ми каза, че в нейния блок на базар Левски преди месец се е продала панелка 80м2 за 42 000 евро, на 3 етаж непоследен. Ми аз такива цени не съм срещала и в кварталите от месеци дори за ремонт да са.

# 493
  • София
Абе, винаги ще се намери някой, който има една познато която еди какво  си..... Grinning
Хич на такива приказки не се връзвам, ако с очите си не видя или не познавам лично познатата  Grinning Grinning Grinning

# 494
Това наистина е прекрасна оферта 42к за 80кв. Иначе преди 2 месеца моята леля намери и веднага купи 3 стаи и кухня маломерен мисля около 70 кв бяха този тип в Чайка за 56к. Апартамента беше в прилично състояние(тя го изкърти, ама това отделен въпрос). Аз търся нещо което да пусна под наем, обаче същевременни ми се иска да е читаво. Последен етаж например ми се струва, че е риск. Ако е доволно надолу цената бих го поел, ама в момента не виждам такива. И като сметна реалистична според мен цена за наем все се получава някаква доходност под 4%.

Общи условия

Активация на акаунт