няколко въпроса за елдата...

  • 2 808
  • 17
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 516
Днес купих елда от магазина за диети4ни стоки,но няма упътване ка се приготвя.
Видях в закованата тема,4е първо се суши на слаба фурна,/както кафявия ориз/после се смила на брашно и се вари-това ли е на4инът?
Ние скоро ще се захранваме и искам да се подготвя.
Може ли ве4е приготвеното брашно от елда да го затворя в буркан и да го варя когато ми потрябва.Нали не е необходимо сушене и  смилане на елдата непосредствено преди варенето и?
Оле,дано сте ме разбрали правилно какво ви питам Embarassed
С една дума,вие как я приготвяте и
как се съхранява брашното от елда?
Благодаря!

# 1
  • Мнения: 2 529
Съхранявах брашното от елда (сега вече варя на зърна) в буркан, като си залепвах срока на годност от пакетчето със зърната.
Приготвям кашата както е описано в рецептите Grinning

# 2
  • Мнения: 7 106
Аз пък я варя така, както си е на зърна и след това я пасирам.Ако решиш по този начин да я приготвяш съотношението елда - вода е 1:3, вари се 20 минути (това го преписвам от опаковката).

# 3
  • София
  • Мнения: 10 310
Mомичета, моя съвет при приготвянето на елда на зърна е. Варите 1 към 3, под капак, без да бъркате 12-15мин.  Готова е когато е почти поела водата, демек като отворите капака и вода не се вижда. Сваляте и увивате в дебело одеяло. След минимум 30мин. е готова... ние обикновенно отиваме на разходка и я консумираме след час-час и половина. За бебка пасирате, а за вас добавяте масло, мляко и захар.
Да ви е сладко  Wink

# 4
  • Варна
  • Мнения: 2 133
А някой да ми подскаже защо бебокът (10 м. и половина) повърна кашата от елда, която му направих, около 4 часа след като я яде? Сварих елда на зърна, пасирах я и я смесих с малко ябълка и банан, но...
А готовата каша от елда на Bebi върви много добре, нямали сме последици, вкусна му е (и на мен също  Wink )

# 5
  • в гората
  • Мнения: 1 486
Цитат на: nad_tab
Mомичета, моя съвет при приготвянето на елда на зърна е. Варите 1 към 3, под капак, без да бъркате 12-15мин.  Готова е когато е почти поела водата, демек като отворите капака и вода не се вижда. Сваляте и увивате в дебело одеяло. След минимум 30мин. е готова... ние обикновенно отиваме на разходка и я консумираме след час-час и половина. За бебка пасирате, а за вас добавяте масло, мляко и захар.
Да ви е сладко  Wink


Леле! Аз винаги съм я варила не повече от 5 минути и след това съм я оставяла да се запари 5 мин. и това е. Бебо си я ядеше, не е имал проблеми... Confused В темата в Библиотеката така пише, че се прави... Ти защо толкова време я вариш и след това запарваш?

# 6
  • Мнения: 3 146
Леле! Аз винаги съм я варила не повече от 5 минути и след това съм я оставяла да се запари 5 мин. и това е. Бебо си я ядеше, не е имал проблеми... Confused В темата в Библиотеката така пише, че се прави... Ти защо толкова време я вариш и след това запарваш?[/quote]

И аз така правя.Подправям я с масло и сирене понякога.Чак пък да я увивам в дебело одеало..........

# 7
  • Мнения: 18 542
Aз купувам отделно елдено брашно и елда на зърна. Безсмислено ми се струва упражнението с печенето и меленето щом продават готово брашно.
Иначе елдата на зърна я варя като ориз и я използвам за основа на зеленчукови пюрета.
Борис много харесва елда с тиква.  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 1 263
Може ли да задам и аз един въпрос Embarassed
Първо бях купила "Гречка" на Беби, но нямаше ососбен успех Sad , после взех брашно с надеждата, че така ще успея да накарам бебка да прояде елда, но Sick. Ако пробвам с елда на зърна Thinking.... или този странен дъх е също толкова натрапчив?

# 9
  • Мнения: 3 146
Можеш да" убиеш "дъха като смесиш елдата с други неща.И на теди не й е любима, ама чат пат давам за разнообразие и защото е полезна.

# 10
  • Мнения: 6 243
Ядките елда на "Фамилия Никола" не миришат.

# 11
  • Мнения: 1 263
Малката се дърпа от зеленчуково пюре и без елда ... представям си ако ги смеся.... Пробвала съм да я смеся с плодово пюре, но диването я усеща:( .
Някой може ли да ме светне продуктите на "Фамилия Никола" къде се намират? Само чета тук във форума, но не съм ги виждала по магазините Sad

# 12
  • Мнения: 6 243
Цитат на: eri
Някой може ли да ме светне продуктите на "Фамилия Никола" къде се намират? Само чета тук във форума, но не съм ги виждала по магазините Sad

В Билла и в диетичните магазини

# 13
  • Мнения: 1 263
Цитат на: sladka hapka
В Билла и в диетичните магазини

В нашата Била ги няма, но ще проверя в диетичните магазини (кой знае къде съм бляла Embarassed ). Благодаря!

# 14
  • Мнения: 516
Цитат на: sladka hapka
Ядките елда на "Фамилия Никола" не миришат.

Здравей,Сладка Хапка!
В една друга моя тема,спомена,4е ядките на "Фамилия Никола"са без глутен.
Оба4е,аз никаде не видях да е отбелязано,4е не съдържат глутен.А по принцип,кога се въвеждат в менюто на детето?

# 15
  • Мнения: 3 927
За мен елдата на зърна се оказа супер удачна работа Simple Smile .
Варя, подправям и готово. Фината на Фамилия Никола така и не успях да я докарам да прилича на каша.

Ето моята рецепта:

4 л. от ад. мляко (идеална мерна еденица са тез лъжички Bulb ) ги измивам и слагам да се варят с вода, която след кипването изхвърлям - ето така се "убива" специфичната миризма и слагам нова - 120 мл. отговарят точно на тези 4 лъжички. Варя не повече от 10 минути, то си личи кога е готова, но бъркам чат-пат. Не пасирам изобщо, ама ние сме големи. За по-малки бебоци ще е добре да се пасира, защото има люспи!!!! Подправям с масло и сирене или банан, в началото слагах 1 л. ад. мляко. Варианти всякакви.....

За захранването използвах готова каша от елда на Беби. Предпочетох така, защото зърнените култури в кашите са специално разградени, за да могат да се усвояват по-добре от бебчетата...

Брашно от елда не съм ползвала.

# 16
  • Мнения: 967
Дими много обича каша от елда. newsm47Въведох я към средата на 6ти месец. Приготвям я като варя елда на зърна с вода - на котлона за около 15мин или в микровълновата първо кипвам водата и после прибавям елдата за около 5мин. Като поемат водата и омекнат пасирам и сервирам. По-бързо става с фините елдени ядки на фамилия Никола. Не спазвам особени пропорции вода-елда или пък минути на варене. всичко правя на око.   food002   Сама ще свикнеш колко време е необходимо за количеството, което слагаш. Имай предвид само, че елдата поема мноооооого вода и като се свари ако не се изяде веднага допълнително още се сгъстява, та слагай повечко водичка, за да не е прекалено гъста за бебчо. Като въвеждах елда първо я дадох с морков, защото Дими много обича моркови и така лесно я възприе, но сега я давам чиста или с плод - банан, круша, ябълка.
Успех в приготвянето и дано ви хареса, защото е много полезна - съдържа протеини, желязо и витамини - все съставки много нужни за къснозахранваните деца, които още не ядата месо. Аз давам елда задължително през 2 дни. Имай предвид също че ако даваш много често елда (през ден или пък всеки ден) може да алергизира.

# 17
  • София
  • Мнения: 3 911
Варя елдата на зърна. Слагам я в студената вода. Горе-долу 100 гр. елда в 500 мл. вода. Като се разпукат зърната, я пресипвам в каната на робота. Смилам я докато стане на пюре. Наливам я в бурканчета, затварям и ги оставям обърнати, за да дръпнат капачките. После ги съхранявам в хладилника 3-4 дни спокойно. Като изстине кашата се желира, но като я подгрееш пак става на пюре. Смесвам с банан ( Боби друг плод освен банан и райска ябълка не признава) в съотношение 1 бурканче и 1 неголям банан. Каквото остане го дояждам аз, защото банана се окислява и кашата почрнява.

Като му беше паднало желязото на разбойника, ядеше елда всеки ден повече от месец. Вдигна му се без сиропа, който му бяха изписали и който плюеше веднага. Не се е алергизирал.

Общи условия

Активация на акаунт