Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

• 44 284
  • 788
  •   1
Отговори
# 450
И аз вярвам в интуицията на децата..сами знаят кое е най-добро за тях и кое не.Съдя по сина си,който също като Самуил категорично отхвърля дадени храни,някои дори без да ги е опитал.

Но от известно време не иска плодове.Днес отново го оставих с парче филе,което му подаде баща му, вярвайки,че ще отхвъли месото като предния път.Налапа го,а на мен ми заседна буца в гърлото  Rolling Eyes Дъвка,дъвка около 10-тина минути,но го изплю накрая.Другото пък беше,че баща му ядеше черен шоколад,а аз мандарини.Хапна шоколада без да се колебае,а мандарините категорично отказа.
Дали това не е вече тип "подражение",т.е. да яде това,което яде баща му Thinking Незнам това си мислих днес цял ден...А съм сигурна,че прави разлика между "добрите" и "лоши" храни.
В чуденка съм,ще видим как ще се развият нещата по-нататък. Wink
Имам обелени слънчогледови семки,сурови са,утре ще го видя дали ще прояви интерес  Grinning

# 451
И аз вярвам в интуицията на децата..сами знаят кое е най-добро за тях и кое не.Съдя по сина си,който също като Самуил категорично отхвърля дадени храни,някои дори без да ги е опитал.

Но от известно време не иска плодове.Днес отново го оставих с парче филе,което му подаде баща му, вярвайки,че ще отхвъли месото като предния път.Налапа го,а на мен ми заседна буца в гърлото  Rolling Eyes Дъвка,дъвка около 10-тина минути,но го изплю накрая.Другото пък беше,че баща му ядеше черен шоколад,а аз мандарини.Хапна шоколада без да се колебае,а мандарините категорично отказа.
Дали това не е вече тип "подражение",т.е. да яде това,което яде баща му Thinking Незнам това си мислих днес цял ден...А съм сигурна,че прави разлика между "добрите" и "лоши" храни.
В чуденка съм,ще видим как ще се развият нещата по-нататък. Wink
Имам обелени слънчогледови семки,сурови са,утре ще го видя дали ще прояви интерес  Grinning
Е, все пак има разлика -- родителите са единствените хора, на които детето има безрезервно доверие. Ако те имат вредни навици, ще ги заложат в детето.

В това именно е голямата отговорност -- изисква се самодисциплина, самонаблюдение, осъзнатост за да предадем най-доброто от себе си на децата. Изисква се съзнателна, целенасочена работа над себе си, за да открием неправилните ни навици и модели на поведение, предадени от родителите ни. След това с духовна практика те могат да се трансформират.

Последна редакция: нд, 06 яну 2008, 09:03 от Ludmil

# 452
Аз също вярвам в интуицията на децата, но не и за храната, просто тук не мога да се съглася с Людмил. Децата усещат хората, лошото или добро настроение, обичта, абе много неща, но що се отнася до вкуса им към храната - вярвам, че всяко дете има своите си предпочитания и те няма да се изразят докато не опита от всичко и не реши само какво му харесва и какво - не. Просто не вярвам в тия приказки, че детето усещало добрата енергия на храната и такива подобни говорения наизуст...с извинение.

Людмил, а не си ли се замислял, че докато сте показвали на детето какво да яде и какво - не, може малко да се е постреснало от това дали ще е правилно да си вземе? Не знам, всъщност, опитвам се да си обясня, че не е ял това, което обикновено си яде с апетит, а и просто в този момент може да не му се е ядяло.

# 453
morgause едва ли дете на година и 8 месеца/на колкото мисля,че е Самуил ако не се лъжа/ ще се притесни или постресне от това дали е правилно да посегне към дадена храна или не.Доколкото знаем децата на тази възраст просто посягат към какво ли не без да им пука много,много  Grinning
Защо просто не приемеш,че нещата са такива каквито са,а се мъчиш да търсиш някакви свои "по-логични" обяснения.Казвам го с най-добри чувства,има толкова "необясними" за нас хората неща,че едва ли детската интуиция е това,което трябва да нищим.

Относно примерите-моя син явно се пообърква  Mr. Green С мъжа ми сме двете абсолютни крайности,надявам се пренаталните ми обяснения към него да дадат резултат,но от няколко дни определено забелязвам,че клони от едната крайност към другата.
Какво ще стане занапред-времето ще покаже Peace

# 454
Няма да ви разказвам за чудото на кълновете, повечето от вас знаят за какво става дума.
Опитвах доста да ги покълвам в буркани, даже статия ви преведох за това, но все пак истината е, че бурканите не са подходящи за покълвание. От една страна трябва да ги промиваш 3-4 пъти на ден, веднъж да забравиш и всичко отива на кино. После, буркана поддържа нужната влага, но пък няма проветрение на кълновете, развиват се спори, мухъл и въобще... не става както трябва.

Затова тези дни се отдадох на търсене на Sprouter (Покълвач  newsm78) за семена. И след много търсене, сравнения и преценки се спрях на това: The EasyGreen Automatic Sprouting Machine.
Това е напълно автоматична система, слагаш семената вътре, тя ги полива, проветрява, затопля, охлажда докато никнат. Просто върха. И след седмица имаш прясна зелена салата. Посред зима.

Аз веднага си купувам, но цената е 215 евро за 1 бр., а ако купим 3 броя излизат 165 евро бройката. Цената включва доставката до България. Има ли още двама желаещи?

Последна редакция: ср, 16 яну 2008, 12:07 от Ludmil

# 455
  • София
Чудото на покълването е в първите 1-2 мм. След тази дължина вече било "фураж" -така съм запомнила. И тези "кълнове" в магазина не са кълнове.
Тези зеленяци са много вкусни обаче и се сдъвкват лесно. Дано да си купите джаджата!

# 456
Една моя позната (доста възрастна) се храни със спроуц (кълнове) от години но не използва никакви машини... ще я питам за процедурата и ако ми каже ще я публикувам. Между другото, на мен много ми харесва микробиотичната храна, но е голяма играчка да я комбинираш и т н ако не си свикнал...

# 457
Една моя позната (доста възрастна) се храни със спроуц (кълнове) от години но не използва никакви машини... ще я питам за процедурата и ако ми каже ще я публикувам. Между другото, на мен много ми харесва микробиотичната храна, но е голяма играчка да я комбинираш и т н ако не си свикнал...
Процедурата е ясна, но иска непрекъснато миене и поддържане на постоянна темепратура на кълновете, за да растат. За едно бурканче става, но ако искаш всеки ден зелена салата трябват 10-на буркана и става твърде много...

# 458
Здравейте мами.
Искам да попитам къде в София има вегетарианска детска градина?
Не желая да захранвам Калина с месо, но когато я пусна на детска градина това ще е проблем. Предварително благодаря. Hug

# 459
Невероятно, но факт 

Няма как да се отнасяме с животните като с хора. За да ядем пържоли, яйца и сирене, животните се отглеждат в нещо като концлагери, в отвратително неестествени условия, в тесни пространства, с храна, която води до затлъстяване - защото иначе е икономически неизгодно. Тия концлагери се наричат ферми. В тях животните биват отглеждани и после убивани, за да може да ги ядем. Как това се връзва с концепцията за правата на животните? Или всички трябва да станем вегетарианци (всъщност vegans)? А дори и да станем, нямат ли право на живот милиардите малки животнинки - мишки, зайци, птички, които живеят в нивите и всяка година загиват под остриетата на комбайните? Не е приятно да си представиш как умират и затова може би трябва съвсем да спрем да се храним?

А ако прескочим първичните нужди и задълбаем малко повече в признаците на цивилизованото общество - като хигиената например - аз ценя много собствените си очи и отказвам да се къпя с шампоан, който преди това не е капан до отказ в очите на стотици зайци, за да се види дали е вреден. Докато обаче аз мога да мина без шампоан (да речем, в името на правдата ще мириша), за някои хора отказът от използване на продукти, които са тествани на животни не е вариант - те просто ще умрат. Дали медицинските изследвания можеха да съществуват без опитни животни? Колко лекарства са открити, колко болести са победени, колко човешки живота са спасени, благодарение на убиването на животни? Много е лесно да си милозлив и защитник на животните по интернет, но как е, когато ножът опре до кокала? Кое струва повече - животът на 10 000 зайци, или този на детето ти?
Къде е границата?

Тези, както и стотици други примери за ‘нехуманно’ отношение към животните осигуряват съществуването ни от милиони години (милиони, защото и ловът с лък си е убийство, нали…). Идеите за включване на животните в моралния обществен кодекс са просто фантазии на хора, които толкова отдавна живеят в градската си среда, толкова са се отдалечили от реалния свят, че смятат, че пържолите растат по рафтовете в супермаркета, а млякото се прави в завода на Кока-Кола. Те се смятат за по-морално извисени от останалите, само защото са забравили от къде идват храната и облеклото им и на каква цена. Ако продължим в посоката, която ни чертаят тези хора, не трябва да трепем комарите и вредителите по растенията, дори не трябва да използваме антибиотици, да не развалим рахатлъка на бактериите…

Даването на “права” на всичко живо - насекоми, бактерии и т.н., ще се съгласите, е абсурдно. Къде е тогава границата, при която трябва да спрем? За мен тази граница е човешкият вид - хората имат права, те живеят в обществото и тези права ги касаят. Животните не са разумни, не са част от обществения договор и не могат да имат права.

http://www.zoomania.org/content/view/2875/331/-а това е линк към цялата статия

# 460
  • София
Понеже се вдъхнових в една тема на майка, която пита за ПОСТНА ТОРТА , копирам поста си тук, споделяйки любимите си семейни торти.

Мецанке, напира ми отвътре моят десетинагодишен опит с ТОРТА БЕЗ МЛЯКО, ЯЙЦА, СОЯ, МАРГАРИН,ЕСЕНЦИИ, ЗАХАР,БРАШНО.
Аз я получих като подарък от съпруга си, който я беше сънувал за мен и я прави с огромен кеф отскоро и с детето ни.
Единственият проблем е, че трябва голяма тиква.
Понеже ще кажете, че е Торта С НИЩО, да дам статистиката- всички си изяждат парчетата и всяка година казват- А, торта-тиква!
Това е една композиция от основа-печена тиква и покритие-всякакви сурови плодове и ядки, посипана с мляни орехи или кокосови стърготини.
За да се избегне алергенност, проучваш децата какво не ядат и не го слагаш... В зависимост от финансовите възможности, тортата може да е безумно евтина  до безумно скъпа.

Имам и неалтернативен вариант. Най-проста рецепта за постен кекс е блата, напоява се с нещо, вътре се слагат сурови плодове, нишестен крем, блат,отгоре се покрива с мармалад от шипки. Украсява се с нещо контрастно, напр. мандарини. Супер бърза и красива работа!
Няма МАРГАРИН (обожавам го за деца) и други сладкарски отрови...

Третият ми вариант за торта е със  млечни, но да си го кажа. Това е лесния вариант на ТОРТА-КУПОЛ. Сипва се в подходящо легенче- сварени, отцедени, качествени макарони-миди или подобни, сметана подсладена, добре отцедени плодове от компот(аз я правя с тропически плодове), сурови, сушени (ако са по-твърдички, някои гости бяха във възторг). Номерът е в обръщането на формата, но пък включвам гостите в молитвите и особено за децата е голямо вълшебство. Прилича като да гръмнеш шампанско...) Няма бисквити(пак любимия маргарин), аромати...

Понеже нито пиша нито чета в готварския, тук ми дойде вдъхновението, извини ме, че не го писах там...
Но се надявам някъде да прави сладкар нещо подходящо за теб...

# 461
  • София
Заглъхна ни темата, а за подфорум нищо не се чува.....

# 462
Как се справяте с проблемът ходене на детска градина при условие, че децата ви са вегетарианчета, а в София все още няма такива детски градини? Питам, защото ми предстои да минавам тепърва  по този път.

# 463
Ами моята там си яде месо, т.е. вече не е вегетарианка  Rolling Eyes Мисля, че три години са добър старт, сега има възможност да избира сама. Вижда, че ние не ядем и когато ни пита й отговаряме защо не ядем. Помолила съм да не я карат да го яде, ако не иска, но в нейната група общо взето не ги карат да ядат.
Иначе в София има детска градина, където в храната не се включва месо.

# 464
Здравейте!
След като опита да събера трима човека и да поръчаме EasyGreen farm за поници се провали, поръчах една от Щатите. Щеше да е два пъти по-евтино за 3 броя но карай...

Сега имам друго предложение за вегетарианците.

Преди 8 години си донесох от чужбина ръчна мелница за жърна, която мели с камък. Оттогава си мелим пълнозърнести зърна и прави хляб с прясно смляно брашно и изворна вода. За качествата на нашия хляб, който се прави от царевица, просо, ръж и пшеница няма да коментирам, само тези които са ни идвали на гости знаят за какво става дума. Ще допълня, че един такъв хляб ни струва 25-30 ст. и мелничката отдавна се е изплатила, особено при сегашната цена на здравословния хляб.

Фирмата, която произвежда тези мелнички е австралийска и засега е единствена, която прави автенични каменни мелнички.
Мои познати се връщат от Австралия и ще товарят багажа си в контейнер. Ако някой иска да поръча такава мелница, за да използваме техния превоз, сега е момента.

Ето сайта на фирмата http://www.skippygrainmills.com.au

Общи условия

Активация на акаунт