За напъните по време на нормално раждане

• 12 573
  • 83
  •   1
Отговори
# 60
Мда, викането не е удачно! И аз го разбрах това.  Peace
Пречи ти да дишаш правилно и още повече боли.

# 61
Ако раждаш с епидурална нямаш друг избор освен да слушаш лекарския екип защото напъни не се усещат, поне при мен беше така. Изобщо не знам какво е това напън, не усещах какво правя и дали напъвам ефективно и дали въобще напъвам...
В резултат доктора ми натискаше жестоко корема (мисля, че имам трайна травма на ребрата), напъвах на сляпо и имаше шев и кройка и страхотни херомоиди, които ме боляха повече и от шевовете...
Та аз определено мисля, че човек трябва да си усеща  слуша тялото по отношение на напъните, но и акушерката, разбира се. Тя би трябвало да те спре да напъваш в моментите, в които не трябва да го правиш за да не се разкъсаш...

# 62
  • над кукувичето гнездо
На един курс за бременни ни учиха между контракциите да дишаме учестено, а когато дойде контракция и акушерката каже да напъваме, да поемем възможно най-дълбоко дъх и да напъваме като за запек. Реално, аз след умората, която ме връхлетя, напъвайки издавах ръмжащи звуци, докторката постоянно ми напомняше да не ръмжа, защото така изпускам въздух и диафрагмата не отдава достатъчно налягане надолу при напъна. Това, което обикновено показват по филмите с крещящи жени е напълно нереално. Всичко трябва да се съсредоточи към корема и нито гък! Акушерките за това са там. Аз преди да заспя/ припадна на магарето, успявах да кажа като усещах наближаваща контракция, а те ме насочваха да напъвам по-силно. След това се присъедини и друг доктор, който ме държеше будна с леки поплясвания по бузите, понатискаше ми корема и също казваше кога да поема дъх и да напъвам. Интересно, че в един момент искаше да поема дълбоко дъх, докато той е „легнал” върху корема ми, тогава само казах „е, не мога” и той се сети да поотпусне хватката Simple Smile . Моята основна грешка беше, че в рамките на една контракция се опитвах на два пъти да поемам дъх и да напъвам, което хич не се получаваше, особено и докато ръмжах.
Слушайте екипа, ако усещате, че идва контракция им подскажете, за да ви дадат от по-рано кураж!

Подкрепям мнението на poohito

# 63
Мда, и аз не виках, до момента, в който натискането по корема и гръдния ми кош не стана нетърпимо. Нямах въздух, помислих, че умирам на масата, че ще ми спукат белия дроб и ребрата и се разкрещях! Не исках да викам, не смятам, че от това имаше полза, но то ставаше въпреки волята ми, чувствах се в тотална безизходица и паника. Тъпо ама факт...иначе от болка не съм викала. Изобщо това натискане на корема ми е най - ужасното ми преживяване от цялото раждане.

# 64
  • над кукувичето гнездо
За мен това беше като манна небесна.... даже бях измънкала в полусън/ полусъзнание вече да ме режат, ако трябва, само бебето да е добре...на другия ден докторът, който подскача по мен додйде да ме види, аз от вратата започнах да му благодаря и да го здрависвам, а той се смее шеговито „ти не си добре, аз щях ребрата да ти счупя, ти ми благодариш!”.

# 65
С първото дете не бях чела нищо по въпроса, при напаните беше ужасно. Нямах упойка.
С второто бях чела 6 месеца, щото знаех колко е ужасно, и като дойде МОМЕНТЪТ(тоест минутите) и всичко в главата ми се изпари Grinning Забравих и дали трябва да дишам дълбоко или плитко - щото има различни теории. Хубавото е, че е 1-2 минути и все някога свършва. Колкото и да е ужас ужасно, след 10 мин. си казваш: Заслужава си!!
За протокола - без упойка и без обезболяващи, система ми пуснаха последните 10 мин.,  но не знам за какво беше.

# 66
може ли някой да опише фазите. има ли смисъл да не се бърза за болницата? да се движа при раждането да ходя и чак като напредна да ходя да раждам??? или пък е по-рисковано? може ли да имам широк ханш и тесен таз? засега всички лекари и в България и в Германия казват, че всичко е супер, може ли да не виждат правилния размер на бебето? Усещам го много силно и голямо, а е само 35 седмица. Помага ли веганска диета последните седмици за еластичността на тъканите? бебето уж се развива точно по дните си, мен ме сложиха на диета за да не расте голямо и много внимавам с храненето. За съжаление не мога много да се движа и не спазвам указанията за движение, защото се изморявам. Казано ми е минимум 10 км на ден, а аз не изминавам толкова със сигурност.

