Първокласници 2017/2018 - 2 тема

• 76 706
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Ние днес на училище от 8 до 10, защото от 10.30 до 12.00 имаха генерална репетиция, ще участват с танц на най-големия Коледен концерт на училището в града тази вечер. Голяма емоция имат децата, защото за първи път ще излизат на толкова голяма сцена.
Тържеството ни е утре в училище с аниматори, игри и Дядо Коледа. Подготвихме им малки подаръци и лакомства, взехме подаръци и на учителките. Всичко е 15лв.
Коледни базари имахме 2 на брой. Първия за домашно приготвена храна, като 10% от сумата са за благотворителност, а втория за ръчно направени коледни играчки, картички и т.н. , отново с благотворителна цел.
По математика са до 10, по български са взели буквата Д.
Малката се справя отлично в училище и нямам грам притеснение за каквото и да е. Дисциплината е горе долу добре, тук там по нещо дребно само.
Но вече е в очакване на Коледа - няма по-любим празник у дома.

# 631
Здравейте,
Вчера дъщеря ми е получила "подарък" - кашонче с канцеларски материали, суичер и шапка. До тук добре. Знаехме, че класната им подготвя изненада. Нооо! Получила е и книжка, но не каква да е, а с религиозно-пропагандно съдържание - "Най-великият подарък", при това не е издание на БПЦ, а детето не е на СИП/ ЗИП " Религия"!!! В елитно светско училище! Вашите деца получават ли подобни "подаръци", защото на мен взе да ми писва тихомълком да бъде обработвано - първо в ДГ да им се говори за бог, а сега в училище да получават религиозна литература. Да не са променили ЗПУО, защото в стария си пишеше, че училището е светско и не се провежда религиозно обучение в него, без съгласието на родителите (само под формата на СИП)? Аз ли пропускам нещо?

Последна редакция: пт, 22 дек 2017, 07:33 от Mama Ru

# 632
Мама Ру, моето дете получи такава книжка в началото на учебната година като подарък от общината. На нея няма никакви данни за авторство. Изобщо не съм ѝ давала да я отваря още, така си стои в шкафа.

# 633
На нас не са раздавали такива неща. Не смятам, че е редно.

# 634
  • София
Каква е пък тази книжка, не сме получавали такава? Ама тя е пропаганда за православната вяра , официалната църква в Бг или друго, евангелски, тракийски или други разни дето не са ясни ? И какво е съдържанието? Ако е просто информация за Исус, Мария, Рождество и т.н., няма нищо лошо, мен ме пита дори малката понякога като види и аз обяснявам кой е Исус , коя е майка му Мария,  за добрините които ни учат ( да не бъдем лоши, да не крадем, да не завиждаме на другите) и такива семпли неща да знае детето да не се чуди. Особено сега около Коледа има много изображения и филми, хубаво е да знаят поне общо. Това според мен.
Аз нито съм особено религиозна, пък баща й съвсем не е, но от обща култура е добре да знаят. Моите дори не са кръстени и няма да бъдат явно, бащата е против. "Като порастат, сами да си изберат каква вяра искат и дали искат изобщо, аз няма да избирам вместо тях" Такива приказки от баща им. Grinning

# 635
  • Русе, България
Mama Ru, такъв тип книжка и подобно кашонче с много дребни подаръци - канцеларски материали - плюс зимна шапка и комплект детски четка и паста за зъби, получи моят син миналата година в детската градина. Информацията ни беше поднесена предварително горе-долу така: майката на Х има контакт с една организация, която иска да раздаде подаръци за децата и да направи коледен театър за тях.
Какво стана ясно постфактум: организацията е християнска църква, но не е БПЦ, а от другите - тип евангелисти, божия църква и каквито още съществуват. Кашончетата са пристигнали от Германия - всички стоки вътре бяха немски, с описание на немски език, без български етикети. Книжката за Исус, която ни "изненада" - тя беше на български, малко тип "направи си сам" - няма авторство или издателство. Коледният театър за децата всъщност е бил беседа с разказа за рождество.

И аз реагирах като теб, познато ми е и чувството, което вероятно изпитваш. Обаче не съм задълбавала и търсила сметка на никого. Поговорих с детето си за важните идеи, които да извлече от цялото събитие, и толкова.

