Домакини 63/ Златна есен при нас поспри

  • 65 690
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
  • Великобритания
  • Мнения: 2 014
привет и от мен
много е мрачно при нас , Sad  , направо те предизвиква да се сгушиш с книжка и одеялце ..ама това мойто дивото скочи още в 8 часа и почна да пее и да кряка ..
А бе да питам какво закусват вашите деца .. мойто не ще нищо освен яйца , варени , бъркани , на очи , както и да са - само да са яйца
правя принцеси със яйца и сирене , с кайма , варя макаронки , кус кус , правя и банички .. не ще бе ..иска само яйца и си нагъва с голям кеф , даже им говори ххахх
Искам да ѝ разнообразя закуската , ама ако не е яйца -няма да яде това инатото Sad

# 91
  • София
  • Мнения: 10 096
МАРИЯТ, виждам, че си седнала, ама юнака нека да расте, та да стърчи над теб дори когато си права Simple Smile
Момичета, стана моя зелник. Къде са сега бабите и майките ми, да видят какъв майстор съм...
Днес сварих леща, по заявка на внука. Сега ще напълня кутии и буркани и ще занеса на "съседите". Децата ни живеят на 800 м. от нас. Топли пристигат храните. Обслужване по домовете Wink

# 92
  • Мнения: 12 123
Добър ден!
Мария рожденика е слънчице, а мама е прекрасна  bouquet
Фло дай боже всеки му такива "комшии"  Hug
Мими щерка ти е от нашата парти  Joy За седмица купувам 3х18бр яйца  Joy Иначе за закуската - моя е доста по-голям, но в училищно време редува чай/мляко/какао + намазана филия с тарама хайвер/хумус/масло/пастет и овесена каша. В почивните дни сме на палачинки, мекици, пържени филии и т.н.
Смърфи успя ли да си възстановиш вътрешния мир  Joy С моя тийн започва "натягането" - усещам се, че в неделя вечер копнея да го изпратя на училище и да си почина...
Вале Hug
Аз сложих хляба, изпекох пипера, омесих каймата за кюфтака, остава един крем-карамел да забъркам и съм приключила  bowuu
Усмихнат ден ви желая  Heart Eyes

# 93
  • Мнения: 43 882
На мен ми остава да направя вечерята и да замъкна щерката на зъболекар, за да й натегне телчетата.

# 94
  • Мнения: 4 132
Мариат - много сте готини с малкия! Ти си му като сестра. Hug

Калинка - вече съм напълно релаксд, както казват местните ти. Joy

Фло - на какво казваш зелник? На баница със зеле или на баница със зелено? По моя край на зелник викат на баница със спанак, лапад и т.н. зеленении. Баба прави страхотен, ама все не се сещам да я питам за рецептата.

Отивам да гледам сериал. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 95
  • Мнения: 12 123
Кой сериал гледаш? Аз си изтеглих филм, ама не ми остава време...
http://www.imdb.com/title/tt1734493/

# 96
  • Мнения: 43 882
Обожавам зелник- баница със лапад, спанак. Мляс!

# 97
  • Мнения: 4 132
Калинка, гледаме основно Нетфликс, но и някои ги свалям от арената, защото само тя се отваря в чужбина. Та гледаме:
Scandal
Blindspot
Madam Secretary
Billions
Quantico
House of cards
и т.н.

Има още май, ама не се сещам на първо четене.
Ако имате добър интернет, провери как стои въпросът при вас с тв бокс. Ние имаме Minix и на нея сме инсталирали Kodi. Чрез add-ons на Kodi може да се гледа онлайн телевизия, както и много филми и сериали. Дори търси субтитри. Ама при нас нетът, както вече се оплаках, не е добър и много често забива и не може да я използваме.

Мариат - да питам за рецептата за зелника? Знам, че ти няма да ядеш, ама домашните може и да похапнат. На толкова много зелении тук е грехота да не направя един.

# 98
  • Мнения: 12 123
Смърфи за нет не ми се говори  hahaha То едно, че генерално е слаб, а и нашата къща е доста отдалечена - по средата на трасето на едно дърво е закачена джаджата и като вали, или духа силно /а пък то е постоянно така/ нета е като цвето-музика - тука има, тука нема  hahaha Иначе имаме някаква шашма дето да се гледа тв онлайн, ама не тръгва тв..  hahaha Аз си събирам заглавия и си ги дърпам.
Вземай рецептата и споделяй!

# 99
  • Великобритания
  • Мнения: 2 014
Лейди - същата история за яйцата , само че 6х6 взимаме ние
е днес имаше банички , тя не - иска еггс ..ем хубу , яде еггс хахха
И ние сме с Коди вкъщи , даже спряхме кабелната
аз гледам Бг на нея , филми , сериали , всичко
Лейди - ако искаш ще ти напиша къде гледаме Бг телевизия - 2 паунда е на месец , гледаш колкото искаш ,  има и много други сайтове , но са по скъпи , а няма смисъл
ММ си гледа спортовете по Sky И Bt , всички са доволни Simple Smile
аз взех ребра , утре със зеле на фурна , измислих го предварително Simple Smile

# 100
  • Мнения: 43 882
Смърфи, Фло щеше да прави зелник тези дни. Но аз ти казвам как го прави моята леля.
Задушава връзка пресен кромид, пресен чесън и спанак. Остава да изстине. Аз предпочитам само спанак- без кромид и чесън.
Замесва си тесто(някакво с мая). Отделя  се една малка част от него. Другото го разточва на дебела кора, която е  по- голяма от тавата. Слага се кората в тавата- хубаво да прилепне по стените на тавата. В средата се слага и разпределя изстиналата плънка. Тя не стига до краищата на тавата. От малкото парче тесто се разточва тънка и по-
 голяма кора(аз я заменям с кора от пакет кори от магазина). Разстилям върху зелената плънка и извън нея. Около зелената плънка и върху тънката кора разпределям смес от сирене и яйца. Най- накрая се взимат стърчащите долна и горна кора и се завиват, така че плънката да се държи стегнато. От горе се намазва с яйце и мазнина(може дебелите краища, където е плънката със сирене да я поръсиш със сусам) и се запича. После се реже като пица.

# 101
  • София
  • Мнения: 10 096
СМЪРФИЕТКА, това го копирах от КГБ-то, да не се повтарям.Ох миличка, баба ми казваше-Кога ли ковач кова, кога ли дупето му почерня.  hahaha 35 Точно това се отнася за мен. Боже, Боже, доживях да давам рИцепКа за баница, ама като питаш, да ти кажа.
В купа слагам половин килограм брашно ( София мел-светлосин или тъмносин етикет ) правя кладенче, слагам чаена лъжичка сол, супена лъжица олио и супена лъжица оцет. Замесвам тестото, като постепенно добавям хладка вода, около 300 грама. Омесвам го добре и го оставям да се отпусне около половин час, в купата, завито с кърпа. От това тесто ми излизат 3 по-големи, или 4 по-малки кори.През това време правя плънката. Първата ми баница беше само със сирене и яйца. Тогава разточих 3 кори ( 250 гр. сирене и 2 яйца ) Втората ми баница, днешната ( виждаш ли какъв богат опит имам 35) направих със сирене, яйца и един голям стрък праз лук. Разточих 4 кори. Разтопих олио и масло. През това време тестото се поотпусна и стана малко по-мекичко. Разделих го на 4 еднакви топки. Корите разточвам в/у кухненския плот. Ръся с брашно и отначало разточвам кората без да я навивам на точилката, но когато достигне диаметър около 40 см. я навивам на точилката, като постоянно ръся с брашно и кората, и плота.  И така, докато стане около 60 см. в диаметър. После я премятам на лявата си ръка и с дясната разтеглям кората, докато съвсем изтънее. По краищата също я тегля, за да не останат по-дебели. Поръсвам с мазнината, прихлупвам от двата срещуположни края кората, та да се допрат частите й и пак ръся с мазнина. Слагам от плънката навсякъде и навивам на руло. Първата ми баница беше не на руло и усукана, а като плисирана. Така ми показа жената, която ме научи. Ръсиш мазнина в тавичката ( моята тавичка е с размер 28 см. в диаметър, Имам и по-големи тави, но за 3 - 4 кори тази е добре ), редиш корите в кръг, поръсваш и от горе малко мазнина и печеш. Е, това е. Моите хора определено предпочитат домашно точените баници. Целия масраф от замесването до слагането във фурната беше 1 час и 10 мин. Следващата, която ще опитам да направя ще е с тиква.
Е, зелникът изпревари тиквеника Simple Smile
Смърфи, да не би да сме от един регион на България? Зелник със зелении правят в Брезнишко, Трънско, Радомирско.
Днес замесих тесто от 600 гр, брашно.Плънката ми беше от спанак ( консерва от Метро ), връзка пресен кромид лук, сирене, яйца и много малко брашно. Не съм я запържвала. Разточих една кора, с диаметър 30 см. ( Тавата ми е с диаметър 38 см.) Сложих я в намаслената тава. Изсипах в средата цялата плънка. Разточих една много малка кора, около 20 см. и завих плънката. долната кора надиплих като плисе върху малката кора. Става красиво. Наоколо останалите кори ги наръсих само със сирене и яйца. Слагам баницата в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато започне да се запича, покривам с хартия и пека 45 мин. Изключвам и след 5 - 6 мин. я изваждам от фурната. Реже се като торта ( пица ). Снимах я, ама като не знам да качвам снимки... Embarassed
Ако има неясноти, вие питате, майсторките отговаряме Wink

