Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Каква е новата система, която обсъжда доц. Спиридонов и какви са нейните предимства?
Какви са комуникационните предизвикателства, пред които са изправени децата с увреден слух и как родителите им могат да се справят с тях, за да помогнат на детето си с увреден слух да се справи с проблемите си?
Какви са предимствата на комуникацията чрез жестове и как се използва тази система в обучението на деца с увреден слух?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Каква е новата система, която обсъжда доц. Спиридонов и какви са нейните предимства?
Новата система, която обсъжда доц. Спиридонов, е костен слухов апарат (BAHA). Той е подходящ за хора с провеждаща или смесена глухота, хронични ушни инфекции или липсващ или тесен външен слухов канал. Неговият механизъм на действие включва заобикаляне на ушния канал, като директно предава звука към вътрешното ухо. Предимствата му включват подпомагане на развитието на говора и предотвратяване на различни комуникационни проблеми.
-
Какви са комуникационните предизвикателства, пред които са изправени децата с увреден слух и как родителите им могат да се справят с тях, за да помогнат на детето си с увреден слух да се справи с проблемите си?
Комуникационните предизвикателства, пред които са изправени децата с увреден слух, включват трудности при изговаряне на думи, структуриране на изречения и справяне с артикулационни проблеми. Родителите могат да се справят с тези проблеми чрез работа с логопеди, регулиране на слуховите апарати и в някои случаи обмисляне на алтернативни методи като жестове или жестомимичен език. За да помогнете на детето си с увреден слух, можете да потърсите помощ от детски психолог, който може да ви предостави насоки и отговори на вашите въпроси. Освен това можете да се консултирате със специалисти по рехабилитация на слуха и професионалисти в областта на увредения слух. Важно е да поддържате комуникация с детето си, да изградите доверие и да му обясните неговия уникален начин на комуникация. Подкрепяйте го и създайте благоприятна среда за неговото развитие.
-
Какви са предимствата на комуникацията чрез жестове и как се използва тази система в обучението на деца с увреден слух?
-
Как мога да осигуря ресурсен учител-сурдопедагог за предучилищна група?
-
Какво представлява Ресурсният център 'Ломидол' и каква е целта му?

). Вероятно ще стане май месец. Там хората казаха, че ще останем цял един ден в центъра, за да направят добра аудиограма и адекватна настройка. Когато говорихме по телефона, аудиоложката каза, че за възрастни аудиограма+настройка продължава около 2 часа, за деца - повече. Не, че не съм го знаела, но за пореден път се потресох колко небивало голяма е разликата между тукашната пракитика и тази в цивилизованите страни. Как е възможно нашите аудиолози да правят аудиограма на толкова малки деца за има-няма 10 минути, и за още толкова настройка и да твърдят, че правят нещо!!! Нямам думи!

. Да ви се оплача и аз. Днес трябваше да минаваме комисия за да ходим на рехабилитация в детската градина. При нас няма ясли. Тази комисия е към просветата и образованието ако не греша. Снощи ми се обажда рехабилитаторката да ми каже, че от комисията отказали и нямало смисъл да се явяваме, защото те отговаряли за децата в предучилищната и училищна възраст т.е. от детската градина нататък. А ние сме малки, още нямаме 3 год. Според тях ни насочват към логопед, и явно когато станем на 3 год. ще можем да посещаваме рехабилитатора им. Нямам думи да ви опиша колко съм бясна и в същото време безпомощна, защото не знам от къде да започвам и към кого да се обръщам. Тези абсурди край нямат. Жената също беше възмутена, опитала се да обясни че логопеда няма нищо общо с нейната работа, и че държавата така да се каже е инвестирала пари в това дете, не да седи и да чака да стане на 3 год. за да посещава рехабилитатор. Говорим за безплатно, защото както каза и тя най-лесно е да ви взема парите, но това не разрешава проблема. Днес обеща пак да повдигне въпроса и да говори с тях, довечера ще каже какво е станало. Освем Марги има ли други мами от провинцията, нека кажат как са си разрешили проблема. Дайте ми съвет.