КАКВО Е ГЛУТЕНЪТ?
  Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни- пшеница, ръж, ечемик. Болните с Целиакия са чувствителни към глутена, който тежко поразява лигавицата на тънките им черва. В резултат на това се нарушава абсорбцията на храни, минерали и витамини, а последствията на това са хронична диария, загуба на тегло, нарушени растеж и развитие на засегнатите. За тях безглутеновата диета е единственото известно до момента лечение. Пълното елеминиране на глутена от храната позволява нормализиране на чревното увреждане. Необходимо е да се помни, че дори и много малки количиства глутен са достатъчни за да попречат на оздравителния процес. Може да измине дълъг период от време след нарушаване на диетата, в който болните да да се чувстват " здрави ", до момента когато те или тяхния лекар забелязват възвръщането на болеста. Има кръвни проби чрез които може навреме да се рагистрира волното или неволното нарушаване на диетата.
За болните с Целиакия е съществено да приемат в достатъчно количество други растителни храни, чрез които се корегира дефицита на витамини от група В и Цинк.
  Лактозна непоносимост при Целиакия- тя се наблюдава при повече от половината от новооткритите болни. Тъй като проявите й са близки до тези на основното заболяване, е необходимо едновременно с безглутеновата диета, спазване и на безлактозна (безмлечна ) диета. Най- често в рамките на около 30 дни от началото на спазване на безглутеновата диета се преодолява и лактозната непоносимост. Тогава болните могат да приемат мляко без проблеми. Нека се има пред вид, че лактозната непоносимост при даден болен с Целиакия може да съществува като вродена даденост, независимо от основното заболяване и това да наложи спазване на безмлечна диета за много по- дълъг период от време.
БАДЕМ
    Ядките на сладкия бадем се ядат цели или смлени на брашно, което се използува в пекарната и сладкарската промишленост. Бадемите съдържат 17 % протеини, 54 % масти, големи количества калций, други минерали, като и витамини от групите Е и В. Не бива да се приемат наведнъж количества по- големи от 230 гр. Сладкият бадем не бива да се бърка с горчивия, който в по- големи количества е отровен.
     СЛАДЪК КЕСТЕН
  Съдържа само 2 % протеини, но има най- високо съдържание на захари между ядковите. Добър източник е на калий, калций, магнезий, както и на малки количества витамини от група В. Кестеновото брашно може да се използува като добавка в други брашна за приготвяне на хляб, сладки, кексове, супи.
     ПРОСО
   Съдържанието на протеини е 10 %, а това на желязо е най- високо между всички зърнени. Много добър източник е на калий и магнезий, съдържа ниацин, както и малки количества витамини от група В. Може да се използува като добавка към брашното за приготвяне на безглутенов хляб.
      ОРИЗ
   Кафявият ориз съдържа почти изцяло въглехидрати, протеини- 7, 5 %, както и малки количества желязо, калций, и витамините ниацин и тиамин. Чрез отстраняване на външната му обвивка се добива белия ориз, но това води до загуба на витамин В1. Оризовите трици са много добър източник на диетични

Клиника по детска гастроентерология http://www.angelfire.com/ak3/aaaaaa5/#g