Рецептите на gaby_s

  • 115 517
  • 164
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 1 818
Айсбергова салата с топчета от сирене



Нарязвам в голяма чиния една айсбергова салата.Гарнирам я с топчета от сирене,които приготвиям така: Смесвам около 200 гр. козе сирене/може да сложите каквото и да е по-мазничко сиренце/ ,1 печена червена чушка и магданоз.С навлажнени ръце правя топчета и ги поднасям заедно със салатата.Заливам я със сос Винегрет [/c

Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 10:53 от gaby_s

# 16
  • Мнения: 1 818
Валенсианска салата 



Продукти: Зелена салата,1 твърд домат,1 краставица,1 глава лук,1 морков,твърдо сварено яйце,сладка царевица/маслини,пресни млади аспержи/
Приготвяне: Можете да използвате всякакъв вид салата.След измиването я подсушете добре/ако имате центрофуга за салата още по-добре/.Нарежете я на дълги ивици.Домата разрежете на 8.Лука и краставицата нарежете по ваш вкус,а моркова настържете на едрото ренде.Подредете всички продукти като играете с цветовете .Подправете с лимон,зехтин и сол.

Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 10:56 от gaby_s

# 17
  • Мнения: 1 818
Соленки със сирене

Разбъркваме една кофичка кисело мляко с една лъжица сода бикарбонат,1 чаша свинска мас,1 чаша настъргано сирене и брашно,колкото е необходимо .Месим.Разделяме тстото на топки.Разточваме на  0,5 см и навиваме.Получените рулца да сас диаметър около 4 см.Режем охлювчета с дебелина около 2 см..Мажем с яйце,поръсваме с каквото имаме-чубрица,мак,сусам.Печем.

Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 08:54 от gaby_s

# 18
  • Мнения: 1 818
"Рибки" от градината - Паниран зелен боб



Продукти:
450 гр. зелен боб
250 гр. брашно
2 яйца
1 ч.ч. вода
сол и черен пипер

Приготвяне: Измивам хубаво бобените шушулки и ги разрязвам на две по дължина.Попарвам ги във леко подсолена вода за десетина минути и след това ги изплаквам със студена вода.Панирам парченцата в предварително приготвената смес от яйцата,брашното ,водата ,черния пипер и солта.Пържа "рибките" в предварително загрята мазнина .Поставям ги върху домакинска хартия ,за да се освободят от излишната мазнина и сервирам топли или студени.


Последна редакция: пн, 16 юни 2008, 16:08 от gaby_s

# 19
  • Мнения: 1 818
Тортия от карофи





Продукти за 4 порции:1 кг.картофи,2 главички лук,1 зелена чушка/по желание/,8 яйца,сол,зехтин.       
Аз приготвям това типично испанско ястие така...Нарязвам картофите на кубчета и ги изпържвам.Яйцата разбивам добре и ги разделям на две-за две тортии.След това в по-малко мазнина запържвам чушката и лука.  Отделям на страна половината от тях.Прибавям половината изпържени вече картофи и половината от разбитите яйца.Посолявам,разбърквам добре сместта...и в тигана.Първоначално на силен огън,след това на по-слаб.С помоща на друг тиган,намаслен и затоплен,обръщам тортията,за да се опече и от другата страна.Сервира се топла.

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 15:08 от gaby_s

# 20
  • Мнения: 1 818
Сладкишът на мама   ...който винаги става



Продукти:
2 яйца
14 л.захар
14 л. кисело мляко
14 л. олио
14 л. брашно/или 16,ако млякото е по-редичко/+1 л. сода бикарбонат
сладко или конфитюр-1 бурканче от детски храни

Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,прибавяме киселото мляко и олиото.Следва брашното с прибавената сода.Тук вече аз не използвам миксер,а леко разбърквам с лъжица.В правоъгълна намаслена тавичка изсипваме половината смес.Печем/в моята фурна е около 15 мин./Като се зашерви блата се изважда тавичката от фурната,намазваме със сладко и изсипваме останалата смес.Този път печем само отгоре около 10 мин..По желание може да сложите какао или канела в единия блат.Нямало е случай да не стане този сладкиш.Моите деца затова му викат Сладкишът,който винаги ставa.


