Отговори
# 75
  • София
Я пак? Нещо изпуснах... Нали говорим за развод?
Първо се жениш, после се развеждаш. Simple Smile
Омъжваш се и забременяваш в първата брачна нощ- на някои им се случва така, а на други не, но законът не се прави за теб и мен, а за всички..
Затова са определени тези 300 дни.
И колкото и да ти е мъчно, СК е направен, за да защитава интересите на двойката и децата ѝ.

Който реши, че има интереси извън нея- да излезе от връзката по законовия начин и едва ли нещо ще му стане, ако изчака с размножаването.

Пък, ако се случи- има си законови стъпки да постигнеш каквото искаш.

# 76
  • София
Още повече, че българските юристи няма начин да не са преписали отнякъде това за 300-те дни.

# 77
  • Пловдив
Естествено, че не е измислено от български юрист - стара традиция е. Никой не е открил сам топлата вода, както писах вече. При това е традиция от времето преди доста векове, когато хората по-рядко са се развеждали (повече са овдовявали), по-рядко са завързвали нови връзки преди развода и по-рядко изобщо са завързвали нови връзки. Това го казвам като факт, а не като упрек "пък сега кви сме сексуално разпуснати", да не се разбира в този смисъл.

Иначе съм съгласна, че и 270, 250, дори 200 или там някъде дни в наше време биха свършили същата работа съвсем добре, ако не по-добре.
Колкото до "ама те дълго преди развода не могат да се гледат" - не всички не могат да се гледат от еднакво дълго време, а идеята е началото на срока да е документално "измеримо" все пак, не знам как това не се забелязва.

# 78
Доста хора правят секс и след развода си (един с друг имам предвид), та си е напълно резонно изискването. Просто защитава детето и майката. Има начини да се реши проблема и без брак и са формалност, когато няма претенции за бащинство от страна на предишния.

# 79
  • София
Наистина е дразнещо в някои случаи. Но все ми се струва, че ще е рядкост мъж целенасочено да си припише дете, за което е сигурен, че ще е чуждо. Това е един от сериозните им страхове - жената да не ги преметне с чуждо дете.
Не говоря за мъже, приели/осиновили вече родено дете.

# 80
Доста хора правят секс и след развода си (един с друг имам предвид), та си е напълно резонно изискването. Просто защитава детето и майката. Има начини да се реши проблема и без брак и са формалност, когато няма претенции за бащинство от страна на предишния.
Няма такива начини Даун. Всичките начини преминават или през нов брак или след вписването на бившия съпруг - през съдебен процес. Непротивопоставянето на бившия само би улеснило процеса, но автоматично само с негово съгласие ( т.е. без брак или без процес, ако няма последващ брак, но преди детето да се роди или най-късно в деня на раждането) няма как да стане.

300 дни са 10 лунарни месеца, така е по традиция.

# 81
  • някъде в орбита...
Колкото до "ама те дълго преди развода не могат да се гледат" - не всички не могат да се гледат от еднакво дълго време, а идеята е началото на срока да е документално "измеримо" все пак, не знам как това не се забелязва.
Точно защото това време е различно за всички, съм съгласна, че трябва да има период след развода, който да покрива евентуални непланирани деца от бившия. Но чак 300 дни? Ей това ми боде очите на мен. Не са 3 месеца, не са 5 месеца, айде и до 7 да е пак ще го приема (с неудоволствие Stuck Out Tongue Closed Eyes). Ама 300 дни?

# 82
  • София
Нали ти обясниха.
Представи си.
Сключваш брак и през първата брачна нощ забременяваш.
Мъжът си бие камшика на другия ден.

Няма нужда от изследвания и кандардисвания- детето си е негово.

А, ако жената си бие камшика, ако е достатъчно грамотна, ще си оформи развода и тогава ще забременява от другия.

# 83
  • някъде в орбита...
То хубаво ми обясниха, ама дори по взаимно съгласие развода си отнема време. Не става автоматично с излизането на мъжа през вратата.
Както и да е. Беше интересна тема Wink

# 84
  • Варна
300 дни са 10 лунарни месеца, така е по традиция.
10 лунарни месеца не са ли 280 дни?

# 85
Срокът е 300 дни, защото една бременност продължава до 300 дни. Идеята е, че жената може да е забременяла точно преди развода от бившия си, вече, съпруг.

Абсурт, не знам за каква първа брачна нощ говориш, като те се развеждат и периодът покрива времетраенето на една бременност след развода. Идеята е да се защити детето, защото се предполага, че е заченато по време на брака и негов баща е бившия съпруг.

# 86

Абсурт, не знам за каква първа брачна нощ говориш, като те се развеждат и периодът покрива времетраенето на една бременност след развода. Идеята е да се защити детето, защото се предполага, че е заченато по време на брака и негов баща е бившия съпруг.

Пак не е по време на брака, защото 300-та дни се броят от датата на влизане в сила на решението за развод, а не от датата на подаване на искова молба за него. И аз съм се чудила за тези 300 дни, но да кажем че законодателят си е вързал гащите малко по-здраво от необходимото.

# 87

Пак не е по време на брака, защото 300-та дни се броят от датата на влизане в сила на решението за развод, а не от датата на подаване на искова молба за него. И аз съм се чудила за тези 300 дни, но да кажем че законодателят си е вързал гащите малко по-здраво от необходимото.

Точно по време на брака е, защото бракът съществува до влизане в сила на решението за развод.

# 88
Съществува само де юре. С тези 300 дни обаче законодателят е предположил, че съпрузите може и да изпълняват задълженията си един към друг докато не видят черно на бяло издадено съдебно решение. За всеки случай. Grinning Според мен би следвало този срок да се брои от датата на подаване на молба за развод за случаи, когато никой не е припознал детето. Да не говорим, че има много случаи, когато съпрузите изобщо не са се срещали в периода, когато е траело делото, например когато единият е в чужбина и това е доказуемо. Малко е нелепо автоматично да се приписва и в такива случаи детето на бившия, при положение че и жената не иска, защото има друга връзка, истинският баща иска да припознае детето и т.н.

# 89
  • София
Чек е права. Моя случай е точно такъв. Подала съм молба ноември 2016г. Делото беше през декември 2016г. А решението излезе чак февруари 2017г. Аз разбира се не съм подозирала, че има такъв закон и направих поредното си ин витро през март и реално ако бебето подрани с около 5 дни трябва да водя дело, за да не носи имената на бившия ми съпруг. Нелепо е, още повече, че и при ин витро разполагам с документ, който доказва, че бившия няма нищо общо с бебето. Ама като не съм се интересувала какви са законитеq при едно подранило бебе ще трябва да водя дело. No Mouth

Последна редакция: ср, 25 окт 2017, 18:04 от eldorado_f

Общи условия

Активация на акаунт