Детската градина - всичко, което ни вълнува 19

• 33 128
  • 766
  •   1
Отговори
# 510
Тета, точно така е, както си го написала. 10 дни по семейни причини + дните от ученическите ваканции (които май се водят отсъствия по обективни причини). Специално ни го разясниха на родителска среща в началото на 3-та група.

# 511
Да, но аз не успях да убедя и надприказвам нашата директорка....как ли не опитвах, тя си беше убедена, че ще бъдат неизвинени ...

Аз също така го разбирам и тълкувам, както и от РУО са ми потвърдили...

Браво на вашите, че са в час .... Grinning

ПС...водят се пак по семейни причини, но извън онези десет дена...

# 512
Водят се по семейни причини, но пак трябва да има молба от родителя, за да се дадат като извинени.

# 513
И на нас ни разясниха, че за дните на ваканциите са извинени, без да се отнемат от тези 10 дни. На мен пък ми е интересно какво ще стане, ако има отсъствия, които са над тези 10 дни и нямам бележка за тях. Спирали били детските, ми да ги спират, аз детски не получавам. Замислих се, защото в петък и понеделник не пуснах детето на градина, че имаше задна хрема, но не го заведох на лекар, защото нямаше нищо притеснително, за три дни изчисти сополите, четвъртият беше бонус, за да съм сигурна, че е добре. Дадох бележка по семейни причини. Та ни останаха още 8 дни. Не че ми е драма, ако е болен, да ходя за бележка, но не ми е драма и, ако му остане някой ден неизвинен. Ако в четвъртък вечер нещо ме притесни в състоянието му, в петък остава у дома, понякога още в събота нищо му няма, така че за този един ден няма да търча да вземам бележка.

# 514
Аз и този въпрос разнищих ... Stuck Out Tongue Winking Eye

Говорила съм и със социалните. Значи по техния Правилник към Закона за детските помощи, те би следвало да спрат детските, при над 3 неизвинени отсъствия за месеца. Като спирането на детските е само за съответният месец, в който са допуснати тези над три неизвинени - пак според правилника им.

Което значи, че би следвало да ги спрат при наличие на 4 неизвинени отсъствия например - защото 4 е "над 3"...
Та ако имам 3 неизвинени за месеца, излиза, че няма да ми ги спират детските, защото нямат основание..

Но на мен от нашата АСП ми обясниха, че ги спират само в краен случай, предимно разпоредбата я прилагали по отношение на малцинствата. Аз лично се обаждах да ги питам, дали при наличие на скарлатина в групата - спирам си детето до края на карантирата, та дали в този случай ще ми ги спрат. Отговорът им беше-няма, защото за вашите отсъствия има уважителна причина...

Съни, та в твоя случай нищо няма да стане...

# 515
Така и аз си мисля, по пътя на логиката. А и на всички ни е ясно за кого беше направена тази промяна. Но мъжът ми се беше шашнал, че той беше подписал, че е запознат с броя на отсъствията. Досега не се е случвало да отсъства повече от 10 дни по семейни причини, но определено и за в бъдеще за състояние, което искам да проследя, но не смятам, че имам нужда от лекар, ще си спестя ходенето в развъдника на вируси.

# 516
Да, и аз така процедирам.
Лошото е, че ако надвишшм 10 дена, трябва да носим контактната бележка и айде пак разкарване до ЛЛ. И то като отидеш за нея, направо да впише вътре и дните на отсъствията, за да се минат по мед.причини май...

Аз смятам да се възползвам от ваканциите - те са малки, ето сега есенната е само три дена /1.11-5.11.17г., като двата дена са почивни/ - ще ги извиня като "ваканция" по чл.10, ал.3 от наредба №5/2016г на МОН, с почивните дни няма да надвишат 10 дена, така че контактна няма да ми трябва....

# 517
Отсъствията по време на ученическите ваканции се извиняват по домашни причини.
При нас се извиняват без каквато и да е бележка, служебно.

Порциите за деца първа и втора група са предостатъчно. Обикновено за обяд е филия(цяла), супа(голям, пълен черпак, горе-долу колкото самата купичка), второ(нещо с месо, пак голям черпак), десерт. Понякога има допълнително за желаещите, понякога- няма. Като цяло, това, което се полага е само за веднъж, но като се е получило да има повече храна- защо да не се дава на децата?!
Ако сутрин има една останала филийка или козунак е доста неприятно, защото на 15 не може да се раздели.
Сега, като сме четвърта група се е случвало да потърсим от друга група допълнително хляб и плодове.
Та, като са по-големи, или си хапват повече, бих препоръчала да им давате и нещо във вас преди градината.

Това като допълнение, ако ви е интересно:
На лелите им взимат по 60 лв от заплатата, независимо дали искат или не, за същата порция храна като на децата.

Последна редакция: ср, 11 окт 2017, 19:14 от Lolly13

# 518
Аз съм виждала леля с пълна чиния..доста големичка беше..Grinning
Тъй де, по норматив може и да е детска порция, ама реално не го вярвам...
Не че ме интересува, стига и за децата да има....

# 519
О, да, може и повече да си сложи!
Винаги ядат след децата.
Много нагло би ми се видяло някой да си натрупа чинията, а да не даде на детето малко в повече.
Моята леля си преценява и си заделя.
Сега, като има кисело зеле с месо, няма да ги мъча и да ги карам да ядат.
Обикновено при такива яденета остава в повече.
Това ми е най-ужасният спомен от детската градина и не бих могла да им го причиня.
За мое изумление грис всички си хапват, а аз като го видя и ми се повръща.
По-скоро е неприятно за децата, ако не са яли следобедна закуска.
Защото последното им ядене е било на обяд и след това чак след като ги вземат родителите.
А много от тях се взимат около 18-18:15.
Ще прадлагаме, ще молим, ще даваме мъничко да опитват, ама няма да седна и да карам едно дете да яде жито, ако не иска!

# 520
Аз пържола мразех...не можех да си я нарежа. Сега обаче си наваксвам...Joy
Аз за храна не придирям...в градината имам предвид. Не ми е важен този аспект някак...и без това закусва вкъщи, а вечер го взимам рано.
Искам само да е здрав и спокоен...

# 521
  • shumen
Лоли,аз съм предупредила да не го назорват моя,ако не иска да яде.Веднъж го бяха назорили да си изяде житото и беше го повърнал.
При нас,ако има им дават допълнително.Моя преди градина яде у дома и вечер след пак.Явно не му стига там.

# 522
  • София
По време на ученическите ваканции (график за 1 клас) при нас пускат списък и ако посочиш, че детето няма да посещава, не носиш никакви никакви никакви бележки и молби и се извиняват отсъствията служебно. Не ти вземат от лимита за домашни причини.

# 523
С храненето имахме обратен проблем. Моят понеже си хапва добре и понякога прекалява, а лелята му се радва и му сипва допълнително и се беше случило да повръща от преяждане. Та съм предупредила да не дават, колкото му се яде Simple Smile

# 524
  • Варна
На обяд има десерт ли? Къде това? В нашата градина няма такова нещо. Не че държа де, но ми стана интересно.

Общи условия

Активация на акаунт