Родителят - "касичка"

• 29 097
  • 319
  •   1
Отговори
# 135

Според мен не финансирате училищата и не подарявате на тях подаръци, а по-скоро подобрявате по някакъв начин пребиваването на децата там. Не го намирам за същото като горното.. но явно кой както го възприема.
Като се имаш за прецакан и се чувстваш така, нормално е и да се наричаш мижитурка явно Simple Smile

[/quote]
Кое е подобрение на начина на пребиваване на децата? Старите чинове с пирони на които си късат дрехите? Липсата на шкафчета, където могат да си оставят някои неща, докато обикалят от кабинет в кабинет, за да не мъкнат тежките раници? Прозорците, които нямат горно отваряне за да влиза въздух, тъй като не им дават да ги отварят (нямат решетки отвън и за безопасност е забранено)? Счупените баскетболни кошове? Нямат съблекални в салона? Кое от всичко е подобрение за децата?

# 136
За подарък на полицай не съм чула, но подаръците за лекарите също са доста често явление. Всеки път, като ходя на ЖК, ставам свидетел на едни кошници и пликове. Доволни са хората, подаряват. Но в духа на темата, точно лекарите не са най-добрият пример, предвид това колко неща изискват от пациентите. Тия дни се нагледах на списъци за раждане - то не е да се носят чаршафи, набори за клизма, шампоани и пелени на определена марка, които остават за родилното и т.н.

# 137
Аз не отричам правото на някои родители да правят подаръци. Който иска нека подарява каквото си иска. Но със собствени пари. Не от касата на класа и без да ме задължава да участвам ако не искам.
И пак ще питам - защо парите дадени на лекар или полицай се наричат подкуп, а парите дадени на учителката са жест?
Аз нямам отговор на този въпрос, но докато има хора, които си казват "много се старае и заслужава" - "жесто-подкупи" ще има. То и аз много се старая в работата си, ама никой не ми прави жестове и съм си на една заплата, която ми се плаща да си свърша качествено работата.

# 138
Сумата също е важна. Не вярвам някой да черпи лекар едно кафе за 2,50 и това да се брои за подкуп. А реално за една гифт карта родителите на всяко дете отделят по 2,50 лв или 50 лв от целия клас. Какъв подкуп, какво подмазване ?!
Аз също съм ок ако някой е против  да не се включва в подаръка. Ние имаме затворена група, в която обсъждаме тези неща. Обикновено коментарите са, че сумата е малка и има една групичка, която настоява да се събират значително по-големи суми, което според мен не е уместно.

# 139
Като ви чета откривам, че всъщност последните години нещата са се подобрили значително. Simple Smile

Когато бях в прогимназията (т.е сравнително скоро - преди 12-13 години):

- в 7ми клас накараха нашия випуск да смени дограмата на училището - т.е точно, когато се появиха заветните прозорци, ние масово се преместихме в други училища (гимназии) - кой където е приет. Така и не видяхме въпросните прозорци отвътре.

- учебниците не бяха безплатни до 5ти клас, а си ги купувахме от борси.

- нашата мила учителка смело напомняше, когато й наближи рождения ден и още се сещам как майка ми влетя веднъж бясна, че са й поискали 20 лв за подарък на класната - 20 лв по 20 деца... не е като гифт карта за 50 лв, бая по-сериозна сума е.

По едно време майка ми настръхваше само като чуе за родителска среща. А за зелените училища не ми се и говори. При нас беше егати срама да НЕ идеш. Аз бях от по-бедните деца и класната се отнасяше видимо по-зле с мен, защото не ходех на тези училища. Един месец преди въпросните ЗУ се говореше само за това - помежду всички уроци все намираше начин да наблегне колко е важно да се иде, пък колко ще е хубаво, как не може да се пропусне. Имам чувството, че някъде в себе си имам детска травма от това, че не можех да ида. Grinning Бъзикам се де, но съм запомнила как майка ми ме убеждаваше докато рева, че искам да ида с останалите, че с тия пари може да купим телевизор и DVD вместо да висна 3 дена в Банско. А после класната натъртваше как вече били започнали да се учат да карат ски и само да дойдело следващото ЗУ щели още повече да напреднат, е, с изключение на Гугъл, която не я пускат. Grinning Много се радвам, че съм имала достатъчно акъл да осъзная, че това е простащина, ама в сравнение с тази особа, вашите класни са душички.

# 140
  • София
Като ви чета откривам, че всъщност последните години нещата са се подобрили значително. Simple Smile
Grinning Така си е.
Класната ни в трети клас ни продаваше снимки на телевизор, на който дават Робинята Изаура по 50 стотинки парчето. Реално това бяха джобните ми за деня, трябваше да гладувам, но още пазя няколко броя.

Записвам се да следя, и в градината ни ошушкват здраво - прахме килими тая година  Laughing

# 141
Grinning Така си е.
Класната ни в трети клас ни продаваше снимки на телевизор, на който дават Робинята Изаура по 50 стотинки парчето. Реално това бяха джобните ми за деня, трябваше да гладувам, но още пазя няколко броя.

Записвам се да следя, и в градината ни ошушкват здраво - прахме килими тая година  Laughing
Ох, не мога да спра да се смея, разревах се. Grinning

Когато аз бях в 3ти клас бяха на мода едни картички с кечисти - 3те хикса, не знам си кой си. Та нашата твърдеше, че е против тях и ги събираше, ако ги види на нечий чин уж като наказание и после провинилия се имаше избор - или да си купи наново картичката от класната, или да й помаха за сбогом. Grinning Може да е за малко пари, но бизнеса си е бизнес. Grinning
Пък тука се оплакват за вода и помагало. Grinning //Шегувам се, намирам, че цялата тази система е нещо много грозно и искрено съчувствам (пък скоро и аз ще бера ядове с моите бъдещи отрочета). То е ясно, че проблема реално не е в парите, а в усещането, че се припечелва на твой гръб и няма какво да кажеш или направиш, оставят те с вързани ръце.

# 142
Последните постове ме оставиха без думи.

Такъв опит с учители аз нямам. Нито като ученичка съм носила нещо, различно от цветя, нито класната до 4. клас на сина ми е събирала пари за нещо си  - винаги гледаше да ни е изгодно, ако въобще нещо се налага да се купува. И за училищната база не сме се грижили досега. Сега синът ми вече е на четвъртия етаж, който е неремонтиран и се оплаква, че слънцето ги изпепелява сутрин, та се надявам да измислим някакъв вариант, приемлив за всички и да решим проблема.

# 143
  • Някъде по Дунава
Като  чета какви суми се развяват насам натам се чувствам доволна че в класа на дъщеря ми (3кл), а и в останалите класове в училището се събират минимални суми по 30-40 лв за помагала, хартия и топки. Когато ремонтирахме стаята дадохме по 5лв и се включихме с помощ. За празника на училището се прави базар със стоки изработени от родители и със събраните пари се взе шкаф, а от останали пари от проекта Твоят час класната е купила глобус и енциклопедии. Ако се искат по-големи суми, родителите според мен няма да отделят, защото градът е малък и безработицата е голяма. За празници подаряваме цветя, единствено по- големи подаръци се правят от завършващ клас( 4-ти, 7-ми или 12-ти).
В училището, в което работя нещата стоят по същия начин. Събираните суми не надвишават 40 лв. За миналата година получих ръчно изработен свещник от коледния благотворителен базар и за мен беше много по-ценен подарък от скъпите вещи.

# 144
Някои екстремни:
- Идея за подарък на учителка в детска градина- 2000 лева, разпределен на...14 деца.
- Билети за театър, които се ползваха за алиби от купилите ги и в часовете на театъра пиеха. Самите пиеси бяха повече от извратени- девойка на 16 няма работа да гледа Историята на Окото. Обаче го гледах. В ерата на интернет щеше да стане скандал.

# 145
И аз съм във вашето положение, но съм въвела стриктен контрол върху разходите  за да ми стигат парите. Плащам всичко само и само да избутамее училището и детската без драми. Аз пък освен от училището съм заобиколена и от колеги, които нямат деца и само се чудят къде на по-скъпо място да обядваме. Аз като не искам ме питат за какво ги харча тия пари. Абе думи нямам. Ама като ви чета виждам, че не съм сама.

# 146
Днес говорих с една позната преподавателка. Обясни ми, че тяхното училище са си правили експеримент да не одобрят учебник и помагала по които да преподават, но уви. Глас пустинен. Ние също си имаме майки, които на коментара, че чантите тежат много казаха: ДА СВИКВАТ, ДА ЗАЯКВАТ. 
Тези майки, освен малоумни, по друг начин не мога да ги нарека. Малките деца заякват със спорт, а не с вдигане на тежести . Да не говорим, че цялата стойка се изкривява напред при носене на тежка раница и това може да доведе до деформации на гръбнака.

# 147
  • София
Днес говорих с една позната преподавателка. Обясни ми, че тяхното училище са си правили експеримент да не одобрят учебник и помагала по които да преподават, но уви. Глас пустинен. Ние също си имаме майки, които на коментара, че чантите тежат много казаха: ДА СВИКВАТ, ДА ЗАЯКВАТ. 
Тези майки, освен малоумни, по друг начин не мога да ги нарека. Малките деца заякват със спорт, а не с вдигане на тежести . Да не говорим, че цялата стойка се изкривява напред при носене на тежка раница и това може да доведе до деформации на гръбнака.
Не само това- тази година оперирахме малката/6, клас/ от двустранна херния. Изненадах се, колко много деца получават хернии и ги оперират ежедневно. За съжаление няма кой да я води и да й носи раницата и сега оперирана продължава да си я мъкне по пътя и по кабинетите.
 Затова пък, като предавахме учебниците пролетта отидох след 16,00 часа и канцеларията беше затворена. Госпожата ме направи на нищо, че искам да ги оставя в кабинета и тя да ги носи до канцеларията, защото много тежали- само учебниците/ без тетрадки помагала, екипи за физическо, рисуване и тн/. За децата обаче милост няма!

# 148
Мда, децата трябва да се хранят с био пюрета, да се обличат с роклички фръц-пръц, да се возят в колички по-скъпи от тези на бащите им и да цъкат на таблет на 2г. (макар че в училище се прибира защото не може то така смартфони)... Но за учене става скъпо и училището лошо, че само пари събира...
И с 2-3 изпуснати коментара пред децата им давате и наклон как да се отнасят и те към процеса.. После невъзпитани били, не слушали г-жата, не искали да пишат в тъпите помагала Simple Smile

Това е и моето мнение Hands Plus1

Освен това, много родители не действат с един-два изпуснати коментара, а направо навиват децата вкъщи срещу учителките. Имали сме в клас не един и два скандала от подобни типажи-родители. Той не си възпитал отрочето и го учи на простотия и агресия от малко, после добри резултати иска.

# 149
Мда, децата трябва да се хранят с био пюрета, да се обличат с роклички фръц-пръц, да се возят в колички по-скъпи от тези на бащите им и да цъкат на таблет на 2г. (макар че в училище се прибира защото не може то така смартфони)... Но за учене става скъпо и училището лошо, че само пари събира...
И с 2-3 изпуснати коментара пред децата им давате и наклон как да се отнасят и те към процеса.. После невъзпитани били, не слушали г-жата, не искали да пишат в тъпите помагала Simple Smile

Това е и моето мнение Hands Plus1

Освен това, много родители не действат с един-два изпуснати коментара, а направо навиват децата вкъщи срещу учителките. Имали сме в клас не един и два скандала от подобни типажи-родители. Той не си възпитал отрочето и го учи на простотия и агресия от малко, после добри резултати иска.
По чии критерий ?

Общи условия

Активация на акаунт