Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-20

• 63 053
  • 746
  •   1
Отговори
# 330
Глупости,  към 600 са двустайните. Честичко се комбинират с приятели/познати, за да излиза по-евтино. Разбира се, и сметките не са чак толкова високи, отоплението на едно такова жилище рядко излиза над 130-150лв (с инверторен климатик примерно). А пък има и доста момчета, които си траят на хладно и не им пука.

Пред мен ти казвам видях как апартамент 48кв чиста площ се даде за 2 часа за 800лв.
Зависи, от имот до имот има разлика. Ако горния е чисто нов, оборудван със нови уреди, мирише на боя и чистота, защо да не го наемат 2ма за по 400 лева. Само, че напролет като си заминат, наемодателя ще види зор да намери други будали, които да влязат за 800 лева, просто защото вече няма е ново и чисто, а евтините мебели дето ги е сложил ще са разкекерцани, ако и настилки е сложил най евтини, ламинатите му ще са цъфнали...и други благинки евентуално.
Ако имота е завършен лукс с качествени материали, с добро разпределение и локация, не виждам защо да не се даде за 800лева, но тогава няма да е парадокс за теб лесното му отдаване.

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 10:38 от So Lucky*

# 331
Иван такава реклама прави на Студентски град, че си мисля вече дали не иска да продаде своя с горница  Laughing

Лъки, наистина търсенето за наеми е огромно, но чак пък 800 лева за 48 кв. в Студ. град ме съмнява. Иначе ако е двуспален, сметката ти излиза, но ако е с една спалня, евентуално само работеща двойка или сам човек.

# 332
Дааа, голям проблем се очертава в София след мои обикаляния - застрояването. И май няма значение дали е скъп и популярен кварталът или не - всичко е наблъскано, няма отстояния, зелени площи, още по-малко някаква гледка, а на места е слънце не влиза. Лошо! Май ще трябва да търся в жилища старо строителство, макар че там пък изолацията е проблем, а и входовете не винаги са в добър вид. И пак няма гаранция, че няма да ти изпляскат някой небостъргач в съседство и да ти закрие слънцето. От направените от мен няколко разходки в южните квартали са ми впечатленията - тесни улички, няма въздух и кола до кола.

# 333
Набързо да споделя мнение по възникнали въпроси:
1. Все по рядко се изповядва на данъчна оценка. Все повече хората разбират сделка на светло с ясно съзнание, че това в само и единствено в техен интерес. А когато става въпрос за десетки хиляди евро разплащане спестявайки 1000лв. , а давайки десетки хиляди на ръка и без документ е някак си -" скъпи на триците, евтини на брашното" .
2. За купувачите мога да кажа, че имат 3 варианта да излязат на пазара. Като предварително искам да кажа , че предварителната подготовка е половината от свършената работа. За съжаление, много от тях действат емоционално и се хвърлят директно в сайтовете, дори подхождат и по-лековерно и от купувайки си ботуши. Тогава поне ще обиколят някой и друг МОЛ, преди да вземат решение.
Кой са вариантите:
 А/ сам си търси имот. Това в повечето случаи означава, гледане на обяви в интернет и звънене на брокера, пуснали обяви. Вероятността да попаднете на частно лице е минимална. Този вариант е най-неблагоприятния за купувача, защото първо не  се знае на какъв брокер ще попаднете, може и да е добър , а може и да е от "брокерите със звучни имена" . Аз лично не бих си поверила парите на случаен човек. Да, точно му ги поверявате, защото той ще Ви преведе през целия процес, които не е никак прост, още по-малко лесен. Пак ще си платите комисиона, да може и да ви направят отстъпка, защото той е все пак нает от продавача и естествено той му плаща.
Б/ Решавате, че ще ползвате брокер. Правите си срещи с 1, 2, 3...5 брокера и на всеки споделяте за вашето търсене, но всъщност не наемате никой конкретно, като си мислите, че колкото повече брокера работят за Вас, толкова по-добре или не искате да се обвързвате.  Тук минусът е, че никои от тези всички брокери не работи целенасочено за Вас, защото Вие не сте негов личен клиент, нямате поети ангажименти, подписан договор и т.н. Все едно да отидете в 5 сладкарници и да поръчате торта, като им кажете, че сте поръчали на още 4 места, а накрая, която най-много Ви хареса нея ще купите. Колко от сладкарниците ще почната да Ви правят торта?
Та и тук е нещо подобно, мислите си че имате брокери, но всъщност нямате. Ако все пак успеете да стигнете до сделка при този вариант плюсът е , че поне познавате брокерите и така да се каже Вие сте ги избрали и малко или много сте запознати с техните качества като брокери.
В/ Наемате си личен брокер. Това е Вашият човек на пазара. Той знае всичко за Вашите цели, мечти, кое харесвате и кое не.  Работите в екип и той Ви превежда през целия процес на сделка, той има екип от специалисти, с които може да се съветва във всеки един момент по възникнали казуси. Неговата цел е вашата цел. При сделка Вие плащате на него. Продавачът  плаща на неговия си брокер.

