Детската градина - всичко, което ни вълнува 19

• 33 122
  • 766
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Follow, има тема за кандидатстване Страсти нещо си беше... Регистацията в системата не значи, че кандидатствате.
На текущи класиране може да ви приемат и има 3 месеца да тръгне.После вече се води посещаваща, дори да боледува и да давате медицински бележки. Т.е. на 3-ия месец така или иначе ти свършва майчинството и повече не се отлага.
Иначе при позволеното отлагане от 3 месеца не плащате такса.

На мен ми идват твърде много въглехидратите в менюто, макар пе са им нужни.Синът ми се е закръглил странно, та напоследък се опитвам малко да му ограничавам тестото.
Но в градината сутрин има кус кус, а обед месо с ориз, следобед филия със сладко.
Или филия, после спагети и следобеда курабия.

# 496
  • София
И моят откакто тръгна на детска, в нас яде 2 пъти повече. Чудя се каква е причината. Там ли ги хранят малко, или прекаленото много въглехидрати му засилват апетита. Дори събота и неделя яде много.

# 497
  • shumen
Моя там не му стига яденето.Понякога си иска и допълнително.

# 498
  • София
Кой знае какви са порциите тогава. Аз един път надникнах и видях, че попарата покрива дъното на купичката, но си помислих, че ми се привижда:).

# 499
  • shumen
Не,не ти се привижда.На нашето меню има и грамажи и никъде не виждам повече от 100-150 грама да пише.

# 500
  • София
Той яде по 500 на ядене понякога Simple Smile))

# 501
  • София
В яслата 150гр беше основното, а 50гр е супата.За закуската и следобедното не знам.
Сега в градината не са ни казвали.

Да се оплача.Вчера се напишкал на леглото, днес явно пак.Да съм му носела памперс.Казах, че той не ползва и нямаме вкъщи.
Да го водят с друго дете до тоалетна, да не го чакат да си казва.
Реших все пак да им занеса утре еднократни подложки за леглото.Макар, че той вкъщи при следобедния сън не се е изпускал от много време.
И го прибирам, но го загледах, че му виси нещо отзад-сложили му памперс.
За което утре ще помоля да не се случва повече.Ако детето се напишква, ще го слагат по-често. Толкова усилия положих и сумати перални извъртях, докато махнем памперса, сега тепърва на 3г. да го връщам пак.

# 502
В яслата 150гр беше основното, а 50гр е супата.За закуската и следобедното не знам.
Сега в градината не са ни казвали.

Да се оплача.Вчера се напишкал на леглото, днес явно пак.Да съм му носела памперс.Казах, че той не ползва и нямаме вкъщи.
Да го водят с друго дете до тоалетна, да не го чакат да си казва.
Реших все пак да им занеса утре еднократни подложки за леглото.Макар, че той вкъщи при следобедния сън не се е изпускал от много време.
И го прибирам, но го загледах, че му виси нещо отзад-сложили му памперс.
За което утре ще помоля да не се случва повече.Ако детето се напишква, ще го слагат по-често. Толкова усилия положих и сумати перални извъртях, докато махнем памперса, сега тепърва на 3г. да го връщам пак.

Извинявайте че питам. В коя детска градина сте ? Наистина е безсмислено да връщат памперси. Моето момиченце също е на 3 годинки и случва се от време на време да се напишква докато спи..примерно когато е болна. Но в никакъв случай не бихме се върнали на памперси.

# 503
Как изобщо им хрумва да слагат на 3-годишно памперс? При нас ги искаха даже научени сами на тоалетна. Гърнета нямат изобщо. Става въпрос за 1-ва група в ДГ.

# 504
  • София
И той е 1 група. В 23 Здраве, в Изток, София.
Памперс ще видят от мен през крив макарон, утре ще занеса само еднократни протектори. За какво съм оставила 5 комплекта долни дрехи, щом са му сложили памперс...Нямам против и всеки ден да им нося чиста пижама.
С мен се опъва по някой път, като го водя до тоалетна, но това е само с мен.С всички други си отива чинно и си пишка.Просто не са го завели и явно така им е по-лесно.

# 505
Принципно първа група се предполага сами да ходят до тоалетната. Като гледам в подписа ти, явно детето е в края на годината и е по-малко от другите. На тази възраст и 2-3 месеца си личат. Поговори спокойно с госпожите и помоли за съдействие. Но не се карай с тях, пробвай с добро първо. Помоли ги да го подсещат за тоалетната.
Вероятно има и лек стрес, ако сменя групата.

# 506
  • shumen
Дези,при нас в първа група искаха да могат сами да ходят до тоалетната.
За следобедния сън искаха еднократни чаршафи за леглата.Дори и сега,ако пак се напишква някое дете искат.Моя се е случвало да се изпусне няколко пъти,но никога памперс не са ми искали.

# 507
  • София
Е, няма да се карам.Просто ще ги помоля да не му слагат памперс повече.
Той сам ходи вкъщи, но е такъв, че там няма да тръгне към тоалетната, нито ще им каже.Той и на мен не казва, знае само ако и го използва рядко.
Но е без памперс от много време и не се напишква.Не ползвам протектори, нощем понякога се налага да ставам и да го сложа на гърнето, но и да не го направя не се напишква.При следобедния сън не помня от кога не се е изпускал.
Та вероятно е нещо моментно или му е студено, или не са го завели до тоалетна преди това.
Занесла съм многократен протектор, 5 чифта дрехи, 2 пижами. Ще занеса и еднократни чаршафи(имам вкъщи неотварян пакет от няколко месеца...което показва, от кога не се е напишквал) . Но при условие, че има толкова резервни дрехи или просто могат да го заведат с друго дете и да му кажат да си свали гащите...за мен е безпредметно да му се слага памперс.
Той ака в гърне от 7-8 месечен.От тогава, малко по малко съм махнала памперса.Нощният най-скоро.

# 508
  • София
В градините има обикновено само 2 тоалетни, а някъде и решават да са "мъжка"и "женска". Та чакането за тоалетна също е фактор... моят най-малък първите седмици в градината почти нямаше "сух" ден, докато свикне с реда за пишкане... Много резервни дрехи и малко разбиране от персонала реши ситуацията при нас.

# 509
Оттносно отсъствията в ПГ 5 и ПГ 6, слагам отговора от Регионалното управление на образованието /РУО/ в нашия град:

Въпрос:
Скрит текст:
  Моля да ми разясните как се тълкува чл.10, ал.3 от Наредба №5/2016г. на МОН за предучилищното образование – дали за времето на ученическите ваканции, децата от ПГ в детските градина имат право да отсъствуват, без да е необходимо да представят извинителни бележки?
В Наредбата е упоменато, че по време на ученическите ваканции онсъствието на дете от ПГ е ДОПУСТИМО – как да разбираме това?
Благодаря предварително.
Отговор:
Скрит текст:
Уважаема госпожо............,
Ал.3 на чл. 10 от Наредба № 5 от 03.06.2016г. за предучилищно образование, създава изключение от ал. 2 на същия член 10.

Така се създава допустимост за отсъствие извън броя на дните по ал. 2, така могат да се увеличават дните за извинени отсъствия.

Основанието за отсъствие в ал. 3 е вид семейна причина по време на ваканция, но ползването е на това основание – „ваканция“ и това следва да е посочено в молбата от родителя.   

Обръщаме Ви внимание, че при отсъствие на детето от детска градина за повече от 10 дни, съгласно чл. 4, ал. 4 от Наредба № 3 от 05.02.2007 за здравните изисквания към детските градини се представя медицинска бележка от личния лекар за липса на контакт със заразно болен / не за извиняване на отсъствие/.

Поздрави!
Регионално управление на образованието - град ................

Наредбата
https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136850647

За учебната година децата от ПГ имат право на следните ИЗВИНЕНИ отсъствия - 10 дена по семейни причини - за цялата учебна година, + дните на ученическите ваканции.

Поствам го, по повод спор миналата година с директорката, че за времето на коледната ваканция трябвало да представя медичинска бележка, тъй като в противен случай щяла да ми ги тълкува като НЕизвинени тези отсъствия.
По наредбата и съгласно тълкуванието на РУО -отсъствията по време на ученическите ваканции, са ИЗВИНЕНИ такива ex lege, т.е по силата на самата разпоредба.

Общи условия

Активация на акаунт