какво да направя за да подпомогна процеса на раждане? какво значи изтичането на водите, значи ли че веднага трябва да се ходи в болница? или първо почват контракции?  на майка ми са й изтекли водите, веднага е отишла в болница и са я сложили на системи , много е било болезнено, но не е имала никакви разкъсвания. Има ли начин да направя процеса по-лесен? Четох за качване и слизане по стълби. това по време на началните контракции ли се прави?

Не знам дали болките се забравят, но майка ми до ден днешен си спомня колко ужасно е боляло и двата пъти. А тя е с много по-висок праг на болка от мен.
Помогнете моля ви Simple Smile))

Последна редакция: сб, 14 окт 2017, 22:05 от bodybeautiful

# 67
  • над кукувичето гнездо
Вече почти на всякъде се провеждат безплатни курсове за бъдещи родители, на които опитни акушерки могат да дадат отговори на повечето ви въпроси.

# 68
  • София
Bodybeautiful, изтекат ли водите се тръгва веднага към болницата - лекаря ми потвърди, а при контракции - трябва да са периодични и през 10 мин,  за да тръгнеш към болницата - така съветват. Ти може и по-рано да отидеш, ако ще ти е по-спокойно в болницата. Това са съвети при първо раждане , при второ - всичко ставало уж малко по-различно.
Ще ти пиша подробно на лично утре по другите въпроси, имам и много материали от "Училище за бременни" - ще ти ги пратя.

# 69
При изтекли води не трябва да се стои права. Прилегнала в колата и в първата болница.

# 70
Bodybeautiful, първото раждане обикновено се проточва, така че може и да не се бърза за болницата. Контракциите трябва да станат на 5-8 мин и то регулярни, т.е. поне един час да са били през такъв интервал. Мен ме връщаха два пъти от болницата, което само допълнително ме изнерви. Имах нерегулярни контракции и само 1 см разкритие. При изтекли води се тръгва веднага към болницата. Това дали първо ще изтекат водите или първо ще започнат контракциите е индивидуално. Всяко раждане започва по различен начин.

Процеса на раждане може да се подпомогне с много ходене. Това за тесния таз е малко мит и се е превърнало в най-масовата причина за раждане секцио. Всъщност нищожен процент от жените имат патологично тесен таз, който може да попречи на естественото раждане. Женският организъм си е пригоден за раждане. Освен това, тазът се разширява през бременността и се подготвя.

# 71
Това с водите е градска легенда. Ако има пролапс на връв, с лягане няма да се спасиш. На два пъти с изтекли води се къпя, приготвям права, след това ходя.

Тъканите стават еластични сами от хормоните, не от диета.

# 72
Добре е да не бързаш много за болницата с първото раждане за да си спестиш излишни процедури и аз бях решила така да направя, но изведнъж ми изтекоха водите без грам контракции и признаци преди това. И нямаше как - трябваше да тръгна към болницата. Изкъпах се, приготвих се, добавих някои неща в багажа и пристигнах в болницата след около час. Водите продължаваха да текат и на мен ми се сториха страшно много като количество, но там ме гледаха на ехограф и казаха, че има достатъчно останали води. Не съм чувала, че трябва да стоя полулегнала, нямаше проблем при мен. Оказах се с 3, почти 4 см. разкритие, а контракциите бяха започнали едва преди час т.е. веднага след изтичането на водите и докато стигнем в болницата бяха на 5 мин.
А какво да направиш за да улесниш процеса - по принцип всякаква физическа активност би трябвало да помага. Имам предвид такава по време на бременността и особено последните седмици. Също така да избягваш епидуралната упойка и да напъваш когато имаш естествени напъни. Но последното не знам как става...

# 73
Може да се надяваш бебето да е фино и елегантно и главата му да е с удобна форма:)

Хубаво е да се ходи по-рано в болницата, да слушат тонове и да хващат нещата отдалеч. А и да се запознаеш с обстановката и екипа, не да отидеш в най-драматичната час.

# 74
Като отидеш достатъчно късно може да си спестиш окситоцина например, което не е маловажно.

Общи условия

Активация на акаунт