А днес ходих на откриване на новата учебна година в Университета. Голяма емоция беше. Състудентките ми толкова млади, че по ромските стандарти могат и внучки да ми бъдат Joy. Е, получих комплимент от тях. Намалиха ми годините с 15. От другата седмица започва сериозната работа. Във вторник и сряда от сутрин, та до вечер. Два дни по 10 часа. Никак няма да ми е скучно. Mr. Green

Момичета, не ви споменавам, че още малко и права ще заспя. Пожелавам ви лека нощ. Hug

# 102
  • Мнения: 4 132
Добро утро, красиви!

Днес ви пожелавам да ви е спокоен денят и да го карате с кафенце и книжка в ръка!



Фло, Мариат - благодаря ви за рецептите, ама аз едвам разточвам тесто за питка и оформям горе-долу, какво остава за кори за баница, хаха. HugЩе направя, ама с готови кори. На Мариат оформянето е по-възможно за моите способности. Мисля, че не се слага кромид/лук, ами само зеленото с яйца и сирене, но не съм сигурна, де. Но си записвам рецептите, че не се знае каква муза ще ме хване някой ден.

Фло - от противоположния край на БГ съм. Баба е от Странджанско, там също казват зелник на баницата със спанак или лапад. Голям е майстор на тестото, но вече е много възрастна и не точи. След седмица става на 90 години. Преди време ми показа как го прави, дори искаше да ми подари тънката си точилка, да си я нося в куфара по чужбината, ама като си се знам какво мога, реших да не я вземам.

Вкъщи на голяма почит е баницата на Морена, но с леки корекции с помощта на Калинка. Пак с готови кори я правя.
Ох, от сутринта ми потекоха лигите, а уж го карам твърдо по режим.

Вале - сега те прочетох. Гуш! Hug Ако можете, най-добре е да докарате свекъра в София. Да направи още поне една консултация с големите специалисти там - операция, химио и т.н. Лично аз не бих се доверила на лекарите в провинцията, особено в неголемите градове. Не искам да засега никого! За добавки не мога да помогна...

Мимито - явно при вас нетът е с добро качество, при нас не е. Ще ми напишеш ли къде гледаш евтино бг телевизия? Ние имаме инсталиран Булсат на тв бокса, един приятел ни даде неговия акаунт, ама не го гледаме изобщо. Питам за една приятелка, която току-що се премести в Англия.
Има дни, в които и Нетфликсът едвам се гледа... А пък, ако вали и трещи, съвсем изчезва, заедно с телевизията, хаха.

Трябва да правя две картички, изчезвам. Kissing Heart

# 103
  • Мнения: 43 882
Добро утро и от мен.
Сърфи, благодаря за кафето.

# 104
  • Мнения: 2 169
Добро утро!
Начи бива ли така от сутринта с тия баници и зелници, а? Ше ви дърпам ушите! Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт