Великобритания - Тема 71 Есенно - Предколедна

• 57 997
  • 733
  •   1
Отговори
# 45
  • До хладилника, който обичам
Приемът в secondary си е проблем. Аз малко проблях catchment area - та на желаното и се оказа, че свършва точно на съседната до нас улица, не я взеха там голямата. Междувременно се преместихме и с малката ще можем да избираме след две години, като видя текущите резултати тогава, защото ще сме в кечмънт на трите гимназии в квартала.

# 46
  • UK
Ето това е проблем при нас, че има само едно секъндъри в района ни, само в неговата качмънт ерия попадаме, на секъндъръто в същата академия, където сме сега и то не ни харесва.

# 47
  • До хладилника, който обичам
Хората се местят заради по-добри гимназии, не е проблем, само трябва да е достатъчно рано направено, защото in-year admission в гимназия, която е oversubscribed, е малко вероятно да успее.

# 48
deje, децата са ни умни и е жалко да гледаме, когато не ги оценяват адекватно в училището. Ако се говори на български в семейството понякога това забавя интеграцията към класа. Не винаги, но всичко зависи от детето, от характера му, има притеснителни деца и т.н. Ние сме в чисто английски район (не мултинационален) и непрекъснато ми се повтаря как английският не ни бил first language. Накарах сина ми да напише няколко есета, вкл/чително писмо до директорката и да го тестват отново и сега е по-горен сет. Не съм от майките, които мислят, че детето им е гений, но работим с учителка, която е наясно със способностите му. Дали не си струва да поискаш последните работи над които е оценяван?
Не знам мислила ли си да го дадеш в Kumon или в подобен тип училище. Има много противоречиви мнения, но аз мисля, че тези училища и конкурентната среда там дават добра основа на чуждоезичните деца.
На мен ми беше писнало да ми повтарят как децата ми са много шай и мълчали, ако не ги попитат и по тази причина в началото на праймъри бяха в долните сетове. Наех учители, сега имам една от 2 години, които идва вкъщи и ми дава отстъпка за двамата, много дръпнаха. Отделно тя е запозната със системата, кога какви изпити се държат, оценявате, национална програма и т.н. - с моето ежедневие няма как да следя тези неща, това са най-добре изхарчените пари за мен.

Бу е права, ние се преместихме в нашия район точно защото най-лошите училища са good, а в нашия качмънт повечето са outstanding и има за момчета и момичета. При нас се получи в последния момент, тъкмо дойдоха сметките, за малко да изтървем срока.

# 49
dejie, и нашето е академия. Но явно всяко училище и община си имат политика. Сега разбрах от приятелка, че при тях заявледения ще се подават чак през ноември.

Ние се преместихме от една община в друга, но както в градината, така и сега от училището ни дадоха писмо от двете общини, в които пише адрес за онлайн регистрация и ако нямаш компютър къде има такива с обществен достъп.

При нас закуската и обяда са по £2, а занималнята £3/час, което сравнено с таксата за градина и за бавачки/childminder си е направо без пари.

Ще проверя какви опции имаме за секъндъри тук. Да се ориентирам докато е време.

Споделям мнението ти за тръгване на градина от рано и паралелното учене на двата езика. Колкото и да е умно едно дете ще му трябва много време да навакса после.

# 50
  • постоянно
Кокона ,
знаеш ли кога е крайния срок за формите - не ги пропускайте , това може да ви струва много в последствие.

Ние преминахме  в Мидъл скуул , нали сме на три-етажна система тук и сега  сме У6. Големи перипетии имахме  тъй като не ни дадоха място в училището , което искахме като 1 избор. Обжалвах , записвах на изчакване , пак обжалвай и изкарахме невероятен късмет приеха още 10 деца и ние бяхме номер 6  в листа. Нямаше как да стане  да пратя детето си от Аустандинг училище , в такова което е пред затваряне  само защото ни е качмант ерия.
ММ ме обяви за тотален Диктатор , че даже съм промила мозъците на  работещите в  скуул Адмишънс с моите сърцераздирателни писма  Joy
Диктатор, хм 6 години труд с детето и как пък не да ги хвърля по дяволите заради един пощенски код  #Cussing out

# 51
  • ENGLAND
Като сте се заговорили за секондари ще ви копирам поста си от фейсбука. Проблем след проблем, мислех че в секондарито ще са минимум, но явно няма оттърване. Съвети вече ми дадоха, искам само да знаете какво ви очаква. И не било само нашето училище разбирам от коментарите.
 Имам нужда от съвет, може малко дълго да е, но ще обясня ситуацията, свързана с изучаването на чужд език. Дъщеря ми е У8, преди да кандидатства в това училище бяхме 2 пъти на опен дей и двата пъти + трейнинг дей преди У7 говорих с учителите и хеда на MFL, уверяваха ме, че чуждоезиковото обучение е на много високо ниво, децата могат да избират немски, испански и френски. А тези които имали релативс с някой от езиците били с предимство. Племеницата ми е омъжена в Мексико и за нас испанския е жизнено важен. В У7 учи испански, 1 час седмично, имаше деца с 2 часа, цяла година се борих за тези 2 часа, не успях. Накрая на учебната година хеда пак ме уверява, че тази година ще е засилено обучението по испански, 2 часа. Но изненада още първия учебен ден, ще учи френски, впречем тези дето са учили испански ще учат френски, а другите обратно. Миналата седмица най-сетне успях да говоря с хеда на MFL, разви ми няколко теории, да пробвали и дреуг език и догодина да изберели с какво да продължат, след това учителя по френски бил нов, но много добър, накрая не знаели, че иска да продължи с испански. Ще предаде всичко каквото сме казали и ще ми се обадят. преди малко ми звъни принципала, ще си учи френски и догодина да си го продължи и да си прави GCSE френски, учителя бил много добър, питам я а ако догодина дойде добър учител по испански, а този по френски напусне, мълчание. Общо обяснението е, че не само те, а и повечето училища тук не могат да намеря добър учител по испански. Та ситуацията е общо взето безизходица. Не мога да я преместя в друго училище, това ни е много близо, има приятели и много и харесва. Не мога да си позволя и частни уроци по испански. Решила съм този път да се боря до край, каквото и да стане. Забравих накрая да и предложа догодина децата да учат български, учител съм и то доста добър, да пробват и този език, както са тръгнали. Предложете ми как да продължа, ще пиша официално писмо на принципала, ще се опитам да организирам още няколко майки, но като знам какви овце са англичаните може и вече да са се примирили.

