Инсулинова резистентност и отслабване

• 185 128
  • 1 561
  •   1
Отговори
# 1 215
  • Пловдив
Храната не е начало и край на всичко в този живот, защото ежедневно, даже още преди раждането си, сме изложени на хиляди въздействия - батерии, вируси, токсини, различни видове вълни и облъчване, радиация и т.н., а също енергийно, емоционално и мисловно сме в постоянно взаимодействие със себе си, както и с други хора.
Някои заболявания, например Хашимото, може да са свързани с прекарани в миналото вирусни инфекции, кандида и подобни. Да, при здрав имунитет това е по-малко вероятно да се случи. Ясно, че при добро хранене - също. Но един по-голям стрес, напрегнато ежедневие, нередовно хранене, недостатъчно сън, малко движение, вредни навици (алкохол, цигари) и хоп - всичко се компрометира, да вземем даже само чревната флора, откъдето, според последните изследвания тръгват доста голяма част от проблемите.
Освен това човек, който яде само домашна храна, еко, био и супер храни и изпада в нервна криза при случайна хапка вредност, добре ли е здравословно според теб? Защото за мен и най-здравият физически човек с обсесии и болна психика не е здрав човек (нищо, че може за 20 години 2 пъти буквално да е ял вафла).
Аз лично правя най-доброто, което мога за дадения момент (понякога по-добро, понякога не толкова). Но гледам да съм в мир с това и да не психясвам. Защото, да, храненето е важно, но и истерията около храната и храненето за мен нарасна твърде много по принцип в последните години.

# 1 216
Ами кой няма стрес, кажете ми, как да се спасим от него? Бедните от безпаричие, богатите си треперят за състоянието, децата стрес в училище...съжалявам да го чуя. Аз също винаги съм се стремяла да си храня семейството, но уви...

# 1 217
  • Пловдив
То е важно не липсата/наличието на стрес само по себе си, а реактивността на организма на физическо и психическо ниво. Един може да е поболее, че се скарал със свекърва си, на друг да не му дреме. От личния ми опит основното е:
Скрит текст:
- попълване на дефицитите (имах на B12, бях постоянно тревожна и буквално се сепках вътрешно от всяко нещо)
- грижа за и подобряване на състоянието на стомашно-чревния тракт (има връзка с психическото и общото здраве)
- грижа за надбъбречните жлези (от една страна, стресът уврежда жлезите, от друга, при дисфункционална кортизолова секреция ставаме свърхреактивни)
- проверка на и грижа за щитовидната (редица състояния, които вредят и на чисто физиологично ниво, имат връзка с нея)
- осигуряване на достатъчно и качествен сън
- повече време навън в движение, което ни е приятно, а също сред природата и на слънце
- сравнително редовна организирана физическа активност, която обаче да не ни идва свръх, а да носи удоволствие
- своевременно отработване на ситуациите (не да се правим, че няма нищо, да замитаме всичко под килима, а да се изправяме лице в лице, да си даваме сметка кое как и защо ни тревожи, разбира се, без да робуваме на свръханализирането)
- да поставяме на първо място себе си, включително пред работа, семейство и т.н. (това идва с осъзнаването, че няма как да служиш на другите ефективно, ако не си в добра форма)
- очертаване, ясно заявяване и отстояване на личните ни граници
- работа по личните ни неща, които ни вкарват в ограничаващи виждания, когнитивни изкривявания, стереотипни механизми за реагиране и т.н. и ни пречат да бъдем адаптивни (а здравето всъщност е адаптивност).
Всички тези мерки ни осигуряват възможност да функционираме по-адекватно и щадящо за самите нас в ежедневието си. Разбира се, другото са изчистени и ясни отношения с хората около нас, да се заобикаляме с повече подходящи хора и т.н. И може би най-важното - култивиране на грижовно, щедро и любящо отношение на добра грижа към себе си.
Над обстоятелствата нямаме власт, нашата свобода е, както и казал Виктор Франкъл, "между стимула и реакцията", тоест в това, как реагираме на външните фактори, а и на вътрешните (по повод вътрешните, какво имам предвид, например, яд ме е, че все правя една и съща грешка и се коря или се приемам, включително и яда си за това приемам, и осъзнавам, че засега не мога иначе).
Спам стана и дълго, ама като се повдигна темата, рекох да споделя - може да е полезно за някой.

# 1 218
За мен е полезно и ми хареса

# 1 219
  • София
ВМ-то, както и преди казах, е нож с две остриета. На мен ми помогна да смъкна кр. захар и инсулин, както и да сваля някое кило, това не го оспорвам. Обаче на втората година средата в организма ми стана кисела, което никак не е добре и даже се наложи да пия някакви прахчета по случая. Принципно е хубаво средата да се държи леко алкална.

Как се установи, че средата ти е кисела?

# 1 220
Пикаш на едни лентички Simple Smile
Любезната фармация ги предлага с кутийка Алкарин
Аз със се месо и алкохол не съм в най-киселата зона, идеята даже ми странна, но ММ е почитател и употрбявам по една лентичка седмично
Сигурна съм, че има и други методи

# 1 221
А тези от вас с ИР имате ли глюкомери?
Аз много съм се замислила да си купя да проследя как ми влияят различните храни и как се движи кръвната ми захар през деня.

# 1 222
Че за какво ни е глюкомер? Ние с КЗ проблем нямаме, а с инсулина. Трябва ни инсулиномер  Laughing

# 1 223
Ами аз имам проблем с кръвната захар на гладно.Беше ми над нормата.Затова съм се замислила 🤔

# 1 224
Моята е или ниска или нормална. Дядо ми е диабетик и като ходя,веднъж месечно,си я меря. Всичко ми е наред според неговия апарат.

# 1 225
  • София
Ми естествено, че с урина Simple Smile Само че това не се приема за кисела среда. Гледа се PH-то на кръвта в такива случаи. Според мен ти е нямало нищо, Принцесо.

# 1 226
  • Ню Йорк
Ми естествено, че с урина Simple Smile Само че това не се приема за кисела среда. Гледа се PH-то на кръвта в такива случаи. Според мен ти е нямало нищо, Принцесо.

Тц, с  изследвания в лаборатория. Лентичките си ги правя в къщи, ама не им вярвам много. Иначе аз имам глюкомер, ама да кажа, че и на него много вяра нямам.

Сега мисля да подкарвам пак стриктно ВМ, ама с минимално месо, че направо на веганство ме избива вече, толкова не ми се яде месо.

# 1 227
И аз имам глюкомер, но вече много ме съмнява. Доста по-високи резултати ми дава от колкото в лаборатирията. Другия път като давам проба, ще го взема с мен за  да сравня каква е разликата

# 1 228
  • София
Глюкомерите дават до 20% отклонение, доколкото знам. Колкото е по-висока КЗ, толкова по-голям шанс за отклонение. Ако някоя измерена стойност ви съмнява, тествайте пак и евентуално средно аритметично. Домашните глюкомери са по-скоро за ориентировачно следене кое как влияе. Инак ако някой намери домашен инсулиномер Simple Smile да каже.

# 1 229
За съжаление не съм чувала за инсулиномер.
Обаче пък усещам кога ми е висок. Когато съм яла и пак съм гладна. От няколко месеца вече нямам този проблем.
Преди време ако ям ориз или картофи, след яденето бях все гладна.
А сега не е така. Засищам се веднага.

Общи условия

Активация на акаунт