Марокански заек
1 заек (1,5 кг)
3–4 с. л. зехтин
2 глави лук
1 зелена чушка
1 шепа зелени маслини
1 кубче пилешки бульон
сокът от 1/2 лимон
1 ч. л. куркума
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кимион
1/2 ч. л. смлян джинджифил
1 щипка канела
1. Заекът се нарязва на порции, подправя се със сол и пипер и се запържва в сгорещения зехтин, докато парчетата променят цвета си.
2. В същата мазнина за 1–2 минути се запържва едро нарязаният лук, добавя се нарязаната на ивички чушка и останалите продукти и се овкусява с подправките
3. Налива се 1 ч. ч. вода и се слага запърженото заешко месо. Ястието се прехвърля в глинен гювеч и се пече около 2 часа при температура 160 градуса.
Задушен заек по болярски
1 заек
1 свинско було
250 г стерилизирани домати
200 г стерилизирани гъби
5-6 глави кромид лук
3-4 чушки
1 морков
50 г краве масло
250 мл бяло вино
6-7 скилидки чесън
10 зърна черен пипер
2 с. л. доматено пюре
1-2 люти чушки
1 връзка магданоз
5-6 стръка целина
3-4 зърна бахар
2 дафинови листа
1 ч. л. Сол
1. Всички продукти (без заека и булото) се режат наедро и се разбъркват със ситно нарязаните целина и магданоз и останалите подправки. Пресипва се в тава и се разпределя равномерно
2. Булото се разстила на плота. В него се поставя целият заек и се завива. Слага се в тавата върху зеленчуците и се пече около час и половина при температура от 180 градуса.
Чомлек от заек
1 заек
4 глави лук
2 глави чесън
1 чаша бяло вино
1/2 кг арпаджик
1/2 ч. ч. олио
10 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
3 дафинови листа
1 ч. л. червен пипер
сол на вкус
1. Арпаджикът се попарва, за да се изчисти по-лесно. Чесънът се измива, но не се бели (за да не се разпадне при варенето). Лукът се нарязава на едри шайби.
2. Заекът се нарязва на порционни парчета и се запържва в силно загрято олио.
3. При запърженото месо се налива бялото вино. Кипва, прибавя се лукът и се задушава 5-6 минути.
4. Пресипва се в глинен гювеч и се подправя с необходимите подправки. Слагат се чесънът и арпаджикът.
5. Налива се вода, колкото да покрие продуктите. Гювечът се запечатва с тесто.
6. Пече се в умерено загрята фурна при температура 140 градуса около 2 часа
Дяволски заек
1 заек
50 г бекон
1 1/2 к. ч. олио
2-3 глави лук
3 моркова
1 стрък праз
1 парче пащърнак
1 ч. л. къри
сол на вкус
1. Заекът се разрязва на пет порционни парчета. Беконът се нарязва на ивички и се запържва в 1/2 к. ч. нагорещено олио. Прибавя се нарязаният наедро лук.
2. Морковите и празът се нарязват на кръгчета, пащърнакът – на малки кубчета
3. След като мазнината на бекона се стопи, се добавят нарязаните зеленчуци и къри. Зеленчуците се сотират и се прехвърлят в голяма тенджера.
4. Заешкото месо се посолява и се запържва в останалото олио от двете страни до златисто. Запържените парчета месо заедно с дреболиите се поставят в при зеленчуците. Залива се с топла вода, посолява се и се задушава 1 - 1 1/2 часа.