# 636
Днес случайно разбрах подробности. Според педагогическата съветничка бащата на бивша възпитаничка е свещеник и има връзка с някаква църква в Германия. И нашите  вчера са имали коледен театър на тема раждането на Христос. Тъй като съм атеист не съм о'кей на детето ми да се говори за религия и бог под никаква форма. Явно обаче е говорено, защото днес тя каза, че като умрем отиваме на небето (никога не съм й казвала подобно нещо). Лошото е, че тя е много наивна и приема за чиста монета всичко, което й каза ват. Предвид и някои дефицити не винаги и не всичко разбира, преиначава... Става така, че като чуя от нея, че й е говорено за религия и тя го представя като нещо реално, нещо което за нея е абсолютна истина, казано й е в ДГ или в училище, аз трябва да обяснявам, че това са измислици, заблуди... Как да повярва на мен, като някой друг вече й е представил своята версия за нещата. Може би по-рано трябваше да я обработвам, но все ми се струваше малка за такива разговори и за теми, които не би могла да разбере. Доколкото прелистех на първа страница "въвежда" децата - няколко деца споделят какви подаръци са получили като едното вмъква, че много са се молили на бог и той чул молитвите им и им пратил сестричка. След това детето трябва да нарисува най-хубавият подарък, който е получило и преминават към всеобщия и най- велик подарък за човечеството... Бла, бла, бла... Следват някакви библейски истории. Днес успях да я скрия  и ще я хвърля, не мисля да й я давам и да й я чета, но вчера тя вече я беше извадила и се радваше, че има книжка.
Другото, което научих е, че в училището "почти всички били християни" и поради тази причина дори се канели лектори на религиозни тематики! И това извън СИП Религия! Лошото е, че аз го научавам постфактум, случайно, задавайки въпрос от къде и от кого са подаръците, защото вчера едно дете от класа на моето ми каза, че са от Русия. Другото, което знам е , че едната от зам.директорките е член на секта, не знам точно коя. Говорих с класната и тя обеща, че повече детето няма да бъде водено на подобни мероприятия. Странно е и още нещо - училището е известно, желано и квартално, но аз за първи път чувам за тази практика в него? Дали всички родители са о'кей с това или децата не споделят някои неща, които се случват?

# 637
Мама Ру, на мен ми изглежда безобидно.  Моят син е емоционален и наивен, приела съм,че му отделям време да говорим и да обяснявам. Ако нещата приключват само с коледна книжка за рождество, не виждам проблем.
Аз по друга причина скачам, по отношение на някои методи и порядки, но гледам да съм умерена.
При нас само се е явил Дядо Коледа и е обяснил, че ще им донесе подаръците на Коледа, вкъщи. Децата бяха възмутени от празния му чувал ☺

# 638
аз не съм религиозна, но ММ е. С него не искам да се карам и споря, не виждам смисъла. Оставям го да говори на децата, защото ми е споделял - че на него лично: когато му е било много тежко като по-малък - техните са разведени и други проблеми, които са тежки за малко дете. В общи линии е намирал сили да се справи, защото е вярвал, че има някой, който ще се погрижи за него, и ще го пази да не му се случи нищо лошо. Или поне, не необратимо фатално.
И .. аз не съм преживявала подобни неща, но съм склонна да вярвам, че на малките деца са им нужни понякога такива душевни помощници.
Някои имат въображаеми приятели.

Затова, според мен, недей много се тревожи. Просто обясни на детето, че някои хора вярват, че това - и -това. Кажи й, че ти самата вярваш в друго.
И че когато тя самата стане голяма - сама ще трябва да избере в кое да повярва.
На този етап не е нужно да й се налага да взема решение - дали да вярва на теб, или на г-жата в училище.
Не я карай да избира, имах предвид. Защото децата уважават учителките си.
А е много вероятно, учителката да иска да им помогне, а не да ги вкара в секта примерно.
Като цяло, религията проповядва да се добри - и като такова, не е нещо лошо.

# 639
Тази история с религията си е пълно промиване на мозъци на децата от малки. Вместо да имат СИП Религия и тем подобни, е по-добре да вкарат СИП Логика и децата да се упражняват да решават логически задачи. Децата трябва да се научат, че трябва да разчитат на себе си, на знанията си и на положения от тях труд, а не че ще има някой, който да ги закриля просто ей така и че за да постигнеш нещо, трябва да се помолиш на някого.

Мама Ру, няма как да избягаш някой ден да обясниш на детето какво е туй християнство, мюсюлманство и т.н. Аз съм израстнала в семейството на атеисти. Спомням си, че като дете съм си взимала книжки от библиотеката от типа Детска Библия. Не са ми правили никога проблем за това. Нито са ми казвали да не чета такива неща. Дори вкъщи имахме Библия. Нормално е на детето да му е интересно. Това си е един вид приказка. Моето дете преди няколко месеца ми заяви, че като порастне ще се кръсти и му харесва да вярва. Казах му : Добре. Сигурна съм , че след известно време ще пее друга песен. Казала съм му, че като порасне висок колкото мен, ще може да реши сам.

# 640
Благодаря. Притеснявам се от това, защото то влиза в противоречие с моите убеждения. Възприемам го и като нарушаване / изземване на правото ми като родетел аз да решавам за / против религиозното обучение на детето ми. Притеснявам се и, че не се прави от офизиялната църква, а от някоя анонимна/ сектантска. Колкото до обясненията, ами не можете да ме разберете, защото не сте виждали детето ми и нямате лични впечатления. А Лъчи наистина има известни проблеми с разбирането на обяснения и обясняването - проблем с експресивната и рецептивната реч. Тя "чува", схваща откъслечно някои неща, затруднява се в разбирането на понякога елементарни неща, не може да сравнява, да преценява - има силно нарушено математическо мислене. Тя е много по-наивна, доверчива и лесно може да бъде подведена. Приема нещата буквално, щом в ДГ или училище са й казали нещо това е така. Моят авторитет е подронен, защото ако се опитам да й кажа нещо различно, тя го отхвърля, започва да протестира. Тя не е в състояние да възприеме, че може да има две гледни точки и понеже учителката ме е изпреварила в подаването на определена информация, тя не е в състояние да приеме вечеу моята. Сега съжалявам, че не съм започнала още преди години, от самото начало да й говоря аз за това, за да е подготвена. Ако го бях направила сега тя щеше да се съпротивлява на това, което й говорат отвън. Но не можах да предвидя проблемите, с които се сблъскваме и съм пропуснала момента. И не, не мога да я оставя да повярва, че бог съществува, защото повярва ли в това тя ще се превърне в инструмент в ръцете на недобросъвестни хора, които чрез тази вяра ще я манипулират. Моето влияние над нея, за огромно мое съжаление, е далеч по-малко отколкото ми се иска и би трябвало да бъде. Съжалявам, не искам да обиждам ничии чувства, но трябва да приема факта, че имам по-специално дете, което трябва да пазя повече.

# 641
МамаРу, напълно те разбирам и наистина не познаваме детето ти. За съжаление няма как да предвидиш всичко и да я предпазиш от всичко.

# 642
Исках да сравня и да видя какво се случва, т.е дали се случва и на други места. От поста на Пижамка (съграждани сме) разбирам, че явно някаква църква е проникнала и прониква в училища и детски градини. За мен това е тревожно, още повече че не е свързано с политика на МОН и явно няма контрол кой и как го осъществява. Реших да запазя книжката като доказателство и да следя дали за в бъдеще ще се събразят с желанието ми детето да не присъства на подобни "мероприятия" и да не бъде въвличано в подобни теми. Ако това не се спази ще сигнализирам РУО и МОН. Ще предупредя и в градината на Емо и ще започна да го подготвям как да реагира ако му се случи и на него. Той е много по- разсъдлив и възприемчив от кака си, там моето влияние е такова, каквото би трябвало да бъде. И въпреки това ще ги изпреваря и ще го подготвя.

# 643
Добър вечер на всички! Да ви пожелая весели празници, здраве, топлина, уют и прекрасни мигове със семействата!!!!

# 644
  • София
Здравейте момичета, пожелавам ви весели  празници и да се случат всички ваши коледни очаквания!

Общи условия

Активация на акаунт