Аз лично ако пак търся имот бих избрал отново вариант 1. Защо? Ами защото никой брокер няма достъп до всички обяви. Брокера ще може да ми предложи неговите обяви, което силно ме ограничава. Мен брокера не ме интересува, аз искам конкретен апартамент отговарящ на конкретни условия. Брокера е необходимото зло, на което трябва да платя комисионна за съжаление. Просто него не го броя за нищо.

# 334
Иван такава реклама прави на Студентски град, че си мисля вече дали не иска да продаде своя с горница  Laughing

Лъки, наистина търсенето за наеми е огромно, но чак пък 800 лева за 48 кв. в Студ. град ме съмнява. Иначе ако е двуспален, сметката ти излиза, но ако е с една спалня, евентуално само работеща двойка или сам човек.

Живот и здраве ако се построи успешно съм сигурен, че в момента в който вземе АКТ 16 ще мога да му взема поне 10 000 евро отгоре. Но не виждам смисъл да го правя, защото за тези пари няма да си намеря нещо по-добро за мен Simple Smile

# 335
Дааа, голям проблем се очертава в София след мои обикаляния - застрояването. И май няма значение дали е скъп и популярен кварталът или не - всичко е наблъскано, няма отстояния, зелени площи, още по-малко някаква гледка, а на места е слънце не влиза. Лошо! Май ще трябва да търся в жилища старо строителство, макар че там пък изолацията е проблем, а и входовете не винаги са в добър вид. И пак няма гаранция, че няма да ти изпляскат някой небостъргач в съседство и да ти закрие слънцето. От направените от мен няколко разходки в южните квартали са ми впечатленията - тесни улички, няма въздух и кола до кола.

Специално последното в долен Лозенец вече не е такъв проблем - след като въведоха Зелена зона, колите са поне наполовина намалели и няма по тротоарите, заради колчетата. И може да се върви по тротоара.  Направи се родихме, да са живи и здрави общинарите Peace По принцип в София има прекалено много коли и според мен трябва по-добра политика за мобилност (congestion fee, например), но там, където има зони, нещата са много по-спокойни от другите места.

В Иван Вазов не въведоха зона, за съжаление, и наистина е кола до кола, но там поне тротоарите са широки. А и зоната е въпрос само на време и там, иначе няма спасение.

Не знам защо само в южните райони смяташ, че е така - аз например в Бояна и Драгалевци на хубавите места същото виждам - много нагъсто застроено с големи къщи и дори с многофамилни сгради. Спасяват ги само огромните зидове, но то какво - пак стена гледаш от прозореца си, след като парцелът ти е 400 кв, а само къщата е 200 кв ЗП Simple Smile  

Като цяло - там, където е хубаво за живеене (условно, спрямо целия град), е и застроено нагъсто, защото много хора са готови да дадат много пари за жилище там, и съответно собственици на имоти и строители го използват.

