Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

• 44 231
  • 788
  •   1
Отговори
# 690
кейт888, не се тревожи за заместване на хранения. Аз не съм заместила нито 1 хранене, а сме на същата възраст - кърмя на поискване и захранвам педагогически  Peace Суче за кратко защото системата работи добре и бързо изсуква необходимото му количество кърма  Grinning

# 691
Откакто започнахме да си правим кълнове у дома, Самуил стана истински кълно-ман - отива, отваря си машината за кълнове и нагъва с шепи:

Струва ми се, ако децата още от раждането се хранят с жива храна (кълнове, плодове от дървото), живо мляко (кърма), зърна, ядки те ще си останат веганци/вегетарианци.

Люцерната, например, която Сами много обича (виж последната снимка) е богата на протеини, калций плюс други минерали, витамин А, витамини от В групата, витамини С, D, E K. Другите му любими слънчогледови поници са много богати на протеини - 100 грама съдържат 22.78 грама протеин - почти колкото се съдържат в 100 грама пилешка пържола. Освен това слънчогледовите поници са богат източник на лецитин, който спомага разграждането на мастно-разтворимите киселини в усвоима водоразтворима форма. Съдържа също и хлорофил, който има силно имунозащитно и действие.

Ние никога не сме налагали някакъв режим на хранене на детето, оставяме той да избира. Позволявали сме да опита месо няколко пъти, той сам усеща какво яде и го плюе. Виж кълновете ги граби със шепи, че и на нас носи...  Grinning

Освен здравословен това е и НАЙ-ЕВТИНИЯТ начин да поддържаме децата си и себе си здрави -- разходът ни за семена и слънчоглед, при ежедневна употреба, е около 2 лв. на месец.

Taка, че правете кълнове и поници на децата, не се ослушвайте!

Последна редакция: сб, 19 юли 2008, 18:33 от Ludmil

# 692
  • В Сънландия
МНого е сладък малкият на снимките Heart Eyes и прави нещо чудесно, хапвайки с пълни шепи кълнове:о)
Пък ние си имаме същите гащи(тези на третата снимка) Grinning

# 693
  • Linz

Бела и Нестле са марките, които бойкотирам.

За Белла е ясно. Случи се така преди много години, че бях представена на въпросния Венци, още когато Белла се помещаваше в няколко гаражчета и беше поредното цехче. За щастие не ми е близък или приятел, дори нямаме контакт, не му следя делата. Отвратително е това, което новобогаташите си позволяват.  #2gunfire

Но защо Нестле?
Заради политиката с която си налагат продуктите и заради вредните съставки в тях. Из форума има доста писано за Нестле, ако искаш потърси. Бях изненадана когато разбрах, че съвсем не съм единствената, която бойкотира Нестле. Но понякога изключвам, че марките на тази компания са толкова много и ето, че днес си купих продукти на Лореал doh

И едно уточнение- не е необходимо веганите да са суровоядци, или суровоядците- вегани. Съвсем различни понятия са.

# 694
РЕНИ, благодаря ти за отговора!  Hug

И едно уточнение- не е необходимо веганите да са суровоядци, или суровоядците- вегани. Съвсем различни понятия са.

Надявам се моя пример за суровоядната ми приятелка да не те е навел на мисълта, че имам някакво съмнение или колебание за това, какво означава веган и какво суровояден! Напълно наясно съм.  Grinning

Колкото за Нестле... Те съвсем не са единствената фирма, която ползва вредни продукти и играе нечестно на пазара. Те са само една от многото.

Тук например е много трудно да си купиш нещо без corn syrup. Слагат го дори в месни продукти Confused В началото си казвах "Е, хайде днес ще си затворя очите", но след една седмица ми писна да си затварям очите за половината продукти в количката. И минах към щандовете с органик и био продукти и магазините с европейски стоки. Много по-скъпо излиза, но това е моя избор.
Написах горното само като пример за това, че вредни продукти има навсякъде.

Някъде във форума намерих това:
Цитат
Не е ли отвратително да видиш в болница биберон с логото на Нестле или една бъдеща майка да отиде на видеозон, а на стената в кабинета на лекаря да висят плакати на Нестле. Манипулацията и лицемерието на Нестле нямат граници!
Отвратително или не - всяка фармацевтична компания раздава безплатни календари и плакати и те висят във всички възможни кабинети и чакални. Имам наблюдения от тази практика само в 3 страни от света, но съм сигурна, че в останалите положението не е по-различно. Нестле е направо кибритена клечка в сравнение със здравите дървени колони на фармацевтичните компании. Доколкото знам, те не са бойкотирани.

Цитат
Освен, че експлоатира работници в какаовите и кафеените плантации в едни от най-бедните страни в света и подкрепя детския труд,
Пак за съжаление, Нестле не са единствените, които го правят. Всички по-големи компании са замесени или са били замесвани в подобни скандали.

Цитат
съдържа генномодифицирани продукти
Един пример със зеленчуците.
Някои може да имат градини и възможност да отглеждат зеленчуци, но много хора не могат. И понеже зеленчуците по магазините (в Германия и САЩ, където съм живяла) са почти 100% генно модифицирани, да се откажат хората от тях ли? Аз все още не съм минала на органични зеленчуци - просто петорната разлика в цената ме хвърля в ужас. А много хора дори не могат да си помислят за такова нещо, камо ли да си го позволят.
Да, знам, че Грийнпиис и някои други организации са против генното инжинерство, но само с кампании против, населението няма да се изхрани.

Сигурна съм, че много от вас ще ме освиркат.  Confused Искам да уточня, че не съм за генното инжинерство или за манипулирането на клиенти / пациенти, за подвеждащи реклами и прочие... Просто медалът винаги има две страни.
Ако трябва да играя стриктно по правилата, тогава трябва да се преместя на село да си гледам тревичките сама, да сея жито за хляб, да гледам крава за мляко, да си правя сапун от палмово масло и да се откажа от доста неща, защото в града не искам да си купя 200мл био шампоан за $30, произведен в Мексико примерно от експлоатирани работници. Е, не съм готова да го направя и не искам, което е по-важното.
Освен това Лореал правят най-качествените бои за коса. Аз на 26 бях с почти изцяло сива коса и просто нямам друг избор, освен да се боядивам (къната не е алтернатива, не покрива сивата коса).

Моите причини за вегетарианство са не здравословни (и затова "изкуствените" домати не ме притесняват), а етични (не искам да бъда съучастник в убийства). И колкото и да желая да не се отклонявам от етиката и морала, понякога съм принудена да си затварям очите - използвам лекарство, произведено от фармацевтична компания, която ненавиждам заради политиката й за реклами, но те са единствените, които правят това лекарство с активна съставка, към която не съм алергична. Както й да е...

За майките, кърменето и Нестле - това, което пишат майките във форума очевидно е така. Вярвам на всяка една дума. Но не би ли било добра идея по време на бременността да отвориш една книга, да прочетеш кое е добро за бебето; да се поровиш в интернет (в днешно време това не е лукс вече или поне за България), има достатъчно информация за и против каквото и да се сетиш.

Не искам да се заяждам с никой! Или да оспорвам нечий избор и гледна точка. Ако някой бойкотира нещо, то сигурно си има достатъчно силни за него основания. Аз например бойкотирам Пепси и техните продукти по политически причини.
Много се надявам да ме разберете правилно.
Успешна седмица от мен.  Simple Smile

# 695
  • Linz
О, аз бойкотирам още Макдоналдс, Кока-кола (на тази тема почти ежедневно се карам с мъжа ми, защото той е фен) и още доста продукти и марки, а за фармацевтичните компании изобщо не ми се отваря дума- за тях в Здравния форум има изписани гигабайти. В този ред на мисли, cubbit, понеже отваряш дума за убийствата- нали болшинството от самите животни се хранят с други животни. Просто така е устроен животът- един вид изяжда друг?!
А относно Нестле- направо ме вбесява фактът, че изтъкват доказано вредни съставки за полезни! Тази игра със здравето на хората за сметка на финансовите им интереси окончателно ме е отказала да купувам техни продукти. Като ме вбеси и друга компания по подобен начин- ще бойкотирам и нея.

А уточнението за суровоядците и веганите го направих, защото не само в тази тема, но и в други има хора, които не са съвсем наясно и мислят, че понятията се припокриват. Просто стана въпрос...

# 696
Всеки променя света с избора си.
Ето моя списък компании от които НЕ купувам. За повече инфо кликнете на логото:

• - собственикът върши безумия с парите си. По-добре да ги дам на по-разумен човек.
  • - заради практиките им да пропагандират хранене на бебета с изкуствено мляко и налагат вредни съставки.
  • - малцина знаят, че това е бившата цигарена компания Philip Morris. В миналото (а може би и сега) са провеждали  кампании за пристрастяване на млади хора към цигарите. Аз поне не искам да купувам храната си от цигарена компания. В България логото на Kraft се среща на много продукти, особено на шоколадите.
  • , , и др., но най вече Proctor&Gamble - Налагат като стандарт един продукт, който е вреден за бебето, замърсява и консумира ценни ресурси. Tова е фирмата, която изобретява и налага на пазара еднократните пелени под името Pampers. Прави това чрез медийна манипулация върху майките като ги убежда … ане на памперсите. До този момент методът на Естествена Бебешка Хигиена е бил широко използван, но  P&G налагат продукта си като единствена алтернатива. Това става чрез  д-р. Базелтон щедро спонсориран от тях. Той провъзгласява, че бебето е неспособно да комуникира нуждите си и да контролира тялото си, затова трябва да се чака докато стане готово (след 2-3 годишна възраст, а дотогава детето трябва да носи памперси). Институтът по Педиатрия, финансиран от компанията Proctor&Gamble, утвърждава този подход сред педиатри и родители. В резултат на това днес в индустриалните държави е нормално да видите големи деца, дори първокласници с памперси,  и родители, които са убедени, че това е нормално...
  • - налагат като стандарт нездравословното хранене.
  • - това е компания-чудовище, абсолютно безпардонна към всичко живо, нанесла неизмерими щети върху природата и хората с генно-модифицираните си продукти, хормони на растежа, бойни химикали използвани във войната с Виетнам и др.

Последна редакция: пн, 21 юли 2008, 13:09 от Ludmil

# 697
В този ред на мисли, cubbit, понеже отваряш дума за убийствата- нали болшинството от самите животни се хранят с други животни. Просто така е устроен животът- един вид изяжда друг?!

РЕНИ, аз, като мислещ човек, претендирам да съм малко по-високо в йерархията от животните.
Животът може да е устроен както си иска, но аз мога да избирам какво да правя. Може сигурно ще го нарекат егоизъм, но предпочитам моята съвест да е чиста и спокойна. За останалите не отговарям. Всеки е свободен да направи своя избор.
Освен това в природата има равновесие, докато хората убиват за удоволствие и много повече, отколкото могат да изконсумират. Виждала съм с очите си в нашия супермаркет как се сортира месо с минал срок на годност, за да се изхвърля.

Ludmil, знаеш ли кой е автор на http://bezpeleni.info?

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 00:42 от cubbit

# 698
В този ред на мисли, cubbit, понеже отваряш дума за убийствата- нали болшинството от самите животни се хранят с други животни. Просто така е устроен животът- един вид изяжда друг?!

Aз и няколко майки, които помогнаха с преводи и идеи.

Последна редакция: вт, 22 юли 2008, 11:09 от Ludmil

# 699

Аз и група майки, които помогнаха с преводи и идеи.

# 700

Аз и група майки, които помогнаха с преводи и идеи.

# 701
Може и КФС да добавиш към компаниите Wink

# 702
Аз също бойкотирам споменатите тук вече компании и фирми и техните продукти,но все пак имайки в предвид за добро или за лошо ,че  живеем в този съвременен свят и няма как на 100% да избягаме от вредностите му, се налага да избираме  по-малкото зло.Прекрасно би било да живеем всички на  село и сами да отглеждаме храната си ,но се страхувам ,че това си остава една утопия .Налага се да изберем някакъв среден път за себе си и семействата си.Да претеглим нещата и да изберем една средна линия.
Мисля ,че нито безкрайното вторачване в етикетите на храната която купуваме нито безхаберието с какво се тъпчим ,биха били полезни.Така например ,аз никога не купувам от споменатите по-горе в постовете  продукти,месото за моето семейство не е въобще опция за храна,но няма как да не купувам от зеленчуците , плодовете,млякото и т.н., които се продават в магазина ,без да знам дали са генно модифицирани или не.Не купувам и маргарини и продукти с него,но ако дъщеря ми/малката/изяде някоя вафла не правя драма от това/не и вече/,просто няма начин,някъде трябва да се тегли чертата ,в противен случай ,живота се превръща в една безкрайна борба с вятърни мелници.Това мен ме прави нещастна.

# 703
...но все пак имайки в предвид за добро или за лошо ,че  живеем в този съвременен свят и няма как на 100% да избягаме от вредностите му, се налага да избираме  по-малкото зло.Прекрасно би било да живеем всички на  село и сами да отглеждаме храната си ,но се страхувам ,че това си остава една утопия .Налага се да изберем някакъв среден път за себе си и семействата си.Да претеглим нещата и да изберем една средна линия.

...просто няма начин,някъде трябва да се тегли чертата ,в противен случай ,живота се превръща в една безкрайна борба с вятърни мелници.Това мен ме прави нещастна.

Peace  Peace  Peace
Точно това е и моето мнение. Не искам да робувам на компании с бойкот и да им отделям повече внимание, отколкото заслужават.
В нито една верига за бързо хранене не влизам (Макдоналдс, Сабуей, КФС, все ми е едно как се казват) - това е принцип, който не се нарушава. Месо дори не се поглежда. Има няколко компании, чиито продукти избягвам и не купувам, но ако съм на гости не искам да питам питката с кой маргарин или масло е направена - някак дребнаво ми се струва.

# 704

Здравейте,

Много сте изписали...но нямам възможност да пиша подробно сега.
Само заради това изречение реших да се включа: 
Цитат
Да, знам, че Грийнпиис и някои други организации са против генното инжинерство, но само с кампании против, населението няма да се изхрани.
тъй като за последните два дни това твърдение го виждам в нета вече за трети път.

Не се заяждам, но държа да кажа, че схващането, че чрез ГМО някои се борели срещу световния глад, е напълно ПОГРЕШНО! Това е същото, като да обвиним кравите за парниковия ефект. Някои вече го направиха. #Crazy
Не вярвайте на такива лицемери!

Общи условия

Активация на акаунт