НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 57 593
  • 695
  •   1
Отговори
# 195
Предполатам, че Хриси няма нет или е заета...Едва ли ще ви остави без какъвто и да е отговор. Щом се е ангажирала да говори утре за завареното положение значи и НБМ заставаме зад вас, не знам обаче за предложението ви. Защо не влезете да го напишете в темата с предложенията... Кратко и ясно и най-вече с аргументите тези юридическите - че зависи от тълкуването и т.н.... Ако са решили обяче да спестят пари от вас - едва ли ще обърнат внимание и ще си излязат с номера, че вече ни сте в отпуск, а в майчинство... Успех!

# 196
Ако има подписка пуснете линк, за да я подпиша и разпратя до всичките си познати   bouquet

# 197
МОМИЧЕТА, ЗАДРЪЖТЕ МАЛКО ТОПКАТА Praynig
Извинявам се за шрифта, обаче държа всички да го видят.
Първо, не разбрахте ли, че това е ОСНОВНАТА тема на пресконференцията - тълкуванието на НОИ на промените в Кодекса?
За това ще говорим, че смятаме че трябва да важи и за тези, на които са им изтекли 135-те дни.
Не се коментира възраст на детето, не еднократно се каза, че това е обезщетение за майката, защото не може да ходи на работа, не е обвързано с детето, нито тези 9 месеца са обвързани с възрастта му, така както е формулирано в Кодекса, така че няма място да се говори за дискриминация.
Аз лично смятам, че трябва да важи и за тези майки, ще искаме да се регламентира този въпрос в Наредбата.
Venush, AM, реших да не ви отговарям на лични, защото е по-лесно да пиша направо тук Peace
Не смятам, че трябва да даваме конкретни текстове като предложения за уреждане на въпроса.
На нас това не ни е работа, няколко пъти обяснявахме и когато ставаше въпрос за сметки, че ние даваме предложения като МАЙКИ, а не като ЕКСПЕРТИ. Те ако имат воля да направят нещо, ще намерят начин да си формулират, както каза една приятелка юристка, която работи в държавната администрация "Имат си цяло държавно юрисконсултство"
Моля, ви , не правете нищо повече засега. В момента сме в процес на регистриране на сдружението, ако желаете присъединете се към нас и нека се борим заедно за проблемите на майките и децата. Не може всяка седмица да се праща отворено писмо до институциите и то подписано незнайно от кого.
Помислете, че на тях първо ще им писне, второ няма да знаят с кого си имат работа и съвсем няма да им пука. Сдружението вече доби доста полулярност в медиите, завързали сме контакти с доста журналисти, както и някои от политиците, които наистина искат да отстояват интересите ни.
нека се опитаме сега на основата на тези контакти да направим нещо. Има време до края на годината.
Да видим и ако не се съгласят с какви аргументи ще откажат, ще се подготвим и може тогава да изготвим някакво писмо до НОИ или МТСП.
Но трябва да изчакаме да видим какво ще стане.
Относно отворено писмо и срещи - не се заблуждавайте, че ще получите отговор на писмото, а ако получите той няма да съдържа нищо конкретно, вече имаме опит.
А за срещи, тези неща стават много трудно, най-вече с лични връзки.
Не знам дали сте разбрали, но ходих и на среща с Президента, обмисляме да организираме някаква по-мащабна дискусия по много проблеми.
така, че моля ви , недейте да предприемате нищо необмислено.
За пример мога да ви дам следното - случайно на заседаниет на комисията на което се обсъждаше кодекса, следващия проект беше Закона за интеграция на хората с увреждания.
Оказа се, че има над 800 организации на хора с увреждания #Crazy Представете си, институциите дори и да имат желание да се допитат до тях за даден нормативен акт как да стане Shocked
Същото е за организации да родители на деца с различни заболявания.
затова най-важното е да сме единни и да не се разпиляваме. Hug
Относно отговорите, пак казвам за тези които не знаят:
През деня ми е абсолютно невъзможно да седна на компютъра, пиша обиконовено след 22.30 като приспа малкия. Сега съм го връчила на баща му защото получих един куп лични и ми се щеше да ви отговоря.
това е от мен.
Пресконференцията е утре в 12, вечерта гледайте новини, даже който има видео е хубаво да записва, при предишните мероприятия се разпределяхме, кой коя телевизия да следи, за да гиу хванем всички, че кабелните са доста.
Ето с това можете много да помогнете, може тук да се разпределите, гледат внимателно (по някои телевизии може нищо да не дадат) и после разказвате тук какво са дали.
Аз ще пиша утре чак вечерта
хайде лека вечер на всички  bouquet

# 198
Момичета, който има желание утре да дойде на пресконференцията да заповяда  bouquet
някоя бременна бъдеща мама  няма да ни е излишна Peace

# 199
Клео, имаш право. Успех!!! Утре ще гледам новините.
 Peace

# 200
  • при Arctic Monkeys
Да, разбира се,че трябва да сме единни!
Ще помагаме кой с какавото може!Това за телемизиите нещо не ми стана ясно обаче...

# 201
За телевизиите:
разбирате се кой коя да гледа, ние преди си правехме списък
примерно:
К1 - sleepy
БТВ - venush и т.н.
гледате, ако има репортаж после пишете тук в темата как е бил
Ако имате видео и сте от София можете да запишете това което гледате, евентуално после и ние да го гледаме,стана ли по-ясно Rolling Eyes

# 202
  • Пловдив
Най-добре е някой с тв тунер да запише репортажите и да ги качи някъде после, за да може всички да гледаме.