Последна редакция: пт, 11 апр 2008, 11:36 от gaby_s

# 21
  • Мнения: 1 818
 Топли сандвичи с гъби и моцарела



Продукти за 4 порции :

8 филии хляб
1 стрък праз лук
200 гр.пресни гъби
2 топки сирене Моцарела
2-3 с.л. нарязан магданоз
пресен риган/или сушен/,нарязан на ситно
1 ск.чесън
краве масло
2 с.л. зехтин
сол,черен пипер

Приготвяне :

❧Почистваме и нарязваме на ситно праза .
❧Почистваме и нарязваме на малки парченца и гъбите/като отделяме няколко финни резенчета за украса/
❧В тиган загряваме зехтина и задушаваме праза.Като стане прозрачен добавяме нарязаните гъби и нарязаната ск.чесън.
❧Посоляваме,поръсваме с чер пипер и готвим така 5 мин.,докато гъбите абсорбират цялата течност. ❧Прибавяме магданоз и риган и отделяме.
❧Нарязваме Моцарелата на тънки парченца и ги подреждаме върху 4 от филийките хляб.Разпределяме откоре им приготвената гъбена смес и покриваме с останалите филийки.
❧Намазваме едната част на сандвичите с краве масло и поставяме парче гъбка/две парченца в противоположните краища/ ,питискаме леко.
❧Запичаме сандвичите в предварително загрят тефлонов тиган от двете страни до зачервяване/окло 3 мин./,разрязваме всеки на два триъгълника и сервеираме веднага.

източник : сп."Especial cocina otoño"

Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 11:04 от gaby_s

# 22
  • Мнения: 1 818
Моето тирамису



Продукти за една малка правоъгълна кексова форма …

3 яйца,щипка сол,100 гр. захар,300 гр. сирене Маскарпоне,15-20 твърди бишкоти,чаена чаша силно кафе еспресо,какао на прах

Приготвяне: Разделям жълтъците от белтъците .Разбивам белтъците на сняг с щипка сол.Жълтъците разбивам със захарта и прибавям сиренето.Разбърквам добре и прибавям белтъците.

На дъното на формата нареждам бишкотите,с помоща на четчица ги намазвам със свареното кафе.Заливам ги с половината от приготвения крем.Повтарям операцията…нареждам бишкоти,намазвам ги с кафе и ги покривам с останалия крем.

Слагам формата в хладилник за минимум два часа и при сервирането поръсвам обилно с какао на прах.

Лесен,бърз и вкусен…любимия сладкиш на съпруга ми…той си знае,че целият е за него…!






Последна редакция: ср, 12 ное 2008, 11:15 от gaby_s

# 23
  • Мнения: 1 818
Катми



Правя ги по рецептата на pep-4о

"Продукти за 10-12 катми с d около 20см.:

около 400гр брашно
500 мл топла вода
щипка сол
щипка захар
25-30гр  мая
1 бр. жълтък и мазнина за мазане на сача
около 70-80гр масло за мазане на катмите

Приготвяне:
Маята се размива с малко хладка вода и към нея се прибавят всички останали продукти.
Разбъркват се хубаво и се приготвя тесто  по-гъсто от палачинково, което се оставя да втаса -  обемът му се увеличи поне 2-3 пъти.
Разбърква се.
За всяка катма сачът се намазва с парче ябълка или лук, потопени в мазнина и разбит жълтък
Гребва се с черпак и се сипва в нагорещения и намазан сач - така, че дебелината да стане поне 6-8 мм.
Когато цялата кора стане на шупли  и се вижда, че няма сурово тесто отгоре, с лопатка се отлепя и обръща
Запича се за 1 мин и от другата страна.
Веднага след изпичането катмите се намазват с масло.
Поръсват се по желание с шарена сол (аз със самардала), а децата ги ядат със сирене  и кашкавал, в комплект с айран. "

Aз слагам плънка от запечен колбас,кашкавал или сирене и салата според сезона...Така катмите заместват яденето за обяд или вечеря.Нямам САЯ за съжаление ,затова ги правя на електрическа планча.

Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 09:20 от gaby_s

# 24
  • Мнения: 1 818
Салата с риба Тон



Продукти за 4 порции : 3 малки консерви риба тон,2 чаши сварен зрял боб/при мен един буркан от 540 гр./,1 чаша маслини без костилките,1 глава лук-нарязан на кубчета,2 домата,нарязани на кубчета ,зелен лук за украса.Сол,оцет/лимонов сок/ и зехтин на вкус.Продуктите може да промените според желанието си.
В голяма купа разбърквам внимателно рибата,нарязаните зеленчуци и подправките .Сервирам салатата в индивидуалн чинийки ,украсена с магданоз и пресен зелен лук.

Последна редакция: нд, 15 юни 2008, 14:40 от gaby_s

# 25
  • Мнения: 1 818
Царска туршия



продукти: камби,моркови,карфиол,целина в пропорция по желание

за саламурата: 9 чаени чаши вода,5 ч.чаши захар ,4 ч.чаши оцет ,1 ч.чаша морска солВсички продукти за саламурата се смесват и се бъркат периодично с лъжица,докато се разтопят захарта и солта…Не се вари…Колко зеленчуци се заливат с тази саламура…не мога да кажа килограмите…никога не ги тегля.На 3-литров буркан слагам 6 аспирина и…готово.Ако не ми стигне саламурата правя още малко…ако пък ми дойде повече режа зеленчуци…По принцип в голям леген заливам зеленчуците със саламурата…и като постоят няколко часа знаете отделят сок и омекват…тогава ги пълня в бурканите.   

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 15:30 от gaby_s

# 26
  • Мнения: 1 818
Пастет от риба тон



Сместта може да се слага както на сандвичи така и да се пълнят сварени яйца,тестени закуски,за солени рула...
продукти:
20gr червени чушки
20gr зелени чушки
40gr лук
25gr маслини с аншоа
20gr кисели краставички
3 малки консерви риба тон
4 лъжици майонеза
Смиламе всички продукти в кухненски робот или с ножчетата на миксера.


Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 11:04 от gaby_s

# 27
  • Мнения: 1 818
Зеле с боб и ребърца на фурна



За испанските мами-2 буркана зрял боб,2 буркана кисело зеле,2 пакета вакуумирани свински ребърца от 2 евро от Меркадона+2 глави лук.Всичко се мята в гювеча и се забравя за 40 мин.

Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 09:41 от gaby_s

# 28
  • Мнения: 1 818
Картофи в торба за печене

продукти:
1 торба за печене
2 kг.картофи
сол
черен пипер
риган,кимион,къри,червен пипер по желание
чесън на прах
лук на прах
зехтин
1 кубче за бульон натрошено

Нарязваме картофите на кубчета и хубаво ги разбъркваме с подправките...по избор и по вкус,прибавяме кубчето натрошен бульон и мазнина...аз тук бих сложила краве масло.Разбъркваме всичко много добре с ръце.Слагаме картофите в торбата,запечатваме я и я набождаме отгоре на няколко места.Печем във фурна на 190 градуса около  1 час.

Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 09:40 от gaby_s

# 29
  • Мнения: 1 818
Сангриа

продукти:
1 бутилка червено вино
2 лъжици мед
1/2 портокал,нарязан на парчета
1 лимон,нарязан
сока на един портокал и сока на един лимон
30 мл.коняк-по желание
250 мл.газирана вода
2 пръчици канела
много лед
В голяма кана наливаме виното ,газираната вода ,портокаловия и лимонов сок.Прибавяме нарязните плодове и канелата.Сервира се силно изстудено и с много лед.Можем да използваме различни плодове-ябълка,круша,киви,банани,праскови...и различни алкохолни напитки в комбинация с виното-водка,джин,ром.А вместо газирана вода-Fanta портокал или лимон


                                                                                     



Последна редакция: нд, 03 фев 2008, 09:43 от gaby_s

Общи условия

Активация на акаунт