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 10:44 от Анонимен

# 336
  • София, Bulgaria
1. Все по рядко се изповядва на данъчна оценка. Все повече хората разбират сделка на светло с ясно съзнание, че това в само и единствено в техен интерес. А когато става въпрос за десетки хиляди евро разплащане спестявайки 1000лв. , а давайки десетки хиляди на ръка и без документ е някак си -" скъпи на триците, евтини на брашното" .
2. За купувачите мога да кажа, че имат 3 варианта да излязат на пазара. Като предварително искам да кажа , че предварителната подготовка е половината от свършената работа. За съжаление, много от тях действат емоционално и се хвърлят директно в сайтовете, дори подхождат и по-лековерно и от купувайки си ботуши. Тогава поне ще обиколят някой и друг МОЛ, преди да вземат решение.
Кой са вариантите:
 А/ сам си търси имот. Това в повечето случаи означава, гледане на обяви в интернет и звънене на брокера, пуснали обяви. Вероятността да попаднете на частно лице е минимална. Този вариант е най-неблагоприятния за купувача, защото първо не  се знае на какъв брокер ще попаднете, може и да е добър , а може и да е от "брокерите със звучни имена" . Аз лично не бих си поверила парите на случаен човек. Да, точно му ги поверявате, защото той ще Ви преведе през целия процес, които не е никак прост, още по-малко лесен. Пак ще си платите комисиона, да може и да ви направят отстъпка, защото той е все пак нает от продавача и естествено той му плаща.
Б/ Решавате, че ще ползвате брокер. Правите си срещи с 1, 2, 3...5 брокера и на всеки споделяте за вашето търсене, но всъщност не наемате никой конкретно, като си мислите, че колкото повече брокера работят за Вас, толкова по-добре или не искате да се обвързвате.  Тук минусът е, че никои от тези всички брокери не работи целенасочено за Вас, защото Вие не сте негов личен клиент, нямате поети ангажименти, подписан договор и т.н. Все едно да отидете в 5 сладкарници и да поръчате торта, като им кажете, че сте поръчали на още 4 места, а накрая, която най-много Ви хареса нея ще купите. Колко от сладкарниците ще почната да Ви правят торта?
Та и тук е нещо подобно, мислите си че имате брокери, но всъщност нямате. Ако все пак успеете да стигнете до сделка при този вариант плюсът е , че поне познавате брокерите и така да се каже Вие сте ги избрали и малко или много сте запознати с техните качества като брокери.
В/ Наемате си личен брокер. Това е Вашият човек на пазара. Той знае всичко за Вашите цели, мечти, кое харесвате и кое не.  Работите в екип и той Ви превежда през целия процес на сделка, той има екип от специалисти, с които може да се съветва във всеки един момент по възникнали казуси. Неговата цел е вашата цел. При сделка Вие плащате на него. Продавачът  плаща на неговия си брокер.

Аз лично ако пак търся имот бих избрал отново вариант 1. Защо? Ами защото никой брокер няма достъп до всички обяви. Брокера ще може да ми предложи неговите обяви, което силно ме ограничава. Мен брокера не ме интересува, аз искам конкретен апартамент отговарящ на конкретни условия. Брокера е необходимото зло, на което трябва да платя комисионна за съжаление. Просто него не го броя за нищо.

Ivan_Mihov, не е така, с личен брокер може да гледате всеки един реален имот на пазара, предлаган от други брокери. Не е както си мислите, той да Ви покаже само неговите обяви, напротив...всеки един реален имот, плюс тези, за които има инфо и които не стигат до интернет  пространството има и такива, макар и не много.

# 337
В/ Наемате си личен брокер. Това е Вашият човек на пазара. Той знае всичко за Вашите цели, мечти, кое харесвате и кое не.  Работите в екип и той Ви превежда през целия процес на сделка, той има екип от специалисти, с които може да се съветва във всеки един момент по възникнали казуси. Неговата цел е вашата цел. При сделка Вие плащате на него. Продавачът  плаща на неговия си брокер.
Такъв брокер не съществува, не и в България. Важното е комисионната да се вземе бързо, клиентът с мечтите и целите си да го дyхa.

