Дами, дайте идеи и своето мнение за проект за апартамент !

• 33 499
  • 317
  •   1
Отговори
# 60
Да си остане с текущото  разпределение или евентуално да се разшири кухнята, като се избие стената към коридора (така ще стане преходен, но пък ще имаш 3 стаи - една кухня с маса, хол с опция за детска и спалнята за родителите.
Нямаш местене на тръби,  нямаш къртене, нямаш компромиси с размерът на стаите, както би било ако навреш кухнята и хола на 16 кв.м. общо.

# 61
Е да се избиу цяла стена, ако не е къртене, кое е ? И дали е законно? Да не стане така да бутне стената, съседите да подадат жалба и не само да я възстанови, но и да го глобят. Не съветвайте с лека ръка бутане на стени, това може да отслаби сградата. И е нужен проект, разрешение, средства...

# 62
Е да се избиу цяла стена, ако не е къртене, кое е ? И дали е законно? Да не стане така да бутне стената, съседите да подадат жалба и не само да я възстанови, но и да го глобят. Не съветвайте с лека ръка бутане на стени, това може да отслаби сградата. И е нужен проект, разрешение, средства...
Разбира се, бутане на стена ще е възможно ако не е носеща. Но при идеи за къртене и местене на тръби и включване на аспиратор там, където е мястото за отдушник на тоалетната, мисля,че моето предложение е къде-къде по-безобидно. То и за остъкляване на терасата се изисква солидна документация и разрешение, камо ли пък за вкарването и изнасянето на кухнята там. Интересно,че за това никой не се изказа Simple Smile
Не съм строител, но имам опит с недвижимите имоти и ако стената е вътрешна и не носеща, дори ако е ново строителство - от гипсокартон, не виждам проблем да се бутне.  Със сигурност би било по-безопасно от зазидване на терасата и усвояването й,  което първо е промяна по фасадата, второ не се знае доколко конструкцията ще издържи натоварването и представлява реална опасност и за съседите.

# 63
  • София
Зависи каква е стената. Нашите бяха само от гипс, затова стана.

# 64

Апартамента е купен с перспектива семейство с едно дете.
Дали стаята  е малка или не принципно е хубаво да е по голяма, но това са ми възможностите и  това купих.
Апартамента не се планира да се продава, точно за това гледам не само към  този момент, а и малко по напред.
Може никога да няма дете, точно заради това сегашната кухня, имам идея да не се обзавежда на този етап.
Въпроса е да намеря отговора - коя стая каква да стане?

Ако ще има дете, спалнята ти трябва да е минимум 10-11 кв.м. Абсурдно е да се събере спалня, детско креватче(дори и текстилно), гардероб, повивалник/шкаф в стая 7-8 кв.м.
Надявам се ще ви отпадне този вариант спалнята да е най-малката стая.

ПП: Квадратурата отговаря на едновремешните гарсониери. Разбирам, че нещата са до възможности, но ако бяхте взел панел или ЕПК(много вероятно за същата цена 67 кв.м. истински двустаен), най-вероятно нямаше да има толкова чуденки.

# 65

Апартамента е купен с перспектива семейство с едно дете.
Дали стаята  е малка или не принципно е хубаво да е по голяма, но това са ми възможностите и  това купих.
Апартамента не се планира да се продава, точно за това гледам не само към  този момент, а и малко по напред.
Може никога да няма дете, точно заради това сегашната кухня, имам идея да не се обзавежда на този етап.
Въпроса е да намеря отговора - коя стая каква да стане?

Ако ще има дете, спалнята ти трябва да е минимум 10-11 кв.м. Абсурдно е да се събере спалня, детско креватче(дори и текстилно), гардероб, повивалник/шкаф в стая 7-8 кв.м.
Надявам се ще ви отпадне този вариант спалнята да е най-малката стая.

ПП: Квадратурата отговаря на едновремешните гарсониери. Разбирам, че нещата са до възможности, но ако бяхте взел панел или ЕПК(много вероятно за същата цена 67 кв.м. истински двустаен), най-вероятно нямаше да има толкова чуденки.

В дългосрочен период Тухлата е много по добре от Панел за мен, разбира се че има хора които живеят в панел, но да купя и да изплащам Х години панел бях против.Щях да купя и ЕПК, но уви нищо не харесах.

# 66
Здравейте

времето малко по малко си минава, а с това и започването на цялостния ремонт наближава.
В схемата съм се опитал да покажа вариантите според мен за кухня, като има едно голямо, НО имам съмнения, че общата квадратура на най малката стая е сбъркана, тъй като като цяло сметките не излизат, но както ида е.

Давате ми добри решения, но аз към този момент нямам решение Simple Smile

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 01:27 от rento_sam

# 67
Апартаментът е маломерен за двустаен, но поне е наистина двустаен. В новото строителство съм виждала "двустайни" при които кухнята е просто ниша към хола + спалня. Тъй като все още нямаш дете, което и да се нуждае от собствена стая (т.е тя няма дя е нужна в близките 5-6 години) виж и дали кухнята не би могла да си остане кухня с място за хранене на тричленно семейство. В този случай масата е опряна до едната стена за икономия на място. Ако е разтегателна при нужда воже да се мести в хола и да се разтяга. Така ще събира 6 души. Така холът си остава само хол, а спалнята - спалня. Спестяваш доста главоболия. В бъдеще, когато детето има нужда от стая може да преустроите/ преобзаведете хола като отделите място за родителска спалня или решите да спите на разтегателен диван.

Сметките може леко да ти се разминават, защото към площта на апртамента по нотариален акт влиза и балкончето, както и половината от стената, ако има съседи от другата страна, или цялата, ако е външна. При новото строителство включват и общите части, а те хвърлят доста.

При местене на кухнята в хола (най-голямата стая) вътрешния ъгъл до вратата като решение + маса ще ти блокират цялата стая и няма да остане място за диван и тв секция, а и влизайки през вратата ще трябва всеки път да заобикаляш масата. Нито ще е красиво, нито удобно. На твое място бих организирала кухнята по стената със спалнята, може и ъгъла да ползваш (външния, срещу вратата), а масата пред прозореца. Вярно, че като влизаш в стаята - насреща ти е кухнята, но така ще стои по-прибрано и ходовата линия от вратата в стаята ще ти е свободна. Във вътрешния ъгъл бих сложила диван, ако мястото позволява - ъглов и не задължително от най-големите, масичка и срещу него тв шкаф или някаква етажерка, която визуално да раздели стаята, да е лека, но и ще побере някои вещи като книги, сувенири, цвете... Тръбите по сената можеш да скриеш с гипсокартон. Може и да се оформят ниши или рафтчета над тръбите, вместо секция - за книги, сувенири... и така до кухненските шкафове, зад тях не е нужно да се крият тръбите. Поредността е хладилник - плот - мивка - работен плот- печка. Прецени си колко шкафове ще са ти нужни в действителност и не брокирай излишно място.
Свали си 5Д планер, безплатен е и лесно се работи с него. Така ще можеш да визуализираш някои идеи и да видиш дали са удачни, къде са слабите места, можеш да разместваш, докато ти се избистри. А като дойдат жената и детето, тя може да даде и други предложения, които да са удобни и за нея.

# 68
  • София
Сега пък ми заприлича на апартамента на съседите. Ежедневно се ползва кухнята, която е с маса и мини диванче. Малката стая е за детето. Голямата е уж хол и спалня, но реално се ползва за родителска стая. Като хол за гости - много рядко. Но така е по-добре, защото както казаха имаш 2 големи стаи.

# 69
Ето едно предлжоение от мен. Ако имаш въпроси, може да ми пишеш на лични. нахвърляно е с пейнт и нещо може да е неясно, но в момента нямам възможност за по-добра картинка.

Като свалиш картинката локално на компютъра ти, надписите кое какво е се виждат по-ясно.
Ако ми пратиш скица с точни размери, мога да си онагледя предложението по-подробно ида коригирам някои неща ако не са постижими в сегашния вариант.

С две думи:
При моята идея, предложението ми е да усвоиш балкона изцяло, ако може да е сфренски прозорци за повече светлина и там да се сложи малко бюро някой ден за бъдещия ученик. Така печелиш малко площ в мъничката стая и става евентуално към 10-11кв. По този начин няма да се притесняваш и за детето, че има балкон на неговата стая.
Също така предлагам ако е възможно да се премести  вратата на хола. Това ако не е носеща стена до нея.
Ако обичаш простора и не си много по вратите, аз бих махнала вратата там. Да остане свободен отвор без да се затваря.
Ако не може да се премести вратата, то тогава аз бих сложила хладилника зад вратата, по възможност да е вграден, за да не бие много на очи от хола. Тогава големият шкаф със съдомиялната и сушилнята ще отидат на мястото на хладилника. Според мен е важно да имаш и сушилня, защото в това малко жилище няма да има много, много къде да се сушат дрехите, а и си е удобство. Шкафът, ще се затваря, за да не грози интериора Simple Smile
Ъгловото диванче може да си го направиш по поръчка да е с механизъм, та да има къде да спят гости, когато някой ден имаш и дете и детската е заета.
В това малко жилище трябва да се стремиш всички шкафове да са максимално тесни, но за сметка на това високи до тавана, за да може да има повече площ за съхранение. В Икеа има доста решения на разумни цени.
Ако ми пратиш скица с точни размери на всяка стена, мога да ти онагледя тези идеи и да ти пратя някои предложения за мебели от по-популярните мебелни магазини.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 10:55 от Syringa

# 70
Ето едно предлжоение от мен. Ако имаш въпроси, може да ми пишеш на лични. нахвърляно е с пейнт и нещо може да е неясно, но в момента нямам възможност за по-добра картинка.

Като свалиш картинката локално на компютъра ти, надписите кое какво е се виждат по-ясно.
Ако ми пратиш скица с точни размери, мога да си онагледя предложението по-подробно ида коригирам някои неща ако не са постижими в сегашния вариант.

С две думи:
При моята идея, предложението ми е да усвоиш балкона изцяло, ако може да е сфренски прозорци за повече светлина и там да се сложи малко бюро някой ден за бъдещия ученик. Така печелиш малко площ в мъничката стая и става евентуално към 10-11кв. По този начин няма да се притесняваш и за детето, че има балкон на неговата стая.
Също така предлагам ако е възможно да се премести  вратата на хола. Това ако не е носеща стена до нея.
Ако обичаш простора и не си много по вратите, аз бих махнала вратата там. Да остане свободен отвор без да се затваря.
Ъгловото диванче може да си го направиш по поръчка да е с механизъм, та да има къде да спят гости, когато някой ден имаш и дете и детската е заета.
В това малко жилище трябва да се стремиш всички шкафове да са максимално тесни, но за сметка на това високи до тавана, за да може да има повече площ за съхранение. В Икеа има доста решения на разумни цени.
Ако ми пратиш скица с точни размери на всяка стена, мога да ти онагледя тези идеи и да ти пратя някои предложения за мебели от по-популярните мебелни магазини.

Погледни къде е вратата на голямата стая, тя е срещу входната врата, а по твоят проект е изместена - Няма възможност тази врата да бъде изместена няма място.Нещо друго телевизора в голямата стая е сложен до прозореца, под който има радиатор на парното- ще помисля на база твоят проект къде мога да го сложа.
Иначе проекта е много интересен, много добра основа за размисъл.

# 71
Да тези неща не бяха ясни. Ако можеш прати ми точните размери на всяка стена и ще ти изготвя малко по-различен проект. Имам идеи, но като не знам размерите на стените е малко трудно да се прецени става ли Simple Smile Иначе, това, че има радиатор там не е пречка. Докато си на шпакловка и замазка може да го изместиш на стената. При достатъчно място може да се сложи диванчето там с гръб към прозореца като се остави към 60см място между гърба му и прозореца за да не го "затваря". Просто трябва да се прецени какво място има.
Но аз лично смятам, че жилището има потенциал да си го направиш уютно и с всички необходими удобства. Малко е, но при добро желание винаги има как да се направи така, че да побере доста неща. Скандинавците какви чудеса правят...

# 72
  • София
Има ли вграден гардероб в коридора до входната врата? При нас имаше, а тук не е отбелязан на схемата. Дали е премахнат и стената на кухнята е преместена или не е имало? Снимките, които ти изпратих са без тази стена. Можеш да придобиеш представа какво може да се побере в кухнята.

Последна редакция: пт, 29 сеп 2017, 13:26 от Коте Боте

# 73
Има ли вграден гардероб в коридора до входната врата? При нас имаше, а тук не е отбелязан на схемата. Дали е премахнат и стената на кухнята е преместена или не е имало? Снимките, които ти изпратих са без тази стена. Можеш да придобиеш представа какво може да се побере в кухнята.

Няма вграден гардероб в коридора, като цяло тази стена на кухнята от към коридора, за мен е менте (изградена е от ламперия от едната и другата страна), та предстои да се събори и изгради

# 74
  • Далече, далече
Може да направиш стена от стъклени тухли в различни цветове. Ще изглежда много ефектно. В интернет има много снимки на такива стени.

Общи условия

Активация на акаунт