# 203
  • София
аз ще запиша " Календар" по Нова телевизия. Днес от 19:15 гледам че започва.
Ако се оправя мога да запиша последователно и трите, мисля че следва в 19:30 по БТВ и после е от 20:00 по Канал 1.

# 204
  • при Arctic Monkeys
аз съм в провинцията - Шумен.ако мога от тук да помогна с нещо...

# 205
Тук е май за въпроси ако не се лъжа? newsm78
Та имам едно питане!Понеже не съм взела още пари, а съм в болничен от 10 декември 2005 -6 месеца,а от 1 Юни 2006 съм в болничния за раждане,до сега, та се питам ще мога ли да взема пари за тези всички месеци като работодателя не внася осигуровки и не ги тегли съответно аз страдам!
За миналите 12 месеца ми дадоха справка за получените пари (За детските да подам) на която справка виждам, че в месеците в които съм била в болнични са ме водили и на работа !Ето:

БТВ:                                           болнични:
07.2006-00.00лв                             160.00лв
06.2006-00.00лв                             160.00лв
05.2006-00.00лв                             59.22лв
04.2006-80.00лв                              00.00лв(тук са ме водили на работа а съм дала болничен)
03.2006-40.04лв                              31.02лв(тук ме водят и на работа и в болничен)
02.2006-00.00лв                              56.40лв
01.2006-32.76лв                              36.66лв(тука ме водят и на работа и в болничен)
12.2005-75.00лв                              00.00лв

и надолу всички месеци са по 75 лв,понеже съм на 4 часа!

И сега се питам защо на места не са еднакви болничните,защо са ме водили и на работа и в болничен,имат изгода ли?И сега ако аз си платя дължимите от тях осигуровки ще мога ли да си взема парите от НОЙ лично поне за тези месеци в които са ме водили в болничен?И да си търся ли заплати като са ме водили на работа?Поне да изплатят сумата от болничните ли??? newsm78
Нали от 01.01.2007 ще се изплащат лично,дано!!! Praynig та да мога да взимам нещо, че тая фирма е за пред- не съд,не господари на ефира ми незнам за къде!

Ами освен да си напишеш всички данни - имам предвид сигурни - т.е. от 10.12.2005 си в болнични, и кога ти е термина, и дали въобще имаш прекъсване между двата вида болнични - да ти го сметнем със сигурност и така ще знаеш какво са те ощетили и ще си го искаш. Колкото до обезщетенията има начин да си ги получиш Peace

# 206
От 10.12.2005-7 дневен
след това без прекъсване до 31.05.2006
от 01.06.2006- в 45 дневния
термин 16.07 и тогава и родих

# 207
От 10.12.2005-7 дневен
след това без прекъсване до 31.05.2006
от 01.06.2006- в 45 дневния
термин 16.07 и тогава и родих

Ужас! Shocked Писах, писах и се изтри всичко с някакво тъпо копче на мишката ми Close
Хайде пак - отначало Wink
По твоите думи от 10.12.2005 си в болнични поради общо заболяване, а от 01.06.2006 излизаш в  болнични поради бременност и раждне - т.е. нямаш перкъсване между болничните и като база за изчисляване на обезщетението ще се вземе периода юни, 2005 - ноември, 2005.
6*75 = 450
450 разделяме на бр.работни дни, които са 129
450/129= 3,49
3,49*80% = 2,79 - това е дневното ти обезщетение, което би трябвало да получаваш за дните в които си в болнични поради общо заболяване - имам предвид работни дни
М.декември е 21 работни дни. Т.е. 14 дни си била на работа и 7 - в болнични.
За работните дни имаш 75/21*14=49,98 и за болничните 7*2,79 =19,53. И така за:
м.декември - 49,98+19,53=  69,51
м.януари -  22* 2,79 = 61,38
м.февруари - 20*2,79 = 55,80
м.март - 22 *,279 = 61,38
м.април - 19*2,79 = 53,01
м.май - 21*2,79 =58,59
и от м.юни до края на 315 - ти ден всеки месец трябва да вземаш МРЗ Peace

# 208
Благодаря ти много The Sun!!!!!
Незнам как но горе долу са еднакви стойностите със тези на моето изчисление къдеъ=то съм в болнични!И според твоите изчисления ще си искам тези пари и за месеците в които ме водят на работа а не са ми внесли болничните в ной!По принцип даже ако си искам заплати ще е повече като сума но аз си искам да ми платят болничните!
На теб пак благодарности за помощта!!!

# 209
За телевизиите:
разбирате се кой коя да гледа, ние преди си правехме списък
примерно:
К1 - sleepy
БТВ - venush и т.н.
гледате, ако има репортаж после пишете тук в темата как е бил
Ако имате видео и сте от София можете да запишете това което гледате, евентуално после и ние да го гледаме,стана ли по-ясно Rolling Eyes

Да изцяло съм съгласна Клео, не трябва да се разпиляват усилията на майките. Опитахме се просто да направим едно юридически обосновано предложение за тълкуване на завареното положение. И нищо да не стане, поне да сме пробвали. Иначе какво, ще ги чакаме да отрежат повечето майки.
Значи аз ще хвана БТВ довечера и ще се опитам да ви направя резюме на репортажа. Между другото днес по хоризонт слушах една мама от СБМ, говореше нещо за детските май, но не го хванах отначалото.

Аз искам да стана член на сдружението, мисля, че в другата тема имаше указания кого да търсим. ще Ви напиша и тук момичета, ако някой иска да се присъедини.

Общи условия

Активация на акаунт