# 338
Малко са брокерите, които имат контакти във всички други фирми и могат да осигурят оглед на имот предлаган от конкурентна агенция. Има сблъсък на интереси, поне във Варна много фирми драпат за двойна комисионна и не работят с колеги. Това е пречка на купувача, да се довери на един брокер който да му движи нещата.

# 339
Кой са вариантите:

Ivan_Mihov, не е така, с личен брокер може да гледате всеки един реален имот на пазара, предлаган от други брокери. Не е както си мислите, той да Ви покаже само неговите обяви, напротив...всеки един реален имот, плюс тези, за които има инфо и които не стигат до интернет  пространството има и такива, макар и не много.

Аз такива брокери не намерих, въпреки, че някои претендираха да са точно такива. Всеки гледа да ти продаде неговите неща и това е. Както и да е, мисля, че е излишно. Има един сайт в който поне 96 процента от обявите са реални и е напълно достатъчно човек да вижда какво е на пазара. От там нататък дали брокера ти е личен или не комисионната не ти мърда, а често се налага да се вземе и адвокат.

# 340

Не знам защо само в южните райони смяташ, че е така - аз например в Бояна и Драгалевци на хубавите места същото виждам - много нагъсто застроено с големи къщи и дори с многофамилни сгради. Спасяват ги само огромните зидове, но то какво - пак стена гледаш от прозореца си, след като парцелът ти е 400 кв, а само къщата е 200 кв ЗП Simple Smile  

Като цяло - там, където е хубаво за живеене (условно, спрямо целия град), е и застроено нагъсто, защото много хора са готови да дадат много пари за жилище там, и съответно собственици на имоти и строители го използват.
В Бояна и Драгалевци все още колите са по-малко, има въздух, защото едно е еднофамилна къща, друго е блок за 200 семейства на една и съща площ. И там няма къде да се паркира по улиците, обаче в дворовете е предвидено това и не са толкова задръстени околните пространства с коли. Отделно поради малоумието на ЦГМ буферен паркинг ако е изграден, аз например не мога да ползвам, защото вместо да си оставя колата на МОЛ Парадайз, сега трябва със същата кола да драпам до Дж.Баучер и да задръствам движението до там и обратно. Иначе и хората от крайните квартали не горят от желание да си трошат колите и да плащат за синя и зелена зона само и само да не ползват ГТ. А смятам, че точно от такива приходящи коли се задръства в Лозенец и Хладилника през работните дни, тези, които ползват метро или работят наоколо, но няма удобен паркинг за тях.

# 341
  • Бургас
Съгласна съм донякъде с написаното за личния брокер, но как да намериш такъв?   Ето пример от миналото лято - търсим имот в Бургас. С ясни и точни изисквания, включително по номера на блокове в желания квартал. Написах писмо на всички възможни агенции за НИ. Като подчертах изрично да не ми предлагат нищо друго освен желаното от мен. Познайте какво стана - убиха се да ми звънят и да пробутват всичко друго, но не и това, което искам. И като отказах, ме забравиха на първата седмица. Само една жена прозвъняваше периодично и намери това, което търсех, на 6-ия месец. Не знам дали това попада в категорията "личен брокер". Факт е, че сега й поверих една продажба, но не се справя много добре.

# 342
Плюсове да си имате ваш брокер (предполагаме, че сте го проверили, уверили сте се в качествата му и е добър и коректен):

- На всеки, търсил имот в София или друг голям град, който не е в строеж и има акт 16, му е ясно, че вероятността да намери директно от продавач, е минимална. Гадно е, не е честно, но в 99% от случаите трябва да платите 3% комисиона на брокер, който само ви отключва, не сте го избрали, не знаете какъв е и дали въобще ще ви помогне с нещо по сделката.
Ясно е, че след като ще ги плащам тия 3%, поне да са на човек, който аз съм избрала.
Ако сте продавач - хубав имот на цена, актрактивна за съответния район и сегмент, се продава бързо. Пускайки го като обява по масовите сайтове обаче рискувате десетина некоректни агенции да вземат снимките, да го предлагат като свой и да започнат да ви водят клиенти, които не знаят какво искат, губейки времето на всички.
Ако имате време и реална представа за пазара - действате спокойно сами, с добър адвокат. Иначе - редовно виждам, че с частните лица - продавачи е трудно. Залагат нереални цени поради "емоционална" стойност на имота, нямат извадени всички документи и т.н.

