Инсулинова резистентност и отслабване

• 186 317
  • 1 561
  •   2
Отговори
# 1 110
Честита Коледа на всички!Бъдете живи и здрави и нека всички успешно и бързо достигнем желаните резултати по отношение на килограми,КЗ и инсулин.
Аз от миналата седмица ( от миналия петък) увеличих дозата на мерфолгамата по 2 хапчета на ден - на обяд и вечеря.От 2-3 дни обаче постоянно ми се повръща без значение яла ли съм или не.Предполагам,че е от увеличената доза.От едно хапче не ми ставаше така.
Въпроса ми е има ли някой от вас такива странични реакции и как се справяте с тях?Свиква ли се илии трябва да се смени препарата/дозата?
Други реакции нямам.Нямала съм стомашно-чревни разстройства.

От колко е хапчето? Може рязко да си вдигнала дозата.
Аз първо бях десетина дни по 250 вечер, после прибавих на обед 250, след 10 дни едната вдигнах на 500 и т.н. Ама си е до организъм. Първия път ендото ми даде да пия 3 по 1000. Ужас беше. После по втория начин никакви оплаквания не съм имала.

# 1 111
  • UK
Отслабва ли се от метформина? Ендокриноложката се чудеше дали да ми изпише на мен някаква ниска доза, накрая ми заръча да се опитам да отслабна сама и ако не мога, догодина щяла да ми изпише. Как действа въобще това лекарство?

# 1 112
dejie, това е лекарство, което се предписва на хора, които имат инсулинова резистентност.

# 1 113
  • UK
Да де, нали затова питам, за ИР е темата, питам как действа и какви ефекти има върху вас.

# 1 114
Реших, че е важно да се уточни. По принцип повишава чувствителността на клетките към инсулина и усвояването на глюкозата от кръвта. Аз свалих около 40 кг. с метформин, хранителен режим и спорт. Само с хапчето нямам идея какво би се случило и доколко и дали би повлияло.

# 1 115
Ева, а спря ли метформина вече?

# 1 116
  • Бургас
само с пиене на хапче не се отслабва,  аз отслабвам когато  ограничавам храната и увеличавам движението, този месец ме хвана мързела и доста му отпуснах края с храната и качих няколко килца

# 1 117
Отслабва ли се от метформина? Ендокриноложката се чудеше дали да ми изпише на мен някаква ниска доза, накрая ми заръча да се опитам да отслабна сама и ако не мога, догодина щяла да ми изпише. Как действа въобще това лекарство?

Eва го е казала. Помага за повишаване на инс. чувствителност.
Ама не става да ядеш каквото искаш и да пиеш хапчета. Ефектът ще бъде нулев. Аз ги почнах, защото отслабвах много бавно. С него ми се засили отслабването. За съжаление когато ги почнах си нямах на идея, че хората отслабвали с протеини и мазнини. Ама карай.

# 1 118
Sth,

спрях го за няколко месеца и задържах килата. Разбира се, продължих да тренирам и да спазвам режима. След това ми откриха хиперфункция на щитовидната жлеза и започнах да пия едни хапове, от които се надувах като балон и качих няколко кила /хем пак си тренирах и внимавах с храната/. Ендото препоръча да си пия Сиофора известно време, докато се нормализират хормоните.

# 1 119
  • UK
Разбрах сега, много благодаря.

# 1 120
Весели празници,  момичета,  здраве и късмет в изобилие за всички! Дано новата година е моментът, когато ще изпълним и най-амбициозните си планове и цели.

За метформина и гаденето - и при мен беше така, гладна съм, гледам храната и ми се гадеше при мисълта да я изям. Ако сте видяли някъде някой да броди безцелно из магазините, взирайки се в разни храни със смесени чувства,  като нищо и аз да съм била.
.....  Simple Smile

# 1 121
Оф, и аз като теб. Като съм в някой магазин, много обичам да разглеждам тортите. Не купувам, само гледам и мислено ги хапвам  Joy
Не се пълнее от това поне  Laughing

# 1 122
А при положение, че кортизола е давал отклонения не е ли правен скенер?

Извинявай Принцесо,

пропуснал съм мнението ти. Сега препрочитах последните страници на темата и видях поста ти.

Скенер не, но правих ЯМР на хипофизата (мисля че се води по-детайлното и точно изследване). Констатацията е (надявам се, че мога да разчитам на нея) е, че хипофизата е ОК.

Общо взето след положителния резултат на ЯМР-то, ендокринолога заключи, че временните излизания извън нормите не са в резултат на болестно състояние. Според мнението му, проблем би било ако са трайно извън норми, а при мен както казах излизаха отвреме навреме, а след това при повторни изследвания бяха ОК....

# 1 123
FeelGood23, fT 3/4 на долна граница вече означава неоптимални хормони, тоест неоптимално функциониране на щитовидната жлеза (за оптимално стойностите им трябва да са над средата в зададените референтни граници). ...........................
 Можеш да провериш за дефицити (B12, D, селен, цинк), да изследваш кортизоловия ритъм (3-кратно в слюнка). Ако не си правил ехография на щитовидна, направи.

Относно дефицитите:
1.) B12 ми беше около долна граница. И аз четох доста за него (повечето неща звучаха логично) и се реших да го взема като добавка. За 2 месеца увеличих нивата до над референтни стойности, но по-скоро не усетих промяна, така че по-скоро не мисля, че от него е проблема.

2.) витамин D - тук вероятно също съм с дефицит - 2 замервания ми бяха малко над долна граница (около 35 при норма 20-30), като последното беше под 20....

Планирал съм приемане на добавка, но засега задържам. Казано честно не знам доколко този витамин може пък да е чак от такова значение (като цяло никога не съм бил много вярващ на тема значение на даден витамин, или добавките, но знам ли)....

3.) Цинк и селен не съм изследвал. Казано честно не съм ги и срещал в лабораториите (изследвал съм натрий, калий, калций, магнезий, фосфор), но тези са някакви по-редки вероятно.

Иначе за цинка съм чел доста, че е значим елемент за много процеси (горе-долу както ни надуха главите и с магненезия), но нямам идея дали е от чак такова.

За селена си признавам, че даже не съм чувал за значението му за човешкото здраве....

# 1 124

Планирал съм приемане на добавка, но засега задържам. Казано честно не знам доколко този витамин може пък да е чак от такова значение (като цяло никога не съм бил много вярващ на тема значение на даден витамин, или добавките, но знам ли)....

Това са глупости. Липсата на даден витамин в един момент може да навреди.
А витамин Д си е важен. Колкото и всеки друг витамин. Попрочети малко.

Общи условия

Активация на акаунт