малко съм несериозна ама е от състоянието
Звездичка да не пускаш такива вкусни мушмули, че тука нема мушмули . И дюлата не бих отказала, без значение какво ще ми се стисне....
amymommy тука никой не ги бръсне, няма проблем стига да е природно. Тука сега чух за един случай за една жена на 39год. дето е била на УЗ само в 9 Г.С. и оттогава не е помирисала болница. Сега дошла да роди и написала цял ферман какво иска и какво не иска да и се прави.Отхвърляла всякакви прегледи и манипулации, не дава да я бръснат, никакви лекарства ( обезболяващи ),дезинфекции, миене и т.н. Дори и бебето искала да и го дадат още преди да го избършат, както го е родила. И знаеш ли как свърши - с Цезарово сечение с обръсване, дезинфекциране и т.н. Е това е било някаква комедия, тука сестричките разправяха и се смееха.
Благодаря за похвалите за кифличките, ето и рецептата :
Кифлички
Тестото:
500мл. затоплено прясно мляко
3с.л. захар
1ч.л.сол
2 яйца + 1 белтък ( с останалия жълтък ще се намажат къфличките отгоре така, че си оставаме на страна и леко го заливама с олио за да не съхне )
мая суха 1 пакетче или пресна колкото кибритена кутийка ( Аз предпочитам съха - френска е Saf-instant няма начин да не се надигне )
1ч.ч олио
1кг.бяло брашно ( може да има нужда после малко да се добави, зависи от брашното доката тестото престане да лепи, но остане мекичко )
Плънката:
За сладката стига да се сложи гъсто сладко за да не изтече.
За солената се 200гр. краве сирене наронено и разбъркано с 1 яйце.Тази доза солена плънка е само за половината тесто.
Измесва се меко гладко тесто, оставя се да втаса на топло за 40мин. или докато поне два пъти увеличи размера си.
След това не се премесва а се нарязва на 10 топчета, които веднага започват да се точат на кръгли корички с дебелина около 2мм.
Нарязва се на триъгълници ( като торта ) и в широкия край на всеки се слага не много от плънката ( аз слагам не повече от чаена лъжичка та да не изтича )
Навиват се и се поставят в намазнена тавичка с острото крайче надолу за да не се развиват, оставя се по между им място за да втасат и да се надуят и преди да ги сложим във фурната се намазват с разбития с малкото мазнинка жълтък.
Пекат се на загрята предварително на 180С фурна, докато се надуят и после се снижава до 150С до пълното изпичане.
Познавам че са готови по това, че отгоре и отдолу имат еднакъв, златист цвят.
Стават доста, добре е да се сложат в купа и да се покрият за да не изсъхват.
Много са лесни и са навероятно вкусни, нас винаги ни ги правеше свекървата като тръгнехме на път, да си хапваме.
Сега ги правя за първи път и станаха много хубави, но ние правихме само солените защото повече ги обичаме.