Майчинството - счетоводно

• 135 317
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 60
страхотна тема!
БРАВО!
Може ли и аз да питам нещо?
Работих по ТД за заместване и в момента съм в болничен за бременност и раждане. В края но този месец колежката която замествам има вариянт да се върне. В този случай какво се случва с моя договор -
1. прекратява ли се и ако да на какво основание /чл....ал...т..../?
2. като ми се прекрати договоро ще имам ли право на 315 дни болнични и ако да кой ще ми ги плаща?

Благодаря ви предварително

За съжаление при връщане на работник или служител на заемана преди това от него длъжност не те предпазва от уволнение, дори при положение, че си бременна - т.е. в правото са си да ти прекратят договора по чл. 328, ал.1, т.8 - с предизвестие, което е от 1 до 3 месеца . Ето и извадка от КТ:

(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.

(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., предишна ал. 5, бр. 52 от 2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.

..................................................................
Конкретно за ал.5 - БРЕМЕННА СЛУЖИТЕЛКА може да бъде уволнена С ПРЕДИЗВЕСТИЕ в случаите

1. при закриване на предприятието;

7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

8. когато заеманата от работника или служителя длъжност трябва да бъде освободена за възстановяване на незаконно уволнен работник или служител, заемал преди това същата длъжност;

9. за освобождаване на заеманата длъжност поради завръщане на работник или служител, който е предсрочно освободен или отложен от редовна военна служба и е заемал преди това същата длъжност;

12. при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор.

И БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

Работодателят може да прекрати трудовия договор без предизвестие, когато работникът или служителят бъде задържан за изпълнение на присъда

работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;- в този случай се изисква и разрешение от ИТ

На тези 315 дни болнични поради бременност и раждане, ти така или иначе имаш право, но за да ти се изплащат за момента трябва да се водиш някъде на работа, понеже засега работодателя е като посредник между теб и НОИ. Ако не го променят за 2007 година ще имаш 2 варианта - да си потърсиш друг работодател, или да се уговориш със сегашните да си теглиш обезшетенията чрез тях, като за това може да си поемеш здравната осигуровка от 3.9%, която е дължима по принцип от работодателя ти Peace

# 61
Радо, срам Embarassed къде ни се е забила полезната темичка  Rolling Eyes
Побббуутттвам я напред Peace Grinning
.. мерси   bouquet .. за което Слънце .. аз малко не съм се вкл. напоследък ..  Embarassed

Няма защо newsm47 Следващата ми идея по темичката ти е да включим отговори по най-често задавани въпроси, защото предполагам, че и теб те затрупват със съобщения. Имам нещо като нахвърлени въпроси и отговорите им Peace

ооо кого виждам тук, привет на RadoMit Laughing много ми е драго да те видя, знам те от дира но скоро там не съм влизала Rolling Eyes искам да ви поздравя заедно с друго счети от дира The Sun за тази тема. Мнооого е полезно инфото което давате...браво  bouquet

И аз в последно време позарязах дира....не е същото вече....... Sad Хайде, включвай се и ти като имаш време , malka s4etka, с това, което знаеш  - недей скромничи newsm51

# 62
а как ще ми стигнат майчинските там по 140 лв на месец  #Crazy  newsm78 идея си нямам, незнам какво да правя   [/size]

До колкото зная, няма да вземеш 140 лева..минимума е 160 лева .. + 18 лева детски, което не вярвам да те топли.. Cry и аз съм в твоето положение... СРАМОТА за българската държава.

# 63
и аз искам да ви поздравя за темата, чак сега я откривам, чудесна помощ е!! особено със невежата счетоводителка на шефа, на която не мога да вярвам...
пробвах да изчисля хипотетичен случай, който би ме устройвал при второ дете, но се замотах...ще опитам пак.

колко е ДОД в момента за сумата 500 лв?

# 64
.......
и аз искам да ви поздравя за темата, чак сега я откривам, чудесна помощ е!! особено със невежата счетоводителка на шефа, на която не мога да вярвам...
пробвах да изчисля хипотетичен случай, който би ме устройвал при второ дете, но се замотах...ще опитам пак.

колко е ДОД в момента за сумата 500 лв?
Преди да продължа .. искам да Ви обясня малко повече за самоосигуряването .. то в задължително за: свободните професии, ЕТ, и земеделските производители ... а за съдружниците в търг.дружества пожелание. Специфичното е че лицето само се осигурява .. изцяло за своя сметка ... на следните ставки в/у избрания осиг.доход .. за ф. ДОО – 19%, за ф.ДЗПО – 4% .. и тук имаме пак нефо пожелание 3% пак ф.ДОО това е доосигуряване за “за всички рискове без тр.злополука, професионална болест и безработица” или на прост език .. това дава право на лицето да получава обезщетения за болничен и майчинство .. е да .. и вездесъщите 6% Здр.осиг. също .. или вече в цифри на база горния пример .. при месечен осиг.доход 500.00 лв :
За 19% ДОО – 95.00 лв
За 4% ДЗПО – 20.00 лв
За 3% ДОО/д/ - 15.00 лв
За 6% ЗО – 30.00 лв
Или ОБЩО: 160.00 лв.

.. и въпреки .. че вече някои се досещат за продължението .. аз като един самоук холивудски /симпатяга/ сценарист  Outta Joint.. ще спра за малко … следва продължение ….  bouquet

... и сега малко от ЗОДФЛ ..
Чл.38. (1) (изм.,ДВ,бр.153 от 1998 г., бр.111 от 1999 г., бр.105 от 2000 г., бр.110 от 2001 г., бр.118 от 2002 г., бр.112 от 2003 г., бр.108 от 2004 г., бр.102 от 2005 г.) Данъкът за доходите по глава седма се заплаща ежемесечно съгласно следната таблица: Месечна данъчна основа  Данък 
До  180  лв.              Необлагаеми           
От  180  лв.  до  250 лв.        20 на сто  за горницата  над  180 лв. 
От  250  лв.  до  600 лв.  14 лв.  плюс  22 на сто  за горницата  над  250 лв. 
Над  600  лв.        91 лв.  плюс  24 на сто  за горницата  над  600 лв. 

# 65
  • София
Браво темата е фантастична, но чак сега я виждам и веднага искам да питам нещо.

Извинявам се ако е задеден такъв въпрос.
Работя като държавен служител по чл. 15, т. е. по заместване на майка с дете. Октомври трябва да излезна в 45-дневния болничен преди раждане. Майката ще се върне на работа април 2007 г. Въпросът ми е какво ще се случи с моето майчинство! С нейното идване ще спра ли да получавам 90-те% от брутната си заплата или не? И ако си ги взимам 315 дни, защото все пак са ми удържани пари след изтичането на тези 315 дни ще взимам ли МРЗ до края на 2-та година на детето.Дано съм била ясна и преддварително благодаря за отговора.   

# 66
Браво темата е фантастична, но чак сега я виждам и веднага искам да питам нещо.

Извинявам се ако е задеден такъв въпрос.
Работя като държавен служител по чл. 15, т. е. по заместване на майка с дете. Октомври трябва да излезна в 45-дневния болничен преди раждане. Майката ще се върне на работа април 2007 г. Въпросът ми е какво ще се случи с моето майчинство! С нейното идване ще спра ли да получавам 90-те% от брутната си заплата или не? И ако си ги взимам 315 дни, защото все пак са ми удържани пари след изтичането на тези 315 дни ще взимам ли МРЗ до края на 2-та година на детето.Дано съм била ясна и преддварително благодаря за отговора.   
Виж по-нагоре в страницата - има постнат и текст от КТ  Peace

# 67
  • София
[На тези 315 дни болнични поради бременност и раждане, ти така или иначе имаш право, но за да ти се изплащат за момента трябва да се водиш някъде на работа, понеже засега работодателя е като посредник между теб и НОИ. Ако не го променят за 2007 година ще имаш 2 варианта - да си потърсиш друг работодател, или да се уговориш със сегашните да си теглиш обезшетенията чрез тях, като за това може да си поемеш здравната осигуровка от 3.9%, която е дължима по принцип от работодателя ти Peace

Ясно, но не е ли по-различно положението при държавните служители - доколкото знам З-на за държавния служител е доста по-различен от КТ. А и нали за 90-те % от заплатата ми взимат шест месеца назад преди излизането ми в майчинство, т.е. удържали са ми осигуровки защо да не си взимам 90- те" newsm78

# 68
[На тези 315 дни болнични поради бременност и раждане, ти така или иначе имаш право, но за да ти се изплащат за момента трябва да се водиш някъде на работа, понеже засега работодателя е като посредник между теб и НОИ. Ако не го променят за 2007 година ще имаш 2 варианта - да си потърсиш друг работодател, или да се уговориш със сегашните да си теглиш обезшетенията чрез тях, като за това може да си поемеш здравната осигуровка от 3.9%, която е дължима по принцип от работодателя ти Peace

Ясно, но не е ли по-различно положението при държавните служители - доколкото знам З-на за държавния служител е доста по-различен от КТ. А и нали за 90-те % от заплатата ми взимат шест месеца назад преди излизането ми в майчинство, т.е. удържали са ми осигуровки защо да не си взимам 90- те" newsm78
Честно казано не ми е много ясно за държ.служител......  newsm78

# 69
Цитат
§ 39. До 31 декември 2006 г. отпускът по чл. 167а, ал. 1 със съгласието на единия родител може да се ползва изцяло от другия родител.
А след тази дата как стоят нещата?

# 70
Цитат
§ 39. До 31 декември 2006 г. отпускът по чл. 167а, ал. 1 със съгласието на единия родител може да се ползва изцяло от другия родител.
А след тази дата как стоят нещата?
Ами засега все още никак Peace Но все пак до края на годината има време, така, че ще го измислят Peace

# 71
  • В полите на Пирин планина
Здравейте - темата наистина е чудесна. Браво на Радо и The Sun.
Сега и аз ще се включа с полезна информация за съдържанието на формуляри, във връзка с получаване на майчинство, за които ме питаха на лични, за да може да ги ползват всички:

Декларация от майката за получаване на обезщетение за отглеждане на дете до 2 год. възраст - представя се на работодателя:

"Декларация за ползване на отпуск по чл. 164, ал. 1 и 3 и чл. 165, ал. 1 от Кодекса на труда от майката (осиновителката)
                                ДЕКЛАРАЦИЯ            по чл. 46, ал. 1 и 2 от Наредбата за работното време,
                            почивките и отпуските
     Подписаната: ..........................................................;
                          (трите имена по документ за самоличност)
     заявявам, че ще ползвам допълнителния платен (неплатен) отпуск за
отглеждане на ...............................................................
.............................................................................
                           (трите имена на детето)
род. на ........... 19 .... г./20 .... г., считано от ............ 20 .... г.
до ............. 20 .... г.  Не съм давала съгласие по чл. 164, ал. 3 от
КТ за ползване на отпуска от други лица.
     Задължавам се при смърт на детето, при даването му за осиновяване или
при настаняването му в детска ясла или в друго детско заведение да уведомя
предприятието, за да прекрати разрешения отпуск.  Известно ми е, че за
неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс и че
дължа възстановяване на неоснователно изплатените ми суми заедно със
законната лихва.

............. 20 .... г.            Декларатор: ........................
     Забележки:
     1.  Декларацията се попълва в 1 екземпляр, който се съхранява в личното
досие на декларатора в съответното предприятие.
     2.  Излишното се зачертава."

Следва продължение ...

# 72
Ето още един формуляр :

Декларация за ползване отпуск по чл. 164, ал. 3 от КТ от бащата /осиновителя / или от един от родителите на майката / осиновителката / или бащата / осиновителя / - за съгласие за прехвърляне на майчинство

Подписаните:

1. ........................................................... / трите имена по документ за самоличност /
2. ........................................................... / трите имена по документ за самоличност /
заявяваме, че първият от нас като майка / баща, настойник / е съгласен /а/, а вторият като баща / дядо, баба / приема да ползува допълнителния платен / неплатен / отпуск за отглеждане на ................................................................. / трите имена на детето /
родено на ..................................., считано от .............................. г. до ..............................г.

Задължаваме се при прекратяване на трудовия договор от накой от нас, при смърт на детето, даването му в детски ясли или друго детско заведение, както и при прехвърляне на родителските права на другия съпруг да уведомим организацията, за да прекрати разрешения отпуск.
Известно ни е, че за неверни данни носим отговорност по чл. 313 от Наказателнив кодекс и дължим възстановяването на неоснователно изплатените суми заедно със законната лихва.

Дата: .......................                       декларатори : 1. .............................

2. ................................

Забележки: 1. декларацията се попълва във два екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответните организации.
2. Излишното се зачертава.

# 73
Справка от предприятието, в което работи майката / бащата, настойникът / - попълва се и се представя при прехвърляне на майчинството, след като майаката е ползвала определен срок от него и го прехвърля в последствие

Ръководството на ................................................. / наименование на предприятието /
удостоверява, че .................................................... / трите имена по документ за самоличност на майката, бащата, настойника /
работи като осигурен / а / за всички осигуритекни случаи с безсрочен / срочен / до ................................г. трудов договор и е ползвал / а / отпуск по чл. 164 и 165 от КТ за отглеждане на детето / децата / си ........................................................................................... родено / и / на ...................................г., в размер ....................... дни, считано от ........................... и остава да ползва още ........................ дни

Дата: ..........................

Длъжностно лице ........................ / длъжност /

................................... / подпис, печат /

Забележки:

1. 1. декларацията се попълва във два екземпляра, всеки от които се съхранява в личните досиета на деклараторите в съответните организации.
2. Излишното се зачертава.

# 74
.. в тази си част разлики няма .. Наредбата е една за всички осигурени лица и няма други нормативи регулиращи обезщетенията за болничен и майчинство ..

Общи условия

Активация на акаунт