Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гръбначни изкривявания - сколиоза и кифоза!

 • 546 990
 • 1 687
 •   1
Отговори
# 1 620
 • Мнения: 3
Радвам се, че детето ви е добре, давате ми надежда. Ще правите ли специална гимнастика или плуване и кога?

# 1 621
 • Мнения: 3 495
Имам информация, че в България има 3ма човека оперирани със сколиоза, на които е поставен имплант Апификс. Моля ако някой от тях или техните родители чете темата, да ми пише съобщение. Два имланта са поставени от Яблански в Токуда и един в Горна Баня.
Информацията ми за тези 3 случая и подобни в Гърция е, че импланта не е постигнал желания резултат, но предвид щадящата операция и самата идея на импланта, и че може да се отстрани след време, все още го обмисляме като вариант за дъщеря ми ако изкривяването продължи да расте.
Затова моля ако някой знае нещо да ми пише. Благодаря.

# 1 622
 • Перник
 • Мнения: 156
Здравейте, ако мога тук да си задам въпроса. Сина ми е с обущарски гръден кош( вид деформация на гръдния кош- вдлъбнат е навътре, не е тежка форма, не пречи на сърце и бял дроб ). Отделно е с плоскостъпие е от две години носи ортопедични стелки.  Според доктора стелките са подобрили извивката на крака и е добре. Но ми прави впечатление, че отново криви краката на вътре ( пръстите по- точно). Правена му е снимка на гръбнака и няма изкривяване, но въпреки всичко от къде идва това кривене на краката?!
Извинете ако не съм в точната тема.

# 1 623
 • Шумен
 • Мнения: 20
Anbibian, преди време и аз питах тука за ApiFix и след като никой не отговори, пратих запитване до Израел, Турция и Гърция,  с рентгеновите снимки и всички диагнози. И от трите места ни отговориха, че не сме подходящи за ApiFix. Това което разбрах е, че метода е подходящ до определени градуси /до 40-50гр./, изкривяването да обхваща малко прешлени, да няма ротация, или да е малка и разтежа на детето да не е приключил, т.е. гръбнака да е подвижен. И така, както съм писал по-напред в темата направихме VBT операция в Германия. За мен извода е, че за изкривявания над 50 гр., когато детето е в разтеж и сколиозата е активна, е много малко вероятно /за огромно съжаление/ да има подобрение и често се стига до операция, особенно ако изкривяването е в лумбалната област и няма коригираща кривина. За съжаление е много трудно да се определи и да се реши кога да се премине към операция, най-често това става при по-големи градуси и те трудно и по-малко се коригират. Все пак мисля, че трябва да се направи всичко възможно да се избегне операцията, но ако е необходима да не се отлага много във времето. Въобще трудни решения са това и май нямат еднозначен отговор.

# 1 624
 • Мнения: 3 495
Kostov_Sh дъщеря ми е на 7 с 26 градуса и се опасявам, че въпреки упражненията и корсета, може и да се увеличат драстично изкривяването преди да приключи костния растеж, затова събирам информация какви са ни алтернативите. При нея кривата е S образна, с главна лумбална, има ротация, гръбнака е много гъвкав, поне така ми каза докторът, който й направи последния корсет. До колкото знам, когато децата са малки и се наложи операция, тя не е една, имплантите се подменят или разтягат и това доста ме тревожи.  

От известно време се каня да напиша тук един пост за корсетите, знам че доста хора четат без да пишат и че много хора се сблъскват с проблеми, когато стане време за корсет.
И така малко информация за това кой, къде какви корсети прави.

1. Горна Баня не знам кой им прави корсетите, но правят Бостън. Цена 500 лв.
Бостън е корсетът, който Яблански горещо препоръчва, в световната практика се смята за остарял и неефективен.


2. Вип + - правят някакъв тип шено, не съм сигурна точно какъв. Цена 980лв.
Направихме там един корсет, след 6 седмици носене по 23 часа наден, направихме снимка и установихме, че корсета въобще не коригира. Направиха ни нов, с него не сме я снимали, но визуално нямаше никаква разлика с предния, не я притискаше където трябва, за сметка на това й направи огромен хематон на един от прешлените на гръбнака и охлузвания и синини на още 3 места по тялото. 

3. Сърбия Нови Сад Мина Йелачич / не съм сигурна, че изписвам правилно фамилията на български/ Цена на корсета 500 евро. Тип -Rigo-Cheneau / Риго-Шено
http://www.scoliocontrol.com/
Това е мястото към което се бяхме насочили за нов корсет. Проблемът е, че Мина е много заета и когато й писах мейл в началото на Юни, тя ми отговори седмица по-късно и ми предложи час за началото на Септември. Не можехме да чакаме толкова затова се разрових за други алтернативи.

4. Сколиоцентър работят с мъж в Белград, който прави 3D корсети, цена 420 евро, препоръчаха ни го, но по мои съображения решихме да не ходим там.
Освен него има и турчин, който идва от Турция и прави корсети тук, цената им е 1200-1300 лв.

5. Гърция, Солун https://www.scoliosis-sbprs.com/
Там правят Гензинген Шено, Gensingen Brace - цена 2200 евро без ДДС. Възможност за бързо правене на корсета, необходими са 4 дни. Държат да си направят снимка там, отива се, водят те в близка клиника, правят рентген, вземат мерки, на другия ден ти дават корсета, натъкмяват го, оставаш с него през деня и през нощта, ако се налага го докоригират и държат да направят втори рентген във корсета.
Отпадна, не само заради цената, но и заради многото рентгени.
Сравнение между Бостън и Gensingen Brace, има доста такива снимки може да разгледате в гугъл.

Още сравнения https://scoliosisbracinginnovations.com/for-patients/comparing-scoliosis-braces/
И типове корсети според изкривяването


6. Загреб, Хърватска http://www.skolioza.hr
Правят Риго-шено 800 евро.
Тук направихме нашия корсет.
От момента, в който се свързах с тях, запазихме час за по-малко от 7 дни напред.
Сутринта в понеделник бяхме в клиниката, направиха 4скан - снимка на гърба, не е рентген, без облъчване, не измерва коб ъгъла, измерва разстоянието от точка до точка, ротация, кифоза и т.н. и изважда цветно изображение на гръбнака профил и анфас. За корсета взеха гипсова отливка, стана много бързо. Общо взето не бяхме там повече от час.
Вторник отидохме за корсета, нагласиха го, обясниха ми къде натиска и защо, къде има ротация и как корсета я коригира. Пратиха ни на разходка за около 40 минути, наблизо има детска площадка, дъщеря ми се покатери навсякъде с корсета. Върнахме се, оплака се къде й убива, поотрязаха малко тук там, сложиха меки подложки отвътре, тя каза че ок и си тръгнахме. Цял ден се мотахме из Загреб и дъщеря ми каза, че корсета е добре, не й убива и е удобен. През нощта, обаче като легна да спи след половин час се събуди с рев, че й убива. Свалихме го и видях, че там където притиска започва да се образува синина. Махнахме го, оставих я час без него и го сложихме пак, оставих я да спи на другата страна, но след половин час сцената се повтори и окончателно го свалихме за през нощта.
Сряда отидохме в клиниката, тя си каза къде я боли, смениха подложката с нова и я оставиха да лежи на тази страна около половин час, тя продължи да се оплаква че я боли и накрая подмениха подложката със съвсем различна, която беше по-мека и подвижна, закрепя се с велкро, дадоха ми още 2 резервни + велкро. Оставиха я да лежи още 30-40 минути, накрая тя каза че всичко е ок и си тръгнахме за България. Цяла нощ пътувахме с автобус, тя беше с корсета през цялото време и от тогава до сега не се е оплаквала въобще.
В корсета е 2 см. по-висока,  след като го свалим гръбнака изглежда по-прав и според терапевтите притиска където трябва, то и видимо си личи че е по-коригиращ от предния + че никъде не й охлузва. За съжаление рентген няма да правим докато не го израсте. Казаха ми да следя червенината на местата, където притиска корсета, разстоянието в точно определена точка вътре в него, в момента е 2 пръста, като стане 1 пръст да им се обадя и да им пратя снимки и отделно да я мерим, като порасте с 5 см. в корсета е време за нов.
Доволна съм и следващия пак там ще го направим.
Сега част от шрот упражненията ги прави в корсет.
Ето един клип за разликата между Бостън и Риго Шено и приложението му по време на шрот.Разбира се има още много места, на които може да се направи корсет, примерно в Атина, но това са тези, за които знам и с които съм се свързала за информация.
Оставам на разположение за въпроси, може да ми пишете тук или на лично.

Последна редакция: пт, 19 юли 2019, 23:50 от anbibian

# 1 625
 • Шумен
 • Мнения: 20
Какво да кажа, не знам. Изкривяването не е голямо, но и детето е малко. Бих се косултирал с д-ц Яблански в България или с д-р Тробиш в Германия: https://www.st-brigida.de/de/. Не е задължително изкривяването да расте, но знае ли човек.

# 1 626
 • Мнения: 163
Мнението ми не е миродавно, но от целия опит който имаме, като влезе детето в пубертета градусите ще прогресира бързо. За тия години на детето градусите са доста. И ние почти на 6 месеца сменяхме корсети и на 14 г. се наложи операция.

# 1 627
 • Мнения: 3 495
Ако я бях оставила с корсет на Вип+ сигурно още на 10 ще й трябва операция.
Как пък не се намери един добър специалист да прави корсети в България.
С новия корсет сме от 10 дни и като го свали и я наведа гърбицата на половината я няма, отпред като я погледнеш най-много личи разлика в талията, сега е почти равна. Затова смятам, че в Загреб ни направиха хубав корсет. Не че прави чудеса, наясно съм че няколко часа без него и гръбнака ще се върне в предишното състояние, но коригира и за мен това е важното на този етап. Другото е да събира възможно най-много информация, за да мога да взема адекватно решение, когато му дойде времето.

# 1 628
 • Мнения: 4
Здравейте, приятели! 110 страници е много четене,когато си с малко бебе..затова ще напиша нов коментар,надявам се да не е проблем. Някой има ли дете с вродена кифосколиоза? Аз имам бебенце на 8 коригирани месеца с вродена кифосколиоза. Изкривяването за жалост в около 25 градуса. Утре отивам при Яблански,но ми се иска да ми разкажете и вие как се справихте. Благодаря

# 1 629
 • Бургас
 • Мнения: 1 499
Здравейте, приятели! 110 страници е много четене,когато си с малко бебе..затова ще напиша нов коментар,надявам се да не е проблем. Някой има ли дете с вродена кифосколиоза? Аз имам бебенце на 8 коригирани месеца с вродена кифосколиоза. Изкривяването за жалост в около 25 градуса. Утре отивам при Яблански,но ми се иска да ми разкажете и вие как се справихте. Благодаря
Аз имам въпрос към вас. Как открихте сколиозата? Вижда ли се? Дъщеря ми е със сколиоза, но я открихме когато беше 10 годишна. Сега сина ми е на 4++ месеца и постоянно се вглеждам , но сякаш е още малък да се установи ще има или не.

# 1 630
 • Мнения: 4
Правехме рехабилитация,която е задължителна при недоносените деца...е много препоръчителна де..и се появи гърбичка,снимахме я и воаля.

# 1 631
 • Мнения: 1 557
Ние сме с вродена. При нас не прогресира. Защото се изкривява и на ляво и на дясно след това. Вече е на 14 г. Отивайте при Яблански , защото когато е едностранно си е опасно.

# 1 632
 • Мнения: 4
elitsa_b благодаря за отговора. По-късно ли проходихте? Имали ли сте проблеми с тези неща като цяло?

# 1 633
 • Мнения: 18
На 30 години съм (бг-татко) и от 17-18 имам някаква кифоза. Никога не съм ходил на лекар за това защото никога не ми е пречило. Преди седмица отидох при Чонгов без да съм ходил при ортопед. Човека вдъхна доверие и даде 10 упражнения да правя вкъщи. Поне при клякане има прогрес само за седмица и вече не съм с 10 сантиметра отлепени пети от земята. Масажистката при която ходя всяка неделя каза, че гърба ми не е толкова напрегнат. Чонгов изрично каза, че не е ортопед или лекар и ако искам и държа трябва да отида при такъв.  Ще пиша пак след няколко месеца да се похваля какъв прогрес с избутването на гръдната кост напред и нагоре имам. Прегледа продължи 90 мин и струва 75 лева в Ортомед.

# 1 634
 • Мнения: 1 557
elitsa_b благодаря за отговора. По-късно ли проходихте? Имали ли сте проблеми с тези неща като цяло?
Не. но нашето изкривяване е в горната част

Общи условия

Активация на акаунт