# 343
Vessela, аз пък съм от другата страна на уравнението и ти казвам, че много рядко купувач ми звъни директно за оглед. След като пуснах обявата се нанизаха само брокери. После, когато пращах линкове с моята си реклама на такива, които "уж" търсели за реални клиенти, брокерите, които ми се обадиха искаха комисионна и от мен, защото виждаш ли щели да ми доведът купувач и "6% колисионна за тях е нормалната" 3 от мен и 3 от теб. Добре, питам, защо купувачите не търсят директо от собствениците. Предполагам, защото си мислят, че е по-сигурно чрез брокер.

# 344
В Бояна и Драгалевци все още колите са по-малко, има въздух, защото едно е еднофамилна къща, друго е блок за 200 семейства на една и съща площ. И там няма къде да се паркира по улиците, обаче в дворовете е предвидено това и не са толкова задръстени околните пространства с коли. Отделно поради малоумието на ЦГМ буферен паркинг ако е изграден, аз например не мога да ползвам, защото вместо да си оставя колата на МОЛ Парадайз, сега трябва със същата кола да драпам до Дж.Баучер и да задръствам движението до там и обратно. Иначе и хората от крайните квартали не горят от желание да си трошат колите и да плащат за синя и зелена зона само и само да не ползват ГТ. А смятам, че точно от такива приходящи коли се задръства в Лозенец и Хладилника през работните дни, тези, които ползват метро или работят наоколо, но няма удобен паркинг за тях.

Колите са по-малко, ама и улиците са по-тесни и по-разбити, те, както и другаде, не са предвидени за такова застрояване. Да не говорим,че на много места изобщо няма тротоари - редвоно ходим на Витоша и минаваме пеш през Бояна или Драгалевци, та го знам от опит. Да не говорим пък като  падне сняг. А за цените в центъра на Бояна или Драгалевци няма да коментирам Simple Smile Изобщо ако ще трябва вися в задръставнето по панорамния път или околовръстното, предпочитам в Лозенец. Но всеки си знае за себе си.

Блок с 200 семейства в Лозенец е рякост, всъщност май няма такъв - дори високите ЕПК-та на Наум или Др. Цанков са с по-малко апартаменти, а те са изключения така или иначе, а и са сред много зеленина и с простор - единият гледа към Славейкови поляни, а другият - към Борисовата градина. Но там мнооого рядко излиза нещо за продан и заминава почти мигновено, нищо, че са с по 50-ина апартамента в една сграда Wink Но като цяло в квартал Лозенец (не район Лозенец) масово са по 10-12 апартамента в сграда, често и по-малко, все още има и хубави еднофамилни къщи. И е зелено с дървета по улиците и с граднки, а близостта до Борисовата не я коментирам. Но така или иначе, в долен Лозенец предлагането е много ограничено, което малко обезсмисля дискусията за него Simple Smile  

Хора всякакви - на някои им е под достойнството да се качат дори в метрото Simple Smile. Лозенец със зоната вече изобщо не е задръстен, както вече казах от съвсем пряк личен опит - тротоарите са празни и може да се върви, а паркоместата на платното са половината, че и повече, свободни. Нормално, при 2 лева/час за 4 часа макс.Simple Smile Има още какво да се желае, но в момента положението няма нищо общо с това от преди 1 октомври 2017. Като въведат зона и над Баучър, и там ще се разреди. Не разбирам какво против ГТ имат приходящите от крайните квартали (визирам тези с метро), след като в Лозенец ходи метро и затова няма нужда всеки ден да ползва кола и да й търси място за паркиране. Е, може да не спира точно пред някого, ама няма да  му стане нищо да походи 15-20 минути пеш. Не боли Simple Smile

Последна редакция: пн, 06 ное 2017, 13:47 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт