Hurra, hurra, die Schule beginnt - или наесен, с песен - 196-та немска тема

• 68 447
  • 741
  •   1
Отговори
# 540
  • Deutschland/HE
Deni-meni много благодаря-много си ми полезна,да имаме брак с мъжът ми ..но първо той дойде тук и почна да работи и осигурява сам( незнае  много език и не е питал за фамилното осигуряване )- затова така малко се получиха нещата,но се надявам че всичко ще се нареди.. благодаря на всички за отговорите...

при записването трябваше да се представи формуляр Е104, издава го НЗОК и удостоверява, че ти си била здравно осигурена в България. Подава се в РЗОК по адресна регистрация и е готов за 10тина дни, но трябва пълномощно.

# 541
А трябва ли да се преведе на немски и този документ.Е104??ще се върна поне аз сигурно до Бг ...за да подготвя този документ и ако още нещо ще ми трябва, защото мисля да се запиша в бюрото по труда тук ,за да почна интеграц..курс за езика(от бюрото по евтин излизал курса-въпреки многото документи,които ги искат и там имат сигурни критерии за да те допуснат до курса),но така или иначе не работя поне да изкарам  курса по език...

# 542
  • Deutschland/HE
А трябва ли да се преведе на немски и този документ.Е104??ще се върна поне аз сигурно до Бг ...за да подготвя този документ и ако още нещо ще ми трябва, защото мисля да се запиша в бюрото по труда тук ,за да почна интеграц..курс за езика(от бюрото по евтин излизал курса-въпреки многото документи,които ги искат и там имат сигурни критерии за да те допуснат до курса),но така или иначе не работя поне да изкарам  курса по език...

Не, не трябва да се превежда, той си е универсален за целия европейски съюз. Като ще се прибираш си вземи многоезичен акт за раждане и многоезично удостоверение за брак.

Колко струва курса, ако си регистриран в бюрото по труда? Ако не си регистриран е 195евро за 100часа, а те са 600часа за езика +100часа интеграционния курс.

# 543
Еми мисля,че на час е било около 1€ от бюрото по труда,но не съм сигурна пак , трябва да се пита на място като се отиде да се подават документите.

# 544
  • София
Гледам сте се разговорили за здравни осигуровки. В темата за студентите в Германия, тези дни се коментира, че от България се взема формуляр S041, за да се удостовери пред немската здравна каса до кога има осигуровки в България.
Ако се прибирате от Германия, то тогава от там изисквате документ Е104, който да представите в Бг . Е104 не се превежда, но е само ако се отписвате от немската здравна система. Ако искате само да удостоверите, че се осигурявате в държава от ЕС, то тогава ви трябва Mitgliedsbescheinigung der Krankenkasse.

Всичко това е от различни източници, не от личен опит!

# 545
А така ...ами сега кой документ ще ми е нужен от Бг за да представя е ДЕ ,че съм била здравно осигурена в Бг Е104 или SO41?Thinking

# 546
  • София
А така ...ами сега кой документ ще ми е нужен от Бг за да представя е ДЕ ,че съм била здравно осигурена в Бг Е104 или SO41?Thinking
В Бг няма как да Ви издадат Е104, просто защото нямат такъв формуляр

# 547
  • Deutschland/HE

документа е един и същ, поне аз така знам, удостоверява здравно-осигурителния статус.

https://www.google.de/search?q=S041&oq=S041&aqs=chrome.. … rome&ie=UTF-8

# 548
  • Варна
Момичета, като стана дума за формуляр Е104, някой знае ли дали става веднага, на същия ден издаването му, или трябва предварително заявление и да се чака? При смяна на здравната каса в Германия, условието е да се подаде заявление три месеца предварително, и тъй като тази година ще напускам Германия, се страхувам да не ме изненадат с подобен срок.

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 13:17 от mira66

# 549
  • The QC to be!!!
Момичета, като стана дума за формуляр Е104, някой знае ли дали става веднага, на същия ден издаването му, или трябва предварително заявление и да се чака? При смяна на здравната каса в Германия, условието е да се подаде заявление три месеца предварително, и тъй като тази година ще напускам Германия, се страхувам да не ме изненадат с подобен срок.
Този срок важи. Колега който напусна герм. и се върна в щатите, трябваше да даде 3 месеца предизвестие. Така, че им дай 3 пълни месеца. В смисъл, ако напускаш на 10Юни, трябва да им кажеш преди края на Февруари, т.е. 3те цели месеца се броят от началото на март до края на Май, а на теб застраховката ще ти се води до датата до която има кажеш, че ще живееш в герм. и съответно трябва да платиш до тази дата.

Когато се местихме от Белгия в Герм. сме давали формуляр Е104. Предполагам и сега е така. В герм. го искат като доказателство, че не е имало прекъснати здр. застраховки, когато се местите от една държава в ЕС в друга, но това не важи ако идвате от държава която не е част от ЕС.

# 550
  • Deutschland/HE

срокът за издаването му е 20раб. дни ако не се лъжа (вадих го преди 3години), освен попълнен формуляра, искат и копие от лична карта/паспорт - за да проверят изписването на името на латиница.

П.С. Във Варна се подава в сградата на Проектанска, първата врата вляво и на гишето не ми поискаха копие от лична карта, а после ми звъняха да я нося. Палучих ги за около 10дни.

# 551
  • Варна
Благодаря ти много, Baby! Ще имам предвид съвета ти, макар че се надявах всичко да стане бързо и без формалности.Simple Smile
colibri, безценна си с конкретната информация! Лошото е, че не мога да се ангажирам предварително с конкретна дата на напускане, но предполагам, че има вариант да го пратят по пощата в България- ще говоря с тях. Благодаря, момичета!

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 16:19 от mira66

# 552
  • The QC to be!!!
Ако окончателно се местиш от герм., да не забравиш да отидеш в местната община и да се отпишеш (може и там да трябва да направиш предварително уреден час) и да си вземеш писмо потвърждение от тях! За интернт, ТВ също даваш 3 месеца пълни предизвестие! Попълни си да ти препращат писмата на новия адрес, това става с немските пощи и може и онлайн да го направиш (мисля, провери).

# 553
  • Варна
Да, окончателно се връщам в България. В общината няма да забравя да се отпиша, но виж, не ми беше хрумвало, че може да е след предварително уреден час (нямам спомен как беше при записването), благодаря за напомнянето! За останалите формалности има грижа синът ми (аз живея при него в Германия), който остава тук. Но иначе, ще има да уреждам още куп документи при напускане - разните му U-та от работодателя и куп други. И за да е пълна картинката, съм с двете си котки тук, че и за тях трябва да мисля. Абе, голямо шоу ще е завръщането ми, но едно по едно ще ги мисля нещата и ще питам тук по-опитните от мен.Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 19:57 от mira66

# 554
  • The QC to be!!!
За котките само паспортите и да са валидни ваксините им!

Общи условия

Активация на акаунт