Инсулинова резистентност и отслабване

• 186 278
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 155
На нейните изследвания са дадени: възрастни- 0,4-4,0, от 7 до 18 години до 4,3. Тя е на 19, но я и в двата случая е в нормата...уж, явно не.

Сега виждам МАТ и е- 43,34, при норма до 35, вчера гледах от снимка и беше замазано.
ТАТ 41,46 при норма до 115.

# 1 156
Извинявайте, че се намесвам, но наистина ли ТсХ трябва да е под 2, моето клони към 4 ( интересувам се, тъй като имам известни проблеми със ЩЖ и от днес тръгвам да търся лекар).

Зависи от възрастта, но да в общи линии до 2 - 2,5 трябва да е. При хора в напреднала възраст може и до 4. Ако се цели забременяване както и в първия триместър от бременността до 1,5 - 2 макс. Но наистина имат значение и останалите хормони.

# 1 157
Намерих групите, ще потърся и темите за Хашимото. Ужасна паника съм и умишлено избягвах но..ще се престраша. Колко трябва да е TSH?

Няма поводи за паника според мен. Изследванията на ЩЖ не са толкова зле, но най - вероятно все пак в един момент ще се наложи хормон. Не е толкова страшно, аз лично съм с Хашимото и хипофункция от преди възрастта на дъщеря ти. Просто трябва да се следят нещата и да се дозира добре хормона. Диетата също е важна.
Относно ИР не съм толкова компетентна, но другите са дали добри съвети. Там наистина храненето има голямо значение, както и начина на живот като цяло.
Все пак не е зле да се консултирате и с друг ендкринолог и по двата въпроса.
Успех Simple Smile

# 1 158
Извинявайте, че се намесвам, но наистина ли ТсХ трябва да е под 2, моето клони към 4 ( интересувам се, тъй като имам известни проблеми със ЩЖ и от днес тръгвам да търся лекар).

Зависи от възрастта, но да в общи линии до 2 - 2,5 трябва да е. При хора в напреднала възраст може и до 4. Ако се цели забременяване както и в първия триместър от бременността до 1,5 - 2 макс. Но наистина имат значение и останалите хормони.
Не планирам друга бременност. Иначе съм на 38г., но имам някаква подутина точно където е ЩЖ и отделно имам разни симптоми, затова , искам да я изследвам с ехограф. ( Ако намеря добър ендокринолог в моя малък град ще е голям успех)

# 1 159
Аз имам въпрос към момичетата които пият метформинови препарари.Моята доза е метфолгамма от 500 мг сутрин и вечер по едно хапче.Когато примерно има дни в които обядвате по-късно и не вечеряте пиете ли пак хапчето вечер?
Защото аз го пия от 2 седмици и
още някак не съм свикнала с него.Имам странични ефекти-повръща ми се,боли
ме леко стомаха,къркорят ми червата и ми е дискомфортно от това.

# 1 160
Аз имам въпрос към момичетата които пият метформинови препарари.Моята доза е метфолгамма от 500 мг сутрин и вечер по едно хапче.Когато примерно има дни в които обядвате по-късно и не вечеряте пиете ли пак хапчето вечер?

Tinkiela, нали постепенно стигна до 2 хапчета - поне 1 седмица само вечер и след това въведе и сутрешното хапче?
Аз имам строг хранителен режим. Обядвам към 11 и нещо и вечерям към 8. Няма как да не вечерям или да обядвам по-късно Simple Smile Все пак имай предвид, че това хапче действа на инсулина, тоест ако няма храна, няма нужда от хапче.

# 1 161
Ева,да първата седмица пиех само едно хапче.От втората по 2 -на обяд и на вечеря по едно.Сутрин не закусвам и съответно ендокриноложката ми каза,че няма смисъл да си променям режима и да започвам да закусвам заради хапчето.

# 1 162

Уф, пак ще обясня.
Първия път започнах рязко 3 хапчета на ден по 1000. Веднага почна да ми се гади, подута бях и т.н. Пиех ги 2-3 дни и ги спрях.
След няколко месеца разбрах как се пият за да няма проблеми.
Купих си първо от 500. Чупех го на две. Пиех само вечер половинка. Така 10 дни. На 11 добавих още една половинка на обед, след 10 дни вдигнах вечерната доза на 500, след още 10 дни вдигнах обедната доза. След 10 дни стана 750 едната доза и т.н. до 2 хапчета по 1000.
И проблеми абсолютно никакви нямах. Все едно не пиех хапчета.

# 1 163
Чела съм, че в такива случаи може да се върне човек отново на по-малката доза и след известно време да опита отново да вдигне.
Аз така бях с Глюкофажа, ужасно се чувствах. След това опитах със Сиофор и с него по-бързо свикнах.
Докторката е била права. Няма смисъл да се закусва насила. Според мен, обаче, не е хубаво така да правиш - един ден с 2 хранения, друг ден с едно.  Само се стресира организма.

# 1 164
Така е. И на мен ендото ми каза, че е абсолютно задължително да ям редовно. При ИР било вредно да се пропускат хранения. Като почнах хапчетата закуската ми беше плодове и затова бях на 2 по 1000. Сега ям сурови семена с овесени ядки, но пак не пия хапче.

# 1 165
По принцип не пропускам хранения и си ям редовно-обядвам и вечерям.Сега съм нощна смяна,вечерята не е режимна-картофи яхния и предпочитам да не ям пред това да ям картофи Relieved

# 1 166
Ами или си носи ти вечеря или яж преди да тръгнеш.
Гадни са нощните смени, гадни  Sick

# 1 167
Да,гледам да си нося когато е такава вечерята,но сега пропуснах.
Много са гадни и чесно казано доста разбъркват ритъма на организма и храненията.Аз основно и затова пропускам закуска-след нощно лягам спя до обяд и ставам за обяд,а на другия ден пак спя до към 11,наваксвам съня и пак обядвам само 😞

# 1 168
  • Ню Йорк
Това с нередовното хранене и на мен ми е голям проблем. Днес чак към 16.30 се доредих до храна и съответно се натъпках набързо Sad  Точно както не трябва да се прави.

# 1 169
  • Пловдив
raja_nikol, щом МАТ е завишен, да се пуснат изследвания за чревно носителство, кандида, хеликобактер - това насочва към проблем със стомашно-чревния тракт. Вероятно има и пропускливи черва. Горещо ти препоръчвам тази книга, оттам доста неща ще ти се изяснят и ще разбереш какви мерки и промени следва да се предприемат за цялостно подобряване на състоянието. Аз мисля, че нещата са хванати навреме и няма нищо страшно. Добре е жлезата да се види на ехограф.
Книгата: https://ciela.com/tireoidit-na-hashimoto-parvoprichinata.html
Да се изследват B 12 и витамин D също задължително.
На първо време е достатъчно да се изключат млечни, захар, глутен, соя и всякакви пакетирани храни от менюто, също и бобови, ако има проблеми със СЧ тракт. Оттам насетне следва персонализиране на режима според състоянието.
Книгата: https://ciela.com/tireoidit-na-hashimoto-parvoprichinata.html
Тук качих няколко безплатни брошури от сайта на авторката точно с насоки за хранене и други мерки за подобряване на състоянието: http://dox.bg/files/dw?a=3ed94bb0d8

Общи условия

Активация на акаунт