# 52
dejie, за мен е малко пресилено деца в началото на у2 да четат Р. Дал. Не че изключвам да има такива, но няма да са болшинството. Вярно, че моя опит е много субективен, тъй като е от училище с много висок % деца, за които английския е втори език, но пак - това са малки деца, повечето още нямат 7 години.
По националния учебен план ли върви вашето академи? Хвали ли се с високи резултати на САТ в у2 и у6? Има ли много деца, за които английския е втори език и как се представят те? Фоникс чека в края на у1 как мина?
Иначе, дъщеря ми не четеше Дал в началото на у2, не искаше да го чете и в края на у2, когато на САТс по четене се представи без грешка, само тя от нашия клас.

Дорет, стискам ви палци. От толкова испаноговорящи имигранти да няма читав за учител?

# 53
Дорет, моят опит от училищата тук е че училищният стаф говорят, колкото да не заспят.
В у-щето на моя син има опция да държи джисиеси по български, ако иска, но не знам дали има смисъл.
Настоявай и пиши, поискай отново среща с принсипала.

Сигурна ли си, че не можеш да намериш частен учител? Някой студент, който иска да изкара някой паунд?Поне 1 веднъж в седмицата и после да дава домашни и да следи детето? Само предлагам. bouquet

# 54
Докато сте на тема "училища" - къде мога да прочета повече за образователната им система? Понеже не разбирам много като пишете... Макар, че мен все още ме интересува Нърсъри-то (детските градини) няма да е лошо да прочета как стават нещата. Гледам, че и на ареа се разделят, така ли се определя детето къде да се запише?

# 55
Doret, дано успееш да се пребориш за испански, но ако желаещите деца не са много, а и с намиране на читав учител е трудно, училището едва ли ще се трогне да направи нещо. Моето впечатление е, че чуждите езици в училищата тук не са много на почит, а някак между другото. Не искам да слагам всички, разбира се, под един знаменател. В училището на синовете ми учат френски, немски, латински, старогръцки от седми до девети клас, както и клубове в допълнение има по италиански, испански и мандарин. Тяхното училище е по скоро изключение обаче ( grammar school е). Имат задължително GCSE по френски и са свободни да избират и от другите езици стига да искат за GCSE и А-levels.

Може би трябва да предложиш във вашето училище, ако не като редовни часове, то поне като клуб по испански да го изучават желаещите.

# 56
Нашето не е грамар, също има опции по-нагоре в класовете да се учат френски, испански (немски май няма), руски и мандарин, имат и клуб по латински.
Аз не държа децата ми да са полиглоти. Нека да учат езици за обща култура и удоволствие. В Англия не е много популярно и добре платено да работиш с езици, освен, ако не работиш към Европейския съ/з или правителството, но за там се изисква специална диплома (ако искаш да работиш с български) и 1г. в Софийския. Компанията, за която аз работя е мултинационална, аз говоря 4 езика (както всеки 2-и източноевропеец, не съм някакво изкл/чение) и езиците не ми помагат по никакъв начин. Всички колеги и партньори чужденци говорят английски.

# 57
  • Bristol
Stardust, I GCSE български няма. Не знам защо учителите така заблуждават, обсъждано и проверявано е не веднъж. Моят съвет, кажат ли ти че има, питаш по кой board се провежда и тогава те трябва качествено да проверят и отговорът е, че няма. Имаше подписка преди време в нета, да се въведе, но нищо не стана.

Дорет, аз ти видях публикацията, но ако искаш детето ти да знае добре чужд език е хубаво да знаеш, че до ниво GCSE, не учат кой знае колко. Повече се учи в А левълс или допълнителни занимания, летни школи. Това го говоря от личен опит и наблюдения над държавни, частни и грамър училища, синът има А* по френски на GCSE. А може и моите очаквания за това какво означава да знаеш език да са прекалено високи и затова така да мисля. Дават им просто една основа над която след 16 години да надграждат, ако имат желание, възможност и шанс.

# 58
честно казано не знам точно (така казаха, че може да държи изпит на родния си език). Не ме и интересува, защото моите не учат български. Освен, ако не им се прииска да се завърнат в България не виждам за какво би им послужил. Моите планове са да се "изучат" тук, ако не им скимне друго на тях, после да правят каквото искат.

# 59
  • постоянно
Аз ще настоявам да учи Руски - ако знаете колко възможности има с владеенето му , ако бях пак на 20  Mr. Green

Сега учим френски , буквално и двамата , защото аз никога не съм го учила и за да у помагам трябва да се учим един друг. Баща му е флуент и ни се смее  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт